Evenimente din 19 iulie

1965 – Fostul președinte sud-coreean, Rhee Syng Man, moare în exil în Hawaii.

1980 – Administrația președintelui Chun Doo Hwan respinge 431 de manageri și directori de la bănci, firme de asigurări și firme de valori mobiliare.

1988 – Seul permite publicarea de lucrări de către scriitori care au sprijinit Coreea de Nord înainte de războiul coreean din 1950-1953.

1992 – Vicepremierul Coreei de Nord de la momentul actual ajunge în Seul prin satul de armistițiu Panmunjom pentru discuții cu oficialii sud-coreeni.

2000 – Președintele rus, Vladimir Putin, vizitează Pyongyang pentru discuții cu liderul nord-coreean, Kim Jong Il.

2001 – Curtea Constituțională a Coreei de Sud se pronunță împotriva sistemului național de reprezentare proporțională. O formă revizuită a sistemului a fost introdusă mai târziu, în care unele dintre locurile din Adunarea Națională sunt determinate de proporția votului electoral al unui partid.

2008 – Fondatorul Bisericii de Unificare, Rev. Moon Sun Myung, este ușor rănit când un elicopter medical civil care îl tranporta pe el împreună cu alte 15 persoane izbucnește în flăcări după ce aterizează în apropierea spitalului Cheongshim din Gapyeong, la 60 de kilometri nord de Seul.

Evenimente din 18 iulie

1973 – Statele Unite anunță că sprijină intrarea unificată a Coreei de Nord și Coreei de Sud în Organizația Națiunilor Unite (UN). În 1991, cele două state coreene au fost admise simultan la UN, pe măsură ce structura războiului rece a politicii mondiale a scăzut.

1989 – Kang Su Yeon, actriță sud-coreeană, câștigă premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Moscova pentru rolul său în filmul tematic budist, regizat de Im Kwon Taek.

1996 – Lee Kun Hee, președintele Samsung Group, este ales ca membru al Comitetului Olimpic Internațional (CIO). În 2008 a demisionat în urma acuzațiilor de evaziune fiscală, dar a fost reinstituit ca membru în 2010.

2004 – Este arestat Yoo Young Chul, un criminal în serie din Coreea de Sud. El a recunoscut că a ucis 21 de persoane, în special prostituate și bătrâni bogați. El a fost condamnat la moarte în 2005 de către Curtea Supremă.

2012 – Presa nord-coreeană spune că liderul Kim Jong Un a primit titlul de Mareșal, comandantul de vârf al puternicei armate de 1,2 milioane soldați.

Evenimente din 17 iulie

1946 – Guvernul militar american, care a ocupat jumătatea sudică a Peninsulei Coreene la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, interzice trecerea civilă peste granița inter-coreeană stabilită de-a lungul celei de-a 38-a paralele. După predarea Japoniei, care a controlat Coreea ca o colonie din 1910 până în 1945, jumătatea sudică a Peninsulei a fost ocupată de trupele americane, iar cealaltă jumătate de către armata Uniunii Sovietice.

1948 – Coreea de Sud promulgă prima sa Constituție și desemnează 17 iulie ca Ziua Constituției, cu o săptămână înainte de inaugurarea lui Rhee Syng Man ca primul președinte al țării.

2006 – Cel puțin 19 persoane sunt ucise, iar 31 sunt date dispărute, în timp ce ploile torențiale lovesc regiunile centrale și de nord-est ale Coreei de Sud timp de patru zile. Ploile torențiale au cauzat de asemenea defecțiuni de electricitate în provincia Gangwon și în unele părți ale orașului Seul, afectând peste 51.000 de locuințe.

2012 – Sindicaliștii radiodifuzorului public MBC hotărăsc să anuleze o grevă de 170 de zile și să se întoarcă la lucru, în conditiile in care parlamentarii sunt de acord să discute cu privire la problema MBC. Aproximativ 500 de angajați au intrat în grevă în ianuarie, cerând demisia președintelui companiei, Kim Jae Chul, asupra a ceea ce ei au numit difuzarea părtinitoare a rețelei a problemelor sensibile din punct de vedere politic și normalizarea rolului companiei ca radiodifuzor public major.

Evenimente din 16 iulie

1950 – În timp ce invadatorii nord-coreeni avansează asupra națiunii în primele zile ale războiului coreean, președintele Rhee Syng Man își mută guvernul din Daejeon în Daegu. Mai târziu, Rhee a fost forțat să se deplaseze mai departe spre Busan, un oraș portuar. Soldații nord-coreeni au ocupat capitala Coreei de Sud, Seul, la trei zile după începerea războiului, pe 25 iunie, forțând guvernul să se mute mai departe pe peninsulă spre Daejeon.

1952 – Departamentul de Stat din SUA anunță că numărul total de răniți în războiul din Coreea de Sud se ridică la 112.843. Aproximativ 8.100 de persoane au fost ulterior enumerate ca lipsind. Războiul s-a încheiat cu un acord de încetare a focului, nu cu un tratat de pace, la 27 iulie 1953.

1999 – Cel mai căutat fugar al națiunii, Shin Chang Won, este arestat de poliție în Suncheon, la 415 km sud de Seul. Shin a scăpat anterior din închisoare, unde executa o condamnare pe viață pentru crimă și jaf armat, reușind apoi să fugă de poliție timp de 2 ani și jumătate, în timp ce era urmărit intens la nivel național. Inteligența și abilitatea lui de a scapa l-au făcut o celebritate în timp ce era pe fugă. Procuratura a solicitat o condamnare la moarte pentru Shin după ce a fost capturat, iar instanța i-a înmânat încă o pedeapsă de 22 de ani și jumătate în închisoare.

Evenimente din 15 iulie

1902 – Dinastia Joseon (1392-1910) semnează un tratat de comerț cu Danemarca.

1939 – Autoritatea colonială japoneză începe să înroleze coreeni pentru a lupta pentru Japonia în al doilea război mondial. Anterior a anunțat un decret privind mobilizarea coreeană. Japonia a condus Peninsula Coreeană ca o colonie din 1910 până la înfrângerea sa la sfârșitul războiului din 1945.

1957 – Statele Unite anunță că va da forțelor sale staționate în Coreea de Sud capacitatea de a lansa un atac nuclear.

1973 – Este descoperit un set de coroane de aur din timpul dinastiei Silla (57 BCE – 935) într-un mormânt regal, Cheonmachong (mormântul cailor cerești), în Gyeongju, la 370 kilometri sud-est de Seul. Mii de relicve antice au fost descoperite în orașul care a fost capitala dinastiei și este acum una dintre destinațiile cele mai vizitate ale țării de către călătorii locali și străini.

1980 – Stephen Solarz, membru al Camerei Reprezentanților din SUA, vizitează Coreea de Nord, marcând prima vizită a unui congresman american.

2004 – Kuwait susține planul orașului Seul de a trimite 3.000 de soldați în Irak pentru a ajuta la eforturile de reconstrucție în națiunea din Orientul Mijlociu, sfâșiată de război.

2008 – Ambasadorul Coreei de Sud în Japonia, Kwon Chul Hyun, este rechemat în Seoul, în semn de protest față de decizia de la Tokyo de a cere profesorilor să se refere la Dokdo ca “teritoriu disputat”, sugerând că insulele aparțin Japoniei și nu Coreei de Sud.

Evenimente din 14 iulie

1907 – Lee Jun, un patriot coreean, moare prin sinucidere, spintecându-și burta cu un cuțit în Haga, după ce i-a fost interzis să participe la o întâlnire internațională de pace în orașul olandez, unde a vrut să protesteze împotriva subjugării coloniale japoneze a Peninsulei Coreene.

1950 – Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, acționând în baza unei rezoluții a Consiliului de Securitate, face apel la țările membre ale UN să trimită trupe în comandamentul ONU înființat pentru a lupta împotriva invadatorilor nord-coreeni în războiul coreean.

2007 – Inspectorii de la observatorul internațional al energiei atomice ajung în Coreea de Nord să înceapă operațiunile de închidere a reactorului nuclear din Yongbyon și a facilităților de sprijin.

Evenimente din 13 iulie

1919 – Guvernul provizoriu al Republicii Coreea stabilește Crucea Roșie Națională din Shanghai. Cruce Roșie Coreea, inițial înființată în 1905 printr-un decret al regelui Gojong, fusese îmbinată în Crucea Roșie a Japoniei de regimul colonial japonez. Guvernul coreean în exil a reînviat agenția de ajutorare pentru a manifesta independența țării și a ținut prima sa reuniune generală în luna noiembrie a aceluiași an.

1974 – O instanță militară stabilește pedepse cu moartea pentru un grup de studenți condamnați pentru încercarea de a răsturna guvernul în timpul legii marțiale. Ei au fost membri ai Asociației Naționale pentru Tineret, numită Mincheonghakryeon în coreeană, care a avut o serie de demonstrații în luna aprilie a aceluiași an împotriva guvernării autoritare a președintelui Park Chung Hee. Park a preluat puterea printr-o lovitură militară în 1961.

2016 – Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii aleg orașul montan de sud din Seongju ca locație pentru a desfășura un sistem Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), în timp ce aliații își accelerează eforturile de a pune în aplicare scutul anti-balistic, pentru protecție împotriva amenințărilor nucleare și rachetelor în creștere venite din Coreea de Nord.

Evenimente din 12 iulie

1948 – Adunarea Națională a Coreei de Sud formulează Constituția națiunii. Alegerile pentru Adunarea Națională a țării au avut loc sub supravegherea Statelor Unite pe 10 mai.

1979 – Cha Bum Kun își începe cariera în Bundesliga din Germania. În Coreea de Sud, Cha este foarte respectat pentru realizările sale din Bundesliga în anii 1980 și pentru echipa națională sud-coreeană. Cha este considerat cel mai bun atacant asiatic care a jucat vreodată în Europa.

1982 – Coreea de Sud și Australia semnează un tratat de dublă impunere.

2001 – Guvernul dezvăluie un set de măsuri care blochează introducerea suplimentară a culturii japoneze în Coreea de Sud, în semn de protest împotriva manualelor de istorie controversate ale Japoniei privind guvernarea sa colonială asupra Peninsulei Coreene.

2005 – Coreea de Sud oficiază o ceremonie de lansare a primului operator de aeronave ușoare al țării, nava multifuncțională “Dokdo Ham” de 13.000 de tone construită de Hanjin Heavy Industries & Construction Co. Nava a fost ulterior utilizată pentru operațiunile de căutare după scufundarea navei de război Cheonan în martie 2010.

2008 – Coreea de Nord este de acord cu privire la un calendar pentru a finaliza dezactivarea instalației sale nucleare de la Yongbyon în timpul discuțiilor sale de dezarmare din șase părți, care ulterior s-au prăbușit după lansarea satelitului de Nord în anul următor. În aceeași zi, Coreea de Nord își exprimă regretul cu privire la moartea unui turist sud-coreean împușcat de un soldat nord-coreean în ziua precedentă, dar respinge propunerea Coreei de Sud de a trimite o echipă de observatori la locul de filmare.

