Pachinko_Drama-002

Umanitatea reflectată în „Pachinko”

Noul proiect original multilingv al Apple TV+, „Pachinko”, este fără îndoială unul dintre cele mai așteptate seriale ale acestui an, cu membri ai distribuției celebri precum actrița câștigătoare a Oscarului Youn Yuh-jung și actorul Lee Min-ho.

Bazat pe cel mai bine vândut roman cu același nume al lui Min Jin Lee, seria de opt părți spune povestea unei familii de imigranți coreeni de-a lungul a patru generații, din perspectiva lui Sunja (Kim Min-ha), matriarha familiei. Povestea prezintă printre altele viața lui Sunja, născută într-o familie muncitoare din orașul-port sudic Busan în timpul ocupației japoneze a Coreei (1910-1945), ultimii săi ani de viață și modul în care a construit o viață pentru fiul său, precum și viața lui Mozasu (Soji Arai), proprietarul unui salon cu aparate de jocuri de noroc (pachinko), și a puștiului de succes de pe Wall Street, Solomon (Jin Ha).

Serialul este creat de Soo Hugh și co-regizat de Kogonada și Justin Chon. Saga istorică epică atinge devastarea, tragedia și supraviețuirea coreenilor sub dominația japoneză, în timp ce imigranții se străduiesc să se adapteze într-o țară străină, păstrându-și rădăcinile.

Actrița Youn, care interpretează personajul principal Sunja în vremurile ei trecute, a spus că serialul a învățat-o multe despre istoria Coreei și despre moștenirea Zainichi, un termen care se referă la etnicii coreeni care s-au mutat în Japonia în timpul dominației coloniale.

„De fapt, a fost prima dată când am auzit despre Zainichi. L-am întrebat pe Soji – un Zainichi din a treia generație – dacă este un termen derogatoriu și mi-a spus că există un sentiment de mândrie în acest cuvânt. Se referă la japonezii coreeni care sunt mândri de moștenirea lor coreeană”, a declarat Youn pentru The Korea Times. „(Prin munca la acest serial) am ajuns să realizez cât de important este să înveți istoria. Nu știu de câte ori am plâns auzind despre poveștile de atunci.”

Sunja este o femeie dură și înțeleaptă care reușește să treacă printr-o serie de obstacole de-a lungul vieții, rămânând însărcinată cu un bărbat căsătorit, Hansu (Lee Min-ho), și mutându-se peste ocean pentru a-și crește fiul. Youn a spus că se simțea conectată cu personajul ei. “Viața este o serie de alegeri. Să alegi cu cine te căsătorești sau cu cine te întâlnești, totul stă în alegeri. Sunja a avut duritatea care a venit din încercarea de a supraviețui și, într-un anumit sens, am simțit că suntem asemănătoare”, a spus Youn.

Ha joacă rolul unui coreean Zainichi, Solomon, care a studiat și lucrează în America. Pentru a câștiga o poziție superioară, el se întoarce în Japonia și obține o afacere majoră, cumpărând un teren deținut de o coreeancă. Actorul coreean-american a mai împărtășit că s-ar putea identifica cu personajul său. „Mă identific cu Solomon prin faptul că nu se poate integra dar dorește să o facă, indiferent dacă asta este în Japonia sau America”, a spus el.

„Referitor la diferențe, cred că încearcă să uite trauma trecutului său și al familiei sale. Dar eu, la vârsta mea, mă simt mult mai conectat la rădăcinile mele. Și simt că trebuie să fie așa, pentru a ne vindeca; să ne întoarcem și să reflectăm de unde venim și de unde au venit părinții și bunicii noștri, pentru a înțelege unde suntem acum și cum putem merge mai departe într-un mod mai sănătos”.

Povestea oscilează între viața de tânăr adult a lui Sunja și perioada bătrâneții sale din anii 1980. Actrița Kim conduce povestea primelor zile ale lui Sunja printr-o performanță delicată care descrie vulnerabilitatea și puterea personajului chiar și sub o represiune constantă în timpul ocupației japoneze. Kim, care a câștigat rolul după patru luni de audiții, a spus că s-a cufundat în personaj pe parcursul producției.

“Am încercat să fiu Sunja în loc să inventez ceva pentru a arăta într-un anumit fel. M-am concentrat doar pe sentimentele și gândurile pe care le are în fiecare situație. Un lucru important pe care mi l-au spus regizorii a fost să trăiesc momentul. Și asta m-a ajutat cel mai mult, mai mult decât orice”, a spus ea. „A existat mai mult simțul responsabilității decât presiunea în transmiterea poveștii, nu doar a coreenilor, ci și a unei femei, fiice, mame și iubite.”

Actrița a spus că a conversat cu coreenii Zainichi pentru a se pregăti pentru rolul ei și a fost șocată să le audă povestea. „Din moment ce nu am trecut prin acea perioadă, am pus o mulțime de întrebări despre cum a fost… poveștile despre Zainichi din carte au fost de-a dreptul șocante, așa că am întrebat dacă sunt adevărate și mi s-a confirmat”, a spus ea. „Au spus că povestea nu este denaturată sau exagerată, așa că m-a șocat și mai mult.”

Lee, care îl interpretează pe iubitul tinerei Sunja și totodată Zainichi, negustor coreean de pește, Hansu, a adăugat că a simțit greutatea portretizării unui personaj dintr-o perioadă devastatoare din istoria Coreei. “Fiecare proiect încearcă să surprindă realitatea, dar acest serial a fost diferit în ceea ce privește profunzimea sa. Am încercat să mă concentrez pe înțelegerea emoției și sentimentelor oamenilor din acea epocă”, a spus el, adăugând că serialul i-a arătat experiențe noi și a însemnat mult pentru el.

“Suntem recunoscători că trăim în această eră. Pe atunci, nu existau opțiuni și nici loc de a visa la un viitor mai bun… Aș putea empatiza cu lucrurile pe care le spune Hansu și cu deciziile pe care le ia Sunja”, a spus el. „Am încercat să mă uit la imaginile de atunci și ceea ce m-a devastat a fost că nu existau poze cu coreeni zâmbind. M-a durut să văd că nu existau speranțe și vise”.

Deși serialul urmărește povestea coreenilor, producătorii au remarcat că este o poveste universală a umanității.

„Nu există nicio îndoială că Sunja este ancora povestirii, dar este și despre umanitate în general”, a spus Hugh. „Există un episod spus din perspectiva lui Hansu, iar un alt episod spre exemplu este despre un copil căruia îi este luat tatăl… este povestea lui Sunja, dar există și o sferă mai largă de acțiune.”

Kogonada a adăugat că serialul surprinde perseverența și rezistența prin care încă trec oamenii ca familie. „Cred că această poveste este specifică istoriei coreene, dar este, de asemenea, profund universală. Chiar și astăzi, știm că oamenii sunt strămutați, iar familiile trebuie să facă alegeri cu privire la modul de supraviețuire. Și aceasta este o poveste comună de-a lungul istoriei. Așa că știam că aceasta va fi o poveste pentru toată lumea, deoarece este o căutare continuă a perseverenței și a rezistenței ca familie.”

Hugh a sugerat că va exista un alt sezon al serialului, adăugând că există mai multe povești de spus decât cele opt episoade ale primului sezon. „Pachinko” va ajunge vineri pe platforma de streaming Apple TV+, unde vor avea premiera primele trei episoade. Apoi, fiecare episod va fi lansat săptămânal, vinerea.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.