20220127160834221_IU0UHSOX

Multe evenimente înăuntrul și în afara Coreei pentru a marca Anul Nou Lunar: Șansă unică pentru non-coreeni de a lua contact cu tradițiile și cultura

Seollal (Anul Nou Lunar) este, fără îndoială, una dintre cele mai mari două sărbători pentru coreeni. Pentru non-coreeni, însă, aceasta este șansă principală de a experimenta cultura tradițională coreeană, atât de vastă și de ofertantă după cum scrie și Korea.net.

În ciuda pandemiei de coronavirus, coreenii au găsit soluții, astfel că o serie de evenimente culturale în perioada vacanței de Seollal au loc atât în ​​Coreea, cât și în străinătate.

Iată care ar fi doar câteva dintre cele mai importante evenimente planificate în Seul și în împrejurimi, dar și la Centrele Culturale Coreene (KCC) de peste mări, organizate cu prilejul Anul Nou Lunar.

Atfel, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie, satul popular coreean din Yongin, provincia Gyeonggi-do, va găzdui evenimente culturale cu prilejul Seollal în care vizitatorii pot purta Hanbok (îmbrăcămintea tradițională coreeană) și pot experimenta sebae (închinăciunea în fața bătrânilor în ziua de Anul Nou Lunar).

Cei care vorbesc fluent limba coreeană pot încerca servicii de ghicit până pe 20 februarie. De Seollal, respectiv pe 1 februarie, vizitatorii pot urmări spectacole de gosa (ritual tradițional șamanist pentru a preveni ghinionul) și jisinbapsi (un obicei de a oferi sacrificii zeului pământului Jisin și de a-și pune dorințe care să vizeze norocul).

În Seul, Palatul Unhyeongung din districtul Jongno-gu al orașului, între 31 ianuarie și 2 februarie, va găzdui evenimente ce vor avea în centrul lor jocurile populare coreene yunnori (un fel de boardgame care folosește patru bețe din lemn pe post de pioni) și jegichagi (lovirea unei jucării tradiționale coreene – jucătorii aruncă un jegi de hârtie în aer și încearcă să-l țină în sus cât mai mult timp).

În perioada 30 ianuarie și 2 februarie, vizitatorii Muzeului Național de Folk din același district pot primi un plic cu tematică Seollal și un zmeu în formă de rază. În plus de asta, pe 31 ianuarie și 2 februarie muzeul va prezenta spectacole de jisinbapgi și gugak (muzică tradițională).

În districtul Yongsan-gu al orașului Seul, Muzeul Național al Coreei organizează expoziții care au ca tematică tigrul, știut fiind că 2022 este Anul lui Imin (Tigrul Negru), conform zodiacului asiatic, dar și alte expoziții, cum ar fi „Meșteșugarii călugări ai dinastiei Joseon: sculpturi și picturi budiste”. Majoritatea galeriilor de artă și muzeelor ​​naționale sau publice vor fi deschise, cu excepția zilei de 31 ianuarie (astăzi -n.r.).

Cei interesați să participe la aceste evenimente sunt sfătuiți să verifice site-urile muzeelor ​​pentru a vedea dacă sunt necesare rezervări pe fondul măsurilor de distanțare socială pentru a ține sub control numărul de vizitatori ca urmare a pandemiei de COVID-19.

În plus de asta, din 28 ianuarie până în 6 februarie, Ministerul Culturii, Sportului și Turismului a activat și o platformă online pentru spectacole și expoziții cu tematică Seollal (https://www.culture.go.kr/home/index.do).

Guvernul metropolitan din Seul prezintă, de asemenea, între 27 ianuarie și 2 februarie, spectacole de gugak pe canalul său de YouTube centrat pe cultură (https://www.youtube.com/c/culturetodak).

În întreaga lume, KCC-urile vor găzdui, de asemenea, evenimente culturale pentru a sărbători Anul Nou Lunar, atât online, cât și offline.

Spre exemplu, KCC-urile din Africa de Sud și Egipt, pe 1 februarie, vor găzdui evenimente din Seollal, cum ar fi cele pentru degustarea de tteokguk (supă de prăjitură de orez) și de jocuri populare tradiționale.

KCC din Mexic, între 31 ianuarie și 2 februarie, va găzdui cursuri de gătit online, cu mâncăruri populare consumate în mod tradițional de Seollal, cum ar fi tteokguk, galbijjim (coste fierte) și modeumjeon (clatite sărate asortate).

Mai multe informații despre evenimentele cu tematică Seollal sunt disponibile pe site-ul web al KCC din fiecare țară (http://www.kocis.go.kr/eng/openInformation.do).




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.