Evenimente din 11 iulie

1866 – Nava comercială americană General Sherman este incendiată în urma unei confruntări cu coreenii după ce a navigat în râul Taedong, care curge prin Pyongyang, acum capitala nord-coreeană. Nava căuta să deschidă comerțul cu Coreea, la momentul respectiv un   “regat închis”.

1876 ​​- Se naște Kim Koo, unul dintre cei mai venerați patrioți coreeni. Un lider cheie al guvernului provizoriu coreean în exil în Shanghai, China, în timpul guvernării Coreei de către Japonia Imperială, Kim a jucat un rol esențial în consolidarea națiunii după câștigarea independenței față de Japonia, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, în 1945.

1961 – Coreea de Nord și China semnează un tratat de alianță militară la Beijing.

2005 – Cele două state coreene se află la cea de-a 10-a rundă de discuții economice la Seul și sunt de acord să efectueze o probă pe cele două căi ferate transfrontaliere și să deschidă două drumuri adiacente în octombrie.

2006 – Cele două state coreene organizează o rundă de negocieri la nivel de cabinet în sud-estul orașului Busan pentru a discuta o serie de probleme, printre care ajutorul pentru orez din Coreea de Sud către nord și disputele legate de lansarea rachetelor din Coreea de Nord la începutul lunii iulie a acelui an .

2008 – Un turist sud-coreean din stațiunea Mount Kumkang din Coreea de Nord este împușcat de un soldat nord-coreean.

Evenimente din 10 iulie

1953 – Comandamentul Organizației Națiunilor Unite, condus de SUA, redeschide discuțiile armistițiului cu Coreea de Nord, sprijinită de China, după o lungă suspendare. Discuțiile, care au început în 1951, se termină cu semnarea unui acord de încetare a focului la 27 iulie 1953, încheind conflictul coreean de trei ani.

1974 – Coreea de Sud și Coreea de Nord încep discuțiile privind initiativa Crucea Roșie pentru a ajuta la reunirea a milioane de membri de familii din cele două state divizate. Negocierile s-au desființat curând după aceea din cauza tensiunilor politice și militare din Peninsula Coreeană.

1993 – Președintele american Bill Clinton, în vizită de stat în Coreea de Sud, organizează un summit cu președintele Kim Young Sam. Aceștia sunt de acord să înceapă discuțiile pentru inițierea unui dialog multilateral privind securitatea în Asia de Nord-Est și să mențină consultări strânse pentru a ajuta la rezolvarea problemei armelor nucleare nord-coreene.

2007 – Golferul Choi Kyung Ju câștigă inauguralul PGA National găzduit de Tiger Woods. Este al doilea titlu al lui Choi din sezon și cel de-al șaselea din carieră.

2012 – Park Geun Hye, parlamentar pe cinci mandate și fiica fostului președinte autoritar, Park Chung-hee, își anunță oficial candidatura pentru a deveni primul președinte de sex feminin al Coreei de Sud. Ulterior, ea a câștigat alegerile prezidențiale în 19 decembrie.

Evenimente din 9 iulie

1966 – Coreea de Sud semnează acordul privind statutul forțelor cu SUA.

1980 – Comisia specială pentru securitatea națională anunță pedepsirea a 232 de înalți oficiali guvernamentali pentru corupție.

1987 – Peste un milion de oameni ies în stradă pentru a aduce un omagiu unui student de la Universitatea din Yonsei, care a fost torturat la moarte de regimul militar.

1989 – Coreea de Sud stabilește legături diplomatice cu Irakul.

1996 – Coreea de Sud semnează un tratat de extrădare cu Paraguay.

2003 – Cele două state coreene se reunesc la cea de-a 11-a întâlnire la nivel ministerial din Seul.

2004 – Președintele sud-coreean Roh Moo Hyun și consultantul american pentru securitate națională, Condoleezza Rice, se întâlnesc și reafirmă hotărârea țărilor lor de a rezolva problema nucleară nord-coreeană prin dialog și diplomație.

2009 – Cel puțin șapte site-uri web operate de organizații guvernamentale și mass-media raportează întârzierile și eșecurile de acces în cadrul unei a treia rundă de atacuri DDoS. Cele două runde anterioare de atacuri au copleșit site-urile majore din Coreea de Sud și Statele Unite, inclusiv site-ul oficial al biroului prezidențial din Coreea de Sud, Cheong Wa Dae.

2012 – Jucătoarea sud-coreeană de golf Choi Na Yeon câștigă US Open Women în cadrul LPGA din Wisconsin pentru primul său campionat major din carieră, devenind al șaselea sud-coreean care a câștigat competiția.

2016 – Coreea de Nord declanșează o rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM) în largul coastei sale de est, dar racheta eșuează în stadiul inițial de zbor. Armata sud-coreeană a spus că SLBM pare să fi explodat la o altitudine de aproximativ 10 kilometri după ce a fost tras de la un submarin din clasa Sinpo de 2.000 de tone scufundat.

Evenimente din 8 iulie

1951 – Comandamentul ONU, condus de SUA, începe negocierile cu Coreea de Nord pentru a pune capăt războiului coreean, care a început cu o invazie sud-coreeană spre sud, la 25 iunie 1950. Negocierile, care au durat încă doi ani, s-au încheiat la 27 iulie 1953, când a fost semnat un acord de încetare a focului.

1977 – Rămășițele lui Ahn Ik Tae, compozitorul imnului național al Coreei de Sud, sunt returnate din Spania, unde a murit. Ahn s-a căsătorit cu o femeie spaniolă și a trăit într-un mic oraș în afara Madridului.

1988 – Guvernul Coreei de Sud decide să se refere la China prin numele său oficial, Republica Populară Chineză. Măsura a avut loc înainte de stabilirea relațiilor diplomatice între Coreea de Sud și China, un aliat ideologic al Coreei de Nord, în 1992.

1994 – Președintele nord-coreean de la momentul respectiv, Kim Il Sung, moare de insuficiență cardiacă la vârsta de 82 de ani, cu câteva săptămâni înainte de a organiza ceea ce ar fi fost primul summit inter-coreean cu Kim Young Sam.

În 2000, fiul său, Kim Jong Il, s-a întâlnit cu președintele sud-coreean de la momentul respective, Kim Dae Jung, într-un summit care a atras o sumedenie de proiecte de reconciliere între cele două țări.

2009 – Hackerii cibernetici neidentificați reiau atacurile asupra a șapte site-uri web coreene din Coreea de Sud, inclusiv AhnLab Inc., care oferă programe împotriva virușilor de calculator și servicii de securitate online.

2013 – Coreea de Sud și Statele Unite încheie interviuri cu cei patru piloți ai zborului Asiana Airlines ca parte a unei investigații comune pentru a identifica cauza accidentului din San Francisco a navei de pasageri.

Evenimente din 7 iulie

1953 – UNESCO își stabilește biroul în Coreea de Sud.

1962 – Coreea de Sud și Marocul stabilesc relații diplomatice.

1995 – Nelson Mandela, președintele Africii de Sud, vizitează Coreea de Sud.

2010 – Un număr de site-uri web din Coreea de Sud, inclusiv cele ale biroului prezidențial Cheong Wa Dae și ale ministerului de externe, sunt îngreunate de o serie de atacuri DDoS distribuite. Mai târziu, s-a descoperit că proveneau din Coreea de Nord.

2013 – Un avion de pasageri Asiana Airlines care transportă 307 persoane se prăbușește la aterizarea pe Aeroportul Internațional San Francisco, omorând trei persoane și rănind alte zeci.

Evenimente din 6 iulie

1905 – Rhee Syng Man, care mai târziu a devenit primul președinte al Coreei de Sud, pledează pentru sprijinul american pentru independența Coreei printr-o scrisoare adresată președintelui american Theodore Roosevelt, în timp ce acesta încă era student la Universitatea George Washington. Cei doi s-au întâlnit mai târziu în persoană, dar petiția lui Rhee nu a avut niciun efect asupra mișcării Japoniei de a coloniza Peninsula Coreeană. Coreea și-a pierdut suveranitatea în fața Japoniei în 1910 și a fost ocupată timp de 35 de ani.

orooseh001p1

1953 – Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) înființează o sucursală în Seul.

1962 – Coreea de Sud și Marocul stabilesc relații diplomatice.

1970 – Guvernul SUA informează Coreea de Sud cu privire la planul său de a reduce numărul trupelor staționate în țara asiatică. Mai apoi președintele american, Richard Nixon, a redus forțele americane cu aproximativ 20.000 la începutul anului, iar până în iulie 1979, forțele americane au scăzut la aproximativ 38.000.

Statele Unite au avut o prezență militară în țară începând din septembrie 1945, când 77.000 de soldați au sosit în peninsulă după capitularea Japoniei în al doilea război mondial. Nivelurile de soldați au crescut treptat până la 302.000 în timpul războiului coreean (1950-53), dar au scăzut la jumătatea anilor 1950 și 1960. Începând cu anul 2014, în Coreea de Sud se află aproximativ 28.000 de soldați americani ca o moștenire a războiului coreean care s-a încheiat într-un acord de încetare a focului, nu într-un tratat de pace.

1978 – Președintele Park Chung Hee este ales în al cincilea mandat. După ce a ajuns la putere printr-o lovitură militară în 1961, Park a schimbat Constituția pentru a-i permite să-și asigure președinția pentru viață. La un an după începerea mandatului său de nouă ani, a fost asasinat de către ofițerul său de securitate, Kim Jae Kyu.

2002 – Băncile încep o săptămână de lucru de cinci zile, permițându-le angajaților să se relaxeze sâmbăta și duminica. Serviciile esențiale sunt furnizate la un număr limitat de sucursale. Adunarea Națională a adoptat un proiect de lege în august 2003, permițând societăților comerciale cu mai mult de 1.000 de angajați, precum și tuturor societăților publice, să aplice săptămâna de lucru de cinci zile începând cu luna iulie 2004.

Evenimente din 5 iulie

1907 – Reprezentanții regelui Kojong, cel de-al 26-lea monarh al dinastiei Joseon (1392-1910), prezintă o declarație la o conferință de pace a națiunilor majore de la Haga împotriva Tratatului de protecție Eulsa din 1905, care a lăsat Coreea fără drepturi diplomatice.

1987 – Lee Han Yeol, student la Universitatea Yonsei, moare la 27 de zile după ce a fost lovit de o cochilie de gaze lacrimogene în timpul unei demonstrații studențești.

2001 – Aruncătorul Park Chan Ho devine primul sud-coreean selectat ca jucător în Major League Baseball All-Star din Statele Unite.

2007 – Orașul sud-coreean PyeongChang nu câștigă dreptul de a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, care au fost găzduite de Rusia la Sochi.

Evenimente din 4 iulie

1950 – Trupele americane se angajează în lupta cu forțele nord-coreene în Osan. Întâlnirea marchează prima ciocnire dintre soldații din SUA și Coreea de Nord în războiul coreean.

1972 – Coreea de Sud și Coreea de Nord anunță comunicatul comun din 4 iulie, care subliniază direcția viitoare de cooperare dintre cele două părți.

