Oamenii de ştiinţă sud-coreeni au dezvoltat nano-roboți proiectaţi pentru a distruge celulele canceroase

Ministerul Ştiinţei a anuntat, pe 1 noiembrie, că un grup de oameni de știință din Coreea de Sud a dezvoltat un nano-robot capabil să caute şi să distrugă în mod eficient celulele canceroase, informeaza agentia de presa Yonhap.

Echipa condusă de Park Jae-hyung de la Universitatea Sungkyunkwan a dezvoltat nanobotul care foloseste terapia fotodinamică pentru a ucide în mod eficient celulele canceroase, provocând pagube minime celulelor sănătoase.

aen20161101009300320_01_i

Terapia fotodinamică, o creştere a terapiei cancerului neinvaziv, se referă la procesul prin care pacientului i se atribuie un medicament fotosensibil, care este absorbit atât de celulele canceroase, cât şi de cele sănătoase. Luminile fiind apoi oferite pentru a induce moartea celulelor.

Cu toate acestea, actuala terapie fotodinamică este utilizată numai pentru cancerul de piele sau leziuni de la nivelul  tesutului foarte superficial, deoarece nu reușește să ajungă la celulele canceroase fixate mai profunde, cum ar fi cele din ficat şi pancreas.

Conform reprezentantilor ministerului, echipa a dezvoltat nanobotul realizat din aur și titan, care poate fi controlat prin ultrasunete, promiţând o procedură terapeutică nouă şi minim invazivă.

“Terapia fotodinamică este periculosă atât pentru celulele canceroase, cât şi pentru cele sănatoase. Cu toate acestea, nanobotul poate selecta în mod eficient ţesutul canceros, ceea ce va oferi mai puține efecte secundare pentru pacienţi”, a declarat Park.

Studiul a fost finanţat de Ministerul Științei, ICT și planificarea viitoare și Ministerul Sănătății și Bunăstării. Rezultatele au fost publicate în revista “NANO letters.”

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr/business/2016/11/01/0504000000AEN20161101009300320.html

Traducere: Corina Stan




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.