Din istoria Coreei

Evenimente din 18 septembrie

1894 – Dinastia Joseon își deschide prima școală primară modernă, Școala Elementară Gyodong, în Insadong, Jongno-gu, centrul Seulului.

1996 – Un submarin nord-coreean este găsit blocat pe malul marii de la Gangneung, un oraș portuar din Coreea de Sud, la 240 km est de Seul. O urmărire masivă a urmat pentru 25 de marinari nord-coreeni și agenți care au venit pe uscat după ce au abandonat submarinul cu handicap. Cei mai mulți au fost împușcați și uciși, deși s-a considerat că o parte dintre ei au reușit să se întoarcă în nord.

2002 – Coreea de Sud și Coreea de Nord încearcă simultan să reconecteze două seturi de căi ferate peste granița lor puternic fortificată. Căile ferate transfrontaliere au fost întrerupte chiar înainte de începerea războiului coreean în 1950.

2013 – Reprezentantul nuclear principal al Coreei de Nord, Kim Kye Gwan, solicită reluarea rapidă a discuțiilor nucleare fără condiții prestabilite.

Evenimente din 17 septembrie

1978 – Coreea de Sud își reduce legăturile diplomatice cu Afganistanul după ce un regim al Uniunii Sovietice preia controlul în urma unei invazii.

1988 – Se deschid Jocurile Olimpice de la Seul.

1991 – Coreea de Sud și Coreea de Nord se alătură simultan Națiunilor Unite.

2000 – Miniștrii apărării din Coreea de Sud și Coreea de Nord sunt de acord să se întâlnească pentru prima dată.

2008 – Guvernul anunță că va înființa o companie dedicată schimburilor de carbon, The Korean Carbon Finance, pentru a contribui la reglementarea emisiilor de gaze cu efect de seră din țară

Evenimente din 16 septembrie

1974 – Coreea de Nord se alătură Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Datorită unui conflict cu Statele Unite asupra programului său de arme nucleare, țara comunistă se retrage din funcția de monitorizare nucleară a ONU pe 10 ianuarie 2003.

2002 – Militarii din Coreea de Sud și Coreea de Nord sunt de acord să deschidă o linie fierbinte pentru a coordona, printre alte sarcini, lucrările de relocare a două seturi de căi ferate și drumuri despicate de-a lungul frontierei lor puternic fortificate. Căile ferate și drumurile au fost reconectate, însă acestea nu au fost încă deschise pentru trafic din cauza tensiunilor politice și militare dintre cele două părți.

2010 – Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene aprobă un acord de comerț liber cu Coreea de Sud, care vizează eliminarea sau eliminarea treptată a tarifelor la 96% dintre mărfurile UE și 99% la mărfurile din Coreea de Sud în decurs de trei ani. Acordul de liber schimb privind Coreea-UE a intrat în vigoare la 1 iulie 2011.

2013 – Complexul inter-coreean de fabrici din Coreea de Nord începe producția după o perioadă de cinci luni, timp în care cele două Corei discută modalități de a asigura o creștere durabilă a activității economice comune. Coreea de Sud a închis mai târziu complexul în 2016 ca represalii pentru testele nucleare ale Coreei de Nord și lansarea rachetelor de la începutul acestui an.

Evenimente din 15 septembrie

1950 – Trupele de coaliție ale UN, conduse de generalul american Douglas MacArthur, efectuează o aterizare amfibie la Incheon, un oraș port la vest de Seul. Forțele UN au fost trimise în peninsulă pentru a lupta de partea Coreei de Sud împotriva Coreei de Nord.

1951 – Kim Soo Hwan este hirotonit ca preot. Născut în sud-est, în Daegu, în 1922, Kim, care mai târziu a devenit Cardinal, a asistat la funcționarea parohiilor din orașul natal în timpul războiului din 1950-1953 și a fost numit episcop în Masan, un oraș învecinat, în 1966. A fost ulterior promovat ca arhiepiscop de Seul și proclamat Cardinal de Papa Paul al VI-lea. Kim a fost un susținător puternic pentru democratizarea Coreei, sprijinirea mișcărilor drepturilor omului și coordonarea activităților caritabile.

1957 – Rețeaua American Forces Coreea, sau AFKN, afiliată cu armata americană staționată în Coreea de Sud, începe emisiunile de televiziune.

1992 – Ambasada taiwaneză din Seul nu mai acordă vize persoanelor din Coreea de Sud în semn de protest față de stabilirea relațiilor diplomatice cu China continentală. Taiwanul și-a retras ulterior ambasada din Seul, iar spațiul a fost preluat de Ambasada Chinei.

2000 – Coreea de Sud și Coreea de Nord mărșăluiesc împreună la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Sydney, fiind prima dată când cele două părți fac acest lucru. Coreea de Sud a încercat fără succes să organizeze o echipă unificată cu Coreea de Nord pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.

2003 – Ministerul Culturii și Turismului anunță un plan pentru deschiderea în continuare a pieței sud-coreene pentru produsele japoneze de cultură pop. Modelul a intrat în vigoare în ianuarie 2004, permițând importul de filme japoneze cu un rating de peste 18 ani, melodii pop cu versuri japoneze și jocuri video.

2015 – Coreea de Nord a condamnat un cetățean american care este ținut în țară la șase ani de muncă grea pentru infracțiuni anti-statale nespecificate. Cetățeanul american Matthew Todd Miller a comis acte ostile Republicii Democrate Concurene în timp ce intra în teritoriul Republicii Democratice din RPDC, sub înfățișarea unui turist în aprilie, a afirmat într-o scurtă expediere Agenția centrală de știri din Coreea de Nord.

2016 – Sute de oameni au fost uciși sau dispăruți în cele mai rele inundații care au lovit Coreea de Nord, a anunțat Centrala de Radiodifuziune (KCBS). Aceasta a raportat că inundațiile din provincia Hamgyong de Nord au lăsat sute de persoane ucise sau dispărute și mai mult de 68900 blocate, devenind cel mai grav dezastru de la eliberarea Coreei de la guvernarea colonială japoneză în 1945.

Evenimente din 14 septembrie

1956 – Cabinetul desemnează 1 octombrie ca Ziua Forțelor Armate, comemorând data din 1950, când trupele de coaliție din UR au trecut paralela 38, care bisectează aproximativ peninsula, împingând comuniștii nord-coreeni spre nord în războiul coreean.

1984 – Crucea Roșie din Coreea de Sud este de acord să acorde ajutor victimelor inundațiilor din Coreea de Nord.

1993 – Președintele Franței, Francois Mitterrand, vizitează Coreea de Sud pentru a discuta despre intensificarea relațiilor bilaterale.

2012 – Oficiul Primului Ministru se mută în orașul nou construit, Sejong, devenind prima agenție guvernamentală care a fost relocată la centrul administrativ din Coreea de Sud.

Evenimente din 13 septembrie

1972 – Cele două Corei se află în cea de-a doua rundă de discuții ale Crucii Roșii.

1991 – Cele două state coreene aplică în mod separat pentru aderarea la Națiunile Unite. Cinci zile mai târziu au primit aprobarea de a se alătura celui mai mare corp din lume.

1996 – Festivalul Internațional de Film din Busan, primul festival internațional de film din Coreea de Sud, se deschide în orașul-port din sud-estul Coreei, Busan. Orașul a schimbat ortografia numelui său în 2001 pentru a se conforma unui nou sistem de romanizare conceput de guvern, dar festivalul de film păstrează numele anterior.

2003 – Taifunul Maemi lovește Coreea de Sud, lăsând aproape 120 de morți și 13 dispăruți. Deteriorarea proprietății a fost înregistrată la 4,2 trilioane won (4 miliarde USD).

2004 – Coreea de Nord declară că o explozie care a avut loc pe 9 septembrie în partea de nord a țării a fost legată de construcția unei centrale hidroelectrice. Explozia uriașă și norul în formă de ciupercă din provincia Yanggang au ridicat speculațiile conform cărora ar fi fost detonat un dispozitiv.

2005 – Se reia în Beijing a patra rundă de negocieri cu șase părți, menită să soluționeze litigiul privind programul de arme nucleare din Coreea de Nord. În cadrul sesiunii, cele două Corei, Statele Unite, China, Japonia și Rusia au emis o declarație comună prin care nordul s-a angajat să-și abandoneze programul de arme nucleare în schimbul unor stimulente economice și politice de la celelalte părți.

2013 – Procurorul General Chae Dong Wook demisionează în urma acuzațiilor că a avut un copil dintr-o aventură extramaritală.

ÃÑÀå ¶°³ªº¸³»´Â °ËÂû
(¼­¿ï=¿¬ÇÕ´º½º) ½ÅÁØÈñ ±âÀÚ = 䵿¿í °ËÂûÃÑÀåÀÌ 13ÀÏ ¿ÀÈÄ »çÅð ¹ßÇ¥¸¦ ÇÑ µÚ °ËÂû °£ºÎµéÀÇ ¹è¿õÀ» ¹ÞÀ¸¸ç ¼­¿ï ¼­Ãʵ¿ ´ë°ËÂûûÀ» ¶°³ª°í ÀÖ´Ù. 2013.9.13
hama@yna.co.kr/2013-09-13 16:35:57/

Evenimente din 12 septembrie

1921 – Luptătorul coreean de independență Kim Ik Sang aruncă o bombă în sediul guvernului colonial japonez în încercarea de a ucide guvernatorul japonez general al Coreei, Makoto Saito. Japonia a colonizat Peninsula Coreană între 1910 și 1945.

1983 – Guvernul sud-coreean trimite o scrisoare oficială ambasadorului Uniunii Sovietice din Statele Unite solicitând despăgubiri pentru familiile victimelor prăbușirii unui zbor coreean. Aeronava sud-coreeană, care transporta 269 de persoane, inclusiv 61 de americani, a fost doborată de un avion sovietic, în timp ce se întorcea de la New York la Seul.

1988 – Are loc în Seul a 94-a Adunare Generală a Comitetului Olimpic Internațional.

1990 – Ploaia puternică din regiunea centrală a Coreei de Sud provoacă inundații, lăsând 120 de persoane moarte sau dispărute.

 1991 – O intalnire de atletism pentru coreenii din strainatate se desfasoara in Coreea de Sud cu 1.652 de coreeni din 88 de tari participante.

2002 – Comisia Prezidențială de Adevăr Privind Decesele Suspecte dezvăluie că opt persoane executate în 1974 sub acuzația de a încerca să răstoarne guvernul sud-coreean au fost acuzate pe nedrept de Agenția Centrală de Informații, predecesoarea Serviciului Național de Informații de astăzi.

2011 – Renumitul dirijor sud-coreean Chung Myung Whun vizitează Pyongyang într-o excursie care are ca scop promovarea schimburilor culturale dintre cele două Corei.

2012 – Coreea de Sud și Norvegia sunt de acord să colaboreze pentru a combate schimbările climatice și efectele lor asupra Arcticii și pentru a dezvolta regiunea bogată în resurse, fără a afecta mediul înconjurător, inclusiv deschiderea rutelor polare de transport maritim. Acordul a fost discutat în timpul unui summit de la Oslo între președintele sud-coreean Lee Myung Bak și premierul norvegian Jens Stoltenberg.

2016 – Un cutremur cu magnitudinea 5.8 – cel mai puternic cutremur înregistrat pe Peninsula Coreeană – se produce în apropierea orașului sud-estic Gyeongju din Coreea de Sud.

Evenimente din 11 septembrie

1899 – Ultimul regat al Coreei, dinastia Joseon (1392-1910), semneaza un tratat comercial cu dinastia Qing din China.

1945 – Operarea unei linii de cale ferată care leagă Seul și Sinuiju, un oraș de graniță în ceea ce este acum Coreea de Nord, se oprește pe fondul aprofundării vrăjmășiei dintre forțele politice rivale care controlează partea sudică și cea nordică a Peninsulei Coreene. Ruptura a început să apară la scurt timp după ce peninsula a fost eliberată de guvernul colonial japonez pe 15 august din acel an. Diviziile politice au dus în cele din urmă la înființarea unor guverne separate în 1948.

Conflictul din Războiul Rece a luat o întorsătură dramatică în 2000, când președintele Kim Dae Jung din Coreea de Sud și liderul nord-coreean Kim Jong Il s-au întâlnit în Phenian și au promis eforturi comune pentru reconciliere și unificare.

Cele două state au lucrat de atunci la deschiderea a două seturi de căi ferate și drumuri transfrontaliere, inclusiv una care leagă Seul și Sinuiju.

2000 – O delegație nord-coreeană condusă de secretarul Partidului Muncitorilor, Kim Yong Sun, sosește la Seul. Călătoria sa de patru zile a urmat vizitei președintelui Kim Dae Jung în Coreea de Nord, din iunie a aceluiași an, pentru summitul inter-coreean.

2007 – Președintele Roh Moo Hyun subliniază că un nou aranjament de pace în Peninsula Coreeană pentru a pune capăt în mod oficial războiului din 1950-1953 va fi cel mai important punct de pe agenda discuțiilor sale cu liderul nord-coreean, Kim Jong Il, în Phenian.

2008 – Guvernul sud-coreean și companiile private anunță un plan de a investi trei trilioane won pentru a dezvolta resurse de energie verde în următorii cinci ani.

2013 – Coreea de Sud și Coreea de Nord sunt de acord să reia operațiunile la un complex industrial comun în țara comunistă în săptămâna următoare, la mai mult de cinci luni după ce Nordul și-a retras unilateral muncitorii pe 9 aprilie. Complexul industrial Kaesong a fost demarat în 2000, după un summit istoric dintre liderii sud-coreeni și cei nord-coreeni.

Evenimente din 9 septembrie

1948 – Republica Populară Democrată Coreeană sau Coreea de Nord se înființează în partea de nord a Peninsulei Coreene, mărind în continuare diviziunea dintre nordul comunist și sudul capitalist.

1987 – Kang Su Yeon, în vârstă de 21 de ani, a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Veneția pentru rolul său principal în “Mama surogat”. În filmul regizat de Im Kwon Taek, Kang a interpretat-o pe Ongnyeo, fiica unei mame surogat care devine ea însăși mama surogat a unui fiu dintr-o familie aristocratică, ducând la o relație complicată și o tragedie.

1996 – Președintele Kim Young Sam se întâlnește cu omologul său argentinian, Carlos Menem, pentru a discuta modalități de a stimula comerțul.

2003 – Statele Unite solicită Coreei de Sud să trimită trupe suplimentare pentru a menține ordinea în Irak.

2004 – Coreea de Sud admite extracția plutoniului în 1982.

2009 – Coreea de Nord critică Statele Unite și respinge sancțiunile internaționale asupra programului său nuclear, pe măsură ce statul comunist își marchează cea de-a 61-a aniversare fondatoare.

2011 – O cantitate modestă de componentă defoliantă a fost detectată în și în jurul unei tabere militare americane din Coreea de Sud, unde mai mulți soldați americani retrași au declarat că au detonat tobe de substanțe chimice toxice acum zeci de ani, a spus o echipă comună de anchetă.

2012 – Drama regizorului sud-coreean Kim Ki Duk, “Pieta”, câștigă Leul de Aur pentru cel mai bun film la cel de-al 69-lea Festival de Film de la Veneția.

2016 – Coreea de Nord își stabilește cel de-al cincilea test nuclear pe site-ul său de testare Punggye Ri, provocând condamnări puternice din partea Coreei de Sud și a aliaților săi.

Evenimente din 8 septembrie

1966 – Coreea de Sud și Japonia organizează prima ședință a cabinetului la Seul, la un an după ce au normalizat relațiile diplomatice. Seoul a refuzat să stabilească relații cu Japonia după ce și-a redobândit suveranitatea de la fostul ocupant colonial în 1945.

1984 – Crucea Roșie din Coreea de Nord sugerează omologului său sud-coreean ca prima să furnizeze ajutor victimelor inundațiilor care au provocat daune răspândite în sud. Ajutorul de salvare a fost eliberat prin satul de armistițiu Panmunjom și portul occidental Incheon, pe 29 septembrie.

1989 – Serviciul Național de Informații eliberează rezultatele investigației lui Lim Soo Kyong, activist student care a efectuat o vizită ilegală la Phenian în iunie. Lim a devenit primul student sud-coreean care a vizitat Pyongyang, unde a participat la Festivalul Mondial al Tinerilor și Studenților, o adunare socială a tineretului, în calitate de delegat al studenților universitari sud-coreeni. A fost primit extraordinar în Coreea de Nord, dar a provocat controverse în sud. Guvernul sud-coreean i-a dat un termen de închisoare de trei ani și jumătate.