1981 – Coreea de Sud propune legături comerciale directe cu Uniunea Sovietică.

1998 – Tensiunile cresc între Coreea de Sud și Rusia, în timp ce Moscova expulzează un diplomat sud-coreean pe suspiciunea de spionaj. Seul răspunde prin expulzarea unui diplomat rus.

2000 – Cabinetul aprobă o lege specială de recunoaștere și compensare a celor care au contribuit la procesul de democratizare din Coreea de Sud.

2004 – Primarul din Seul, Lee Myung Bak, cere scuze cetățenilor pentru neplăcerile cauzate de schimbările aduse sistemului de transport public.

2005 – Ministerul de Finanțe din Coreea de Sud anunță un plan de cheltuieli de 3,1 trilioane de câștiguri suplimentare în a doua jumătate a anului pentru a stimula creșterea economică.

2009 – Coreea de Nord lansează șapte rachete balistice de pe coasta de est într-un stand-off cu SUA asupra programelor sale nucleare și a rachetelor.

Evenimente din 3 iulie

1961 – Generalul armatei, Park Chung Hee, ocupă funcția de președinte al Consiliului Suprem pentru Reconstrucție Națională, care a condus Coreea de Sud până în 1963 și a fost alcătuit din oficiali militari implicați sau susținători ai loviturii de stat a lui Park din 16 mai.

1971 – Coreea de Sud stabilește legături diplomatice cu Mauritius.

1973 – Sunt finalizate lucrările de reparare a templului budist antic, Bulguk din Gyeongju, la 370 kilometri sud-est de Seoul. De asemenea, Pohang Iron and Steel Co., prima fabrică de oțel integrată din Coreea de Sud, completează construcția în prima etapă după mai bine de trei ani de lucru.

1974 – Boxerul sud-coreean Hong Soo Hwan câștigă titlul de bantamweight al Asociației Mondiale de Box.

1992 – Coreea de Sud semnează un pact comercial cu Kazahstan, o fostă republică sovietică.

1995 – Coreea de Sud reia ajutoarele de orez pentru Coreea de Nord după ce țara comunistă și-a cerut scuze pentru forțarea unui transportator de marfă din Coreea de Sud să arboreze steagul nord-coreean în timp ce intra în portul Cheongjin din nord-estul Coreei de Nord cu ajutoarele de orez.

1998 – Coreea de Sud transferă către Coreea de Nord cadavrele a nouă membri ai echipajului unui submarin nord-coreean care s-a scufundat în orașul Gangneung din estul Coreei de Sud, aparent din cauza unei erori mecanice.

2007 – Adunarea Națională adoptă un proiect de lege financiară care elimină barierele sectoriale pe piața de capital, deschizând calea pentru nașterea unor bănci de investiții în stil american, care gestionează simultan băncile, societățile de valori mobiliare și asigurările.

Evenimente din iulie

1950 – O unitate australiană de forțe aeriene pleacă spre Coreea să se alăture comandamentului UN, condus de SUA, care a luptat de partea Coreei de Sud în războiul coreean din 1950-1953. La scurt timp după izbucnirea războiului din 25 iunie, cu o invazie nord-coreeană în Coreea de Sud, Consiliul de Securitate al UN a adoptat o rezoluție pentru a trimite forțele de coaliție pentru a întoarce agresiunea comunistă.

Războiul s-a încheiat cu un armistițiu la 27 iulie 1953, dar conflictul nu s-a încheiat oficial, deoarece nu a existat niciodată un tratat de pace între cele două părți.

1965 – Cabinetul din Coreea de Sud decide să trimită trupe de luptă în Vietnam pentru a ajuta Statele Unite. Desfășurarea a fost făcută în schimbul acordării de echipamente militare din SUA și a unui împrumut de 150 milioane USD.

Un total de 312.000 de trupe sud-coreene s-au luptat alături de armata americană în războiul din Vietnam și aproximativ 5.000 au murit.

2003 – Oficialii din Coreea de Sud și Coreea de Nord se întâlnesc în Paju, un oraș de frontieră din Coreea de Sud, la 40 de kilometri nord de Seul, pentru a discuta despre reconectarea căilor ferate și a drumurilor rutiere care se află peste granița lor puternic fortificată. Legăturile de transport au fost întrerupte chiar înainte de izbucnirea războiului coreean la 25 iunie 1950. Construcția a două seturi de căi ferate și drumuri inter-coreene a fost finalizată la sfârșitul anului 2005, dar căile ferate rămân închise din cauza presupusei opoziții militare nord-coreene.

2006 – O barcă sud-coreeană părăsește orașul port din Busan pentru a efectua o vizită maritimă a apelor din jurul insulelor Dokdo în Marea de Est. Japonia susține că Dokdo, considerat a fi bogat în resurse marine, este teritoriul său.

2009 – Coreea de Sud și Coreea de Nord nu reușesc să facă progrese în cea de-a treia rundă de negocieri, pozițiile lor rămânând departe de un parc industrial comun și de soarta unui lucrător reținut.

2010 – Consiliul de Securitate al SUA dezbate măsura în care Coreea de Nord ar trebui să fie considerată responsabilă pentru scufundarea soldată cu moartea întregului echipaj al unei nave de război din Coreea de Sud în martie.

2015 – O lege nouă intră în vigoare în statul american Virginia, cerând manualelor școlare locale să utilizeze denumirea sud-coreeană “Marea de Est”, alături de numele japonez “Marea Japoniei” utilizat mai frecvent pentru corpul de apă dintre cele două țări.

Evenimente din 1 iulie

1906 – O agenție colonială japoneză preia controlul căilor ferate din Coreea de la dinastia Joseon. Numită “Joseon Tonggambu”, agenția a fost înființată anul anterior de către Japonia imperială ca parte a eforturilor de a confisca drepturile diplomatice și de a-și crește treptat aderența asupra autorității regale. Coreea a fost colonizată de Japonia între 1910 și 1945.

1950 – Trupele americane de teren debarcă în portul Busan, la 450 de kilometri sud-est de Seoul, iar navele de luptă canadiene pleacă în Coreea de Sud în cadrul forțelor de coaliție ale ONU pentru a se alătura războiului coreean, care a izbucnit la 25 iunie în Coreea de Sud. Înainte de această dată, Consiliul de Securitate al SUA a avut o întâlnire de urgență pentru a adopta o rezoluție de a trimite trupele de coaliție în Coreea de Sud, pentru a ajuta la descurajarea forțelor comuniste nord-coreene. Războiul s-a încheiat cu un acord de armistițiu la 27 iulie 1953, lăsând cele două state coreene în război.

1957 – Comandamentul Organizației Națiunilor Unite este transferat din Japonia în Coreea de Sud. Sediul său este situat în prezent în Yongsan, centrul Seulului.

1967 – Fostul general, Park Chung Hee, este investit în al doilea mandat de președinte. Park a crescut la putere printr-o lovitură de stat militară în 1961 și a fost numit în mod oficial președinte de către parlament în 1963. Pentru a rămâne în funcție, acesta a schimbat Constituția în 1969, permițând unui președinte să servească trei termeni consecutivi. Park a fost ales din nou în 1971, dar a schimbat Constituția din nou în 1972 pentru a-și asigura președinția pe viață. În 1979, însă, a fost asasinat de către ofițerul său șef al serviciilor de informații, Kim Jae Kyu. În timp ce proiectele sale ambițioase de a industrializa țara au condus la realizări tangibile, cum ar fi creșterea veniturilor medii și a exporturilor, el este de asemenea criticat pentru că a condus o dictatură care a înăbușit mișcările pro-democratice la nivel local.

1995 – Guvernul pune în aplicare un sistem de înregistrare reală a proprietăților imobiliare pentru a împiedica speculațiile, în conformitate cu un angajament de campanie al președintelui Kim Young Sam.

2003 – Guvernul municipal din Seul execută săpături pentru restaurarea cursului pârâului Cheonggye, care circulă pe o distanță de 5,8 km prin inima centrului orașului Seul. Fluxul a fost acoperit cu asfalt și ciment în timpul eforturilor de industrializare conduse de guvern în anii 1970. Proiectul a fost finalizat în 2005.

2011 – Intră în vigoare acordul de liber schimb dintre Coreea de Sud și Uniunea Europeană, făcând din Europa cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud după China. Acordul de liber schimb Coreea-UE a fost semnat în octombrie 2010.

2013 – Lee Jay Hyun, președintele conglomeratului de produse alimentare și de divertisment CJ Group, este pus în spatele gratiilor, sub acuzația că a creat fonduri secrete și a evitat impozitele.

2014 – Un ajutor al miliardarului fugar care deține feribotul scufundat, Sewol, este reținut în mod oficial pentru a fi interogat în continuare despre afirmațiile conform cărora el a ajutat soția proprietarului să scape de urmărirea poliției.

Evenimente din 30 iunie

1882 – Joseon semnează un tratat de comerț cu Germania.

1983 – Stația de televiziune de stat, KBS, difuzează primul său program în direct pentru a ajuta oamenii să-și găsească membrii familiei lor separați de războiul coreean (1950-1953).

Show-ul emoțional, planificat inițial ca program unic, a fost prelungit până în luna ianuarie a anului următor datorită cererii copleșitoare și a ajutat 10.189 de persoane să-și întâlnească rudele pierdute. Mai mult de 10 milioane de persoane au fost separate în timpul războiului.

1989 – Activista sud-coreeană Lim Soo Kyong sosește în Phenian pentru a participa la Festivalul Mondial al Tinerilor și Studenților, un congres socialist pentru tineri, ca reprezentant al studenților sud-coreeni. Lim a fost primită cu grandoare în Coreea de Nord, dar a provocat controverse în sud.

Ea a fost condamnată la 3 ani și jumătate de închisoare pentru vizita neautorizată.

2007 – Coreea de Sud semnează un acord de liber schimb cu Statele Unite. Pentru Coreea de Sud, este un pact cu a doua cea mai mare piață de export. Pentru S.U.A., este primul acord de liber schimb cu o țară asiatică și cel mai mare din 1994 de la Acordul Nord-American (NAFTA). Acordul a intrat în vigoare după cinci ani.

2011 – Coreea de Nord declară că a solicitat firmelor sud-coreene care dețin active într-o stațiune montană pitorească din nord să prezinte o propunere de reajustare a proprietății pe fondul tensiunilor persistente în Peninsula Coreeană.

2015 – Lim Ki Tack, președintele Autorității portuare din Busan, este ales în fruntea Organizației Maritime Internaționale, organismul maritim din SUA care gestionează problemele de siguranță, securitate și mediu în industria maritimă internațională.

2015 – Airbus învinge Boeing în încercarea de a furniza Coreei de Sud patru nave de alimentare cu combustibil aerian.

Evenimente din 29 iunie

1882 – Trupele chineze sosesc în portul occidental Incheon, în timp ce curtea regală a Coreei a cerut asistență pentru a suprima o revoltă pusă în scenă de soldații armatei, care s-au supărat la crearea unui contingent militar modern. Noua unitate avea dreptul la un salariu mai mare și un tratament mai bun.

