DES-Photo_1

Interzicerea telefoanelor mobile în unele școli din Coreea de Sud, motiv de dispută între elevi și reprezentanții unităților de învățământ

Interzicerea totală a utilizării telefoanelor mobile în școli încalcă drepturile elevilor, precum libertatea de comunicare, susține Comisiei Naționale pentru Drepturile Omului din Coreea de Sud. Instituția a venit cu această opinie după ce a primit o plângere de la un elev de liceu din orașul Daegu, al patrulea oraș ca mărime din Coreea de Sud, după Seul, Busan și Incheon.

Potrivit politicii interne a școlii, elevii trebuie să aibă telefoanele mobile închise în timpul orelor, fără excepție, inclusiv în pauză de masă, regula fiind ceva comun în școlile din acest oraș, potrivit The Korea Times, citat de HotNews.ro.

Dacă un elev este prins că folosește telefonul, profesorul îl confiscă pentru o săptămână, iar dacă este prins și a doua oară, rămâne fără el pentru două săptămâni. Acesta nu este, însă, singurul mod în care pot fi pedepsiți elevii. Din contră, în unele cazuri aceștia pot fi puși chiar și să facă curățenie, lucru ilustrat și în unele K-drame.

Dacă sunt prinși pentru a treia oară cu telefoanele în timpul orelor sau al pauzelor de masă, atunci sunt anunțați părinții . La a patra abatere, pot să apară și alte sancțiuni, car sunt decise în mod normal de Comisia de disciplină a școlii.

Școala își susține poziția prin aceea că spune că interzicerea telefoanelor mobile are în vedere “minimizarea folosirii inutile a dispozitivelor și crearea unui mediu educațional mai bun”. De asemenea, reprezentanții unității de învățământ spun că elevii pot folosi laboratorul IT pentru a accesa internetul și pot folosi, de asemenea, cabinele telefonice instalate la fiecare etaj. În caz de urgență, aceștia își pot contacta oricând părinții prin intermediul cadrelor didactice.

Totuși, Comisia Națională pentru Drepturile Omului din Coreea de sud spune că aceste reguli încalcă drepturile fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de comunicare garantată de Constituție. Comisia mai arată, de asemenea, că interzicerea telefoanelor nu doar în timpul orelor, ci și în pauze reprezintă o restricție excesivă.

„În societatea modernă, telefonul mobil nu este doar un instrument pentru telecomunicații, ci înseamnă și interacțiuni sociale, precum și o sursă de a obține informații necesare”, susțin reprezentanții Comisiei.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.