2002 – Crucea Roșie din Coreea de Sud și cea din Coreea de Nord sunt de acord să înființeze împreună un loc de desfășurare în stațiunea montană nordică Mount Kumgang pentru reuniunile familiilor separate de la războiul din Coreea.

 2010 – Coreea de Sud a anunțat că va sancționa o bancă iraniană importantă și va pune toate tranzacțiile financiare cu Iran sub supraveghere guvernamentală, anunțând un pachet de sancțiuni pentru a se alătura unei campanii conduse de SUA pentru a cenzura Teheranul în legătură cu programul său nuclear.

2015 – Curtea cea mai înaltă a Japoniei stabilește că victimele sud-coreene ale bombelor atomice, care locuiesc în patria lor, au dreptul la despăgubiri depline de la autoritățile locale din Japonia. Curtea a confirmat o hotărâre din partea instanțelor inferioare, punând capăt unui proces de patru ani împotriva guvernului prefectului din Osaka intentat de Lee Hong Hyun și membrii familiilor supraviețuitoare ale altor două victime coreene ale bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

Evenimente din 7 septembrie

1980 – O echipă de excavare arheologică din Universitatea Yonsei din Seul găsește oasele unui om despre care se crede că a trăit acum 10 000 până la 60 000 de ani în Danyang, la 193 kilometri sud-est de Seul.

1993 – Activele personale ale celor 1.167 de funcționari guvernamentali de nivel înalt sunt făcute publice. Dezvăluirea a fost făcută în baza unei legi care obligă funcționarii publici să raporteze modificările în activele lor și vizează prevenirea finanțării ilicite din partea agenților economici și a speculării terenurilor de către funcționari.

2000 – Președintele Kim Dae Jung se întâlnește cu omologul său american, Bill Clinton, la New York, în paralel cu Summit-ul Mileniului al U. S. Clinton și-a exprimat sprijinul total față de politica “soarelui” a lui Kim față de Coreea de Nord și au emis o declarație comună prin care cereau angajament constructiv cu Phenian.

2002 – Un meci de fotbal amical între Coreea de Sud și Coreea de Nord se încheie cu o remiză fără goluri. A fost pentru prima oară când cele două state s-au confruntat într-un meci, după amicalul din 1990. Meciul inter-coreean a avut loc la două luni după ce Coreea de Sud a găzduit Cupa Mondială cu Japonia.

2007 – Park Yong Sung, președintele conglomeratului sud-coreean Doosan Group, demisionează din funcția de șef al Federației Internaționale a Judecătorilor (IJF), pierzându-și automat locul în Comitetul Internațional Olimpic (IOC). Demisia lui Park îl face pe președintele grupului Samsung, Lee Kun Hee, singurul sud-coreean care deține un loc în IOC.

2009 – Coreea de Nord evacuează circa 40 de milioane de tone de apă de la barajul Hwanggang prin râul Imjin, care circulă în regiunea vestică a Coreei de Sud, rezultând în șase sud-coreeni morți sau lipsă. Coreea de Nord dă vina pe un val brusc de apă și declară că va emite alerte în viitor.

2010 – Coreea de Nord eliberează o barcă de pescuit sud-coreeană și cei șapte membri ai echipajului după o lună de captivitate. Barca a fost confiscată după ce se presupune că a încălcat zona economică estică exclusivă a regiunii de nord.

2016 – Președintele Park Geun Hye condamnă ambițiile nucleare ale Coreei de Nord în timpul summit-ului Coreea de Sud-ASEAN, care a avut loc în capitala Laotian din Vientiane.

Evenimente din 6 septembrie

1951 – Coreea de Sud înființează Corpul Armatei Femeilor în timpul războiului coreean din 1950-1953.

1956 – Lee Joong Sup (1916-1956), recunoscut la scară largă ca unul dintre cei mai talentați pictori moderni din Coreea, moare de hepatită. Născut in Pyongyang in timpul dominației coloniale japoneze, a urmat școala de artă din Tokyo. S-a întors la Wonsan, acum parte din Coreea de Nord, și s-a căsătorit cu Masako Yamamoto în 1945. După ce soția și cei doi fii s-au întors în Japonia în 1952 în timpul războiului din Coreea, a pictat câteva dintre cele mai renumite opere, având familia ca temă predominantă.

1976 – Un pilot sovietic zboară cu un avion de luptă MiG-25 în Japonia, declarând că vrea să defecteze în Statele Unite. Washingtonul îi acceptă cererea de azil.

1994 – O unitate medicală a armatei sud-coreene este trimisă în Sahara Occidentală ca parte a unei operațiuni de menținere a păcii a Organizației Națiunilor Unite.

2005 – Taifunul Nabi lovește Coreea de Sud, după ce a lăsat patru morți și zeci de răniți în Japonia.

2007 – Președintele Hyundai Motor, Chung Mong Koo, primește un termen de închisoare de trei ani cu suspendare de la o instanță de apel pentru delapidarea fondurilor companiei, permițându-i să desfășoare în mod activ activități comerciale. Curtea Supremă de la Seul l-a condamnat anterior pe Chung, șeful celui de-al șaselea cel mai mare producător de automobile din lume, la un termen de închisoare de cinci ani cu suspendare.

 

2011 – Coreea de Sud cere țărilor străine să nu investească sau să se angajeze în activități turistice la stațiunea Mount Kumgang din Coreea de Nord, subliniind că astfel de acțiuni încalcă drepturile de proprietate existente.

2012 – Agenția globală de rating Fitch Ratings îmbunătățește ratingul suveran al Coreei de Sud cu o notă, citând stabilitatea economică și financiară a națiunii în ciuda unei economii globale volatile.

Evenimente din 5 septembrie

1966 – Primul contingent al diviziei “Calul Alb” debarcă în Vietnamul de Sud, devenind prima unitate militară sud-coreeană care a luat parte la războiul din Vietnam.

1973 – Se deschide publicului prima linie de metrou din Phenian, capitala Coreei de Nord.

1985 – Oficialul nord-coreean Ho Dam, care servește drept emisar, vizitează Seulul în secret și se întâlnește cu președintele Chun Doo Hwan.

1999 – Satelitul de difuzare Mugunghwa 3 din Coreea de Sud, numit după floarea națională a Coreei, trandafirul lui Sharon, este lansat din Guyana Franceză în America de Sud. Coreea a trimis anterior Mugunghwa 1 în orbită în 1995 și a lansat Mugunghwa 2 în anul următor.

În august 2006, Mugunghwa 5 a fost trimis în orbită pentru a prelua Mugunghwa 2. Ultimul satelit este primul de acest fel din Coreea de Sud pentru a furniza servicii de comunicații pentru companii private, precum și operațiuni militare.

2004 – Kim Yu Na câștigă campionatul Grand Prix Junior de Patinaj Artistic, devenind primul patinator al țării care câștigă un titlu internațional. Kim a terminat primul turneu cu un total de 148,55 de puncte în cadrul competiției organizate de Uniunea Internațională de Patinaj din Budapesta, Ungaria, cu mult înainte de locul doi, Aki Sawada, din Japonia, care a primit 136,16 puncte.

2016 – Coreea de Nord lansează trei rachete balistice cu rază medie Rodong din vecinătatea Hwangju din provincia North Hwanghae. Acestea au zburat aproximativ 1000 de kilometri și au aterizat în apă la aproximativ 400 de kilometri de coastă în Marea de Est.

Evenimente din 3 septembrie

1948 – Armata americană din Coreea de Sud predă autoritatea poliției guvernului sud-coreean.

1988 – Guvernul își anunță planul de a deschide publicului informații despre țările comuniste, inclusiv Coreea de Nord.

1990 – Se desfășoară la Seul a doua conferință a procurorilor generali din regiunea Asia-Pacific.

1997 – Un jet cu pasageri vietnamezi se prăbușește lângă Phnom Penh, Cambodgia, ucigând 65 de persoane, inclusiv 21 de pasageri din Coreea de Sud.

2001 – Adunarea Națională aprobă o moțiune pentru concedierea ministrului de unificare Lim Dong Won.

2002 – Un grup de 16 defectori nord-coreeni intră într-o unitate rezidențială pentru diplomații germani de la Beijing și solicită azil.

2005 – Crucea Roșie din Coreea de Nord trimite o scrisoare de condoleanțe omologului american pentru victimele uraganului Katrina.

2013 – Dennis Rodman, un jucător NBA retras, sosește în Coreea de Nord în a doua călătorie în țara comunistă pentru a-și vizita “prietenul”, liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Evenimente din 2 septembrie

1993 – Coreea de Sud își dezvoltă primul avion multifuncțional ușor Changgong 91

1999 – Coreea de Nord susține că linia de frontieră de nord (NLL) din Marea Galbenă care separă Coreea de Nord și Coreea de Sud este “invalidă”, declarând o nouă linie de graniță maritimă. NLL a fost stabilită de Comandamentul Organizației Națiunilor Unite (UNC) când războiul coreean s-a încheiat după semnarea unui acord de armistițiu în 1953.

2000 – Coreea de Sud repatriază 63 de spioni nord-coreeni, ca parte a reconcilierii Seulului cu Phenian. Ex-spionii au fost eliberați după până la 40 de ani de închisoare.

2010 – Marele partid național (GNP), aflat la guvernare, îl îndepărtează pe republicanul Kang Yong-seok după ce este acuzat că a făcut comentarii îngrozitoare despre femei. Kang a atras critici la sfârșitul lunii iulie pentru că făcea presupuse observații sexuale, în timpul unei cine cu studenții, despre femeile prezentatori și despre aparițiile acestora.

Evenimente din 1 septembrie

1946 – Este publicat pentru prima dată Rodong Sinmun, care mai târziu a devenit ziar oficial al Coreei de Nord.

1952 – Coreea de Sud introduce serviciul militar obligatoriu.

1955 – Coreea de Sud instituie un recensământ anual.

1980 – Chun Doo Hwan este investit ca președinte al Coreei de Sud.

1983 – Un avion de luptă sovietic doboară un avion coreean de pasageri pe insula Sakhalin, ucigând toate cele 269 de persoane aflate la bord.

2000 – A doua rundă de discuții ministeriale inter-coreeene se încheie cu o declarație comună.

2014 – Coreea de Nord laseaza o rachetă cu rază mică de acțiune în Marea de Est dintr-un sit din provincia Chagang din nord-vest, învecinată cu China. Regiunea este cunoscută ca având o bază subterană pentru rachetele Scud.

Evenimente din 31 august

1989 – Dong Ah Construction Industrial Co. Ltd. câștigă un proiect de 5,3 miliarde de dolari pentru construirea sistemului de căi navigabile din Libia. La momentul respectiv, a fost proiectul cu cel mai mare bugetul din lume.

1998 – Coreea de Nord lansează în spațiu ceea ce numește un satelit artificial, Kwangmyongsong 1, pe care țările occidentale îl suspectează a fi rachetă.

2002 – Taifunul Rusa lovește Coreea de Sud cu o presiune centrală de 965 de hectopascali și o viteză maximă a vântului de 33 de metri pe secundă, ceea ce a dus la 213 decese și 4,49 miliarde de dolari în daune materiale.

2003 – Procurorii îl acuză pe Kwon Roh Kap, fostul adjunct al fostului președinte, Kim Dae Jung, că ar fi primit mită 20 de miliarde de won (18,4 milioane de dolari) de la grupul Hyundai, în schimbul unor favoruri în afaceri.

2005 – Cele două Corei încep construcția unui loc permanent de întâlnire pentru reuniunile familiilor separate din stațiunea Mount Kumgang din Coreea de Nord. Acesta a fost finalizat în august 2008, după trei ani de construcție.

2010 – Coreea de Sud a încheiat un acord de liber schimb cu Peru, marcând cea de-a doua afacere de acest fel cu o țară din America de Sud, urmând una cu Chile încheiată în 2003. Coreea și Peru au convenit să elimine toate tarifele în termen de 10 ani de la intrarea în efect a acordului, printre alți termeni conveniți pentru a facilita tranzacțiile și creșterea economică.

Evenimente din 30 august

1920 – Lee Dong Hui ocupă funcția de prim-ministru al guvernului coreean în exil. Coreea se afla sub colonie japoneză din 1910.

1949 – Cei șase elevi selectați ca prim lot de studenți trimiși să studieze în străinătate prin finanțare guvernamentală se îndreaptă către Statele Unite.

1968 – Este lansată Federația Sindicatelor Coreene, primul corp umbrelă al sindicatelor din Coreea de Sud.

1962 – Coreea de Sud stabilește relații cu El Salvador.

1972 – Cele două state coreene deschid o sesiune plenară a primelor discuții inter-coreene privind Crucea Roșie din Phenian.

1995 – Coreea de Sud semnează un tratat de extrădare cu Argentina.

2001 – Guvernul ridică restricții “curea verde” pe 330 de milioane de metri pătrați de teren în șapte mari orașe. De asemenea, face publice identitățile a 169 de persoane care au maltratat minori.

2013 – Un tribunal din Seul solicită procurorilor aprobarea scrisă din partea parlamentului pentru arestarea parlamentarului Lee Seok Ki din Partidul Progresist Unificat (UPP) al opoziției minoritare, privind suspiciunea de complot la răsturnarea guvernului.

Evenimente din 29 august

1910 – Coreea își pierde suveranitatea după ce a fost nevoită să semneze un acord de anexare cu Japonia. Peninsula Coreeană a rămas sub dominația coloniilor japoneze până în 1945.

1949 – Luxemburg recunoaște Republica Coreea ca stat suveran.

1972 – O delegație sud-coreeană a Crucii Roșii sosește în capitala nord-coreeană a Phenianului pentru discuții despre familii separate și alte probleme umanitare. Cele două Corei au stabilit cinci sarcini majore pentru a ajuta la reunirea familiilor separate în timpul Războiului Coreean (1950-1953).

1987 – Park Soon Ja, șeful unei companii de arte și meșteșuguri sud-coreene, este găsit mort împreună cu alte 31 de persoane, în ceea ce pare a fi un pact de sinucidere, la fabrica firmei din orașul Yongin. Park era considerat a fi liderul unui cult al sfârșitului lumii.

1994 – Samsung Electronics Co., cel mai mare producător de procesoare pentru computer, dezvoltă primul chip mondial de memorie cu acces aleatoriu (DRAM) de 256 megabiți.

2003 – Adunarea Națională adoptă Legea Standardelor Muncii, bazată pe introducerea unei săptămâni de lucru de cinci zile. Săptămâna de lucru de 40 de ore a fost parțial introdusă în 2004 pentru întreprinderi și instituții publice cu peste 1.000 de angajați. Sistemul a fost extins la birourile guvernamentale, poliția și personalul militar, precum și companiile cu mai mult de 300 de angajați la data de 1 iulie 2005.

2005 – Organizația nonguvernamentală a Institutului de Cercetare în Colaborare, dezvăluie o listă de 3055 de elite coreene care au colaborat cu guvernul colonial din Japonia între anii 1909 și 1945 la cea de-a 95-a aniversare a căderii dinastiei Joseon în Japonia. Colaboratorii făceau parte din guvern, autoritățile judiciare și de poliție, cabinet, presă și din sectoarele artelor și religiei.

2007 – Talibanii eliberează 12 dintre cei 23 de sud-coreeni captivi, răpiți cu 40 de zile mai înainte. Creștinii sud-coreeni călătoreau neînsoțiți din capitala afgană, Kabul, în orașul sud-estic Kandahar, într-o misiune de asistență medicală pe termen scurt. Grupul militar afgan a cerut apoi Seulului să-și retragă cei 200 de membri ai unităților de reconstrucție din țara sfâșiată de război, înainte de a ucide doi ostatici de sex masculin – liderul echipei și pastorul Bae Hyung Kyu și voluntarul Shim Seong Min. Alți doi ostatici au fost eliberați la scurt timp, în timp ce restul au fost eliberați câteva zile mai târziu.

2010 – Primul-ministru desemnat, Kim Tae Ho, și alți doi nominalizați declară că se retrag, cedând în fața opoziției feroce, după ce au fost copleșiți de acuzațiile de corupție la audierile de confirmare.

Kim, fostul guvernator al provinciei Gyeongsang de Sud, a fost desemnat pe 8 august și ar fi devenit cel mai tânăr prim-ministru în aproape 40 de ani. Nominalizarea sa a făcut parte dintr-o remaniere a cabinetului care a afectat și șapte miniștri și doi oficiali la nivel de ministru, în timp ce președintele Lee Myung Bak a alcătuit o nouă componență pentru a doua jumătate a mandatului său de cinci ani.