China a folosit mai târziu desfășurarea trupelor ca pretext pentru a-și staționa forțele în Peninsula Coreeană, determinând astfel Japonia să-și trimită propriile forțe aici pentru a stopa expansionismul chinez.

1979 – Președintele Park Chung Hee se întâlnește cu omologul său american, Jimmy Carter, la Seul. Carter a călătorit la Seul pentru a discuta despre un plan de reducere a nivelului trupelor americane din Coreea și de a-l presa pe Park în privința problemelor legate de drepturile omului.

1987 – Roh Tae Woo, candidat al partidului de la guvernare pentru alegerile prezidențiale, anunță un set de planuri de reformă democratică, îndemnând la proteste pro-democratice la nivel național. Printre planuri se numără introducerea unui sistem direct de alegeri prezidențiale și eliberarea liderului opoziției Kim Dae Jung, care se afla în închisoare. Roh a câștigat, în cele din urmă, alegerile din decembrie 1987 în condițiile în care Kim Dae Jung și un alt lider disident, Kim Young Sam, au candidat separat, împărțind voturile pentru candidații opoziției.

1993 – Coreea de Sud expediază trupe misionare în Somalia, ca parte a operațiunilor de menținere a păcii din SUA, pentru a ajuta la restabilirea ordinii în țara africană sfâșiată de insurgență.

1995 – Magazinul Sampoong din sudul Seulului se prăbușește, omorând 502 persoane și rănind alte 900. Clădirea a fost supusă unei remodelari ilegale și nu a fost inspectată de inginerii constructori.

2012 – Coreea de Sud anunță că se opune semnării unui pact militar controversat cu Japonia. Anunțul a venit cu mai puțin de o oră înainte ca cele două națiuni să semneze acordul de la Tokyo, după ce partidul de la putere, Saenuri, a cerut guvernului să înlăture semnarea și să discute problema cu Adunarea Națională.

Evenimente din 28 iunie

1950 – Armata nord-coreeană ocupă Seul la doar trei zile după ce trece peste paralela 38, granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Speranța Nordului pentru o predare rapidă a guvernului Rhee Syng Man din Coreea de Sud și reunificarea peninsulei sunt totuși distruse deoarece Statele Unite și alte puteri străine intervin cu aprobarea UN.

1950 – Armata sud-coreeană aruncă în aer podul râului Han într-un efort de a încetini forțele comuniste avansate. Sute de oameni, inclusiv civili, au fost uciși în explozie.

2008 – Coreea de Nord aruncă un turn de răcire la nucleul său nuclear din Yongbyon ca parte a unui proces de dezabilitare în cadrul unui acord de ajutor pentru denuclearizare, semnat în 2007. Evenimentul, difuzat la nivel mondial de majoritatea emisiunilor de știri din SUA și Coreea de Sud, au marcat o apropiere de procesul de dezabilitare. Însă negocierile cu șase părți – care implică cele două state coreene, Statele Unite, Japonia, China și Rusia – s-au lovit de un obstacol în cursul anului, în timp ce Nordul și partenerii săi de dialog nu au fost de acord cu privire la modul de verificare a denuclearizării.

Evenimente din 27 iunie

1977 – Ministerul de externe trimite o scrisoare de protest la Washington cu privire la interceptarea convorbirilor președintelui Park Chung Hee de către Agenția Centrală de Informații din SUA. Agenția investighează o afirmație potrivit căreia un lobbyist sud-coreean a plătit mită de până la 1 USD la nivel înalt politicienilor americani la cererea președintelui sud-coreean, care nu s-a întâlnit cu omologul său american, Jimmy Carter.

2005 – Kim Ju Yun din Coreea de Sud câștigă US Open Women, devenind al treilea jucător sud-coreean de la turneul LPGA care obține un titlu major. Singurele jucătoare coreene care au câștigat un titlu de golf pentru femei au fost Grace Park și Pak Se Ri.

2010 – Coreea de Sud și SUA sunt de acord să amâne transferul controlului operațional în timpul războiului (OPCON) la Seul până în 2015, în cadrul unui acord încheiat la un summit între președintele Lee Myung Bak și președintele Barack Obama. În 2007, aliații au convenit că OPCON din timpul războiului va fi transferat pe 17 aprilie 2012. Biroul prezidențial, Cheong Wa Dae, a declarat că Seul a cerut întârzierea.

2010 – Primul satelit geostaționar pentru monitorizarea vremii deasupra oceanelor din Coreea de Sud se ridică de la Centrul Spațial Guiana din Kourou, Guiana Franceză. Ministerul Educației, Științei și Tehnologiei a declarat că satelitul pentru comunicații, ocean și meteorologie de la Chollian a fost declanșat de la Guiana Franceză pe o rachetă Ariane 5-ECA la 6:41 a.m. (ora coreeană).

2013 – Președintele Park Geun Hye susține discuțiile cu președintele chinez Xi Jinping de la Beijing. Cei doi lideri sunt de acord că o Coreea de Nord nucleară este inacceptabilă “în orice împrejurare” și că încheierea programului său atomic servește intereselor naționale ale celor două țări.

Evenimente din 26 iunie

1949 – Kim Koo, unul dintre cei mai respectați patrioți ai națiunii, este asasinat de un ofițer militar ultra-drept. Văzând neamul împărțit brusc între dreapta și stânga imediat după independența din 1945 față de dominația colonială japoneză, Kim a depus toate eforturile pentru a media și a promova o Coreea unificată. Totuși, Coreea, împărțită în state separate în anul precedent, trecea prin conflicte tumultuoase între capitaliștii pro-SUA și comuniștii susținuți de Uniunea Sovietică.

Majoritatea studenților și a învățatorilor progresiști ​​l-au susținut pe Kim, dar și el s-a confruntat cu opoziția acerbă a politicienilor și a oamenilor de afaceri de dreapta. Kim, care a fost un lider cheie al guvernului interimar coreean în exil în China sub dominația Japoniei coloniale, a jucat un rol esențial în mișcarea de independență a țării.

 

1950 – Consiliul de Securitate al SUA conduce o întâlnire de urgență și adoptă o rezoluție pentru a trimite trupe în Coreea de Sud pentru a lupta împotriva invadării forțelor nord-coreene. Războiul din Coreea a început în ziua precedentă, provocând mulți oameni să fugă spre sud.

Nord-coreenii au avansat ușor la sud la începutul conflictului, dar forțele ONU i-au împins înapoi la granița cu China, unde un mare număr de trupe chineze au intervenit pentru a ajuta Coreea de Nord.

Lupta s-a încheiat cu un acord de încetare a focului, nu cu un tratat de pace, la 27 iulie 1953, ceea ce înseamnă că cele două țări sunt încă în război din punct de vedere tehnic.

 

1974 – Coreea de Sud și Statele Unite semnează un acord de cooperare privind utilizarea civilă a energiei atomice.

 

2008 – Coreea de Nord transmite o listă cu detalierea activității sale de plutoniu în China, în urma acordului de ajutor pentru denuclearizare semnat în 2007.

 

2012 – Coreea de Sud și Columbia încheie negocierile de liber schimb în Bogota.

Evenimente din 25 iunie

1916 – Japonia, care a colonizat Coreea între anii 1910-1945, începe construcția în biroul guvernatorului general din interiorul Palatului Gyeongbok, principala reședință regală a dinastiei Joseon din Coreea, în centrul Seulului. Sediul colonial a exercitat autoritatea supremă asupra peninsulei, cu posturile sale principale deținute de japonezi.

Finalizat în 1926, biroul a fost demolat de guvernul sud-coreean în 1995, în efortul de a îndepărta rămășițele guvernării coloniale din Japonia și de a restabili palatul regal la designul său original.

1950 – Izbucnește războiul coreean, cu focuri de armă auzite în regiunile nordice ale Coreei de Sud în jurul orei 4 dimineața.

Diferențele ideologice din peninsulă s-au adâncit după ce au recâștigat suveranitatea din Japonia în 1945. Coreenii au devenit împărțiți între cei care au sprijinit Uniunea Sovietică și cei care au sprijinit Statele Unite.

Soldații comuniști nord-coreeni au avansat ușor spre sud la începutul războiului, dar forțele străine conduse de SUA au intervenit și le-au împins spre nord, spre granița cu China. Trupele chineze au intrat apoi pentru a alunga forțele de coaliție care sprijină Sudul.

Războiul s-a încheiat cu un acord de încetare a focului, nu cu un tratat de pace, la 27 iulie 1953. Coreea de Nord și China au semnat un acord de armistițiu cu Organizația Națiunilor Unite, care a reprezentat Coreea de Sud.

Nu există o evidență oficială a numărului de vieți pierdute în timpul războiului de trei ani, dar istoricii sugerează aproximativ 970 000 de sud-coreeni, 1,7 milioane de nord-coreeni, 150 000 de soldați din SUA, în majoritate americani, și 900 000 de chinezi.

2002 – Coreea de Sud pierde cu 1-0 în fața Germaniei în semifinalele Cupei Mondiale. Condusă de antrenorul olandez Guus Hiddink, echipa sud-coreeană a avansat mai departe decât orice altă echipă asiatică din istoria turneului quadrennial.

 

2013 – Site-urile biroului prezidențial din Coreea de Sud, Cheong Wa Dae, o altă agenție guvernamentală și unele organizații media sunt închise după un atac al unor hackeri neidentificați care pretind că fac parte din grupul hacktivist Anonymous.

Evenimente din 24 iunie

1910 – Japonia privează dinastia Joseon din Coreea de puterea poliției sale, înainte de a-și retrage Coreea suveranitatea mai târziu în acel an.

2001 – O barcă de pescuit nord-coreeană traversează linia de frontieră maritimă inter-coreeană de facto, în Marea de Vest, înainte de a se întoarce spre nord. În luna precedentă, un vas de pescuit sud-coreean a trecut în apele nord-coreene, conducând Seul să suspende licența navei timp de mai multe luni.

2008 – Curtea de apel din Seul revocă un verdict vinovat împotriva fondurilor Lone Star pentru manipularea stocurilor, eliminând fondul de acțiuni din S.U.A. pentru a-și finaliza vânzarea KEB către un creditor britanic.

Procesul a făcut parte din investigația mai largă a Coreei privind preluarea controversată a băncii Lone Star în 2003. Procurorii au declarat că oficialii guvernamentali au subestimat în mod artificial băncile din sectorul sănătății financiare pentru a le ajuta să cumpere Lone Star la un preț inferior pieței.

2013 – Serviciul Național de Informații dezvăluie o transcriere a reuniunii summitului inter-coreean din 2007 pe fondul unei controverse politice asupra faptului că președintele sud-coreean Roh Moo Hyun a propus, în timpul discuțiilor, anularea graniței din Marea Galbenă, disputată cu Coreea de Nord. Potrivit transcrierii, Roh a cerut schimbarea frontierei într-o “zonă de economie de pace”.

