Evenimente din 15 iunie

918 – Regele Geon înființează Regatul Goryeo, unificând trei state din Peninsula Coreeană.

1962 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Paraguay.

1994 – Fostul președinte al SUA, Jimmy Carter, vizitează Coreea de Nord pentru a soluționa un litigiu privind programul de arme nucleare din Coreea de Nord.

1999 – Are loc un schimb de focuri între vasele de război din Coreea de Sud și Coreea de Nord pe coasta de vest a peninsulei.

2000 – Președintele Kim Dae Jung și lideruul nord-coreean, Kim Jong Il, anunță o declarație comună în cinci puncte, menită să sporească schimburile economice și sociale dintre cele două țări în timpul primului summit inter-coreean din Phenian.

 2004 – Vasele de război din Coreea de Sud și Coreea de Nord fac schimb de mesaje radio pentru prima dată pentru a exprima non-ostilitate. Schimbul prealabil de 15 minute, care a avut loc la ora 9 dimineața, a marcat primul contact direct dintre unitățile de teren pregătite pentru luptă din cele două state.

Evenimente din 14 iunie

1950 – Coreea de Sud se alătură Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

1993 – Un elicopter care transporta un echipaj care filma filmul sud-coreean “Femeia deasupra bărbatului” se prăbușește în râul Han din Seul, omorând șapte persoane, inclusiv directorul filmului.

2000 – Președintele Kim Dae Jung participă la primul summit inter-coreean cu liderul nord-coreean Kim Jong Il din Phenian. Ei au lansat o declarație comună în cinci puncte, menită să sporească schimburile economice și sociale și să organizeze reuniuni de familii separate de la divizarea țării înainte de războiul coreean.

2002 – Coreea de Sud, care co-găzduiește Cupa Mondială de FIFA cu Japonia, avansează pentru prima dată printre primii 16, bătând Portugalia. Coreea a ajuns mai târziu în semifinală, dar a fost înfrântă de Germania.

2003 – Coreea de Sud și Coreea de Nord organizează ceremonii în interiorul zonei demilitarizate în apropierea satului de armistițiu Panmunjom pentru a marca reconectarea căilor ferate care au fost întrerupte de la războiul din Coreea de Sud (1950-1953). Reconstrucția căilor ferate a fost unul dintre acordurile încheiate la summitul inter-coreean de la Phenian în 2000.

2007 – Banco Delta Asia din Macao transferă mai mult de 20 de milioane de dolari în fonduri nord-coreene, pe care Coreea de Nord le-a cerut să le efectueze înainte de a lua măsuri în cadrul procedurii de denuclearizare. Statele Unite au înghețat banii timp de aproape doi ani, acuzând banca de spălarea banilor și contrafacerea pentru Coreea de Nord. După transfer, nordul comunist s-a reîntors la discuțiile nucleare, pe care le boicota de mai mult de un an.

2009 – Oficialii dezvăluie răpirea unei femei din Coreea de Sud, împreună cu opt străini, de către un grup de insurgenți din Yemen. Ulterior s-a raportat că femeia de 34 de ani a fost ucisă.

Evenimente din 13 iunie

1955 – Coreea de Nord și Japonia semnează un acord privind pescuitul.

1961 – Studenții sud-coreeni protestează împotriva presupuselor manipulări ale alegerilor, iar 11 universități sunt închise temporar ca rezultat.

2000 – Președintele sud-coreean Kim Dae Jung și liderul nord-coreean, Kim Jong Il, organizează primul summit inter-coreean de la Phenian.

 

2002 – Doi studenți de școală generală din Coreea de Sud sunt uciși de un vehicul militar american din Yangju, la nord de Seul.

2003 – Chey Tae Won, președinte al Grupului SK, primește o sentință de închisoare de trei ani pentru tranzacționare privilegiată și fraudă contabilă.

 2014 – Președintele Park Geun Hye înlocuiește aproximativ jumătate din cabinetul său de 17 membri în prima sa criză majoră de la preluarea mandatului în februarie 2013, în încercarea de a recâștiga încrederea publică în guvernul său, care a fost lovit de dezastrul feribotului Sewol în aprilie.