Evenimente din 28 august

1946 – Coreea de Nord înființează Partidul Muncitoresc, primul pas oficial al regimului sprijinit de sovietici pentru instaurarea unui sistem comunist în partea de nord a Peninsulei Coreene.

1961 – Jo Yong Su, 31 de ani, președinte al cotidianului progresist Minjok Ilbo, primește sentința la moarte. El este condamnat pentru spionaj pentru Coreea de Nord.

Jo a fost arestat la 18 mai, la două zile după ce generalul Park Chung Hee s-a ridicat la putere într-o lovitură de stat militară. Publicația lui Jo a reprezentat un inconvenient  pentru Park, deoarece a promovat o perspectivă echilibrată asupra Coreei de Sud și Coreei de Nord și a criticat dictatura din Seul.

Născut într-o familia înstărită, cu unchii aleși în calitate de parlamentari, Jo a făcut o schimbare de carieră în timp ce se afla în Japonia, hotărând să-și dedice viața cauzei reportajelor echilibrate. A înființat ziarul în ianuarie 1961, acesta devenind numărul 1 în vânzări.

Critica sa simplă asupra dictaturii amenința noul regim al lui Park, care controla națiunea fără nicio bază legală.

Instanța a judecat cazul lui Jo fără avocați de apărare. La curtea de apel, Lee Hoy Chang, acum fostul președinte al Marelui Partid Național, a participat ca unul dintre cei cinci judecători care au acceptat în unanimitate sentința la moarte.

Sentința a fost executată pe 21 decembrie în acel an.

1973 – Coreea de Nord anunță în mod unilateral suspendarea dialogului cu Coreea de Sud, invocând mișcările președintelui Park Chung Hee de a-și consolida puterea prin adoptarea Constituției “Yushin” sau revitalizării. Cu un an mai devreme, cele două state coreene au emis o declarație comună după luni de negocieri secrete, angajându-se să colaboreze pentru unificarea pașnică a peninsulei divizate și pentru reconciliere.

2003 – Coreea de Sud și Coreea de Nord sunt de acord să coopereze pentru a asigura rentabilitatea programului turistic Mount Kumgang, operat de Hyundai Asan, afiliat al grupului Hyundai, care oferă accesul sud-coreean la stațiunea montană nordică.

2013 – Un jet de tip T-50 se prăbușește în sud-vestul Coreei de Sud, omorând ambii piloți aflați la bord.

2014 – Kim Young Oh, a cărui fiică de 16 ani a fost ucisă odată cu scufundarea feribotului Sewol, pe 16 aprilie, încheie o grevă a foamei de 46 de zile din cauza stării sale agravante. El a cerut o investigație independentă în legătură cu cauza scufundării, care a lăsat peste 300 de morți.

2015 – Crucea Roșie din Coreea de Sud propune organizarea de discuții la nivel de lucru cu omologul său nord-coreean pe 7 septembrie pentru a discuta problema reuniunii familiilor separate de Războiul Coreean (1950-1953).

Evenimente din 27 august

1980 – Chun Doo Hwan, fost general al armatei, este numit presedinte de catre un colegiu electoral selectat manual. Chun a preluat puterea printr-o lovitură militară internă pe 12 decembrie anul anterior.

1992 – China își deschide ambasada la Seul. Cele două țări au stabilit legături diplomatice oficiale pe 24 august, după ce Coreea de Sud a convenit să își schimbe recunoașterea diplomatică din Taiwan în China.

2004 – Purtatorul de cuvant al parlamentului Coreei de Sud, Kim One Ki, transmite liderului Partidului Comunist Chinez o preocupare legată de o controversă care înconjoară istoria vechiului regat coreean Goguryeo (37 i.Hr. – 668 d. Hr.). Controversa a fost declanșată de afirmațiile potrivit cărora împărăția era un stat vasal Chinei.

2013 – Coreea de Sud invită Coreea de Nord să organizeze discuții la nivel de lucru pe 2 octombrie pentru a discuta despre reluarea tururilor transfrontaliere la Muntele Kumgang, care au fost suspendate timp de aproape cinci ani. Propunerea făcută de Ministerul Unificării din Seoul, la Departamentul Frontului Unit al Partidului Unit al Partidului Muncitoresc din Coreea, aflat la guvernare, a venit ca răspuns la sugestiile Phenianului de a organiza discuțiile la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie

Evenimente din 26 august

1955 – Coreea de Sud devine membru al Fondului Monetar Internațional (FMI).

1996 – Foștii președinți sud-coreeni, Chun Doo Hwan și Roh Tae Woo, sunt condamnați la moarte și la 22 de ani și jumătate în închisoare, respectiv, pentru revolta și alte acuzații. În aprilie 1997, acuzațiile au fost reduse la închisoare pe viață pentru Chun și la 17 ani de închisoare pentru Roh de către Curtea Supremă. În decembrie 1997, cei doi au fost eliberați printr-un act special de iertare.


1997 – Departamentul de Stat al SUA acordă azil politic ambasadorului nord-coreean în Egipt, Chang Sung Kil.

1999 – Creditorii plasează  12 afiliați ai Grupului Daewoo într-un program de restructurare a datoriilor.

2013 – Tehnicienii sud-coreeni primesc permisiunea de a rămâne pe perioade lungi de timp într-un parc industrial inter-coreean din Coreea de Nord pentru a sprijini mai bine companiile care intenționează să redeschidă fabricile.

2015 – Fondul de pensii de stat din Coreea de Sud suferă pierderi mari de valoare în urma investiției în două unități ale grupului Samsung, în condițiile în care acțiunile au scăzut după ce planul lor de fuziune a fost aprobat de acționari luna anterioară.

2016 – Vicepreședintele celui de-al cincilea cel mai mare grup conglomerat din Coreea de Sud, Lotte, este găsit mort, în urma a ceea ce pare să fie o sinucidere. Acest lucru s-a petrecut în timp ce aștepta să fie citat de procurori în legătură cu acuzațiile de corupție aduse grupului.

Evenimente din 25 august

1936 – Cotidianul Dong-A Ilbo publică o imagine a câștigătorului medaliei de aur din maratonul olimpic, coreeanul Sohn Kee Chung, cu steagul japonez șters de pe pieptul său. Sohn a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin reprezentând Japonia deoarece Coreea era o colonie a acesteia la vremea respectivă. Regimul japonez a închis ziarul, dar mai târziu i-a permis să publice din nou după ce a concediat jurnalistul responsabil și și-a cerut scuze.

1948 – Coreea de Nord organizează alegeri generale pentru a înființa un guvern separat. Coreea de Sud și-a ținut alegerile în luna mai a aceluiași an.

1999 – Ministerul Informațiilor și Comunicațiilor spune că peste 20 de milioane de persoane dețin telefoane mobile.

2008 – Președintele Lee Myung Bak oficiază o reuniune la nivel înalt cu președintele chinez Hu Jintao în Seul și cere Beijingului să se abțină de la repatrierea cu forța a defectorilor nord-coreeni, luând în considerare drepturile omului.

2009 – Prima lansare a rachetei spațiale din Coreea de Sud nu reușește să pună un satelit științific pe orbită.

2015 – Coreea de Sud și Coreea de Nord au încheiat un acord privind dezamorsarea tensiunilor sporite într-un progres dramatic după zile de discuții intense la nivel înalt. Pyongyang și-a exprimat regretul față de atacul cu mine și a promis să facă eforturi pentru a pune capăt provocărilor.

Evenimente din 24 august

1945 – O navă japoneză în drum spre portul sudic al Coreei  de Sud, Busan, care transporta 3.725 de coreeni, explodează. Ukishima-Maru returna coreenii care au fost forțați să plece de acasă și să lucreze în Japonia în perioada colonială (1910-1945). Incidentul s-a întâmplat la puțin mai mult de o săptămână după ce Japonia a anunțat că va renunța la orice drepturi asupra Coreei după înfrângerea sa în al doilea război mondial.

Mai mult de 500 de persoane au murit în explozie, despre care supraviețuitorii au spus că a fost cauzată de o bombă. O declarație a guvernului japonez a afirmat că nava s-a scufundat când a lovit accidental o mină. Grupurile civice din sud și nord au solicitat guvernului japonez să-și asume responsabilitatea pentru incident, spunând că a fost premeditat.

1973 – Coreea de Sud stabilește legături diplomatice cu Finlanda. 

1976 – Ministerul Educației începe să autorizeze manualele desemnate de guvern în licee.

1992 – Coreea de Sud incheie legăturile diplomatice cu Taiwanul și stabilește relații cu China.

2001 – Shim Je Ryoon, fostul șef al Procuraturii Generale Daegu, este reintrodus după o hotărâre a Curții Supreme. El a fost lipsit de funcția sa în 1999 după ce a cerut în mod deschis demisia procurorului general de la acel moment.

2003 – La Daegu Summer Universiada, reporterii nord-coreeni se ciocnesc cu un grup de protestatari care cer Pyongyangului să-și îmbunătățească înregistrarea drepturilor omului. Norbert Vollertsen, un doctor german, remarcat pentru eforturile sale de a aduce ajutor umanitar în nord, este împins la sol și dus la un spital din apropiere. Un reporter nord-coreean a suferit o rană la degete și și-a rupt tricoul în timpul confruntării.

2005 – Cea de-a șasea întrevedere inter-coreeană a Crucii Roșii este deschisă pentru trei zile la Muntele Kumkang, o stațiune turistică de pe coasta de est a Coreei de Nord. Cele două părți au convenit să organizeze mai multe reuniuni de familii separate printr-o conexiune video de înaltă tehnologie, dar nu au reușit să limiteze diferențele privind chestiunea confirmării sorții prizonierilor de război sud-coreeni și a civililor răpiți de Phenian după sfârșitul perioadei 1950-1953.

2016 – Coreea de Nord declanșează o rachetă balistică de testare de pe un submarin în apele de pe coasta de est.

Evenimente din 23 august

1911 – Guvernul colonial japonez, care a condus Peninsula Coreeană din 1910 până în 1945, anunță un nou sistem educațional public în Coreea, care interzice folosirea limbii coreene în școli.

1971 – Un grup de commando constituit din 24 de bărbați sud-coreeni care s-au antrenat pe o insulă de pe coasta de vest a țării, numită Silmido, pentru a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Il Sung sar în aer în timp ce încearcă să intre în Seul într-un autobuz furat.

1974 – Președintele Park Chung Hee anulează două acte de urgență care interzic orice încercări, solicitări sau discuții de modificare a Constituției lui Yushin, care îi conferă dreptul de a numi o mare parte din Adunarea Națională. Park a ajuns la putere printr-o lovitură militară de stat din 1960.

1977 – Bulgaria permite diplomaților sud-coreeni să intre în țara sa, devenind prima națiune est-europeană care a făcut acest lucru.

1996 – Coreea de Sud semnează un program de exonerare de viză cu El Salvador.

1999 – Coreea de Sud și China țin la Beijing primele discuții militare de la sfârșitul războiului coreean din 1950-1953. Cele două state au normalizat legăturile diplomatice în 1992.

2001 – Președintele Kim Dae Jung organizează un summit cu șeful statului vietnamez Tran Duc Luong.

2005 – Starul pop sud-coreean, Cho Yong Pil, ține un concert în capitala nord-coreeană din Phenian pentru a marca aniversarea a 60 de ani de eliberare a Coreei de la dominația colonială a Japoniei.


2009 – Are loc la Seul înmormântarea de stat a fostului președinte Kim Dae Jung, la care au participat zeci de mii de oameni, inclusiv președintele de la acel moment, Lee Myung Bak. Coreea de Nord a trimis un grup de delegați la înmormântare. Kim a murit de pneumonie.

2015 – Coreea de Sud și Coreea de Nord deschid discuții la nivel înalt în satul de graniță Panmunjom care separă cele două state coreene. Convorbirile, care au durat trei zile, au condus la un acord privind dezamorsarea tensiunilor ridicate de o explozie a minelor de teren pentru care a fost acuzată Coreea de Nord la începutul lunii august. Incidentul a ucis doi soldați sud-coreeni în apropierea graniței.

Evenimente din 22 august

1946 – Se înființează Universitatea Națională Seul. Universitatea de stat s-a afirmat ulterior ca una dintre instituțiile academice de vârf ale națiunii.

1950 – Coreea de Sud începe să cheme la arme soldații pentru războiul coreean, care a izbucnit la 25 iunie în același an. Războiul a continuat până în 1953. Cele două Corei rămân tehnic în război, deoarece conflictul s-a încheiat mai degrabă printr-un tratat de armistițiu decât printr-unul de pace.

1990 – Coreea de Sud stabileste relatii diplomatice cu Nicaragua.

1991 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Albania.

2008 – Partidele politice din sud și nord denunță pretențiile Japoniei la insulele Dokdo din estul Coreei de Sud, în Marea de Est.

2011 – Coreea de Nord amenință să se debaraseze legal de toate proprietățile sud-coreene în stațiunea sa pitorească, Mount Kumgang, dând vina pe Seul pentru că nu a răspuns la propunerile sale privind modul de gestionare a acestora.

2012 – Coreea de Sud dezvăluie un plan de intensificare a unui proces de relaționare cu publicul în întreaga lume pentru insulele sale cele mai estice din Dokdo pentru a ajuta la contracararea revendicărilor teritoriale ale Japoniei cu privire la extractele vulcanice din mare dintre cele două națiuni.

2015 – Consilierul de Securitate Națională din Coreea de Sud, Kim Kwan Jiin, îl întâlnește pe Hwang Pyong So, cel mai înalt ofițer politic al armatei nord-coreene, în satul de frontieră Panmunjom.

Evenimente din 21 august

1875 – O navă de război japoneză atacă insula Ganghwa pe coasta de vest a Peninsulei Coreene, în încercarea de a extinde influența Japoniei în țara vecină.

1980 – În urma unei lovituri de stat militare, comandanții forțelor armate îl numesc pe generalul Chun Doo Hwan șef de stat.

1981 – Guvernul sud-coreean anunță cel de-al cincilea plan de dezvoltare economică pe cinci ani.

2003 – Universiada de vară se deschide la stadionul de la Cupa Mondială din orașul Daegu din sud-est, cu participarea delegațiilor din 169 de țări.

2007 – Park Tae Hwan câștigă aurul în freestyle-ul de 400 de metri de la International Swim Meeting din Chiba, Japonia, la vârsta de 18 ani. Park a scos un timp de 3 minute și 44.77 secunde, învingându-l pe australianul Grant Hackett, care a scos 3 minute și 45.27 secunde. Luni mai devreme, Park a câștigat aurul la proba de 400 de metri liber pentru bărbați în Campionatul Mondial de înot din Melbourne, Australia.

2011 – Președintele Lee Myung Bak sosește în Mongolia în cadrul unui tur al trei națiuni din Asia Centrală, pentru a discuta despre îmbunătățirea relațiilor bilaterale și promovarea cooperării substanțiale în materie de resurse, infrastructură și asistență medicală.

2012 – Ministrul de externe Kim Sung Hwan respinge o propunere a Japoniei de a comunica problema Dokdo Curții Internaționale de Justiție, spunând că propunerea “nu merită luată în considerare”. Tokyo insistă că Dokdo, un grup de stanci în Marea de Est, controlată efectiv de Coreea de Sud, este teritoriul său.

2016 – Jucătoarea sud-coreeană de golf, Park In Bee, ia medalia de aur pentru femei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Ea a bătut-o pe Lydia Ko din Noua Zeelandă cu cinci lovituri în cursa pentru primul titlu olimpic de golf pentru femei acordat în 116 de ani.

Evenimente din 19 august

1964 – Coreea de Sud se alătură Uniunii Interparlamentare, o organizație internațională a parlamentelor statelor suverane.

1980 – Administrația Chun Doo Hwan forțează 617 companii de media să se închidă, prin anularea înregistrărilor lor la ministerul culturii. Generalul devenit președinte a anunțat anterior o politică de eliminare sau de fuziune a unor organizații mass-media pentru a “face societatea mai curată”, un pretext pentru a restrânge libertatea presei.

1993 – Adunarea Națională adoptă un proiect de lege privind implementarea unui sistem de tranzacții financiare cu nume real, un angajament electoral al președintelui Kim Young Sam. Sistemul, menit să combată corupția și să asigure o mai mare transparență financiară, a solicitat înregistrarea tuturor conturilor bancare sub numele deținătorului real al contului.

2000 – Orchestra națională a Coreei de Nord ține primul său spectacol în Seul.