Evenimente din 23 iunie

1965 – Guvernul semnează un acord cu Statele Unite în care Seul se angajează să trimită o divizie de luptă în Vietnam. Acordul a fost încheiat după ce Winthrop Brown, mai târziu ambasadorul SUA la Seoul, a solicitat desfășurarea de trupe din Coreea de Sud în Vietnam, în schimbul unei aprovizionări militare anuale și a unui împrumut de 150 milioane USD pentru Coreea de Sud. Trimisul a declarat că guvernul său va suporta toate cheltuielile pentru operațiunile din Coreea de Sud în războiul din Vietnam. Acordul, numit și “Memorandumul Brown”, a pregătit calea pentru 312 000 de soldați coreeni să meargă în Vietnam, unde au murit 5.000 de oameni.

1973 – Președintele Park Chung Hee, anterior un general al armatei, anunță o nouă politică de unificare. Anunțul din 23 iunie a cerut națiunii să se industrializeze mai întâi și să caute apoi reunificarea cu Coreea de Nord comunistă. De asemenea, a propus ca Phenianul să se alăture separat Organizației Națiunilor Unite, pe care liderul nord-coreean Kim Il Sung l-a denunțat drept o încercare de a “consolida” divizarea peninsulei coreene.

2003 – Michelle Wie, în vârstă de 13 ani, care trăiește în Hawaii, câștigă campionatul de legături publice amatori pentru femei, devenind cea mai tânără persoană care a câștigat vreodată un turneu USGA (Asociația de Golf din Statele Unite).

Jun 12, 2015; Harrison, NY, USA; Michelle Wie hits a tee shot during the second round of the KPMG Women’s PGA Championship at Westchester Country Club – West. Mandatory Credit: Brad Penner-USA TODAY Sports

2004 – Kim Sun Il, un om sud-coreean luat ostatic în Irak, este găsit mort la vest de Bagdad. Rețeaua Arabică de satelit Al Jazeera a raportat în ziua precedentă că acesta  a fost executat de un grup armat de insurgenți care l-a răpit cu câteva săptămâni mai devreme. Insurgenții au cerut guvernului sud-coreean să își scoată trupele aflate în Irak și să-și retragă planul de a trimite mai multe. Kim, în vârstă de 33 de ani, angajat al unei firme sud-coreene care a furnizat mâncare armatei americane, a fost descoperit decapitat.

2005 – Coreea de Sud este de acord să permită navelor comerciale nord-coreene să treacă prin apele care separă peninsula de provincia sudică a insulei Jeju de Sud, la sfârșitul celor 15 discuții la nivel de cabinet inter-coreean de la Seul.

2007 – Statele Unite și Coreea de Nord sunt de acord să colaboreze pentru redeschiderea negocierilor cu șase părți privind programul nuclear de la începutul lunii iulie, precum și pentru reuniunea ministerială la începutul lunii august.

2008 – Coreea de Sud decide să suspende acordul de exonerare de obligația de a deține viză în Bangladesh, după ce a considerat că majoritatea vizitatorilor care intră în program devin rezidenți ilegali.

2009 – Un spital din Seoul îndepărtează un sistem de susținere a vieții pentru o femeie de 77 de ani care a fost în comă din februarie 2008, respectând cea mai înaltă instanță a țării, care a condus în favoarea dreptului pacientului de a “muri cu demnitate”.

2011 – Un tribunal din Seoul ordonă despăgubiri pentru familiile a doi tineri angajați ai Samsung Electronics Co. care au decedat de leucemie, recunoscând pentru prima dată o legătură între boală și lucrul pe o linie de fabricare a cipurilor pe computer.

2013 – Siturile istorice din orașul vechi Kaesong din Coreea de Nord sunt adăugate la lista patrimoniului mondial UNESCO în cadrul celei de-a 37-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO din Phnom Penh, Cambodgia.

Evenimente din 22 iunie

1946 – Armata Independenței din Coreea se întoarce din China după restaurarea suveranității Coreei de la guvernarea colonială japoneză, care s-a încheiat în august 1945. Forța voluntară a luptat împotriva trupelor japoneze din Manchuria și Shanghai sub comanda guvernului provizoriu coreean.

1948 – Coreea de Sud își trimite sportivii să concureze la Jocurile Olimpice, care au avut loc în acel an la Londra, marcând prima participare oară a țării în cadrul evenimentului quadrienal.

1965 – Coreea de Sud și Japonia semnează un tratat la Tokyo pentru a normaliza relațiile diplomatice, la 20 de ani după ce Coreea și-a redobândit suveranitatea din regimul colonial. Ca parte a acordului, Japonia a plătit Coreei de Sud 800 milioane USD în granturi și împrumuturi în fonduri de cooperare economică, nu sub formă de compensații.

2002 – Coreea de Sud învinge Spania la lovituri de departajare, devenind prima echipă asiatică ajunsă în semifinalele turneului Cupa Mondială.

2006 – Curtea Supremă din Coreea de Sud permite schimbarea genului legal pentru transsexuali.

Evenimente din 21 iunie

1904 – Se deschide prima sală de baie publică din Seul.

1947 – Comitetul Olimpic Internațional acceptă propunerea de aderare a Coreei de Sud.

1972 – Thailanda completează retragerea treptată a soldaților săi din Coreea de Sud, terminând o desfășurare care a început în timpul războiului coreean (1950-1953).

1989 – La propunerea guvernului sud-coreean, Organizația Națiunilor Unite pentru Știință, Educație și Cultură (UNESCO) creează Premiul de Literație al regelui Sejong, un premiu pentru cei care contribuie la lupta împotriva analfabetismului. Regele Sejong (1397-1450) al dinastiei Joseon a adus o contribuție majoră la alfabetizarea în Coreea, creând Hangeul, alfabetul coreean.

1994 – Președintele american Bill Clinton propune o reuniune a înalților oficiali în Coreea de Nord dacă nordul își dovedește disponibilitatea de a-și opri programul de dezvoltare nucleară.

2004 – Cele șase țări participante la negocierile privind programul de arme nucleare din Coreea de Nord încep o sesiune preliminară înainte de a purta negocierile principale.

2008 – Coreea de Sud și Statele Unite sunt de acord să interzică importurile de carne de vită provenind de la bovine în vârstă de peste 30 de luni pentru a aborda preocupările poporului sud-coreean cu privire la siguranța cărnii de vită din S.U.A.

Evenimente din 18 iunie

1918 – Regimul colonial japonez finalizează un proiect de cercetare privind proprietatea asupra pământului în Coreea după opt ani de colectare a datelor. Proiectul pe scară largă a vizat documentarea proprietății terenurilor din Peninsula Coreeană și modernizarea managementului datelor, dar a condus la consolidarea achizițiilor de terenuri de către japonezi, cărora nu li s-a permis în mod legal să dețină terenuri în Coreea.

Mulți fermieri coreeni și-au pierdut proprietatea în timpul procesului de înregistrare, iar terenurile lor au fost vândute companiilor sau persoanelor fizice japoneze. Japonia a colonizat Peninsula Coreeană în perioada 1910-1945.

1953 – Președintele Coreei de Sud, Rhee Syng Man, eliberează 25.000 de prizonieri de război anti-comuniști nord-coreeni dintr-un lagăr de detenție de pe insula Geoje, în sud-est, unde a existat un conflict frecvent între simpatizanții nordului și sudului. Eliberarea a fost făcută cu aproximativ o lună înainte de semnarea unui armistițiu care a pus capăt războiului coreean din 1950-1953.

1964 – Coreea de Sud semnează un tratat comercial cu Birmania.

1976 – Guvernul sud-coreean anunță al patrulea plan de dezvoltare economică. Administrația a prezentat pentru prima dată un plan de cinci ani în 1962 pentru a industrializa economia bazată pe agricultură. Împreună, planurile au ajutat companiile mari să crească și gospodăriile să își mărească veniturile, însă națiunea a trebuit să-și asume datorii grele din alte țări pentru finanțarea proiectelor.

2002 – Echipa națională de fotbal masculin a Coreei de Sud învinge Italia cu 2-1 și avansează în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Coreea de Sud, care a găzduit împreună turneul cu Japonia, a ajuns la semifinale înainte de a fi înfrantă de Germania.

2013 – Coreea de Sud se califică pentru a opta Cupă Mondială FIFA consecutivă.

Evenimente din 17 iunie

1902 – Misiunile Germaniei, Franței și Rusiei țin discuții secrete în reședința rusă din Seul, căutând modalități de a obține drepturi de exploatare pentru căile ferate și minele coreene. Țările occidentale, precum și China și Japonia, au concurat pentru a obține profituri din Coreea. Țara și-a pierdut suveranitatea în fața Japoniei în 1910 și a fost eliberată cu 35 de ani mai târziu.

1904 – Primul grup de coreeni care emigrează în Hawaii pleacă din portul occidental Incheon. Cei 120 emigranți și-au părăsit patria pentru o viață mai bună pe insulele din S.U.A., unde ar lucra în principal pe plantațiile de trestie de zahăr. Abia în anii 1950, coreenii au început să se răspândească în Statele Unite. Există acum mai mult de un milion de etnici coreeni care trăiesc acolo.

1944 – Japonia imperială impune o ordine de colectare a orezului fermierilor coreeni din toată țara, forțându-i să-și trimită produsele în Japonia, care cheltuia enorm cu armata în timpul celui de-al doilea război mondial. Obiecte de uz casnic din alamă, cum ar fi linguri, bețișoare și cuțite de bucătărie, au fost, de asemenea, colectate pentru a face arme. Exploatarea excesivă a determinat mulți fermieri coreeni să-și părăsească locuințele și să migreze către China de nord-est sau orice loc unde ar putea să-și hrănească familiile.

1992 – Coreea de Sud și Coreea de Nord sunt de acord să standardizeze sistemul de romanizare pentru alfabetul coreean.

1994 – Liderul nord-coreean, Kim Il Sung, poartă discuții cu fostul președinte american, Jimmy Carter, la Phenian și este de acord să-și întâlnească omologul sud-coreean. Kim, totuși, a murit luna următoare. Un summit inter-coreean nu a avut loc până pe 15 iunie 2000, când fiul și succesorul său, Kim Jong Il, s-a întâlnit cu președintele Kim Dae Jung din Coreea de Sud.

1995 – Coreea de Sud și Coreea de Nord organizează o întâlnire a vice-miniștrilor de la Beijing pentru a discuta despre ajutorul de orez din sud spre nord. Seul a fost cel mai mare furnizor de alimente și energie pentru Phenian.

2005 – Ministrul de unificare al Coreei de Sud, Chung Dong Young, se întâlnește cu liderul nord-coreean, Kim Jong Il, în Phenian. Chung a vizitat capitala nord-coreeană în calitate de șef al unei delegații din Coreea de Sud pentru evenimente inter-coreene care marchează cea de-a cincea aniversare a summitului inter-coreean care a avut loc în iunie 2000.

2012 – Guvernele locale din Coreea de Sud și Statele Unite, precum și membrii comunității coreeano-americane, înființează împreună un monument în statul New York dedicat femeilor coreene care au fost forțate în sclavia sexuală de către armata japoneză în timpul celui de-al doilea război mondial la memorialul veteranilor de la Parcul Eisenhower din districtul Nassau.