Evenimente din 12 iunie

 1950 – Bank of Korea își începe activitatea în Seul. Aceasta a trebuit să suspende operațiunile la mai puțin de două săptămâni, la izbucnirea războiului din coreean.

1962 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Chile.

1981 – Se lansează la Seul fundația Korea Press, o asociație de presă scrisă și difuzată la nivel național.

1995 – Oficialii americani și nord-coreeni ajung la un acord în Malaezia conform căruia Washingtonul va furniza nordului două reactoare ușoare de apă, iar Phenian va îngheța programul de dezvoltare nucleară.

 2006 – Un grup de 76 de diplomați străini din Seul, inclusiv ambasadorul american Alexander Vershbow, efectuează o excursie de o zi la un complex industrial inter-coreean comun din orașul de frontieră Kaesong din Coreea de Nord. Grupul a fost însoțit de ministrul sud-coreean de externe de la momentul respectiv, Ban Ki Moon.

Evenimente din 11 iunie

1979 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Kuweitul.

1983 – Bank of Korea emite bancnote de 5.000 won și 10.000 won.

2004 – Park Ji Won, ajutorul de o viata al presedintelui condamnat la 12 ani de închisoare, este condamnat la închisoare de 12 ani, în baza unor acuzații de a lua 15 miliarde de dolari (14 milioane USD) în fonduri ilegale de la grupul Hyundai, – Summit-ul coran în 2000.

Evenimente din 10 iunie

1917 – Luptătorii de independență coreeni din Hawaii, conduși de Park Yong Man, stabilesc o trupă militară numită “Armata Populară a Marelui Joseon”.

1926 – Locuitorii orașului Seul organizează marșuri stradale împotriva regimului colonial japonez, în timpul înmormântării lui Sunjong, ultimul împărat al dinastiei Joseon.

1988 – Pohang Iron and Steel, acum POSCO, este listată la Bursa din Coreea.

1989 – Ministerul Construcțiilor anunță că există 22 de raioane de 24 de milioane de metri pătrați pentru dezvoltarea rezidențială.

 1993 – În Coreea de Nord este testată o rachetă cu o rază de 1000 km în Marea de Est.

2010 – Nara-1, prima rachetă spațială asamblată la nivel local din Coreea de Sud, care transporta un satelit științific, explodează după aproximativ două minute în zbor.

 

Evenimente din 9 iunie

 1953 – Cabinetul Coreei de Sud decide să nu semneze armistițiul de război coreean propus într-un gest simbolic pentru a arăta dorința guvernului de a unifica Peninsula Coreeană. Acordul a fost semnat la 27 iulie de către Comandamentul UN, condus de SUA, pe de o parte, și Coreea de Nord și China, pe de altă parte, fără participarea Coreei de Sud.

1981 – Universitatea Harvard înființează un institut de cercetare pentru studiile coreene.

 1983 – Kim Young Sam, liderul Partidului Nou-Democrat din opoziție, încheie o grevă de foame de trei săptămâni pe care a ținut-o pentru a protesta împotriva juntei militare conduse de Chun Doo Hwan.

 1987 – Lee Han Yeol, un activist student de la Universitatea Yonsei din Seoul, cade într-o comă după ce este lovit de o canistră de gaze lacrimogene ridicată de poliție în timpul unui protest pro-democrație de la Seul. El a murit cu o lună mai târziu, declanșând o serie de demonstrații de stradă antiguvernamentale violente din întreaga țară care au forțat guvernul să introducă un sistem direct de alegeri prezidențiale.

 2008 – Coreea de Nord avertizează că va fi forțată să își consolideze arsenalul nuclear și alte “măsuri de descurajare a războiului” dacă Statele Unite și Coreea de Sud continuă să amenințe militar.

Evenimente din 8 iunie

 1953 – Comandamentul Statelor Unite semnează un tratat cu forțele nord-coreene și chineze pentru a face schimb de prizonieri capturați în timpul Războiului din Coreea din 1950-1953. Părțile au semnat un armistițiu în luna iulie a aceluiași an.