2003 – Chon Hyo Suk este nominalizată la Curtea Constituțională cu nouă membri. În septembrie, Chon a devenit prima femeie care a obținut un loc în instituție.

2009 – Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Il, trimite condoleanțe la moartea fostului președinte sud-coreean Kim Dae Jung, care a decedat în urma complicațiilor pneumoniei, pe 18 august.

2013 – Lockheed Martin promite să continue să colaboreze cu guvernul S.U.A. pentru a oferi Coreei de Sud avioane F-35.

2014 – Coreea de Nord se alătură unei expoziții rusești de arme, într-un semn aparent al interesului continuu al Phenianului în comerțul cu arme, în ciuda sancțiunilor venite din partea S.U.A.

Evenimente din 18 august

1955 – Coreea de Sud și Japonia întrerup legăturile economice.

1972 – Oficialii Crucii Roșii din cele două Corei stabilesc o linie telefonică.

1976 – Ostașii nord-coreeni trimit trei soldați militari americani la moarte în satul de armistițiu Panmunjom.

2009 – Fostul președinte Kim Dae Jung, un militant pe tot parcursul vieții pentru democrație și pace inter-coreeană, moare la spitalul Severance din Seoul după o lungă luptă cu pneumonia și complicațiile aferente.

2010 – Un avion nord-coreean se prăbușește într-o zonă de frontieră din China, ucigând pilotul care ar fi încercat să defecteze în Rusia.

2011 – Un monument de război coreean urmează să fie dezvăluit în Australia.

2013 – Coreea de Nord este de acord să organizeze discuții cu Coreea de Sud pentru reuniunile familiilor separate de războiul coreean din 1950-1953

2014 – Papa Francisc solicită iertare și unitate în Peninsula Coreeană.

Evenimente din 17 august

1901 – Hansung Electric Co. oficiază o ceremonie pentru a marca prima dată când luminile electrice sunt activate în Seul.

1962 – Primul Ministru Jang Myun este arestat fără detenție fizică pe acuzațiile de conspirație antirevoluționară.

1964 – Coreea de Sud își înființează asociația jurnaliștilor.

2001 – Bang Sang Hoon, președintele cotidianului Chosun Ilbo, Kim Byung Kwan, fostul președinte de onoare al cotidianului Dong-A Ilbo și Cho Hee Jun, fostul președinte al ziarului Kukmin, sunt arestați în baza acuzațiilor de evaziune fiscal după un control deosebit al impozitelor în organizațiile de știri. Forțele conservatoare au susținut că sondajul efectuat în cadrul administrației Kim Dae Jung a fost un complot pentru ameliorarea știrilor critice față de guvern.

Evenimente din 16 august

1914 – Se deschide o cale ferată care leagă Seoul de Wonsan.

1949 – Coreea de Sud se alătură Organizației Mondiale a Sănătății.

1966 – Coreea de Sud ratifică Convenția de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război. Acordul a fost inițiat în 1949 de Conferința Diplomatică pentru Stabilirea Convențiilor Internaționale pentru Protecția Victimelor Războiului, care a avut loc în orașul elvețian.

1980 – Președintele Choi Kyu Hah se retrage, preluând responsabilitatea pentru demonstrațiile studențești la nivel național și represiunea sângeroasă asupra unei revolte pro-democratice în orașul sudic Gwangju.

1982 – Președintele Chun Doo Hwan pornește într-un tur în patru țări africane.

1984 – Moare Choi Eun Hee, considerată a fi prima jurnalistă din Coreea de Sud.

1992 – O trupă de artă de la televiziunea MBC participă la un festival de la Sakhalin, cu o trupă nord-coreeană, care dorește unificarea peninsulei.

1999 – Creditorii grupului Daewoo semnează un pact cu conglomeratul aflat în dificultate, care dizolvă practic compania.

2004 – Jucătorul de judo, Lee Won Hee, câștigă prima medalie de aur pentru Coreea de Sud la Jocurile Olimpice de la Atena.

2008 – Jang Mi Ran doboară trei recorduri mondiale la rând prin câștigarea aurului în competiția de haltere, categoria feminin de peste 75 de kilograme, a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

2009 – Liderul nord-coreean Kim Jong Il se întâlnește cu președinta grupului Hyundai din Coreea de Sud, care era în vizită în Nord.

Evenimente din 15 august

1945 – Coreea este eliberată de guvernarea colonială a Japoniei, care a început în 1910. În aceeași zi, Yeo Woon Hyung (1886-1947), un naționalist de stânga, creează un comitet național de pregătire a fundației.

1948 – Se stabilește guvernul Republicii Coreea sau Coreea de Sud.

1953 – Guvernul sud-coreean transferă capitala țării de la Seul la Busan, un oraș portuar la 453 kilometri sud-vest de Seul. Guvernul a făcut trecerea la Busan după ce Coreea de Nord a început războiul coreean în iunie 1950.

1974 – Moon Se Kwang, un bărbat coreeano-japonez de 23 de ani, încearcă să îl asasineze pe președintele Park Chung Hee la ceremonia de marcare a aniversării eliberării Coreei de guvernarea colonială a Japoniei. Park nu a fost rănit, dar soția sa, Yook Young Soo, a suferit o rană fatală la cap. Moon a fost arestat, condamnat la moarte și executat.

1995 – Guvernul sud-coreean începe să demoleze o clădire folosită ca biroul guvernatorului general al Japoniei în timpul colonizării Japoniei a Peninsulei Coreene.

2000 – Primele reuniuni ale familiilor separate din Coreea de Sud și Coreea de Nord de la divizarea peninsulei în 1948 se desfășoară în Seul și capitala nordului, Phenian. Reuniunile au fost organizate în conformitate cu un acord semnat la summitul istoric inter-coreean de la Phenian din iunie 2000.

2005 – Coreea de Sud și Coreea de Nord țin pentru prima dată o reuniune video a 40 de familii.

2010 – Președintele sud-coreean Lee Myung Bak propune un plan de reunificare în trei etape cu Coreea de Nord și introduce un “impozit de unificare” pentru a se pregăti pentru sarcina financiară uriașă așteptată dacă cele două Corei sunt reunite.

2014 – Papa Francisc se roagă pentru cei care și-au pierdut viața în scufundarea feribotului Sewol, care a revendicat aproximativ 300 de vieți, și se întâlnește cu reprezentanți ai supraviețuitorilor și familiilor nevoiașe în timpul călătoriei sale din Coreea de Sud.

Evenimente din 14 august

1961 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Gabon.

1965 – Parlamentul Coreei de Sud ratifică acordul de normalizare semnat între Seul și Tokyo. În conformitate cu tratatul, Coreea de Sud a primit subvenții și împrumuturi în schimbul abandonării cererii sale de compensare pentru colonizarea Coreei de către Japonia din 1910-1945. Criticii au afirmat că acordul nu a oferit compensații adecvate pentru sud-coreenii luați cu forța în Japonia pentru a servi ca soldați japonezi în al doilea război mondial.

2005 – Are loc la Seul un meci amical între echipele naționale de fotbal ale celor două state coreene, ca parte dintre evenimentele în cinstea eliberării Coreei de sub dominația Japoniei din 1910-1945.

2009 – Fostul președinte Samsung, și cel mai bogat bărbat din Coreea de Sud, Lee Kun Hee, primește o condamnare de trei ani cu suspendare și o amendă de 110 miliarde de dolari pentru tranzacții ilegale cu obligațiuni. El este găsit vinovat de evaziune fiscală și încălcarea încrederii.

2015 – Lee Maeng Hee, fratele mai mare al lui Lee Kun Hee, șeful grupului Samsung, moare la vârsta de 84 de ani.

Evenimente din 13 august

1935 – “Evergreen”, un roman al lui Shim Hun descriind viața unui cuplu educat care încearcă să “lumineze” fermierii, câștigă un premiu literar prezentat de ziarul Dong-Ah Ilbo. Romanul, bazat pe întâmplări din viața reală, portretizează zona rurală sărăcăcioasă coreeană sub dominația colonială japoneză la începutul secolului al XX-lea, o perioadă în care ocupanții japonezi au expropriat terenurile și orezul de la fermieri.

Cuplul tânăr se dedică “mișcării iluministe”, care urmărea să educe cetățenii coreeni obișnuiți și să îi încurajeze să-și ceară drepturile, vorbind împotriva guvernării japoneze.

1959 – Japonia semnează un acord cu Coreea de Nord pentru a repatria coreenii care trăiesc pe teritoriul lor în țara comunistă. Nordul, care avea nevoie să își mărească forța de muncă diminuată după războiul din Coreea, a căutat să se prezinte ca o casă ospitalieră pentru populația sa din străinătate.

Primul grup de aproximativ 975 de oameni pleacă din Japonia spre Coreea de Nord în decembrie. Repatrierea voluntară a continuat până în noiembrie 1962, când a expirat acordul. În cele din urmă, un total de 77.288 de coreeni din Japonia au plecat în mod voluntar în Coreea de Nord.

Acordul a fost reînnoit ulterior, însă situația economică din țara comunistă, care se deteriorează, a împiedicat oamenii să se deplaseze acolo după anii 1970.

1994 – Samsung Electronics Co. anunță dezvoltarea celor mai noi cip-uri de computere DRAM de 256 megabiți. Acum, cel mai mare producător de memorie pentru calculatoare din lume, Samsung este creditat și cu dezvoltarea de cipuri DRAM de 1 gigabit și a tehnologiei DRAM cu 4 gigabiți.

 2007 – Sunt eliberate două femei sud-coreene dintr-un grup de ajutor de 23 de membri răpiți de talibanii din Afganistan. Doi bărbați din grup, inclusiv liderul de 42 de ani, Bae Hyung Kyu, sunt executați.

Pe 19 iulie, un autobuz care transportă 23 de voluntari din Coreea de Sud, mai ales femei cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, este deturnat de militanți talibani pe drum spre orașul sudic Kandahar din Kabul. Restul de 19 ostatici sunt eliberați la sfârșitul lunii august, după ce Seul anunță că va scoate trupele din țară până la sfârșitul anului și va interzice toate operațiunile misionare de acolo.

Evenimente din 12 august

1966 – Într-un editorial din cotidianul său principal, Rodong Sinmun, Coreea de Nord promulgă politica “juche”, adică independența ideologică față de aliații săi – Uniunea Sovietică și China – la acel moment.

1971 – Crucea Roșie Națională din Coreea de Sud sugerează omologului său nord-coreean o campanie comună de localizare a membrilor familiilor separate în ambele părți ale Peninsulei Coreene. Cele două părți s-au întâlnit un an mai târziu pentru a discuta despre proiect, dar nu au reușit să ajungă la un acord. Proiectul de reuniune a familiilor s-a materializat decenii mai târziu, într-o reuniune la nivel înalt din 2000 între președintele Kim Dae Jung și liderul nord-coreean Kim Jong Il, care a fost de acord să organizeze în mod regulat evenimentul umanitar.

1993 – Într-o mișcare de combatere a corupției, președintele Kim Young Sam al Coreei de Sud pune în aplicare “sistemul financiar real”, interzicând tranzacțiile sub nume fals sau împrumutat și solicitând tuturor persoanelor să-și folosească numele reale pentru a deschide conturi bancare sau a cumpăra acțiuni. Politica de nereglementare anterioară a oferit un paradis pentru spălarea banilor și evaziunea fiscală.

1999 – Muncitorii din Coreea de Sud și Coreea de Nord joacă un meci de fotbal prietenos în capitala nordului, Phenian.

2002 – Coreea de Sud și Coreea de Nord își desfășoară a șaptea rundă de discuții ministeriale la Seul.

2010 – Andre Kim, unul dintre cei mai cunoscuți designeri de modă din Coreea de Sud, moare la vârsta de 75 de ani la un spital din Seul, unde a fost tratat pentru pneumonie

2016 – Președintele Park Geun Hye acordă grațierea specială unui număr de aproximativ 4.000 de persoane la celebrarea Zilei de Eliberare, inclusiv președintelui grupului CJ Lee Jay Hyun, care era bolnav.

Evenimente din 11 august

661 – Dinastia Tang din China (618-907) lansează o altă serie de atacuri împotriva Phenianului, capitala regatului Goguryeo, înființată în 37 î.H., și care încorporează teritoriul a ceea ce este acum Coreea de Nord și nord-estul Chinei.

Forțele Tang, sub conducerea lui Su Dingfang, au asediat capitala statului Goguryeo în iarna acelui an. În timp ce încercările anterioare de a distruge Goguryeo au eșuat la frontieră, alimentele și asistența strategică din regatul sudic, Silla, au permis forțelor Tang să ajungă la capitala.

Cunoscută ca perioada celor trei regate, Peninsula Coreeană în această perioadă a fost împărțită în Goguryeo în nord, Silla în sud-est și Baekje în sud-vest.

Într-un efort de a unifica peninsula și de a-și îmbogăți teritoriul, Silla a format o alianță cu dinastia Tang, distrugând Goguryeo și terminând istoria sa de 770 de ani.

Moștenirea culturală a lui Goguryeo a fost ulterior adoptată de Regatul Goryeo (918-1392), care a succedat lui Silla drept conducătorul peninsulei și și-a luat numele din vechiul regat.

1903 – Dinastia Joseon semnează un acord comercial cu Danemarca.

1980 – Înotătorul legendar Cho Oh Ryun, care a câștigat patru medalii de aur la Jocurile Asiatice din anii 1970, înoată peste strâmtoarea dintre orașul-port sud-coreean Busan și insula japoneză Tsushima.

1992 – Este lansat primul satelit al națiunii, Wooribyeol I, din Guyana Franceză, deschizând epoca spațială a Coreei. Satelitul a fost folosit pentru a efectua experimente științifice, cum ar fi fotografierea suprafeței Pământului și difuzarea unui program coreean.

2014 – Coreea de Sud propune să organizeze discuții la nivel înalt cu Coreea de Nord pe 19 august, pentru a discuta reuniunea familiilor separate de războiul coreean 1950-53 și alte probleme de “preocupare reciprocă”.

2016 – Procurorii citează șeful unității sud-coreene a producătorului german de automobile Volkswagen, sub acuzația de a se implica în elaborarea rapoartelor privind nivelul zgomotului, eficiența combustibilului și emisiile rezultate pentru a obține aprobarea autorităților locale. Mișcarea a avut loc după ce ministrul mediului a interzis vanzările și a revocat certificările a 80 de modele de autovehicule ale constructorului de automobile și l-a amendat cu 17,8 miliarde won (16 milioane de dolari).

Evenimente din 10 august

1934 – O inundație masivă lovește partea sudică a Coreei, provocând 800 de morți.

1940 – Două cotidiane coreene vernaculare, Chosun Ilbo și Donga Ilbo, sunt închise de autoritățile coloniale din Japonia din cauza pozițiilor anti-japoneze. Japonia a colonizat Peninsula Coreeană în perioada 1910-1945.

 1946 – Comitetul Popular provizoriu al Coreei de Nord, un guvern interimar stabilit de Kim Il Sung, care a devenit lider fondator al Coreei de Nord, naționalizează industriile-cheie și confiscă proprietatea privată pe teritoriul care va deveni ulterior țara comunistă.

 1961 – Coreea de Sud și Camerunul stabilesc legături diplomatice.

1990 – Samsung Electronics Co. dezvoltă un cip de acces dinamic de 16 megabiți.

1993 – Guvernul sud-coreean decide să construiască Muzeul Național al Coreei în centrul Seulului. Muzeul a fost deschis pentru prima dată într-o sală de la Palatul Gyeongbok din nordul orașului Seul, în iarna anului 1945, la scurt timp după ce Coreea și-a recăpătat suveranitatea de sub dominația Japoniei, dar nu a avut niciodată o locuință permanentă și a fost mutat de la un loc la altul.

2000 – Coreea de Nord și conglomeratul sud-coreean Hyundai sunt de acord să efectueze un program turistic care să permită regiunii sud-coreene să viziteze stațiunea nordică Mount Kumgang de pe coasta de sud-est a țării.

2009 – Hyun Jung Eun, președinta grupului Hyundai, vizitează Pyongyang să solicite eliberarea unui angajat deținut de Hyundai Asan Corp., branșa din Coreea de Nord a grupului. Yu Seong Jin a fost reținut pe 30 martie într-un parc industrial din orașul Kaesong din nordul graniței. Coreea de Nord l-a acuzat de “defăimarea” sistemului politic din nord și de încercarea de a convinge o femeie locală să defecteze în sud.

2010 – Premierul japonez Naoto Kan oferă o scuză reînnoită Coreei de Sud asupra dominației coloniale din Peninsula Coreeană în perioada 1910-1945.