2013 – Președintele sud-coreean, Park Geun Hye, îi spune președintelui american Barack Obama că telefonul pentru discuții cu Coreea de Nord nu ar reuși decât să dea națiunii comuniste mai mult timp pentru a-și promova programul nuclear.

Evenimente din 16 iunie

1232 – În fața unei invazii mongole, dinastia Goryeo din Coreea își mută capitala de la orașul antic Kaesong la insula Ganghwa de pe coasta de vest.

1956 – Își începe difuzarea prima rețea de televiziune din Coreea de Sud, HLKZ-TV.

1981 – Guvernul permite cetățenilor sud-coreeni să călătorească liber în străinătate.

1998 – Președintele de onoare al grupului Hyundai, Chung Ju Yung, vizitează Coreea de Nord, luând cu el 500 de capete de vite, cu scopul de a le dona. Chung a devenit primul civil din Coreea de Sud care a avut permisiunea să viziteze nordul prin satul de armistițiu Panmunjom din zona demilitarizată. Fondatorul conglomeratului din Coreea de Sud a murit la vârsta de 86 de ani în martie 2001.

2007 – Statele Unite solicită oficial Coreei de Sud să renegocieze șapte domenii ale unui acord de comerț liber propus.

Evenimente din 15 iunie

918 – Regele Geon înființează Regatul Goryeo, unificând trei state din Peninsula Coreeană.

1962 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Paraguay.

1994 – Fostul președinte al SUA, Jimmy Carter, vizitează Coreea de Nord pentru a soluționa un litigiu privind programul de arme nucleare din Coreea de Nord.

1999 – Are loc un schimb de focuri între vasele de război din Coreea de Sud și Coreea de Nord pe coasta de vest a peninsulei.

2000 – Președintele Kim Dae Jung și lideruul nord-coreean, Kim Jong Il, anunță o declarație comună în cinci puncte, menită să sporească schimburile economice și sociale dintre cele două țări în timpul primului summit inter-coreean din Phenian.

 2004 – Vasele de război din Coreea de Sud și Coreea de Nord fac schimb de mesaje radio pentru prima dată pentru a exprima non-ostilitate. Schimbul prealabil de 15 minute, care a avut loc la ora 9 dimineața, a marcat primul contact direct dintre unitățile de teren pregătite pentru luptă din cele două state.

Evenimente din 14 iunie

1950 – Coreea de Sud se alătură Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

1993 – Un elicopter care transporta un echipaj care filma filmul sud-coreean “Femeia deasupra bărbatului” se prăbușește în râul Han din Seul, omorând șapte persoane, inclusiv directorul filmului.

2000 – Președintele Kim Dae Jung participă la primul summit inter-coreean cu liderul nord-coreean Kim Jong Il din Phenian. Ei au lansat o declarație comună în cinci puncte, menită să sporească schimburile economice și sociale și să organizeze reuniuni de familii separate de la divizarea țării înainte de războiul coreean.

2002 – Coreea de Sud, care co-găzduiește Cupa Mondială de FIFA cu Japonia, avansează pentru prima dată printre primii 16, bătând Portugalia. Coreea a ajuns mai târziu în semifinală, dar a fost înfrântă de Germania.

2003 – Coreea de Sud și Coreea de Nord organizează ceremonii în interiorul zonei demilitarizate în apropierea satului de armistițiu Panmunjom pentru a marca reconectarea căilor ferate care au fost întrerupte de la războiul din Coreea de Sud (1950-1953). Reconstrucția căilor ferate a fost unul dintre acordurile încheiate la summitul inter-coreean de la Phenian în 2000.

2007 – Banco Delta Asia din Macao transferă mai mult de 20 de milioane de dolari în fonduri nord-coreene, pe care Coreea de Nord le-a cerut să le efectueze înainte de a lua măsuri în cadrul procedurii de denuclearizare. Statele Unite au înghețat banii timp de aproape doi ani, acuzând banca de spălarea banilor și contrafacerea pentru Coreea de Nord. După transfer, nordul comunist s-a reîntors la discuțiile nucleare, pe care le boicota de mai mult de un an.

2009 – Oficialii dezvăluie răpirea unei femei din Coreea de Sud, împreună cu opt străini, de către un grup de insurgenți din Yemen. Ulterior s-a raportat că femeia de 34 de ani a fost ucisă.

Evenimente din 13 iunie

1955 – Coreea de Nord și Japonia semnează un acord privind pescuitul.

1961 – Studenții sud-coreeni protestează împotriva presupuselor manipulări ale alegerilor, iar 11 universități sunt închise temporar ca rezultat.

2000 – Președintele sud-coreean Kim Dae Jung și liderul nord-coreean, Kim Jong Il, organizează primul summit inter-coreean de la Phenian.

 

2002 – Doi studenți de școală generală din Coreea de Sud sunt uciși de un vehicul militar american din Yangju, la nord de Seul.

2003 – Chey Tae Won, președinte al Grupului SK, primește o sentință de închisoare de trei ani pentru tranzacționare privilegiată și fraudă contabilă.

 2014 – Președintele Park Geun Hye înlocuiește aproximativ jumătate din cabinetul său de 17 membri în prima sa criză majoră de la preluarea mandatului în februarie 2013, în încercarea de a recâștiga încrederea publică în guvernul său, care a fost lovit de dezastrul feribotului Sewol în aprilie.

Evenimente din 12 iunie

 1950 – Bank of Korea își începe activitatea în Seul. Aceasta a trebuit să suspende operațiunile la mai puțin de două săptămâni, la izbucnirea războiului din coreean.

1962 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Chile.

1981 – Se lansează la Seul fundația Korea Press, o asociație de presă scrisă și difuzată la nivel național.

1995 – Oficialii americani și nord-coreeni ajung la un acord în Malaezia conform căruia Washingtonul va furniza nordului două reactoare ușoare de apă, iar Phenian va îngheța programul de dezvoltare nucleară.

 2006 – Un grup de 76 de diplomați străini din Seul, inclusiv ambasadorul american Alexander Vershbow, efectuează o excursie de o zi la un complex industrial inter-coreean comun din orașul de frontieră Kaesong din Coreea de Nord. Grupul a fost însoțit de ministrul sud-coreean de externe de la momentul respectiv, Ban Ki Moon.

Evenimente din 11 iunie

1979 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Kuweitul.

1983 – Bank of Korea emite bancnote de 5.000 won și 10.000 won.

2004 – Park Ji Won, ajutorul de o viata al presedintelui condamnat la 12 ani de închisoare, este condamnat la închisoare de 12 ani, în baza unor acuzații de a lua 15 miliarde de dolari (14 milioane USD) în fonduri ilegale de la grupul Hyundai, – Summit-ul coran în 2000.

Evenimente din 10 iunie

1917 – Luptătorii de independență coreeni din Hawaii, conduși de Park Yong Man, stabilesc o trupă militară numită “Armata Populară a Marelui Joseon”.

1926 – Locuitorii orașului Seul organizează marșuri stradale împotriva regimului colonial japonez, în timpul înmormântării lui Sunjong, ultimul împărat al dinastiei Joseon.

1988 – Pohang Iron and Steel, acum POSCO, este listată la Bursa din Coreea.

1989 – Ministerul Construcțiilor anunță că există 22 de raioane de 24 de milioane de metri pătrați pentru dezvoltarea rezidențială.

 1993 – În Coreea de Nord este testată o rachetă cu o rază de 1000 km în Marea de Est.

2010 – Nara-1, prima rachetă spațială asamblată la nivel local din Coreea de Sud, care transporta un satelit științific, explodează după aproximativ două minute în zbor.

 

Evenimente din 9 iunie

 1953 – Cabinetul Coreei de Sud decide să nu semneze armistițiul de război coreean propus într-un gest simbolic pentru a arăta dorința guvernului de a unifica Peninsula Coreeană. Acordul a fost semnat la 27 iulie de către Comandamentul UN, condus de SUA, pe de o parte, și Coreea de Nord și China, pe de altă parte, fără participarea Coreei de Sud.

1981 – Universitatea Harvard înființează un institut de cercetare pentru studiile coreene.

 1983 – Kim Young Sam, liderul Partidului Nou-Democrat din opoziție, încheie o grevă de foame de trei săptămâni pe care a ținut-o pentru a protesta împotriva juntei militare conduse de Chun Doo Hwan.

 1987 – Lee Han Yeol, un activist student de la Universitatea Yonsei din Seoul, cade într-o comă după ce este lovit de o canistră de gaze lacrimogene ridicată de poliție în timpul unui protest pro-democrație de la Seul. El a murit cu o lună mai târziu, declanșând o serie de demonstrații de stradă antiguvernamentale violente din întreaga țară care au forțat guvernul să introducă un sistem direct de alegeri prezidențiale.

 2008 – Coreea de Nord avertizează că va fi forțată să își consolideze arsenalul nuclear și alte “măsuri de descurajare a războiului” dacă Statele Unite și Coreea de Sud continuă să amenințe militar.

Evenimente din 8 iunie

 1953 – Comandamentul Statelor Unite semnează un tratat cu forțele nord-coreene și chineze pentru a face schimb de prizonieri capturați în timpul Războiului din Coreea din 1950-1953. Părțile au semnat un armistițiu în luna iulie a aceluiași an.

1967 – Au loc alegeri generale în Coreea de Sud. Partidul Republicii Democrate de guvernământ a obținut majoritatea în Adunarea Națională câștigând 50,6% din voturi.

2000 – Președintele Kim Dae Jung participă la înmormântarea fostului prim-ministru japonez Keizo Obuchi în timpul vizitei sale la Tokyo și organizează discuții la summit cu prim-ministrul japonez Yoshiro Mori și președintele american Bill Clinton după ceremonie.

2006 – Franța este de acord să închirieze în Coreea de Sud o colecție de texte regale coreene care a fost luată de forțele franceze în 1866 dintr-o arhivă a dinastiei Joseon din Coreea (1392-1910). Textele sunt acum păstrate la biblioteca națională a Franței în Paris, dar Seul dorește să fie returnate.

2009 – Curtea Supremă din Coreea de Nord condamnă doi jurnaliști americani reținuți la 12 ani în lagăre de muncă pentru o “crimă gravă” și intrare ilegală.

2010 – Samsung Electronics Co., al doilea cel mai important producător de telefoane din lume, dezvăluie un nou smartphone în Coreea de Sud, Galaxy S, în încercarea de a-l transforma într-un concurent pentru iPhone-ul iconic al Apple Inc.

2011 – Reprezentantul nuclear principal al Coreei de Sud se îndreaptă către China pentru a discuta despre modalitățile de relansare a negocierilor privind dezarmarea nucleară cu Coreea de Nord, inclusiv o abordare în trei etape, care solicită dialogul inter-coreean ca un prim pas către reluarea negocierilor.

Evenimente din 7 iunie

1920 – O forță militară coreeană condusă de generalul Hong Beom Do învinge un regiment japonez într-o bătălie din provincia Jilin din China.

1953 – Președintele Syngman Rhee declară statut de cvasi-urgență.