1967 – Au loc alegeri generale în Coreea de Sud. Partidul Republicii Democrate de guvernământ a obținut majoritatea în Adunarea Națională câștigând 50,6% din voturi.

2000 – Președintele Kim Dae Jung participă la înmormântarea fostului prim-ministru japonez Keizo Obuchi în timpul vizitei sale la Tokyo și organizează discuții la summit cu prim-ministrul japonez Yoshiro Mori și președintele american Bill Clinton după ceremonie.

2006 – Franța este de acord să închirieze în Coreea de Sud o colecție de texte regale coreene care a fost luată de forțele franceze în 1866 dintr-o arhivă a dinastiei Joseon din Coreea (1392-1910). Textele sunt acum păstrate la biblioteca națională a Franței în Paris, dar Seul dorește să fie returnate.

2009 – Curtea Supremă din Coreea de Nord condamnă doi jurnaliști americani reținuți la 12 ani în lagăre de muncă pentru o “crimă gravă” și intrare ilegală.

2010 – Samsung Electronics Co., al doilea cel mai important producător de telefoane din lume, dezvăluie un nou smartphone în Coreea de Sud, Galaxy S, în încercarea de a-l transforma într-un concurent pentru iPhone-ul iconic al Apple Inc.

2011 – Reprezentantul nuclear principal al Coreei de Sud se îndreaptă către China pentru a discuta despre modalitățile de relansare a negocierilor privind dezarmarea nucleară cu Coreea de Nord, inclusiv o abordare în trei etape, care solicită dialogul inter-coreean ca un prim pas către reluarea negocierilor.

Evenimente din 7 iunie

1920 – O forță militară coreeană condusă de generalul Hong Beom Do învinge un regiment japonez într-o bătălie din provincia Jilin din China.

1953 – Președintele Syngman Rhee declară statut de cvasi-urgență.

 1975 – Boxerul Yoo Je Du câștigă Campionatul Mondial de Boxing Association (WBA).

1982 – Cinci bănci comerciale se unesc într-o misiune comună de emitere de carduri de credit.

2003 – Președintele Roh Moo Hyun organizează un summit la Tokyo cu premierul japonez JunichiroKoizumi.

2005- Numărul de turiști de la MunteleKumgang depășește 1 milion pentru prima dată de când stațiunea pitorească de pe coasta de est a Coreei de Nord a fost deschisă sud-coreenilor în 1998.

2008 – Președintele sud-coreean Lee Myung Bak și președintele american George W. Bush sunt de acord să coopereze pentru a se asigura că nu este exportată în Coreea de Sud carnea de vită din SUA de la bovine mai mari de 30 de luni.

Evenimente din 5 iunie

1981 – Presedintele Chun Doo-hwan propune un summit cu omologul sau nord-coreean, Kim Il-sung. Pe1 iulie, Kim respinge propunerea lui Chun.

2005 – Aruncatorul sud-coreean Park Chan-ho obtine a 100-a victorie in liga majora, marcand inca o piatra de hotar de la debutul sau in SUA in 1994. Park, primul jucator din Coreea de Sud in Liga Majora de Baseball, devine al doilea asiatic ce obtine performanta dupa aruncatorul japonez Hideo Nomo.

2007 – Cel de-al 6-lea Dialog de Cooperare din Asia, la care au participat 30 de natiuni regionale, se deschide la Seoul pentru a discuta modalitati de a elimina bresele de informatie si pentru a spori cooperarea economica si de securitate.

2014 – In primele alegeri locale la nivel national sub presedintele Park Geun-hye, partidul de guvernamant Saenuri castiga opt dintre cele 17 curse cheie pentru primarii si guvernatorii provinciilor mari, impotriva New Politics Alliance for Democracy, care a castigat celelalte noua posturi, inclusiv primaria Seulului. Sondajele sunt vazute ca un test al sprijinului public pentru administratia conservatoare care a avut de suferit din cauza investigarii incorecte a scufundarii feribotului Sewol in aprilie, in urma caruia si-au pierdut viatile peste 300 de persoane.