2015 – Coreea de Sud reia o campanie de propagandă cu ajutorul difuzoarelor de-a lungul frontierei pazite, în represalii pentru detonarea din 4 august a unei mine din Coreea de Nord în zona demilitarizată. Propaganda prin difuzor este un fel de război psihologic împotriva nordului comunist.

Evenimente din 9 august

1936 – Sohn Ki Jung câștigă maratonul la cea de-a 11-a olimpiadă din Berlin. Sohn, un coreean, a concurat pentru Japonia, care a ocupat Peninsula Coreeana din 1910-1945.

1985 – Coreea de Nord dedică hotelul Koryo în capitala sa din Phenian într-un joint-venture cu o firmă franceză. Hotelul cu turnuri gemene este unul dintre cele mai proeminente repere din capitala comunistă.

1992 – Hwang Young Jo câștigă maratonul la Jocurile Olimpice de la Barcelona, ​​Spania.

2008 – Choi Min Ho din Coreea de Sud câștigă o medalie de aur în competiția de judo de 60 kg pentru bărbați la Jocurile Olimpice de la Beijing, aducând țării sale prima medalie de aur la aceste jocuri.

2010 – Coreea de Nord declanșează aproximativ 130 de runde de artilerie în zona de graniță maritimă disputată, cu Coreea de Sud, în Marea Galbenă, într-un răspuns aparent la exercițiile de la Navy mari din Coreea de Sud. Nu au fost cauzate daune navelor din Coreea de Sud.

2011 – Site-ul Ministerului de Unificare din Coreea de Sud este vizat într-o încercare de atac cibernetic.

Evenimente din 8 august

1953 – Tratatul de apărare reciprocă dintre Coreea de Sud și S.U.A.  este parafat în Seul și mai târziu semnat la Washington pe 1 octombrie.

1960 – Este lansată a doua republică, condusă de președintele Yoon Bo Sun.

1969 – Munkwa Broadcasting Corporation (MBC-TV) începe operațiunile.

1973 – Fostul președinte Kim Dae Jung, un deputat în opoziție la vremea respectivă, este răpit de agenții coreeni ai Agenției Centrale de Informații într-un hotel din Tokyo, pe fondul suprimării partidelor de opoziție de către guvernul Park Chung Hee. Park tocmai promulgase Constituția lui Yushin (Reforma Revitalizantă), care a dat executivului puteri mai mari și dreptul de a candida pentru un număr nelimitat de termeni în alegerile prezidențiale indirecte.

1975 – Coreea de Sud își creează legături diplomatice cu Singapore.

1991 – Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite adoptă o rezoluție prin care recomandă Adunării Generale să permită Coreei de Sud și Coreei de Nord să devină membre ale UN.

2000 – Fostul lider al grupului Hyundai, Chung Ju Yung, traversează granița inter-coreeană prin satul de armistițiu Panmunjom cu o turmă de vite.

2013 – Instituția de control a medicamentelor din Coreea de Sud suspendă temporar vanzările a câteva zeci de medicamente împotriva diareei după ce Dongwha Pharm Co., un producător sud-coreean major de medicamente, a folosit ingrediente diferite de cele aprobate de guvern in 1988 pentru a face Lacteol, un brand din bacteria lactobacillus acidophilus, care se găsește în mod natural în organism și se utilizează pentru a trata diareea.

2014 – Coreea de Sud emite un consult de călătorie special pentru Nigeria, ca parte a eforturilor de combatere a răspândirii virusului Ebola, urmând astfel de avertismente de călătorie pentru alte țări din Africa de Vest, precum Guineea, Sierra Leone și Liberia.

Evenimente din 7 august

1933 – Primul pilot de sex feminin din Coreea, Park Kyung Won, moare într-un accident de avion.

1990 – În primul său raport privind SIDA, Ministerul Sănătății și Bunăstării din Coreea de Sud afirmă că numărul de sud-coreeni infectați cu HIV, virusul care provoacă SIDA, a ajuns la 100. La sfârșitul lunii iunie 2006, numărul cumulat de sud-coreeni HIV-pozitivi a ajuns la 4.227, dintre care 773 au murit.

2003 – Aproximativ 30 de activiști de studenți, membri ai Hanchongnyeon, sau federația consiliilor de studenți universitari, organizează o demonstrație în fața unei baze militare americane din centrul orașului Seul, cerând semnarea de către Statele Unite a unui tratat de neagresiune cu Coreea de Nord.

2013 – Coreea de Sud acceptă propunerea Coreei de Nord pentru o nouă rundă de discuții pentru a normaliza operațiunile din parcul de fabrici inter-coreean, care a fost închis timp de patru luni. Reuniunea a fost cea de-a șaptea rundă de discuții inter-coreene privind parcul industrial Kaesong, în urma eșecului celor șase.

Evenimente din 6 august

1902 – Kim So Wol, cunoscut sub numele de “poetul coreenilor”, se naște într-o familie din înalta societate într-un sat de munte din provincia Pyongan de Nord, aflat acum în Coreea de Nord.

Kim s-a căsătorit la 14 ani, a absolvit liceul și a mers la Tokyo la facultate. După ce s-a întors acasă, a început să scrie sub tutela fostului său profesor, Kim Eok.

Împovărat de probleme financiare, s-a sinucis în 1934, lăsând în urmă 154 de poezii și eseuri.

1991 – Coreea de Sud și Coreea de Nord sunt simultan admise în Națiunile Unite. Coreea de Sud a încercat în primul rând să se alăture corpului mondial în 1975, dar a fost blocată de Uniunea Sovietică și China, care erau aliați ideologici ai Coreei de Nord. După stabilirea relațiilor diplomatice cu Seul la începutul anilor 1990, Moscova și Beijing și-au schimbat politica și au sprijinit intrarea simultană.

1997 – Un Air Korean Boeing 747 se ciocnește de un deal în timp ce încearcă să aterizeze pe o ploaie torențială pe Aeroportul Internațional Guam. Doar 28 dintre cei 254 de pasageri au supraviețuit.

2009 – Coreea de Sud și India sunt de acord să elimine sau să reducă tarifele la bunuri în următorii 10 ani, în baza unui acord comercial care vizează intensificarea cooperării lor economice. În cadrul Acordului de parteneriat economic global (CEPA), cele două națiuni au convenit să reducă drastic tarifele la import pentru autoturisme și alte articole fabricate.

Evenimente din 5 august

1952 – Președintele Rhee Syng Man, în vârstă de 77 de ani, este reales pentru un al doilea mandat. După ce și-a terminat studiile universitare la Harvard și Princeton, el a lucrat pentru stabilirea independenței Coreei față de guvernul colonial japonez și a ocupat o poziție reprezentativă în guvernul provizoriu coreean în exil în Shanghai. Rhee a devenit primul președinte al Republicii Coreea în 1948 și a deținut postul până în 1960, când a fost forțat să demisioneze dintr-o mișcare pro-democratică în creștere. A murit în Hawaii în 1965.

1953 – Coreea de Sud și Coreea de Nord încep să repatrieze prizonierii de război prin satul de armistițiu Panmunjom.

1983 – Un avion chinez trece prin regiunea de informare a zborurilor din Coreea de Sud pentru prima dată de la războiul coreean din 1950-1953.

1987 – Roh Tae Woo este ales președinte al partidului de la putere la momentul respectiv, Partidul Democrat pentru Dreptate.

1995 – Primul satelit din Coreea de Sud este lansat pe orbita de la Cape Canaveral din Statele Unite.

2000 – Șefii a 46 de organizații de știri sud-coreene vizitează Coreea de Nord la invitația liderului său, Kim Jong Il. Vizita fără precedent a fost făcută după un summit între liderii celor două Corei din Phenian, în iunie.

2001 – Park Se Ri și Kim Mi Hyun din Coreea de Sud ocupă locul întâi și, respectiv, locul doi, la Weetabix Women’s British Open, ultimul eveniment major al sezonului LPGA al anului.

2014 – Șeful Statului Major al Armatei, generalul Kwon Oh Sung, se oferă să demisioneze în urma morții unui soldat care ar fi suferit abuz fizic, sexual și psihic din partea colegilor săi.

2015 – Lee Hee Ho, văduva fostului președinte Kim Dae Jung, face o vizită umanitară în Coreea de Nord, pe fondul speranțelor că ar putea reduce tensiunile dintre Corei și va deschide calea dialogului inter-coreean.

Evenimente din 4 august

1926 – Soprana Yun Sim Deok și iubitul ei, dramaturgul Kim Woo Jin, se sinucid, sărind în mare dintr-o navă care călătorește între Japonia și partea sudică a Peninsulei Coreene. Amândoi aveau 29 de ani.

Yun, născută într-o familie săracă din Phenian, a devenit profesoară de muzică cu vocea ei înzestrată și cu pasiunea pentru succes. Ea a fost, de asemenea, prima coreeană plătită de guvern pentru a studia în Japonia.

Kim, un bărbat căsătorit care studiase literatura engleză în Japonia la Universitatea Waseda, s-a întâlnit cu Yun în timp ce participa la o asociație de dramă studențească acolo.

1949 – Grecia recunoaște Coreea de Sud ca stat. Cu un an mai devreme, Coreea de Sud a fost fondată cu sprijinul Statelor Unite.

1964 – Adunarea Națională aprobă un plan guvernamental de expediere a trupelor de luptă în Vietnam. Aceasta a deschis calea pentru 300 000 de soldați sud-coreeni să lupte alături de Statele Unite în timpul războiului din Vietnam, care s-a încheiat în 1975. Câteva mii de coreeni au fost uciși în conflict.

1998 – Grupul Hyundai semnează un acord de investiții comun cu Coreea de Nord, care a permis conglomeratului sud-coreean să lanseze tururi de croazieră la Muntele Kumgang, o zonă pitorească pe coasta de est a Coreei de Nord, câteva luni mai târziu.

2003 – Chung Mong Hun, șeful grupului Hyundai, se sinucide sărind de la etajul 12 al biroului lui din Seul.

El a fost unul dintre figurile centrale care a fost judecat pentru implicarea într-un scandal asupra plății secrete a lui Hyundai, de 500 de milioane de dolari, către Coreea de Nord, chiar înainte de summitul inter-coreean din 2000. În urma reconcilierii politice, Hyundai și-a extins relațiile de afaceri cu Coreea de Nord, inclusiv un proiect de turism către Muntele Kumgang.

2008 – Trei alpiniști sud-coreeni care dispăruseră cu o săptămână mai devreme sunt găsiți morți pe K2 Himalaya, al doilea cel mai înalt munte din lume.

Evenimente din 3 august

1983 – Samsung Electronics Co. declară că este cea de-a treia firmă mondială care a dezvoltat o memorie DRAM de 64k după companii din S.U.A. și Japonia.

2005 – Echipa de cercetare a Universității Naționale din Seoul, condusă de Hwang Woo Suk, anunță clonarea unui câine, care a fost independent verificat prin teste genetice. Câinele, un câine afgan, a fost numit Snuppy.

Evenimente din 2 august

1953 – Comandamentul militar american își mută sediul la Yongsan din centrul Seulului.

1980 – Televizoarele color sunt disponibile pentru prima dată în Coreea de Sud.

1993 – Chang Kang Je, editor și proprietar al grupului Hankook Ilbo-Korea Times, moare după o lungă suferință. Avea 48 de ani.

2010 – Recordurile mondiale Guinness certifică digul Saemangeum din Coreea de Sud drept cea mai lungă barieră maritimă din lume, potrivit guvernului sud-coreean. Autoritatea de vârf a lumii în ceea ce privește realizările record, a confirmat în mod oficial că lungimea de 33,9 kilometri este de 1,4 km mai lungă decât digul din Zuiderzee Works în Olanda.

2011 – Oficialii din Seoul cer din partea omologilor din Tokyo să își corecteze documentul de apărare care pretinde insulele sud-coreene de la Dokdo.

Evenimente din 1 august 

1972 – Cel puțin 25 de persoane sunt ucise când un autobuz cade de pe o stâncă în provincia Gangwon, nordul Coreei de Sud.

1976 – Se deschide Aeroportul Internațional Gimpo. Facilitatea a servit drept cel mai mare gateway al țării până când Aeroportul Internațional Incheon a fost deschis în 2001.

1983 – Coreea de Sud și alte 24 de țări sunt de acord cu automatizarea completă a apelurilor internaționale.

2000 – Intră în vigoare un nou sistem medical în Coreea de Sud cu scopul de a preveni abuzul de droguri prin trasarea unei linii clare între rolurile medicilor și farmaciștilor. Măsura interzice medicilor să vândă medicamente și farmaciștilor să ofere prescripții.

2008 – Guvernul respinge cererea expertului de clonare Hwang Woo Suk pentru a-și relua activitatea privind cercetarea în domeniul celulelor stem umane.

2010 – Cele două sate folclorice din Coreea de Sud, Hahoe și Yangdong, situate în partea de sud a țării, sunt adăugate la Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca recunoaștere a caracteristicilor lor culturale confucianiste.

2012 – Coreea de Sud și Turcia semnează un acord de comerț bilateral în capitala turcă Ankara. Ministrul comerțului din Coreea de Sud declară că volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări este de așteptat să crească la 10 miliarde USD în doi-trei ani și până la 20 de miliarde de dolari în viitor.

Evenimente din 31 iulie

1959 – Cho Bong Am, liderul Partidului “Jinbo” (Progress), este executat după ce a fost condamnat pentru încălcarea legii anticomuniste a securității naționale prin implicarea în activități pro-comuniste.

În timp ce Coreea era sub dominația colonială japoneză (1910-1945), Cho a fost un activist pentru independență care a fost închis pentru participarea la Mișcarea Independentă din 1 martie 1919. După eliberare, a studiat politica în Japonia timp de un an și s-a întors în Coreea, cu convingerea că socialismul va permite coreenilor să-și recâștige suveranitatea.

Pe fondul ruperii ideologice care s-a dezvoltat în țară la scurt timp după independență, Cho a părăsit Partidul Comunist și s-a întors ușor spre dreapta. În 1948, a fost numit ministru al agriculturii și a servit două mandate de deputat în Parlament. A candidat la președinție în 1956 împotriva lui Rhee Syng Man, dar a fost învins.

Unii oameni au afirmat că Cho a fost adus la judecată ca urmare a unui complot al lui Rhee, rivalul său politic, dar nici o dovadă a unui astfel de complot nu a fost găsită vreodată.

1995 – Park Yong Gil, soția activistului pro-unificare Rev Moon Ik Hwan, este arestată când trece granița în satul de armistițiu Panmunjom după ce a efectuat o vizită neautorizată în Coreea de Nord.

2000 – Alpinistul Um Hong Gil cucerește toate cele 14 vârfuri din Himalaya care se află la mai mult de 8000 de metri deasupra nivelului mării. El a fost primul sud-coreean care a realizat acest lucru.

2002 – Coreea de Sud și Coreea de Nord încheie o reuniune la nivel de cabinet la Seul după emiterea unui acord de șase puncte care a cerut, printre altele, reluarea unei căi ferate transfrontaliere, linia Kyeongui.

Evenimente din 29 iulie

1948 – Se deschide cea de-a 14-a ediție a Jocurilor Olimpice la Londra, iar Coreea de Sud trimite o delegație pentru prima dată. Peninsula Coreeană a fost eliberată de guvernul colonial japonez în 1945 după 36 de ani de ocupație.

1983 – Populația Coreei de Sud se ridică la 40 de milioane, devenind astfel cea de-a treia țară cu cea mai densă populație din lume.

2000 – O delegație nord-coreeană de 25 de membri sosește în Seoul pentru discuțiile inter-coreene ministeriale. Cele două părți au convenit să organizeze reuniuni ministeriale bilaterale în mod regulat, să redeschidă birourile de legătură în satul de frontieră Panmunjom și să stabilească o “săptămână de reconciliere inter-coreeană” pentru a marca Ziua Eliberării din 15 august.

2009 – Lee Charm este numit șef al Organizației Naționale de Turism din Coreea, devenind primul coreean naturalizat care a preluat un post guvernamental de top în Coreea de Sud.

Evenimente din 28 iulie

1984 – Coreea de Sud încheie a șaptea la Jocurile Olimpice din Los Angeles cu șase medalii de aur, șase argint și șapte bronz.