 1975 – Boxerul Yoo Je Du câștigă Campionatul Mondial de Boxing Association (WBA).

1982 – Cinci bănci comerciale se unesc într-o misiune comună de emitere de carduri de credit.

2003 – Președintele Roh Moo Hyun organizează un summit la Tokyo cu premierul japonez JunichiroKoizumi.

2005- Numărul de turiști de la MunteleKumgang depășește 1 milion pentru prima dată de când stațiunea pitorească de pe coasta de est a Coreei de Nord a fost deschisă sud-coreenilor în 1998.

2008 – Președintele sud-coreean Lee Myung Bak și președintele american George W. Bush sunt de acord să coopereze pentru a se asigura că nu este exportată în Coreea de Sud carnea de vită din SUA de la bovine mai mari de 30 de luni.

Evenimente din 5 iunie

1981 – Presedintele Chun Doo-hwan propune un summit cu omologul sau nord-coreean, Kim Il-sung. Pe1 iulie, Kim respinge propunerea lui Chun.

2005 – Aruncatorul sud-coreean Park Chan-ho obtine a 100-a victorie in liga majora, marcand inca o piatra de hotar de la debutul sau in SUA in 1994. Park, primul jucator din Coreea de Sud in Liga Majora de Baseball, devine al doilea asiatic ce obtine performanta dupa aruncatorul japonez Hideo Nomo.

2007 – Cel de-al 6-lea Dialog de Cooperare din Asia, la care au participat 30 de natiuni regionale, se deschide la Seoul pentru a discuta modalitati de a elimina bresele de informatie si pentru a spori cooperarea economica si de securitate.

2014 – In primele alegeri locale la nivel national sub presedintele Park Geun-hye, partidul de guvernamant Saenuri castiga opt dintre cele 17 curse cheie pentru primarii si guvernatorii provinciilor mari, impotriva New Politics Alliance for Democracy, care a castigat celelalte noua posturi, inclusiv primaria Seulului. Sondajele sunt vazute ca un test al sprijinului public pentru administratia conservatoare care a avut de suferit din cauza investigarii incorecte a scufundarii feribotului Sewol in aprilie, in urma caruia si-au pierdut viatile peste 300 de persoane.

2016 – Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, soseste in Cuba pentru a participa la un summit regional, marcand prima vizita a diplomatului de top din Seul in statul din Caraibe.

Evenimente din 3 iunie

1946 – Yi Pom Suk, un luptător coreean pentru independență care a luptat împotriva trupelor coloniale japoneze din China, se întoarce în Coreea. Yi a fost numit mai târziu prim-ministru în 1948.

 1947 – În Coreea de Sud este stabilit un guvern de tranziție separat de conducerea comunistă din Coreea de Nord.

 1964 – Peste 10.000 de studenți și cetățeni ies în stradă la Seul pentru a protesta față de planul guvernului sud-coreean de a organiza discuții la summit cu Japonia. Președintele Park Chung Hee impune legea marțială mai târziu în cursul zilei pentru a opri protestele.

 2002 – Coreea de Nord începe să evacueze apa la iazul Imnam, numit și barajul Geumgangsan, în partea nordică a râului Han. Descărcarea a ridicat de cinci ori nivelul apei de la Barajul Păcii din Coreea de Sud, la 38 de kilometri spre sud.

 2015 – Sluggerul sud-coreean Lee Seung Yuop lovește homerun-ul cu numărul 400 din carieră, devenind primul jucător coreean al organizației de baseball (KBO) care atinge cifra. Starul Samsung Lions a lovit homerun-ul istoric la cea de-a treia bază din Stadionul de Baseball Pohang din provincia Gyeongsang de Nord, la sud est de Seul.

Evenimente din 2 iunie

1592 – Amiralul Yi Sun Shin din timpul dinastiei Joseon şi flota sa distrug 20 de nave japoneze îm regiunea sud-estică Dangpo. Victoria navală a lui Yi s-a datorat parțial Bărcilor Țestoase construite în anul precedent pentru a proteja soldații coreeni de atacurile japoneze. Forțele japoneze, sub conducerea lui Toyotomi Hideyoshi, au încercat în mod repetat să invadeze peninsula.

 1950 – Coreea de Sud și Japonia semnează un tratat comercial, la cinci ani după recuperarea independenței de către Coreea.

 1970 – Kim Ji Ha, poet și activist pentru democrație în timpul dictaturii militare, este arestat de poliție după ce a scris “Cinci dușmani”. Poemul satiric foloseşte limbajul figurativ pentru a denunța conglomerate, parlamentari, funcționari publici de rang înalt, generali militari și miniștri care căutau avere și putere în detrimentul oamenilor obișnuiți. Kim a fost acuzat de încălcarea legii anticomuniste.

1986 – O asociație de 265 de profesori din 23 de universități la nivel național anunță o declarație politică la Universitatea Hanshin din Seul, care solicită alegerea unui guvern democratic. Țara era sub administrație militară, condusă de Chun Doo Hwan.

1989 – Kim Young Sam, șeful Partidului Nou Democrat din opoziție, vizitează pentru prima dată Rusia ca politician.

1993 – Statele Unite și Coreea de Nord deschid o întâlnire de înalți oficiali la New York pentru a discuta despre proiectul de dezvoltare a armelor nucleare din Coreea de Nord. 1994 – Pictura lui Buddha din dinastia Goryeo (918-1392), una dintre vechile regate ale Coreei, este vândută pentru 332.500 de dolari la Sotheby din New York.

 2001 – Trei nave comerciale nord-coreene intră ilegal în apele teritoriale sud-coreene de pe insula sudică Jeju.

2014 – Coreea de Sud respinge cererea Coreei de Nord ca Seul să predea toți cei trei nord-coreeni ridicați dintr-o barcă de pescuit care plutea în largul coastei de est a Coreei de Sud.

Evenimente din 1 iunie

1981 – Se deschide centrul de carte Kyobo, sau Kyobo Mungo, în clădirea Kyobo din Gwanghwamun, centrul Seulului. Magazinul de cărți este cel mai mare și mai renumit din Coreea de Sud, care acum se mândrește cu zece astfel de magazine în întreaga țară.

1982 – 53 de soldați mor ca urmare a prăbuşirii unui avion de transport militar lângă Seongnam, la sud de Seul.

 2005 – Este testat cu succes fluxul de apă din rețeaua restaurată, Cheonggyecheon, din centrul Seulului. Cheonggyecheon, un pârâu de 5,8 km care curge de la vest la est prin centrul orașului Seul, a fost acoperit cu beton pentru drumuri în 1948, după ce Coreea de Sud s-a eliberat de stăpânirea Japoniei. În iulie 2003, primarul de atunci al oraşului Seul, iar in 2008 președinte, Lee Myung Bak, a inițiat un proiect pentru eliminarea autostrăzii ridicate şi restaurarea fluxului.

Evenimente din 30 mai

1930 – Coreenii etnici care locuiesc în Manchuria se revoltă împotriva colonizării Coreei de către Japonia.

 1975 – Armata sud-coreeană finalizează construcția unui zid defensiv de-a lungul frontierei inter-coreene.

 1995 – Marina nord-coreeană trage asupra unei nave de pescuit sud-coreeană în Marea Galbenă. Trei dintre cei opt membri ai echipajului mor în urma împuşcăturilor, iar ceilalți sunt capturați și deținuți de Nord până la eliberarea lor din luna decembrie a aceluiași an.

2008 – Președintele sud-coreean Lee Myung Bak vizitează provincia Sichuan, distrusă de cutremurul din China, pentru a transmite condoleanțe poporului chinez, care suferă de pe urma dezastrului natural fără precedent.

Evenimente din 28 mai

1905 – Se deschide în partea de sud-est a țării o cale ferată pentru pasageri și mărfuri care leagă capitala Seul de orașul port, Busan.

1984 – Comitetul Olimpic Internațional acordă consimțământ oficial Seulului să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară din 1988.

1985 – Reuniunile Crucii Roșii între Coreea de Sud și Coreea de Nord se reiau după o pauză de 12 ani.

1999 – Președintele sud-coreean, Kim Dae Jung, organizează o întâlnire la nivel înalt cu omologul său rus, Boris Elțîn, la Moscova.

2003 – Un fost consilier prezidențial implicat în trimiterea ilegală de fonduri către Coreea de Nord este arestat de autorități.

 2005 – Coreea de Sud finalizează transferul de peste 200.000 de tone metrice de îngrășăminte către Coreea de Nord. Transportul face parte dintr-un pachet de asistență convenit de Seul în timpul unor discuții inter-coreene la nivel înalt.

2013 – Coreea de Nord invită oficialii sud-coreeni și oamenii de afaceri la discuții pentru redeschiderea complexului industrial suspendat în Kaesong.

Evenimente din 25 mai

1946 – Conducătorii politicieni de stânga şi de dreapta din partea de sud a Peninsulei Coreene, inclusiv Kim Kyu Sik și Yea Woon Heong, încep discuțiile despre planul lor pe termen lung de a forma un front unit și, mai târziu, un guvern coreean, în peninsulă.

 1950 – Coreea de Sud se alătură Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

 1955 – Este înființată la Tokyo Asociația Generală pro Pyongyang a rezidenților coreeni din Japonia (Chongnyeon).

1973 – Începe la Seul primul Campionat Mondial de Taekwondo.

 1999 – Sunt descoperite ouă fosilizate de dinozaur în Boseong, provincia Jeolla de Sud. S-a estimat că fosilele datează de mai mult de 100 de milioane de ani.

 2006 – Înalta Curte de la Seul declară că Park Jie Won, șeful personalului fostului președinte Kim Dae Jung, nu este vinovat de acceptarea a 15 miliarde de won sub formă de mită de la grupul Hyundai, în schimbul ajutorului pentru afacerea din Coreea de Nord a conglomeratului.

 2009 – Coreea de Nord își desfășoară cel de-al doilea test atomic, rezultând în declanşarea unei reacții de condamnare la nivel internațional şi adoptarea Rezoluției 1874 a Consiliului de Securitate al UN, care a intensificat sancțiunile din SUA impuse națiunii comuniste, la scurt timp după primul test atomic din octombrie 2006.

 2012 – Rămășițele soldaților sud-coreeni uciși în Coreea de Nord în timpul războiului coreean se întorc acasă prin S.U.A., marcând prima repatriere de acest gen de la armistițiul din 1953.

Evenimente din 24 mai

1947 – Fostul luptător pentru independență și naționalistul Yeo Un Hyeong lansează un partid central-stâng, numit Geulloinmindang (Partidul Muncitoresc), care încearcă să unifice Coreea, împărțită de ocupația Statelor Unite și a Uniunii Sovietice. Eforturile lui Yeo eșuează, totuși, deoarece este asasinat în acelaşi an.

1974 – Se finalizează construcția unei centrale hidraulice care utilizează apă la barajul Paldang, la nord de Seul. Centrala produce peste 200 de milioane de kw pe an și oferă 2,6 milioane de tone de apă pe zi locuitorilor din și din jurul orașului Seul.