2016 – Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, soseste in Cuba pentru a participa la un summit regional, marcand prima vizita a diplomatului de top din Seul in statul din Caraibe.

Evenimente din 3 iunie

1946 – Yi Pom Suk, un luptător coreean pentru independență care a luptat împotriva trupelor coloniale japoneze din China, se întoarce în Coreea. Yi a fost numit mai târziu prim-ministru în 1948.

 1947 – În Coreea de Sud este stabilit un guvern de tranziție separat de conducerea comunistă din Coreea de Nord.

 1964 – Peste 10.000 de studenți și cetățeni ies în stradă la Seul pentru a protesta față de planul guvernului sud-coreean de a organiza discuții la summit cu Japonia. Președintele Park Chung Hee impune legea marțială mai târziu în cursul zilei pentru a opri protestele.

 2002 – Coreea de Nord începe să evacueze apa la iazul Imnam, numit și barajul Geumgangsan, în partea nordică a râului Han. Descărcarea a ridicat de cinci ori nivelul apei de la Barajul Păcii din Coreea de Sud, la 38 de kilometri spre sud.

 2015 – Sluggerul sud-coreean Lee Seung Yuop lovește homerun-ul cu numărul 400 din carieră, devenind primul jucător coreean al organizației de baseball (KBO) care atinge cifra. Starul Samsung Lions a lovit homerun-ul istoric la cea de-a treia bază din Stadionul de Baseball Pohang din provincia Gyeongsang de Nord, la sud est de Seul.

Evenimente din 2 iunie

1592 – Amiralul Yi Sun Shin din timpul dinastiei Joseon şi flota sa distrug 20 de nave japoneze îm regiunea sud-estică Dangpo. Victoria navală a lui Yi s-a datorat parțial Bărcilor Țestoase construite în anul precedent pentru a proteja soldații coreeni de atacurile japoneze. Forțele japoneze, sub conducerea lui Toyotomi Hideyoshi, au încercat în mod repetat să invadeze peninsula.

 1950 – Coreea de Sud și Japonia semnează un tratat comercial, la cinci ani după recuperarea independenței de către Coreea.

 1970 – Kim Ji Ha, poet și activist pentru democrație în timpul dictaturii militare, este arestat de poliție după ce a scris “Cinci dușmani”. Poemul satiric foloseşte limbajul figurativ pentru a denunța conglomerate, parlamentari, funcționari publici de rang înalt, generali militari și miniștri care căutau avere și putere în detrimentul oamenilor obișnuiți. Kim a fost acuzat de încălcarea legii anticomuniste.

1986 – O asociație de 265 de profesori din 23 de universități la nivel național anunță o declarație politică la Universitatea Hanshin din Seul, care solicită alegerea unui guvern democratic. Țara era sub administrație militară, condusă de Chun Doo Hwan.

1989 – Kim Young Sam, șeful Partidului Nou Democrat din opoziție, vizitează pentru prima dată Rusia ca politician.

1993 – Statele Unite și Coreea de Nord deschid o întâlnire de înalți oficiali la New York pentru a discuta despre proiectul de dezvoltare a armelor nucleare din Coreea de Nord. 1994 – Pictura lui Buddha din dinastia Goryeo (918-1392), una dintre vechile regate ale Coreei, este vândută pentru 332.500 de dolari la Sotheby din New York.

 2001 – Trei nave comerciale nord-coreene intră ilegal în apele teritoriale sud-coreene de pe insula sudică Jeju.

2014 – Coreea de Sud respinge cererea Coreei de Nord ca Seul să predea toți cei trei nord-coreeni ridicați dintr-o barcă de pescuit care plutea în largul coastei de est a Coreei de Sud.

Evenimente din 1 iunie

1981 – Se deschide centrul de carte Kyobo, sau Kyobo Mungo, în clădirea Kyobo din Gwanghwamun, centrul Seulului. Magazinul de cărți este cel mai mare și mai renumit din Coreea de Sud, care acum se mândrește cu zece astfel de magazine în întreaga țară.

1982 – 53 de soldați mor ca urmare a prăbuşirii unui avion de transport militar lângă Seongnam, la sud de Seul.