1998 – Coreea de Sud și Rusia sunt de acord să coopereze pentru soluționarea unui conflict diplomatic declanșat de acuzațiile de spionaj de către un agent sud-coreean de informații. Conflictul dintre cele două țări, care stabiliseră relații diplomatice în 1990, a dus la expulzarea agenților de informații care operau în capitalele celor două state. Miniștrii lor de externe s-au întâlnit pentru a rezolva problema din Manila în paralel cu forumul regional al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est.

2006 – Coreea de Sud lansează cu succes un satelit de la Cosmodromul din Plesetsk din nordul Rusiei pentru a ajuta țara să actualizeze în timp util schimbările geografice și să ajute la căutarea resurselor naturale.

2007 – Un trimis prezidențial special sud-coreean se întâlnește cu oficialii afgani în Kabul într-o misiune pentru a asigura eliberarea a 22 de sud-coreeni condamnați de insurgenții talibani în Afganistan cu 10 zile în urmă.

2009 – Grupul Kumho Asiana declară că președintele său va demisiona din funcție pentru a deschide calea pentru un manager profesionist care să ghideze cel de-al optulea conglomerat din Coreea de Sud.

2010 – Coreea de Sud și SUA își încheie mișcările militare comune de mari dimensiuni de pe coasta de est a Sudului, cu oficialii din Seul spunând că aliații și-au îndeplinit misiunea de a trimite un mesaj clar de descurajare către Coreea de Nord.

2015 – Consiliul de administrație al Lotte Holdings Co., firma deținătoare de facto a grupului Lotte, a votat pentru eliberarea din funcție a fondatorului grupului, Shin Kyuk Ho, ca director executiv și președinte general, acordând celui de-al doilea fiu control asupra gigantului în vânzarea cu amănuntul.

Evenimente din 27 iulie

1953 – Reprezentanții Coreei de Nord, ai Chinei și ai Statelor Unite semnează un acord de armistițiu pentru a pune capăt războiului din Coreea. Războiul a izbucnit la 25 iunie 1950, când Coreea de Nord a început să bombardeze nordul Coreei de Sud dimineața devreme.

1961 – Coreea de Sud și Niger din Africa de Vest stabilesc relații diplomatice.

1961 – Este ținută o ceremonie de înmormântare pentru Rhee Syng Man, primul președinte al națiunii, care a murit în Hawaii. Liderul educat în SUA a fost forțat să părăsească țara în anul precedent în urma unor demonstrații pro-democratice conduse de studenți împotriva corupției guvernamentale și a dictaturii. Protestul a fost numit mai târziu Revoluția 4.19.

Trupul său a fost dus la Seul pentru a fi înmormântat la Cimitirul Național.

1985 – Se deschide în Seul clădirea 63, cel mai înalt zgârie-nori.

1989 – Un avion coreean de pasageri se prăbușește pe aeroportul internațional din Tripoli, ucigând 80 de persoane și rănind alte 119.

1995 – Președintele Kim Young Sam ține discuții la summit cu omologul său american, Bill Clinton. Aceștia au convenit să creeze un organism consultativ la nivel înalt pentru a dezvolta strategii comune în ceea ce privește Coreea de Nord și pentru a căuta modalități de a accelera deschiderea Nordului către lumea exterioară.

Evenimente din 26 iulie

1950 – Aproximativ 300 de refugiați civili sud-coreeni sunt uciși de către trupele americane retrase din Nogun Ri, un sat din Coreea de Sud, în primele săptămâni ale războiului coreean. În 1999, după refuzuri repetate, guvernul american, în cadrul președintelui Bill Clinton, a recunoscut că masacrul a avut loc și și-a exprimat regretul profund, oferind un set de măsuri de reconciliere – un monument de 1 milion USD și un fond de burse de 780 000 dolari.

1957 – Coreea de Sud stabilește legături diplomatice cu Iordania.

1989 – Ministerul Educației disciplinează 1.516 cadre didactice elementare, medii și liceale pentru aderarea la Uniunea Națională a Profesorilor Profesioniști. Membrii Uniunii încep o grevă de foame pe termen nedefinit la Catedrala Myeongdong din centrul orașului Seoul pentru a protesta împotriva deciziei.

1993 – Un zbor Asiana Airlines Boeing 737 care se deplasează pe traseul Seoul-Mokpo se apropie de Aeroportul Mokpo, omorând 66 de pasageri și rănind 44 de persoane.

1995 – Președintele Kim Young Sam al Coreei de Sud subliniază într-o sesiune comună a Congresului SUA din Washington că pacea permanentă din Peninsula Coreeană poate fi realizată doar prin dialog și cooperare inter-coreeană.

2000 – Coreea de Sud și Coreea de Nord organizează în Bangkok primele lor discuții la nivelul miniștrilor de externe.

2001 – Liderul nord-coreean, Kim Jong Il, pornește într-o excursie de o lună în Rusia cu trenul.

2007 – Coreea de Sud expediază un trimis special prezidențial în Afganistan pentru a negocia eliberarea a 22 de cetățeni sud-coreeni, capturați de talibani, după ce un ostatic a fost împușcat și ucis.

Evenimente din 25 iulie

1968 – Korean Air începe zboruri pe ruta Seul-Tokyo.

1981 – Coreea de Sud permite investiții străine în 427 sectoare industriale. Ulterior, țara și-a deschis și mai mult piața concurenței străine.

2001 – Coreea de Sud ajunge la un acord cu Franța pentru a aduce acasă un set de cărți de istorie coreene vechi prădate de trupele franceze în secolul al XIX-lea. După ani de negocieri, cele două țări au convenit că Franța va “împrumuta” permanent Coreei de Sud setul controversat de 297 de cărți, cunoscut aici ca “Oegyujanggak”, în schimbul altor documente coreene antice de o importanță istorică similară.

2012 – Media nord-coreeană o identifică oficial pe femeia care a fost văzută însoțindu-l pe liderul nord-coreean, Kim Jong Un, într-o serie de apariții publice ca fiind soția sa, Lee Seol Ju, confirmând pentru prima dată că este căsătorit.

2013 – Discuțiile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud privind redeschiderea complexului industrial inter-coreean din Kaesong se descompun din cauza unui dezacord cu privire la problemele de securitate. Parcul industrial Kaesong a fost închis în cele din urmă la începutul lunii aprilie, când Coreea de Nord a scos pe piață toți cei 53.000 de muncitori angajați de companiile sud-coreene care operează acolo, citând exercițiile militare comune recente dintre Sud și S.U.A.

2014 – Vedeta fotbalului sud-coreean, Park Ji Sung, primul sud coreean care joacă în Premier League, se retrage din sport după o apariție finală la K League Classic All-Star Game din Seul.

Evenimente din 24 iulie

1948 – Rhee Syng Man preia funcția de președinte al Coreei de Sud. Liderul educat în SUA a intrat în exil auto-impus în 1960, după ce guvernul său a fost răsturnat într-o răscoală pro-democratică condusă de studenți. El a murit în Hawaii cinci ani mai târziu, iar corpul său a fost dus la Seul și îngropat în Cimitirul Național.

2003 – Ministerul Comerțului, Industriei și Energiei selectează un insulă din Buan, un județ din provincia Jeolla de Nord, ca sit al unei instalații de eliminare a deșeurilor nucleare.

Proiectul s-a prăbușit, totuși, din cauza opoziției puternice a locuitorilor din Buan în 2004.

2005 – Kim In Kyung câștigă campionatul de golf juniori pentru fete din S.U.A.

2009 – Linia de metrou nr. 9 din Seoul se deschide parțial, legând cartierul Gaehwa din vestul Seulului și cartierul Shinnonhyeon din sud.

Evenimente din 23 iulie

1961 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Coasta de Fildeș.

1984 – Guvernul publică prima publicație oficială. Nu se știe de ce publicarea a fost întârziată cu câteva decenii. Guvernul sud-coreean a fost înființat în 1948, la trei ani după ce Peninsula Coreeană și-a redobândit suveranitatea de sub dominația colonială a Japoniei.

2005 – Song Min Soon, negociatorul-șef al Coreei de Sud pentru programul de arme nucleare din Coreea de Nord, pleacă la Beijing pentru a participa la o a patra rundă de discuții de dezarmare. Discuțiile celor șase națiuni – care implică, de asemenea, Coreea de Nord, Statele Unite, Japonia, China și Rusia – au fost reluate pe 26 iulie, după o pauză de 13 luni, din cauza boicotului nord-coreean.

2009 – Compania Qualcomm Inc., cu o valoare record de 260 miliarde de won (208 milioane dolari), este amendată pentru încălcarea regulilor concurenței loiale ale națiunii prin abuzul de monopol al pieței. Amenda este cea mai mare sumă percepută vreodată de Comisia de comerț echitabil pentru o singură companie.

2014 – Coreea de Sud și China sunt de acord să înființeze o linie telefonică între miniștrii apărării. Coreea de Sud și China, care au înființat linii telefonice de urgență între navele lor și forțele aeriene în 2008, au discutat despre modalități de a înființa linia telefonică a șefilor de apărare timp de ani de zile. China este a doua țară care are o astfel de linie de asistență militară la nivel înalt cu Coreea de Sud după Statele Unite.

Evenimente din 22 iulie

1943 – Autoritățile coloniale japoneze emit un ordin extins pentru mobilizarea studenților coreeni pentru eforturile Japoniei din al doilea război mondial. Sute de mii de coreeni, mulți dintre ei studenți, au fost forțați să devină soldați pentru armata japoneză spre sfârșitul colonizării Japoniei în perioada 1910-1945 a Peninsulei Coreene. Coreea și-a recâștigat independența când Japonia a fost învinsă în război, în 1945.

1976 – Fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, propune o înțelegere care să vizeze soluționarea problemei Coreei. Propunerea solicită o reuniune în patru partide între cele două state coreene, Statele Unite și China și admiterea simultană a celor două Corei în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Cu sprijinul Chinei, al Rusiei și al Statelor Unite, cele două țări au fost simultan admise în corpul mondial în 1991.

2003 – O echipă multinațională de medici separă cu succes două fete născute unite, din Coreea de Sud, într-un spital din Singapore.

2014 – Poliția anunță descoperirea unui corp suspectat a fi cel al lui Yoo Byung Eun, miliardarul de 73 de ani, proprietarul Chonghaejin Marine Co., care era căutat pentru feribotul care s-a scufundat în aprilie, lăsând peste 300 de oameni morți sau lipsă.

Evenimente din 21 iulie

1817 – Kim Jeong Hi, un renumit caligraf și epigrafist al dinastiei Joseon, descifrează textul de pe monumentul Sunsu, stabilit de regele Jinheung în anul 561.

Monumentul, construit pe Muntele Bukhan din nordul Seulului, reprezenta o laudă la adresa regelui pentru extinderea teritoriului și marca zona controlată de dinastia Silla. Multe dintre caracterele chineze inscripționate pe monument au fost greu de citit, deoarece s-au deteriorat de vreme și timp.

Regii Silla au călătorit în noile lor teritorii pentru a construi aceste monumente și pentru a îndeplini ritualuri de apreciere pentru zei.

1898 – Choi Si Hyeong, al doilea comandant al Donghak, o mișcare care promovează interesele oamenilor obișnuiți și condamnă corupția oficialilor guvernamentali, este executat de guvern.

Choi a condus fermierii într-o revoltă în 1894 în zona sud-vestică a Peninsulei Coreene, care s-a răspândit rapid în alte zone, cerând dinastiei Joseon să-și reformeze sistemul feudal în care oficialii guvernului regional îi exploatau pe fermieri și pe oamenii din clasele inferioare.

1979 – Președintele american Jimmy Carter anunță suspendarea planului SUA de retragere a trupelor staționate în Coreea de Sud. Carter a declarat cu doi ani mai devreme că va reduce treptat numărul de trupe terestre din SUA în Coreea de Sud.

2003 – Han Hee Won câștigă primul său titlu LPGA, Sybase Big Apple Classic din New Rochelle, New York. Ea devine a opta femeie sud-coreeană care a câștigat turneul în S.U.A.

2010 – Secretarul de stat american Hillary Clinton anunță un set de noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord pentru a pedepsi Phenianul pentru scufundarea unei nave de război din Coreea de Sud și pentru a avertiza regimul comunist împotriva provocărilor ulterioare.

Evenimente din 20 iulie

1907 – Regele Gojong al dinastiei Joseon abdică în favoarea fiului său sub presiunea regimului colonial japonez. Regele a reprezentat un obstacol pentru japonezi și a făcut mai multe eforturi diplomatice pentru a le contracara politicile coloniale.

Din momentul în care a devenit rege, la vârsta de 12 ani, în 1864, el s-a confruntat în mod constant cu conflicte de partid din interiorul țării și amenințările coloniale din exteriorul acesteia. Tatăl său, promovând o politică de izolare, s-a ciocnit cu soția lui Gojong, regina Myeongseong, care a spus că Joseon ar trebui să deschidă comerțul cu țările străine pentru modernizare. Gojong a urmat inițial sfatul soției sale, construind relații cu alte țări, dar apoi și-a întors spatele asupra Japoniei, văzând că se mișcă agresiv pentru a coloniza Peninsula Coreeană.

S-a întors spre Rusia pentru ajutor și a concediat oficialități pro-japoneze, ceea ce a dus la asasinarea soției sale de către oficialii japonezi în 1895.

De asemenea, el a trimis în secret o delegație la Conferința Națiunilor din Haga pentru a protesta față de legitimitatea unui tratat cu Japonia care a privat Coreea de suveranitatea diplomatică. Lee Jun, unul dintre cei trei emisari, s-a sinucis în semn de protest la Haga.

1948 – Adunarea Națională a Coreei de Sud îl numește pe Rhee Syng Man primul președinte al națiunii.

1989 – Guvernul începe să permită cetățenilor săi să facă propuneri pentru a vizita Coreea de Nord în cadrul Legii coreene de cooperare și schimb.

2007 – Insurgenții talibani răpesc 18 sud-coreeni, inclusiv 15 femei, în Afganistan, amenințând să-i omoare dacă Seul nu își retrage trupele din țara sfâșiată de război. Coreea de Sud a organizat aproximativ 210 ingineri și medici de armată în Afganistan pentru misiuni de reconstrucție necombatantă, ca parte a forțelor de coaliție conduse de SUA. Doi dintre captivi – ambii bărbați – au fost uciși în primele etape ale negocierilor, iar restul s-au întors acasă în siguranță, după ce Seul s-a angajat să retragă trupele până la sfârșitul anului așa cum era planificat.

2013 – Orașul Incheon, din vestul Coreei de Sud, este ales să fie capitala mondială a cărților pentru anul 2015 de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

Evenimente din 19 iulie

1965 – Fostul președinte sud-coreean, Rhee Syng Man, moare în exil în Hawaii.

1980 – Administrația președintelui Chun Doo Hwan respinge 431 de manageri și directori de la bănci, firme de asigurări și firme de valori mobiliare.

1988 – Seul permite publicarea de lucrări de către scriitori care au sprijinit Coreea de Nord înainte de războiul coreean din 1950-1953.

1992 – Vicepremierul Coreei de Nord de la momentul actual ajunge în Seul prin satul de armistițiu Panmunjom pentru discuții cu oficialii sud-coreeni.

2000 – Președintele rus, Vladimir Putin, vizitează Pyongyang pentru discuții cu liderul nord-coreean, Kim Jong Il.

2001 – Curtea Constituțională a Coreei de Sud se pronunță împotriva sistemului național de reprezentare proporțională. O formă revizuită a sistemului a fost introdusă mai târziu, în care unele dintre locurile din Adunarea Națională sunt determinate de proporția votului electoral al unui partid.

2008 – Fondatorul Bisericii de Unificare, Rev. Moon Sun Myung, este ușor rănit când un elicopter medical civil care îl tranporta pe el împreună cu alte 15 persoane izbucnește în flăcări după ce aterizează în apropierea spitalului Cheongshim din Gapyeong, la 60 de kilometri nord de Seul.

Evenimente din 18 iulie

1973 – Statele Unite anunță că sprijină intrarea unificată a Coreei de Nord și Coreei de Sud în Organizația Națiunilor Unite (UN). În 1991, cele două state coreene au fost admise simultan la UN, pe măsură ce structura războiului rece a politicii mondiale a scăzut.

1989 – Kang Su Yeon, actriță sud-coreeană, câștigă premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Moscova pentru rolul său în filmul tematic budist, regizat de Im Kwon Taek.

1996 – Lee Kun Hee, președintele Samsung Group, este ales ca membru al Comitetului Olimpic Internațional (CIO). În 2008 a demisionat în urma acuzațiilor de evaziune fiscală, dar a fost reinstituit ca membru în 2010.

