North-South-Korea-Shutterstock-Giordano-Aita_-_Copy_2

Coreea de Nord provoacă din nou. Ce spun vecinii din Sud, Japonia și SUA despre tirul cu rachetă balistică intercontinentală de astăzi

Armata sud-coreeană a efectuat, astăzi, mai multe tiruri cu rachete ca răspuns la testul cu rachetă balistică intercontinentală întreprins în aceeaşi zi de Coreea de Nord, informează AFP, preluat de Agerpres.

“Ca răspuns la lansarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) de către Coreea de Nord, armatele noastre au tras în comun rachete de la sol, de pe mare şi din aer”, începând de la ora 16:25 (07:25 GMT), în Marea Japoniei, a transmis Statul Major,  într-un comunicat de presă.

O reacție a venit și din partea Japoniei, mai exact din partea premierului Fumio Kishida, care a declarat că tirul cu rachetă balistică intercontinentală, căzută în zona economică exclusivă maritimă a țării sale, este un “gest scandalos şi impardonabil”.

“Coreea de Nord ameninţă pacea şi securitatea Japoniei, a regiunii şi a comunităţii internaţionale’, a declarat Kishida de la Bruxelles, unde se află pentru un summit G7. ‘Este inacceptabil”, a afirmat oficialul de la Tokyo.

Statele Unite “condamnă cu putere” tirul nord-coreean, precizând că vor lua “toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea teritoriului american, al Coreei de Sud şi al Japoniei”, a transmis Casa Albă.

Tirul nord-coreean “este o încălcare insolentă a multiplelor rezoluţii ale Consiliul de Securitate al ONU şi creşte inutil tensiunile” în regiune, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Reacția celor trei țări vine după ce Coreea de Nord a executat, astăzi, un tir cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), conform anunțului preşedintele sud-coreean în funcție Moon Jae-in,.

Oficialul de la Seul a condamnat “încălcarea suspendării tirurilor de rachete balistice intercontinentale, promisă de preşedintele Kim Jong Un comunităţii internaţionale”.

“Aceasta constituie o ameninţare serioasă pentru Peninsula Coreeană, regiune şi comunitatea internaţională”, a apreciat Moon Jae-in , subliniind că este vorba despre o “încălcare clară” a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Tirul, primul cu o armă atât de puternică efectuat de Phenian după anul 2017 şi cel puţin al 13-lea cu rachete de la începutul anului, marchează sfârşitul moratoriului autoimpus de regim asupra testelor cu rachete cu rază lungă şi a armelor nucleare.

Phenianul şi-a suspendat oficial testele cu rachete cu rază lungă de acţiune cu ocazia negocierilor între Kim Jong Un şi preşedintele american de la acea dată, Donald Trump. Negocierile au eşuat însă în 2019.

În pofida sancţiunilor internaţionale severe, Coreea de Nord şi-a intensificat eforturile de modernizare a armatei şi a procedat săptămâna trecută la un test cu ceea ce analiştii militari consideră a fi o “rachetă-monstru”, o nouă rachetă balistică intercontinentală cu rază lungă. Racheta a explodat însă în aer la scurt timp de la lansare, mai arată sursa citată.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.