 2005 – Este testat cu succes fluxul de apă din rețeaua restaurată, Cheonggyecheon, din centrul Seulului. Cheonggyecheon, un pârâu de 5,8 km care curge de la vest la est prin centrul orașului Seul, a fost acoperit cu beton pentru drumuri în 1948, după ce Coreea de Sud s-a eliberat de stăpânirea Japoniei. În iulie 2003, primarul de atunci al oraşului Seul, iar in 2008 președinte, Lee Myung Bak, a inițiat un proiect pentru eliminarea autostrăzii ridicate şi restaurarea fluxului.

Evenimente din 30 mai

1930 – Coreenii etnici care locuiesc în Manchuria se revoltă împotriva colonizării Coreei de către Japonia.

 1975 – Armata sud-coreeană finalizează construcția unui zid defensiv de-a lungul frontierei inter-coreene.

 1995 – Marina nord-coreeană trage asupra unei nave de pescuit sud-coreeană în Marea Galbenă. Trei dintre cei opt membri ai echipajului mor în urma împuşcăturilor, iar ceilalți sunt capturați și deținuți de Nord până la eliberarea lor din luna decembrie a aceluiași an.

2008 – Președintele sud-coreean Lee Myung Bak vizitează provincia Sichuan, distrusă de cutremurul din China, pentru a transmite condoleanțe poporului chinez, care suferă de pe urma dezastrului natural fără precedent.

Evenimente din 28 mai

1905 – Se deschide în partea de sud-est a țării o cale ferată pentru pasageri și mărfuri care leagă capitala Seul de orașul port, Busan.

1984 – Comitetul Olimpic Internațional acordă consimțământ oficial Seulului să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară din 1988.

1985 – Reuniunile Crucii Roșii între Coreea de Sud și Coreea de Nord se reiau după o pauză de 12 ani.

1999 – Președintele sud-coreean, Kim Dae Jung, organizează o întâlnire la nivel înalt cu omologul său rus, Boris Elțîn, la Moscova.

2003 – Un fost consilier prezidențial implicat în trimiterea ilegală de fonduri către Coreea de Nord este arestat de autorități.

 2005 – Coreea de Sud finalizează transferul de peste 200.000 de tone metrice de îngrășăminte către Coreea de Nord. Transportul face parte dintr-un pachet de asistență convenit de Seul în timpul unor discuții inter-coreene la nivel înalt.

2013 – Coreea de Nord invită oficialii sud-coreeni și oamenii de afaceri la discuții pentru redeschiderea complexului industrial suspendat în Kaesong.

Evenimente din 25 mai

1946 – Conducătorii politicieni de stânga şi de dreapta din partea de sud a Peninsulei Coreene, inclusiv Kim Kyu Sik și Yea Woon Heong, încep discuțiile despre planul lor pe termen lung de a forma un front unit și, mai târziu, un guvern coreean, în peninsulă.

 1950 – Coreea de Sud se alătură Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

 1955 – Este înființată la Tokyo Asociația Generală pro Pyongyang a rezidenților coreeni din Japonia (Chongnyeon).

1973 – Începe la Seul primul Campionat Mondial de Taekwondo.

 1999 – Sunt descoperite ouă fosilizate de dinozaur în Boseong, provincia Jeolla de Sud. S-a estimat că fosilele datează de mai mult de 100 de milioane de ani.

 2006 – Înalta Curte de la Seul declară că Park Jie Won, șeful personalului fostului președinte Kim Dae Jung, nu este vinovat de acceptarea a 15 miliarde de won sub formă de mită de la grupul Hyundai, în schimbul ajutorului pentru afacerea din Coreea de Nord a conglomeratului.

 2009 – Coreea de Nord își desfășoară cel de-al doilea test atomic, rezultând în declanşarea unei reacții de condamnare la nivel internațional şi adoptarea Rezoluției 1874 a Consiliului de Securitate al UN, care a intensificat sancțiunile din SUA impuse națiunii comuniste, la scurt timp după primul test atomic din octombrie 2006.