2004 – Este arestat Yoo Young Chul, un criminal în serie din Coreea de Sud. El a recunoscut că a ucis 21 de persoane, în special prostituate și bătrâni bogați. El a fost condamnat la moarte în 2005 de către Curtea Supremă.

2012 – Presa nord-coreeană spune că liderul Kim Jong Un a primit titlul de Mareșal, comandantul de vârf al puternicei armate de 1,2 milioane soldați.

Evenimente din 17 iulie

1946 – Guvernul militar american, care a ocupat jumătatea sudică a Peninsulei Coreene la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, interzice trecerea civilă peste granița inter-coreeană stabilită de-a lungul celei de-a 38-a paralele. După predarea Japoniei, care a controlat Coreea ca o colonie din 1910 până în 1945, jumătatea sudică a Peninsulei a fost ocupată de trupele americane, iar cealaltă jumătate de către armata Uniunii Sovietice.

1948 – Coreea de Sud promulgă prima sa Constituție și desemnează 17 iulie ca Ziua Constituției, cu o săptămână înainte de inaugurarea lui Rhee Syng Man ca primul președinte al țării.

2006 – Cel puțin 19 persoane sunt ucise, iar 31 sunt date dispărute, în timp ce ploile torențiale lovesc regiunile centrale și de nord-est ale Coreei de Sud timp de patru zile. Ploile torențiale au cauzat de asemenea defecțiuni de electricitate în provincia Gangwon și în unele părți ale orașului Seul, afectând peste 51.000 de locuințe.

2012 – Sindicaliștii radiodifuzorului public MBC hotărăsc să anuleze o grevă de 170 de zile și să se întoarcă la lucru, în conditiile in care parlamentarii sunt de acord să discute cu privire la problema MBC. Aproximativ 500 de angajați au intrat în grevă în ianuarie, cerând demisia președintelui companiei, Kim Jae Chul, asupra a ceea ce ei au numit difuzarea părtinitoare a rețelei a problemelor sensibile din punct de vedere politic și normalizarea rolului companiei ca radiodifuzor public major.

Evenimente din 16 iulie

1950 – În timp ce invadatorii nord-coreeni avansează asupra națiunii în primele zile ale războiului coreean, președintele Rhee Syng Man își mută guvernul din Daejeon în Daegu. Mai târziu, Rhee a fost forțat să se deplaseze mai departe spre Busan, un oraș portuar. Soldații nord-coreeni au ocupat capitala Coreei de Sud, Seul, la trei zile după începerea războiului, pe 25 iunie, forțând guvernul să se mute mai departe pe peninsulă spre Daejeon.

1952 – Departamentul de Stat din SUA anunță că numărul total de răniți în războiul din Coreea de Sud se ridică la 112.843. Aproximativ 8.100 de persoane au fost ulterior enumerate ca lipsind. Războiul s-a încheiat cu un acord de încetare a focului, nu cu un tratat de pace, la 27 iulie 1953.

1999 – Cel mai căutat fugar al națiunii, Shin Chang Won, este arestat de poliție în Suncheon, la 415 km sud de Seul. Shin a scăpat anterior din închisoare, unde executa o condamnare pe viață pentru crimă și jaf armat, reușind apoi să fugă de poliție timp de 2 ani și jumătate, în timp ce era urmărit intens la nivel național. Inteligența și abilitatea lui de a scapa l-au făcut o celebritate în timp ce era pe fugă. Procuratura a solicitat o condamnare la moarte pentru Shin după ce a fost capturat, iar instanța i-a înmânat încă o pedeapsă de 22 de ani și jumătate în închisoare.

Evenimente din 15 iulie

1902 – Dinastia Joseon (1392-1910) semnează un tratat de comerț cu Danemarca.

1939 – Autoritatea colonială japoneză începe să înroleze coreeni pentru a lupta pentru Japonia în al doilea război mondial. Anterior a anunțat un decret privind mobilizarea coreeană. Japonia a condus Peninsula Coreeană ca o colonie din 1910 până la înfrângerea sa la sfârșitul războiului din 1945.

1957 – Statele Unite anunță că va da forțelor sale staționate în Coreea de Sud capacitatea de a lansa un atac nuclear.

1973 – Este descoperit un set de coroane de aur din timpul dinastiei Silla (57 BCE – 935) într-un mormânt regal, Cheonmachong (mormântul cailor cerești), în Gyeongju, la 370 kilometri sud-est de Seul. Mii de relicve antice au fost descoperite în orașul care a fost capitala dinastiei și este acum una dintre destinațiile cele mai vizitate ale țării de către călătorii locali și străini.

1980 – Stephen Solarz, membru al Camerei Reprezentanților din SUA, vizitează Coreea de Nord, marcând prima vizită a unui congresman american.

2004 – Kuwait susține planul orașului Seul de a trimite 3.000 de soldați în Irak pentru a ajuta la eforturile de reconstrucție în națiunea din Orientul Mijlociu, sfâșiată de război.

2008 – Ambasadorul Coreei de Sud în Japonia, Kwon Chul Hyun, este rechemat în Seoul, în semn de protest față de decizia de la Tokyo de a cere profesorilor să se refere la Dokdo ca “teritoriu disputat”, sugerând că insulele aparțin Japoniei și nu Coreei de Sud.

Evenimente din 14 iulie

1907 – Lee Jun, un patriot coreean, moare prin sinucidere, spintecându-și burta cu un cuțit în Haga, după ce i-a fost interzis să participe la o întâlnire internațională de pace în orașul olandez, unde a vrut să protesteze împotriva subjugării coloniale japoneze a Peninsulei Coreene.

1950 – Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, acționând în baza unei rezoluții a Consiliului de Securitate, face apel la țările membre ale UN să trimită trupe în comandamentul ONU înființat pentru a lupta împotriva invadatorilor nord-coreeni în războiul coreean.

2007 – Inspectorii de la observatorul internațional al energiei atomice ajung în Coreea de Nord să înceapă operațiunile de închidere a reactorului nuclear din Yongbyon și a facilităților de sprijin.

Evenimente din 13 iulie

1919 – Guvernul provizoriu al Republicii Coreea stabilește Crucea Roșie Națională din Shanghai. Cruce Roșie Coreea, inițial înființată în 1905 printr-un decret al regelui Gojong, fusese îmbinată în Crucea Roșie a Japoniei de regimul colonial japonez. Guvernul coreean în exil a reînviat agenția de ajutorare pentru a manifesta independența țării și a ținut prima sa reuniune generală în luna noiembrie a aceluiași an.

1974 – O instanță militară stabilește pedepse cu moartea pentru un grup de studenți condamnați pentru încercarea de a răsturna guvernul în timpul legii marțiale. Ei au fost membri ai Asociației Naționale pentru Tineret, numită Mincheonghakryeon în coreeană, care a avut o serie de demonstrații în luna aprilie a aceluiași an împotriva guvernării autoritare a președintelui Park Chung Hee. Park a preluat puterea printr-o lovitură militară în 1961.

2016 – Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii aleg orașul montan de sud din Seongju ca locație pentru a desfășura un sistem Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), în timp ce aliații își accelerează eforturile de a pune în aplicare scutul anti-balistic, pentru protecție împotriva amenințărilor nucleare și rachetelor în creștere venite din Coreea de Nord.

Evenimente din 12 iulie

1948 – Adunarea Națională a Coreei de Sud formulează Constituția națiunii. Alegerile pentru Adunarea Națională a țării au avut loc sub supravegherea Statelor Unite pe 10 mai.

1979 – Cha Bum Kun își începe cariera în Bundesliga din Germania. În Coreea de Sud, Cha este foarte respectat pentru realizările sale din Bundesliga în anii 1980 și pentru echipa națională sud-coreeană. Cha este considerat cel mai bun atacant asiatic care a jucat vreodată în Europa.

1982 – Coreea de Sud și Australia semnează un tratat de dublă impunere.

2001 – Guvernul dezvăluie un set de măsuri care blochează introducerea suplimentară a culturii japoneze în Coreea de Sud, în semn de protest împotriva manualelor de istorie controversate ale Japoniei privind guvernarea sa colonială asupra Peninsulei Coreene.

2005 – Coreea de Sud oficiază o ceremonie de lansare a primului operator de aeronave ușoare al țării, nava multifuncțională “Dokdo Ham” de 13.000 de tone construită de Hanjin Heavy Industries & Construction Co. Nava a fost ulterior utilizată pentru operațiunile de căutare după scufundarea navei de război Cheonan în martie 2010.

2008 – Coreea de Nord este de acord cu privire la un calendar pentru a finaliza dezactivarea instalației sale nucleare de la Yongbyon în timpul discuțiilor sale de dezarmare din șase părți, care ulterior s-au prăbușit după lansarea satelitului de Nord în anul următor. În aceeași zi, Coreea de Nord își exprimă regretul cu privire la moartea unui turist sud-coreean împușcat de un soldat nord-coreean în ziua precedentă, dar respinge propunerea Coreei de Sud de a trimite o echipă de observatori la locul de filmare.

Evenimente din 11 iulie

1866 – Nava comercială americană General Sherman este incendiată în urma unei confruntări cu coreenii după ce a navigat în râul Taedong, care curge prin Pyongyang, acum capitala nord-coreeană. Nava căuta să deschidă comerțul cu Coreea, la momentul respectiv un   “regat închis”.

1876 ​​- Se naște Kim Koo, unul dintre cei mai venerați patrioți coreeni. Un lider cheie al guvernului provizoriu coreean în exil în Shanghai, China, în timpul guvernării Coreei de către Japonia Imperială, Kim a jucat un rol esențial în consolidarea națiunii după câștigarea independenței față de Japonia, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, în 1945.

1961 – Coreea de Nord și China semnează un tratat de alianță militară la Beijing.

2005 – Cele două state coreene se află la cea de-a 10-a rundă de discuții economice la Seul și sunt de acord să efectueze o probă pe cele două căi ferate transfrontaliere și să deschidă două drumuri adiacente în octombrie.

2006 – Cele două state coreene organizează o rundă de negocieri la nivel de cabinet în sud-estul orașului Busan pentru a discuta o serie de probleme, printre care ajutorul pentru orez din Coreea de Sud către nord și disputele legate de lansarea rachetelor din Coreea de Nord la începutul lunii iulie a acelui an .

2008 – Un turist sud-coreean din stațiunea Mount Kumkang din Coreea de Nord este împușcat de un soldat nord-coreean.

Evenimente din 10 iulie

1953 – Comandamentul Organizației Națiunilor Unite, condus de SUA, redeschide discuțiile armistițiului cu Coreea de Nord, sprijinită de China, după o lungă suspendare. Discuțiile, care au început în 1951, se termină cu semnarea unui acord de încetare a focului la 27 iulie 1953, încheind conflictul coreean de trei ani.

1974 – Coreea de Sud și Coreea de Nord încep discuțiile privind initiativa Crucea Roșie pentru a ajuta la reunirea a milioane de membri de familii din cele două state divizate. Negocierile s-au desființat curând după aceea din cauza tensiunilor politice și militare din Peninsula Coreeană.

1993 – Președintele american Bill Clinton, în vizită de stat în Coreea de Sud, organizează un summit cu președintele Kim Young Sam. Aceștia sunt de acord să înceapă discuțiile pentru inițierea unui dialog multilateral privind securitatea în Asia de Nord-Est și să mențină consultări strânse pentru a ajuta la rezolvarea problemei armelor nucleare nord-coreene.

2007 – Golferul Choi Kyung Ju câștigă inauguralul PGA National găzduit de Tiger Woods. Este al doilea titlu al lui Choi din sezon și cel de-al șaselea din carieră.

2012 – Park Geun Hye, parlamentar pe cinci mandate și fiica fostului președinte autoritar, Park Chung-hee, își anunță oficial candidatura pentru a deveni primul președinte de sex feminin al Coreei de Sud. Ulterior, ea a câștigat alegerile prezidențiale în 19 decembrie.

Evenimente din 9 iulie

1966 – Coreea de Sud semnează acordul privind statutul forțelor cu SUA.

1980 – Comisia specială pentru securitatea națională anunță pedepsirea a 232 de înalți oficiali guvernamentali pentru corupție.

1987 – Peste un milion de oameni ies în stradă pentru a aduce un omagiu unui student de la Universitatea din Yonsei, care a fost torturat la moarte de regimul militar.

1989 – Coreea de Sud stabilește legături diplomatice cu Irakul.

1996 – Coreea de Sud semnează un tratat de extrădare cu Paraguay.

2003 – Cele două state coreene se reunesc la cea de-a 11-a întâlnire la nivel ministerial din Seul.

2004 – Președintele sud-coreean Roh Moo Hyun și consultantul american pentru securitate națională, Condoleezza Rice, se întâlnesc și reafirmă hotărârea țărilor lor de a rezolva problema nucleară nord-coreeană prin dialog și diplomație.

2009 – Cel puțin șapte site-uri web operate de organizații guvernamentale și mass-media raportează întârzierile și eșecurile de acces în cadrul unei a treia rundă de atacuri DDoS. Cele două runde anterioare de atacuri au copleșit site-urile majore din Coreea de Sud și Statele Unite, inclusiv site-ul oficial al biroului prezidențial din Coreea de Sud, Cheong Wa Dae.

2012 – Jucătoarea sud-coreeană de golf Choi Na Yeon câștigă US Open Women în cadrul LPGA din Wisconsin pentru primul său campionat major din carieră, devenind al șaselea sud-coreean care a câștigat competiția.

2016 – Coreea de Nord declanșează o rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM) în largul coastei sale de est, dar racheta eșuează în stadiul inițial de zbor. Armata sud-coreeană a spus că SLBM pare să fi explodat la o altitudine de aproximativ 10 kilometri după ce a fost tras de la un submarin din clasa Sinpo de 2.000 de tone scufundat.

Evenimente din 8 iulie

1951 – Comandamentul ONU, condus de SUA, începe negocierile cu Coreea de Nord pentru a pune capăt războiului coreean, care a început cu o invazie sud-coreeană spre sud, la 25 iunie 1950. Negocierile, care au durat încă doi ani, s-au încheiat la 27 iulie 1953, când a fost semnat un acord de încetare a focului.

1977 – Rămășițele lui Ahn Ik Tae, compozitorul imnului național al Coreei de Sud, sunt returnate din Spania, unde a murit. Ahn s-a căsătorit cu o femeie spaniolă și a trăit într-un mic oraș în afara Madridului.

1988 – Guvernul Coreei de Sud decide să se refere la China prin numele său oficial, Republica Populară Chineză. Măsura a avut loc înainte de stabilirea relațiilor diplomatice între Coreea de Sud și China, un aliat ideologic al Coreei de Nord, în 1992.

1994 – Președintele nord-coreean de la momentul respectiv, Kim Il Sung, moare de insuficiență cardiacă la vârsta de 82 de ani, cu câteva săptămâni înainte de a organiza ceea ce ar fi fost primul summit inter-coreean cu Kim Young Sam.

În 2000, fiul său, Kim Jong Il, s-a întâlnit cu președintele sud-coreean de la momentul respective, Kim Dae Jung, într-un summit care a atras o sumedenie de proiecte de reconciliere între cele două țări.

2009 – Hackerii cibernetici neidentificați reiau atacurile asupra a șapte site-uri web coreene din Coreea de Sud, inclusiv AhnLab Inc., care oferă programe împotriva virușilor de calculator și servicii de securitate online.

2013 – Coreea de Sud și Statele Unite încheie interviuri cu cei patru piloți ai zborului Asiana Airlines ca parte a unei investigații comune pentru a identifica cauza accidentului din San Francisco a navei de pasageri.

Evenimente din 7 iulie

1953 – UNESCO își stabilește biroul în Coreea de Sud.

1962 – Coreea de Sud și Marocul stabilesc relații diplomatice.

1995 – Nelson Mandela, președintele Africii de Sud, vizitează Coreea de Sud.

2010 – Un număr de site-uri web din Coreea de Sud, inclusiv cele ale biroului prezidențial Cheong Wa Dae și ale ministerului de externe, sunt îngreunate de o serie de atacuri DDoS distribuite. Mai târziu, s-a descoperit că proveneau din Coreea de Nord.

2013 – Un avion de pasageri Asiana Airlines care transportă 307 persoane se prăbușește la aterizarea pe Aeroportul Internațional San Francisco, omorând trei persoane și rănind alte zeci.

