Sundae, pronuntat in coreeana [sʰundɛ] sau, conform scrierii romanizate,  [soondae], sunt carnatii coreeni traditionali. Potrivit site-ului wikipedia.org, sundae este un fel de mancare coreeana facut, in general, prin fierberea sau aburierea intestinelor de vaca sau de porc, care sunt umplute apoi cu orez si diverse alte ingrediente. Despre acest fel de mancare se crede ca s-ar fi cosnumat cu mult timp in urma. Retetele legate de sundae pot fi gasite in cartile de bucate din perioada Joseon, publicate in secolul al XIX-lea, cum ar fi “Gyuhap chongseo/규합총서”, in traducere aproximativa “Women’s Encyclopedia/Enciclopedia pentru femei”  și “Siuijeonseo/시의전서” (o carte de bucate cu autor necunoscut, atribuita unei doamna din categoria yangban (nobilimea in timpul dinastiei Joseon) din Sangju, nordul provinciei Gyeongsang – n.r.).

                                                                                             Sundae

In prezent, sundae sau carnatii coreeni traditionali sunt considerati a fi printre cele mai populare gustari, fiind vandute de diverse restaurante, precum si de vanzatorii de strada. Spre deosebire de carnatii americani sau de cei europeni, sundae este usor picant ca si gust, carnatii fiind aburiti si moi, taiati in felii ovale. Cei de la trifood.com sustin ca sundae are o textura grozava si este facut parca pentru a se topi in gura cuiva. Un amestec de sare, piper macinat și gochugaru (fulgi de ardei iute rosu) este servit alaturi de acest fel de mancare pentru aromatizare. De asemenea, sundae este de obicei servit cu Kimchi, cum ar fi cuburile de ridichi kkakdugi, impreună cu o supa calda de tip miso sau Udon.

                                                                                               Sundaeguk

Sundae se poate face cu fructe de mare, cum ar fi ojing-eo sundae/오징어 순대 – sundae cu calamari si myeongtae sundae/명태 순대 – sundae din cod negru din Alaska. Cel mai comun fel de Sundae este insa  cel facut din intestine de porc umplute cu taitei de celofan (dangmyeon), orz  si sange de porc, cu toate ca unele variante contin, de asemenea, frunze de Perilla, ceapă verde (pa), pasta de soia fermentata (doenjang), orez lipicios, varza de kimchi sau soia.

Sundae este un aliment de strada popular nu doar in Coreea de Sud, ci si in cea de Nord. In Seul, exista insa un cartier numit Sundae Town in Sillim-dong, care are multe restaurante specializate in sundae. Sud-coreenii mananca, de obicei, sundae cu sos de tteokbokki. Multe restaurant au, de altfel, un fel de mancare in meniu numit “tteok-twi-sun/떡튀순, care contine tteokbokki, cartofi prajiti si sundae.

Varietati:

                                                                                       Sundae cu calamari

                                             Sundae cu Gan, un cunoscut fel de side dish/garnitura coreeana

Fiecare varietate de sundae isi trage numele fie din regiunea de unde provine, fie ca urmare a diferitelor retete folosite sau a ambalajului. Gaeseong sundae face parte din primul caz, fiind originar din Kaesong, in vreme ce sundae ojingeo si-a luat numele de la ingredientul (ojingeo) cu care este umplut sundae-ul.

  • Abai sundae (아바이 순대) este specialitatea locala a provinciilor Hamgyeong si Pyeongan. Reteta a fost adaptata, de asemenea, si de provincia Gangwon;
  • Gaeseong sundae (개성 순대) – specialitatea locala in Kaesong;
  • Jeju sundae (제주 순대) – specialitatea locala din insula Jeju;
  • Byeongcheon sundae (병천 순대) – specialitatea locala a provinciei Chungcheong;
  • Amppong sundae (암뽕 순대) – specialitatea locala a provinciei Jeolla;
  • Baegam sundae (백암 순대) – specialitatea locala a provinciei Yongin, Gyeonggi;
  • Ojingeo sundae (오징어 순대), facuta cu calamari proaspeti este o specialitate locala a provinciei Gangwon;
  • Mareun ojingeo sundae (마른 오징어 순대), facuta cu calamar uscat este o specialitate locala in provinciile Gangwon si Gyeonggi. Se mananca impreuna cu banchan (o garniture mica) sau anju (feluri de mancare care insotesc bauturi alcoolice);
  • Myeongtae sundae (명태 순대), facut cu cod negru din Alaska, specialitatea locala a provinciilor Gangwon si Hamgyong;
  • Eogyo sundae (어교 순대), sundae umplut in basica de aer a codului de Alaska.

Feluri de mancare facute cu sundae:

  • Sundaeguk (순대국) – guk sau un fel de supa facuta cu sundae. Uneori aceasta include bucati grase de intestin (gopchang), ficat, plămani, bucati de cartilaj și carne.
  • Sundaebokkeum (순대 볶음) – bokkeum sau un amestec prajit de legume cu sundae si gochujang.
  •  Baeksundae (백순대), facut din aceleasi ingrediente si cu aceeasi metoda ca si bokkeum Sundae, cu excepția includerii gochujang. (Traducerea: 한사랑)

http://www.saranghanguk.ro/wp-content/uploads/2017/02/img_8_108_3-1024x768.jpghttp://www.saranghanguk.ro/wp-content/uploads/2017/02/img_8_108_3-150x150.jpgHan SarangDelicii coreenecarnati traditionali coreeni,mancare coreeana,sundae
Sundae, pronuntat in coreeana sau, conform scrierii romanizate,  , sunt carnatii coreeni traditionali. Potrivit site-ului wikipedia.org, sundae este un fel de mancare coreeana facut, in general, prin fierberea sau aburierea intestinelor de vaca sau de porc, care sunt umplute apoi cu orez si diverse alte ingrediente. Despre acest...