 2012 – Rămășițele soldaților sud-coreeni uciși în Coreea de Nord în timpul războiului coreean se întorc acasă prin S.U.A., marcând prima repatriere de acest gen de la armistițiul din 1953.

Evenimente din 24 mai

1947 – Fostul luptător pentru independență și naționalistul Yeo Un Hyeong lansează un partid central-stâng, numit Geulloinmindang (Partidul Muncitoresc), care încearcă să unifice Coreea, împărțită de ocupația Statelor Unite și a Uniunii Sovietice. Eforturile lui Yeo eșuează, totuși, deoarece este asasinat în acelaşi an.

1974 – Se finalizează construcția unei centrale hidraulice care utilizează apă la barajul Paldang, la nord de Seul. Centrala produce peste 200 de milioane de kw pe an și oferă 2,6 milioane de tone de apă pe zi locuitorilor din și din jurul orașului Seul.

1980 – Kim Jae Gyu împreună cu alți 4 bărbați sunt executați pentru presupusa lor implicare în asasinarea președintelui Park Chung Hee. Kim era fostul șef al Agenției Centrale de Informații şi unul dintre consilierii șefi ai lui Park.

1990 – Liderul nord-coreean Kim Il Sung propune ca cele două Corei să se alăture Națiunilor Unite ca o singură națiune.

2000 – David Coe, reprezentantul principal al FMI la Seul, declară despre Coreea de Sud că s-a recuperat pe deplin din criza financiară și economică și nu arată semne ale unei economii supraîncălzite. Aprecierea a fost un răspuns la preocupările crescânde conform cărora economia națiunii s-ar retrage în recesiune și s-ar repeta criza financiară și economică extrem de temută din urmă cu doi ani.

2006 – Coreea de Nord cere suspendarea testării programate a căilor ferate transfrontaliere,  invocând tensiuni politice și militare, cu o zi înainte de aceasta. Vice-ministrul Coreei de Sud, Shin Un Sang, susține că este o întârziere temporară până când forțele armate ale celor două țări vor ajunge la un acord privind siguranța persoanelor care iau parte la cursele de probă pe liniile de cale ferată.

2010 – Președintele sud coreean, Lee Myung Bak, spune că scufundarea navei de război Cheonan a fost rezultatul atacului militar al Coreei de Nord asupra Coreei de Sud. Lee anunță, de asemenea, intenția de a opri comerțul inter-coreean și interzice Nordului să utilizeze căile navigabile din Coreea de Sud. Coreea de Nord declară ca răspuns că va trage asupra difuzoarelor propagandiste din Coreea de Sud.

2015 – Un grup de activiști pentru drepturile femeilor traversează granița inter-coreeană puternic fortificată din Coreea de Nord, exprimându-și speranța că mișcarea lor ar putea contribui la aducerea unei păci durabile în peninsulă. Aproximativ 30 de activiști de sex feminin din întreaga lume, inclusiv activistul american Gloria Steinem și laureatul premiului Nobel pentru pace, Mairead Maguire, au participat la marșul din zona demilitarizată (DMZ) pentru a marca Ziua internațională pentru dezarmare a femeilor.

Evenimente din 23 mai

1985 – Studenții sud coreeni organizează un protest la un centru cultural american din Seul. Protestatarii cer ca Statele Unite să-și ceară scuze pentru faptul că au ignorat o represiune sângeroasă din partea regimului sud coreean, sprijinit la momentul respectiv de armată, asupra protestelor antiguvernamentale din sudul orașului Gwangju, în 1980.

 1995 – Cel de-al doilea cel mai mare oraş din Coreea de Sud, Busan, este ales să găzduiască ediția din 2002 a Jocurilor Asiatice.

 1996 – Un pilot din armata nord coreeană aflat la bordul unui MiG 19 dezertează în Coreea de Sud.

 2002 – O familie nord coreeană formată din 5 membri ajunge în Coreea de Sud, fugind de foametea din țara natală.

 2014 – Coreea de Nord anunță că va participa la Jocurile Asiatice din 2014 din Coreea de Sud.