1980 – Kim Jae Gyu împreună cu alți 4 bărbați sunt executați pentru presupusa lor implicare în asasinarea președintelui Park Chung Hee. Kim era fostul șef al Agenției Centrale de Informații şi unul dintre consilierii șefi ai lui Park.

1990 – Liderul nord-coreean Kim Il Sung propune ca cele două Corei să se alăture Națiunilor Unite ca o singură națiune.

2000 – David Coe, reprezentantul principal al FMI la Seul, declară despre Coreea de Sud că s-a recuperat pe deplin din criza financiară și economică și nu arată semne ale unei economii supraîncălzite. Aprecierea a fost un răspuns la preocupările crescânde conform cărora economia națiunii s-ar retrage în recesiune și s-ar repeta criza financiară și economică extrem de temută din urmă cu doi ani.

2006 – Coreea de Nord cere suspendarea testării programate a căilor ferate transfrontaliere,  invocând tensiuni politice și militare, cu o zi înainte de aceasta. Vice-ministrul Coreei de Sud, Shin Un Sang, susține că este o întârziere temporară până când forțele armate ale celor două țări vor ajunge la un acord privind siguranța persoanelor care iau parte la cursele de probă pe liniile de cale ferată.

2010 – Președintele sud coreean, Lee Myung Bak, spune că scufundarea navei de război Cheonan a fost rezultatul atacului militar al Coreei de Nord asupra Coreei de Sud. Lee anunță, de asemenea, intenția de a opri comerțul inter-coreean și interzice Nordului să utilizeze căile navigabile din Coreea de Sud. Coreea de Nord declară ca răspuns că va trage asupra difuzoarelor propagandiste din Coreea de Sud.

2015 – Un grup de activiști pentru drepturile femeilor traversează granița inter-coreeană puternic fortificată din Coreea de Nord, exprimându-și speranța că mișcarea lor ar putea contribui la aducerea unei păci durabile în peninsulă. Aproximativ 30 de activiști de sex feminin din întreaga lume, inclusiv activistul american Gloria Steinem și laureatul premiului Nobel pentru pace, Mairead Maguire, au participat la marșul din zona demilitarizată (DMZ) pentru a marca Ziua internațională pentru dezarmare a femeilor.

Evenimente din 23 mai

1985 – Studenții sud coreeni organizează un protest la un centru cultural american din Seul. Protestatarii cer ca Statele Unite să-și ceară scuze pentru faptul că au ignorat o represiune sângeroasă din partea regimului sud coreean, sprijinit la momentul respectiv de armată, asupra protestelor antiguvernamentale din sudul orașului Gwangju, în 1980.

 1995 – Cel de-al doilea cel mai mare oraş din Coreea de Sud, Busan, este ales să găzduiască ediția din 2002 a Jocurilor Asiatice.

 1996 – Un pilot din armata nord coreeană aflat la bordul unui MiG 19 dezertează în Coreea de Sud.

 2002 – O familie nord coreeană formată din 5 membri ajunge în Coreea de Sud, fugind de foametea din țara natală.

 2014 – Coreea de Nord anunță că va participa la Jocurile Asiatice din 2014 din Coreea de Sud.

Evenimente din 20 mai

1949 – Kim Yak Su şi Lee Mun Won (pe atunci parlamentari, făcând parte din primul parlament din Coreea de Sud) sunt arestați pentru pledarea în favoarea retragerii trupelor străine din țară şi reunirii cu Coreea de Nord. Pentru aceste afirmații, cei doi au fost acuzați că sunt simpatizanți ai comunismului.

1954 – În Coreea de Sud sunt organizate alegerile parlamentare pentru cel de-al treilea mandat.

 1962 – Guvernul sud-coreean instituie din nou o stare de asediu la nivel național. Aceasta fusese adoptată inițial în 1945, şi a durat până în 1982.

 1980 – Guvernul sud-coreean îl condamnă la moarte pe Kim Jae Gyu, fostul şef al Agenției Coreene Centrale de Informații, care îl asasinase pe preşedintele de atunci, Park Chung Hee, în octombrie 1979. Executarea a avut loc în mai 1980.

1986– Lee Dong Su, un activist, student la Universitatea din Seul, îşi dă foc în librăria facultății cerând abolirea imperialismului american şi pedepsirea preşedintelui Chun Doo Hwan, pe care l-a numit fascist.

2010 – O investigație condusă de o echipă internațională de anchetatori concluzionează că o torpilă nord-coreeană a scufundat nava de război Cheonan pe 26 martie, lângă frontiera tensionată inter-coreeană din Marea Galbenă, ucigând 46 de marinari.

Evenimente din 18 mai

1970 – Coreea de Sud stabileşte legături diplomatice cu Cambodgia.
1980 – Zeci de mii de studenţi şi alţi cetăţeni organizează demonstraţii în oraşul sud vestic, Gwangju, Coreea de Sud, cerând abolirea legii marţiale şi eliberarea liderului dizident Kim Dae Jung.
1983 – Liderul opoziţiei, Kim Young Sam, intră în greva foamei, cerând democraţie în Coreea de Sud.
1998 – Jucătoarea de golf Park Se Ri câştigă campionatul U.S. LPGA în Delaware.


2001 – Foşti soldaţi sud coreeni recunosc că au ucis şi îngropat civili nevinovaţi în Gwangju în 1980, în timpul demonstraţiilor studenţilor. Mărturisirea a avut loc în timpul unui interviu cu subiectul “Morţi suspecte”, ţinut de către Comisia Prezidenţială de Adevăr, apărut pe 18 mai.
2002 – Kim Hong Gul, cel mai mic fiu al preşedintelui de la momentul respectiv, Kim Dae Jung, este arestat în baza acuzaţiilor de luare de mită.
2007 – Coreea de Nord îl desemnează pe Park Ui Chun, 75, fost ambasador în Rusia, noul ministru de externe. Postul era vacant de la moartea predecesorului său, Baek Nam Sun, în ianuarie.

Evenimente din 17 mai

2007 – Coreea de Sud şi Coreea de Nord efectuează teste pe două căi ferate, una care leagă Seul de Sinuiju (un oraş de la graniţa Coreei de Nord cu China) şi cealaltă care leagă Wonsan (un oraş de pe coasta de est a Coreei de Nord) de Goseong (un oraş de pe coasta de est a Coreei de Sud). Cele două linii au fost întrerupte în timpul Războiului coreean (1950-1953) şi reconstruite parţial în 2005, în urma unui acord semnat de către cele două ţări la primul lor Summit, în 2000.
2016 – Scriitoarea sud-coreeană de ficţiune, Han Kang, câştigă premiul internaţional Man Booker pentru romanul ei, “Vegetariana”. Evenimentul a marcat prima dată când un sud coreean a primit prestigiosul premiu literar.

Evenimente din 16 mai 

1973 – Coreea de Nord se alătură Organizației Mondiale a Sănătății. Coreea de Sud era membru din 1949.1980 – În Coreea de Sud guvernul militar al lui Chun Doo Hwan se foloseşte de legea marțială la nivel național şi îi arestează pe cei doi lideri ai opoziției, Kim Dae Jung şi Kim Jong Pil, pe baza acuzațiilor de rebeliune, conspirație şi profit ilegal. Kim Dae Jung este condamnat la moarte, însă mai târziu guvernul îi schimbă sentința la închisoare pe viață şi apoi doar la 20 de ani. În 1982 expiră termenul, aşa că este lăsat să plece în SUA. După revenirea țării la democrație este preşedinte între anii 1998-2003 şi câştigă un premiu Nobel pentru pace în 2000 pentru eforturile de reconciliere cu Coreea de Nord.

2005 – Coreea de Sud promite să facă o nouă propunere “importantă” pentru a ajuta la rezolvarea tensiunii în creștere față de programul de arme nucleare din Coreea de Nord dacă țara comunistă revine la masa de dialog. Situația nucleară a fost un subiect cheie în cele două zile de discuții inter-coreene, care au fost redeschise în orașul Kaesong din nordul graniței după o pauză de 10 luni.

2006 – Coreea de Sud semnează un tratat de comerț liber cu Asociația Națiunilor Asiei de Sud-Est (ASEAN) pentru a înlătura barierele din comerț. Thailanda este exclusă din cauza dezacordului asupra produselor agricole şi a crizei politice existente în țară. Acordul presupune eliminarea progresivă a taxelor până în 2010, la aproximativ 90% dintre produsele comercializate.

2007 – Două bărci de pescuit sud coreene, împreună cu cei 24 de membri ai personalului, dintre care 4 coreeni, sunt capturate în apele Somaliei de către un grup de insurgenți, bănuiți a fi pirați somalezi. Aceştia sunt eliberați în luna noiembrie a aceluiaşi an.

2008 – Bărci de patrulă din Coreea de Sud şi Japonia se confruntă în urma acuzațiilor conform cărora o barcă de pescuit coreeană a încălcat Zona Economică Exclusivă (EEZ) a Japoniei. Confruntarea se termină câteva ore mai târziu, cu concluzia Japoniei că nava coreeană nu i-a încălcat teritoriul.

2013 – Curtea Supremă din Coreea de Sud condamnă un bărbat de 45 de ani la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru că şi-a obligat soția să întrețină relații sexuale, recunoscând astfel pentru prima dată violul conjugal ca fiind o crimă. Acesta nu fusese tratat ca atare anterior, în urma unei decizii din partea Curții Supreme din anii 1970.

Evenimente din istoria coreeana petrecute pe 15 mai

1712 – Guvernul dinastiei Joseon (1392-1910) ridică un monument din piatră pe muntele Baekdu pentru a marca graniţa cu China, condusă la momentul respectiv de dinastia Qing.
1956 – Rhee Syng Man este ales preşedinte al Coreei de Sud pentru a treia oară consecutiv.

Rhee, susţinător al independenţei Coreei faţă de stăpânirea Japoniei coloniale (1910-1945), a devenit primul preşedinte al Coreei de Sud în 1948. După alegerea lui ca preşedinte pentru al patrulea mandat, Rhee a fost acuzat de falsificarea alegerilor şi forţat să demisioneze în urma protestelor studenţilor.
1967 – Mormântul regelui Munmu din Regatul Silla (57 î.Hr.-935 d.Hr.) este descoperit în apele coastei Wolseong, provincia Gyeongsang de Nord.


1974 – Coreea de Sud stabileşte legături diplomatice cu Nepal.
1980 –  Zeci de mii de studenti protesteaza in Seul impotriva istituirii legii mertiale de catre junta militara a lui Chun Doo Hwan, care preluase puterea in acelasi an prin asasinarea predecesaorului sau, Park Chung Hee.
1995 – Are loc la Seul cea de-a 44-a întâlnire anuală a Institutului Internaţional de Presă (IPI). IPI reprezintă o organizaţie internaţională de editori, directori media şijurnalişti.
2013 – Coreea de Nord refuză propunerea Coreei de Sud de a returna la Seul materialele şi produsele de la un complex industrial inter coreean, catgalogand-o drept un “complot viclean” care are ca scop evitarea criticilor cetăţenilor şi inducerea acestora în eroare.