Evenimente din 20 mai

1949 – Kim Yak Su şi Lee Mun Won (pe atunci parlamentari, făcând parte din primul parlament din Coreea de Sud) sunt arestați pentru pledarea în favoarea retragerii trupelor străine din țară şi reunirii cu Coreea de Nord. Pentru aceste afirmații, cei doi au fost acuzați că sunt simpatizanți ai comunismului.

1954 – În Coreea de Sud sunt organizate alegerile parlamentare pentru cel de-al treilea mandat.

 1962 – Guvernul sud-coreean instituie din nou o stare de asediu la nivel național. Aceasta fusese adoptată inițial în 1945, şi a durat până în 1982.

 1980 – Guvernul sud-coreean îl condamnă la moarte pe Kim Jae Gyu, fostul şef al Agenției Coreene Centrale de Informații, care îl asasinase pe preşedintele de atunci, Park Chung Hee, în octombrie 1979. Executarea a avut loc în mai 1980.

1986– Lee Dong Su, un activist, student la Universitatea din Seul, îşi dă foc în librăria facultății cerând abolirea imperialismului american şi pedepsirea preşedintelui Chun Doo Hwan, pe care l-a numit fascist.

2010 – O investigație condusă de o echipă internațională de anchetatori concluzionează că o torpilă nord-coreeană a scufundat nava de război Cheonan pe 26 martie, lângă frontiera tensionată inter-coreeană din Marea Galbenă, ucigând 46 de marinari.

Evenimente din 18 mai

1970 – Coreea de Sud stabileşte legături diplomatice cu Cambodgia.
1980 – Zeci de mii de studenţi şi alţi cetăţeni organizează demonstraţii în oraşul sud vestic, Gwangju, Coreea de Sud, cerând abolirea legii marţiale şi eliberarea liderului dizident Kim Dae Jung.
1983 – Liderul opoziţiei, Kim Young Sam, intră în greva foamei, cerând democraţie în Coreea de Sud.
1998 – Jucătoarea de golf Park Se Ri câştigă campionatul U.S. LPGA în Delaware.


2001 – Foşti soldaţi sud coreeni recunosc că au ucis şi îngropat civili nevinovaţi în Gwangju în 1980, în timpul demonstraţiilor studenţilor. Mărturisirea a avut loc în timpul unui interviu cu subiectul “Morţi suspecte”, ţinut de către Comisia Prezidenţială de Adevăr, apărut pe 18 mai.
2002 – Kim Hong Gul, cel mai mic fiu al preşedintelui de la momentul respectiv, Kim Dae Jung, este arestat în baza acuzaţiilor de luare de mită.
2007 – Coreea de Nord îl desemnează pe Park Ui Chun, 75, fost ambasador în Rusia, noul ministru de externe. Postul era vacant de la moartea predecesorului său, Baek Nam Sun, în ianuarie.

Evenimente din 17 mai

2007 – Coreea de Sud şi Coreea de Nord efectuează teste pe două căi ferate, una care leagă Seul de Sinuiju (un oraş de la graniţa Coreei de Nord cu China) şi cealaltă care leagă Wonsan (un oraş de pe coasta de est a Coreei de Nord) de Goseong (un oraş de pe coasta de est a Coreei de Sud). Cele două linii au fost întrerupte în timpul Războiului coreean (1950-1953) şi reconstruite parţial în 2005, în urma unui acord semnat de către cele două ţări la primul lor Summit, în 2000.
2016 – Scriitoarea sud-coreeană de ficţiune, Han Kang, câştigă premiul internaţional Man Booker pentru romanul ei, “Vegetariana”. Evenimentul a marcat prima dată când un sud coreean a primit prestigiosul premiu literar.

Evenimente din 16 mai 

1973 – Coreea de Nord se alătură Organizației Mondiale a Sănătății. Coreea de Sud era membru din 1949.1980 – În Coreea de Sud guvernul militar al lui Chun Doo Hwan se foloseşte de legea marțială la nivel național şi îi arestează pe cei doi lideri ai opoziției, Kim Dae Jung şi Kim Jong Pil, pe baza acuzațiilor de rebeliune, conspirație şi profit ilegal. Kim Dae Jung este condamnat la moarte, însă mai târziu guvernul îi schimbă sentința la închisoare pe viață şi apoi doar la 20 de ani. În 1982 expiră termenul, aşa că este lăsat să plece în SUA. După revenirea țării la democrație este preşedinte între anii 1998-2003 şi câştigă un premiu Nobel pentru pace în 2000 pentru eforturile de reconciliere cu Coreea de Nord.

2005 – Coreea de Sud promite să facă o nouă propunere “importantă” pentru a ajuta la rezolvarea tensiunii în creștere față de programul de arme nucleare din Coreea de Nord dacă țara comunistă revine la masa de dialog. Situația nucleară a fost un subiect cheie în cele două zile de discuții inter-coreene, care au fost redeschise în orașul Kaesong din nordul graniței după o pauză de 10 luni.

2006 – Coreea de Sud semnează un tratat de comerț liber cu Asociația Națiunilor Asiei de Sud-Est (ASEAN) pentru a înlătura barierele din comerț. Thailanda este exclusă din cauza dezacordului asupra produselor agricole şi a crizei politice existente în țară. Acordul presupune eliminarea progresivă a taxelor până în 2010, la aproximativ 90% dintre produsele comercializate.

2007 – Două bărci de pescuit sud coreene, împreună cu cei 24 de membri ai personalului, dintre care 4 coreeni, sunt capturate în apele Somaliei de către un grup de insurgenți, bănuiți a fi pirați somalezi. Aceştia sunt eliberați în luna noiembrie a aceluiaşi an.

2008 – Bărci de patrulă din Coreea de Sud şi Japonia se confruntă în urma acuzațiilor conform cărora o barcă de pescuit coreeană a încălcat Zona Economică Exclusivă (EEZ) a Japoniei. Confruntarea se termină câteva ore mai târziu, cu concluzia Japoniei că nava coreeană nu i-a încălcat teritoriul.

2013 – Curtea Supremă din Coreea de Sud condamnă un bărbat de 45 de ani la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru că şi-a obligat soția să întrețină relații sexuale, recunoscând astfel pentru prima dată violul conjugal ca fiind o crimă. Acesta nu fusese tratat ca atare anterior, în urma unei decizii din partea Curții Supreme din anii 1970.

Evenimente din istoria coreeana petrecute pe 15 mai

1712 – Guvernul dinastiei Joseon (1392-1910) ridică un monument din piatră pe muntele Baekdu pentru a marca graniţa cu China, condusă la momentul respectiv de dinastia Qing.
1956 – Rhee Syng Man este ales preşedinte al Coreei de Sud pentru a treia oară consecutiv.

Rhee, susţinător al independenţei Coreei faţă de stăpânirea Japoniei coloniale (1910-1945), a devenit primul preşedinte al Coreei de Sud în 1948. După alegerea lui ca preşedinte pentru al patrulea mandat, Rhee a fost acuzat de falsificarea alegerilor şi forţat să demisioneze în urma protestelor studenţilor.
1967 – Mormântul regelui Munmu din Regatul Silla (57 î.Hr.-935 d.Hr.) este descoperit în apele coastei Wolseong, provincia Gyeongsang de Nord.


1974 – Coreea de Sud stabileşte legături diplomatice cu Nepal.
1980 –  Zeci de mii de studenti protesteaza in Seul impotriva istituirii legii mertiale de catre junta militara a lui Chun Doo Hwan, care preluase puterea in acelasi an prin asasinarea predecesaorului sau, Park Chung Hee.
1995 – Are loc la Seul cea de-a 44-a întâlnire anuală a Institutului Internaţional de Presă (IPI). IPI reprezintă o organizaţie internaţională de editori, directori media şijurnalişti.
2013 – Coreea de Nord refuză propunerea Coreei de Sud de a returna la Seul materialele şi produsele de la un complex industrial inter coreean, catgalogand-o drept un “complot viclean” care are ca scop evitarea criticilor cetăţenilor şi inducerea acestora în eroare.