Evenimente din 6 iulie

1905 – Rhee Syng Man, care mai târziu a devenit primul președinte al Coreei de Sud, pledează pentru sprijinul american pentru independența Coreei printr-o scrisoare adresată președintelui american Theodore Roosevelt, în timp ce acesta încă era student la Universitatea George Washington. Cei doi s-au întâlnit mai târziu în persoană, dar petiția lui Rhee nu a avut niciun efect asupra mișcării Japoniei de a coloniza Peninsula Coreeană. Coreea și-a pierdut suveranitatea în fața Japoniei în 1910 și a fost ocupată timp de 35 de ani.

orooseh001p1

1953 – Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) înființează o sucursală în Seul.

1962 – Coreea de Sud și Marocul stabilesc relații diplomatice.

1970 – Guvernul SUA informează Coreea de Sud cu privire la planul său de a reduce numărul trupelor staționate în țara asiatică. Mai apoi președintele american, Richard Nixon, a redus forțele americane cu aproximativ 20.000 la începutul anului, iar până în iulie 1979, forțele americane au scăzut la aproximativ 38.000.

Statele Unite au avut o prezență militară în țară începând din septembrie 1945, când 77.000 de soldați au sosit în peninsulă după capitularea Japoniei în al doilea război mondial. Nivelurile de soldați au crescut treptat până la 302.000 în timpul războiului coreean (1950-53), dar au scăzut la jumătatea anilor 1950 și 1960. Începând cu anul 2014, în Coreea de Sud se află aproximativ 28.000 de soldați americani ca o moștenire a războiului coreean care s-a încheiat într-un acord de încetare a focului, nu într-un tratat de pace.

1978 – Președintele Park Chung Hee este ales în al cincilea mandat. După ce a ajuns la putere printr-o lovitură militară în 1961, Park a schimbat Constituția pentru a-i permite să-și asigure președinția pentru viață. La un an după începerea mandatului său de nouă ani, a fost asasinat de către ofițerul său de securitate, Kim Jae Kyu.

2002 – Băncile încep o săptămână de lucru de cinci zile, permițându-le angajaților să se relaxeze sâmbăta și duminica. Serviciile esențiale sunt furnizate la un număr limitat de sucursale. Adunarea Națională a adoptat un proiect de lege în august 2003, permițând societăților comerciale cu mai mult de 1.000 de angajați, precum și tuturor societăților publice, să aplice săptămâna de lucru de cinci zile începând cu luna iulie 2004.

Evenimente din 5 iulie

1907 – Reprezentanții regelui Kojong, cel de-al 26-lea monarh al dinastiei Joseon (1392-1910), prezintă o declarație la o conferință de pace a națiunilor majore de la Haga împotriva Tratatului de protecție Eulsa din 1905, care a lăsat Coreea fără drepturi diplomatice.

1987 – Lee Han Yeol, student la Universitatea Yonsei, moare la 27 de zile după ce a fost lovit de o cochilie de gaze lacrimogene în timpul unei demonstrații studențești.

2001 – Aruncătorul Park Chan Ho devine primul sud-coreean selectat ca jucător în Major League Baseball All-Star din Statele Unite.

2007 – Orașul sud-coreean PyeongChang nu câștigă dreptul de a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, care au fost găzduite de Rusia la Sochi.

Evenimente din 4 iulie

1950 – Trupele americane se angajează în lupta cu forțele nord-coreene în Osan. Întâlnirea marchează prima ciocnire dintre soldații din SUA și Coreea de Nord în războiul coreean.

1972 – Coreea de Sud și Coreea de Nord anunță comunicatul comun din 4 iulie, care subliniază direcția viitoare de cooperare dintre cele două părți.

1981 – Coreea de Sud propune legături comerciale directe cu Uniunea Sovietică.

1998 – Tensiunile cresc între Coreea de Sud și Rusia, în timp ce Moscova expulzează un diplomat sud-coreean pe suspiciunea de spionaj. Seul răspunde prin expulzarea unui diplomat rus.

2000 – Cabinetul aprobă o lege specială de recunoaștere și compensare a celor care au contribuit la procesul de democratizare din Coreea de Sud.

2004 – Primarul din Seul, Lee Myung Bak, cere scuze cetățenilor pentru neplăcerile cauzate de schimbările aduse sistemului de transport public.

2005 – Ministerul de Finanțe din Coreea de Sud anunță un plan de cheltuieli de 3,1 trilioane de câștiguri suplimentare în a doua jumătate a anului pentru a stimula creșterea economică.

2009 – Coreea de Nord lansează șapte rachete balistice de pe coasta de est într-un stand-off cu SUA asupra programelor sale nucleare și a rachetelor.

Evenimente din 3 iulie

1961 – Generalul armatei, Park Chung Hee, ocupă funcția de președinte al Consiliului Suprem pentru Reconstrucție Națională, care a condus Coreea de Sud până în 1963 și a fost alcătuit din oficiali militari implicați sau susținători ai loviturii de stat a lui Park din 16 mai.

1971 – Coreea de Sud stabilește legături diplomatice cu Mauritius.

1973 – Sunt finalizate lucrările de reparare a templului budist antic, Bulguk din Gyeongju, la 370 kilometri sud-est de Seoul. De asemenea, Pohang Iron and Steel Co., prima fabrică de oțel integrată din Coreea de Sud, completează construcția în prima etapă după mai bine de trei ani de lucru.

1974 – Boxerul sud-coreean Hong Soo Hwan câștigă titlul de bantamweight al Asociației Mondiale de Box.

1992 – Coreea de Sud semnează un pact comercial cu Kazahstan, o fostă republică sovietică.

1995 – Coreea de Sud reia ajutoarele de orez pentru Coreea de Nord după ce țara comunistă și-a cerut scuze pentru forțarea unui transportator de marfă din Coreea de Sud să arboreze steagul nord-coreean în timp ce intra în portul Cheongjin din nord-estul Coreei de Nord cu ajutoarele de orez.

1998 – Coreea de Sud transferă către Coreea de Nord cadavrele a nouă membri ai echipajului unui submarin nord-coreean care s-a scufundat în orașul Gangneung din estul Coreei de Sud, aparent din cauza unei erori mecanice.

2007 – Adunarea Națională adoptă un proiect de lege financiară care elimină barierele sectoriale pe piața de capital, deschizând calea pentru nașterea unor bănci de investiții în stil american, care gestionează simultan băncile, societățile de valori mobiliare și asigurările.

Evenimente din iulie

1950 – O unitate australiană de forțe aeriene pleacă spre Coreea să se alăture comandamentului UN, condus de SUA, care a luptat de partea Coreei de Sud în războiul coreean din 1950-1953. La scurt timp după izbucnirea războiului din 25 iunie, cu o invazie nord-coreeană în Coreea de Sud, Consiliul de Securitate al UN a adoptat o rezoluție pentru a trimite forțele de coaliție pentru a întoarce agresiunea comunistă.

Războiul s-a încheiat cu un armistițiu la 27 iulie 1953, dar conflictul nu s-a încheiat oficial, deoarece nu a existat niciodată un tratat de pace între cele două părți.

1965 – Cabinetul din Coreea de Sud decide să trimită trupe de luptă în Vietnam pentru a ajuta Statele Unite. Desfășurarea a fost făcută în schimbul acordării de echipamente militare din SUA și a unui împrumut de 150 milioane USD.

Un total de 312.000 de trupe sud-coreene s-au luptat alături de armata americană în războiul din Vietnam și aproximativ 5.000 au murit.

2003 – Oficialii din Coreea de Sud și Coreea de Nord se întâlnesc în Paju, un oraș de frontieră din Coreea de Sud, la 40 de kilometri nord de Seul, pentru a discuta despre reconectarea căilor ferate și a drumurilor rutiere care se află peste granița lor puternic fortificată. Legăturile de transport au fost întrerupte chiar înainte de izbucnirea războiului coreean la 25 iunie 1950. Construcția a două seturi de căi ferate și drumuri inter-coreene a fost finalizată la sfârșitul anului 2005, dar căile ferate rămân închise din cauza presupusei opoziții militare nord-coreene.

2006 – O barcă sud-coreeană părăsește orașul port din Busan pentru a efectua o vizită maritimă a apelor din jurul insulelor Dokdo în Marea de Est. Japonia susține că Dokdo, considerat a fi bogat în resurse marine, este teritoriul său.

2009 – Coreea de Sud și Coreea de Nord nu reușesc să facă progrese în cea de-a treia rundă de negocieri, pozițiile lor rămânând departe de un parc industrial comun și de soarta unui lucrător reținut.

2010 – Consiliul de Securitate al SUA dezbate măsura în care Coreea de Nord ar trebui să fie considerată responsabilă pentru scufundarea soldată cu moartea întregului echipaj al unei nave de război din Coreea de Sud în martie.

2015 – O lege nouă intră în vigoare în statul american Virginia, cerând manualelor școlare locale să utilizeze denumirea sud-coreeană “Marea de Est”, alături de numele japonez “Marea Japoniei” utilizat mai frecvent pentru corpul de apă dintre cele două țări.

Evenimente din 1 iulie

1906 – O agenție colonială japoneză preia controlul căilor ferate din Coreea de la dinastia Joseon. Numită “Joseon Tonggambu”, agenția a fost înființată anul anterior de către Japonia imperială ca parte a eforturilor de a confisca drepturile diplomatice și de a-și crește treptat aderența asupra autorității regale. Coreea a fost colonizată de Japonia între 1910 și 1945.

1950 – Trupele americane de teren debarcă în portul Busan, la 450 de kilometri sud-est de Seoul, iar navele de luptă canadiene pleacă în Coreea de Sud în cadrul forțelor de coaliție ale ONU pentru a se alătura războiului coreean, care a izbucnit la 25 iunie în Coreea de Sud. Înainte de această dată, Consiliul de Securitate al SUA a avut o întâlnire de urgență pentru a adopta o rezoluție de a trimite trupele de coaliție în Coreea de Sud, pentru a ajuta la descurajarea forțelor comuniste nord-coreene. Războiul s-a încheiat cu un acord de armistițiu la 27 iulie 1953, lăsând cele două state coreene în război.

1957 – Comandamentul Organizației Națiunilor Unite este transferat din Japonia în Coreea de Sud. Sediul său este situat în prezent în Yongsan, centrul Seulului.

1967 – Fostul general, Park Chung Hee, este investit în al doilea mandat de președinte. Park a crescut la putere printr-o lovitură de stat militară în 1961 și a fost numit în mod oficial președinte de către parlament în 1963. Pentru a rămâne în funcție, acesta a schimbat Constituția în 1969, permițând unui președinte să servească trei termeni consecutivi. Park a fost ales din nou în 1971, dar a schimbat Constituția din nou în 1972 pentru a-și asigura președinția pe viață. În 1979, însă, a fost asasinat de către ofițerul său șef al serviciilor de informații, Kim Jae Kyu. În timp ce proiectele sale ambițioase de a industrializa țara au condus la realizări tangibile, cum ar fi creșterea veniturilor medii și a exporturilor, el este de asemenea criticat pentru că a condus o dictatură care a înăbușit mișcările pro-democratice la nivel local.

1995 – Guvernul pune în aplicare un sistem de înregistrare reală a proprietăților imobiliare pentru a împiedica speculațiile, în conformitate cu un angajament de campanie al președintelui Kim Young Sam.

2003 – Guvernul municipal din Seul execută săpături pentru restaurarea cursului pârâului Cheonggye, care circulă pe o distanță de 5,8 km prin inima centrului orașului Seul. Fluxul a fost acoperit cu asfalt și ciment în timpul eforturilor de industrializare conduse de guvern în anii 1970. Proiectul a fost finalizat în 2005.

2011 – Intră în vigoare acordul de liber schimb dintre Coreea de Sud și Uniunea Europeană, făcând din Europa cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud după China. Acordul de liber schimb Coreea-UE a fost semnat în octombrie 2010.

2013 – Lee Jay Hyun, președintele conglomeratului de produse alimentare și de divertisment CJ Group, este pus în spatele gratiilor, sub acuzația că a creat fonduri secrete și a evitat impozitele.

2014 – Un ajutor al miliardarului fugar care deține feribotul scufundat, Sewol, este reținut în mod oficial pentru a fi interogat în continuare despre afirmațiile conform cărora el a ajutat soția proprietarului să scape de urmărirea poliției.

Evenimente din 30 iunie

1882 – Joseon semnează un tratat de comerț cu Germania.

1983 – Stația de televiziune de stat, KBS, difuzează primul său program în direct pentru a ajuta oamenii să-și găsească membrii familiei lor separați de războiul coreean (1950-1953).

Show-ul emoțional, planificat inițial ca program unic, a fost prelungit până în luna ianuarie a anului următor datorită cererii copleșitoare și a ajutat 10.189 de persoane să-și întâlnească rudele pierdute. Mai mult de 10 milioane de persoane au fost separate în timpul războiului.

1989 – Activista sud-coreeană Lim Soo Kyong sosește în Phenian pentru a participa la Festivalul Mondial al Tinerilor și Studenților, un congres socialist pentru tineri, ca reprezentant al studenților sud-coreeni. Lim a fost primită cu grandoare în Coreea de Nord, dar a provocat controverse în sud.

Ea a fost condamnată la 3 ani și jumătate de închisoare pentru vizita neautorizată.

2007 – Coreea de Sud semnează un acord de liber schimb cu Statele Unite. Pentru Coreea de Sud, este un pact cu a doua cea mai mare piață de export. Pentru S.U.A., este primul acord de liber schimb cu o țară asiatică și cel mai mare din 1994 de la Acordul Nord-American (NAFTA). Acordul a intrat în vigoare după cinci ani.

2011 – Coreea de Nord declară că a solicitat firmelor sud-coreene care dețin active într-o stațiune montană pitorească din nord să prezinte o propunere de reajustare a proprietății pe fondul tensiunilor persistente în Peninsula Coreeană.

2015 – Lim Ki Tack, președintele Autorității portuare din Busan, este ales în fruntea Organizației Maritime Internaționale, organismul maritim din SUA care gestionează problemele de siguranță, securitate și mediu în industria maritimă internațională.

2015 – Airbus învinge Boeing în încercarea de a furniza Coreei de Sud patru nave de alimentare cu combustibil aerian.

Evenimente din 29 iunie

1882 – Trupele chineze sosesc în portul occidental Incheon, în timp ce curtea regală a Coreei a cerut asistență pentru a suprima o revoltă pusă în scenă de soldații armatei, care s-au supărat la crearea unui contingent militar modern. Noua unitate avea dreptul la un salariu mai mare și un tratament mai bun.

China a folosit mai târziu desfășurarea trupelor ca pretext pentru a-și staționa forțele în Peninsula Coreeană, determinând astfel Japonia să-și trimită propriile forțe aici pentru a stopa expansionismul chinez.

1979 – Președintele Park Chung Hee se întâlnește cu omologul său american, Jimmy Carter, la Seul. Carter a călătorit la Seul pentru a discuta despre un plan de reducere a nivelului trupelor americane din Coreea și de a-l presa pe Park în privința problemelor legate de drepturile omului.

1987 – Roh Tae Woo, candidat al partidului de la guvernare pentru alegerile prezidențiale, anunță un set de planuri de reformă democratică, îndemnând la proteste pro-democratice la nivel național. Printre planuri se numără introducerea unui sistem direct de alegeri prezidențiale și eliberarea liderului opoziției Kim Dae Jung, care se afla în închisoare. Roh a câștigat, în cele din urmă, alegerile din decembrie 1987 în condițiile în care Kim Dae Jung și un alt lider disident, Kim Young Sam, au candidat separat, împărțind voturile pentru candidații opoziției.

1993 – Coreea de Sud expediază trupe misionare în Somalia, ca parte a operațiunilor de menținere a păcii din SUA, pentru a ajuta la restabilirea ordinii în țara africană sfâșiată de insurgență.

1995 – Magazinul Sampoong din sudul Seulului se prăbușește, omorând 502 persoane și rănind alte 900. Clădirea a fost supusă unei remodelari ilegale și nu a fost inspectată de inginerii constructori.

2012 – Coreea de Sud anunță că se opune semnării unui pact militar controversat cu Japonia. Anunțul a venit cu mai puțin de o oră înainte ca cele două națiuni să semneze acordul de la Tokyo, după ce partidul de la putere, Saenuri, a cerut guvernului să înlăture semnarea și să discute problema cu Adunarea Națională.

Evenimente din 28 iunie

1950 – Armata nord-coreeană ocupă Seul la doar trei zile după ce trece peste paralela 38, granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Speranța Nordului pentru o predare rapidă a guvernului Rhee Syng Man din Coreea de Sud și reunificarea peninsulei sunt totuși distruse deoarece Statele Unite și alte puteri străine intervin cu aprobarea UN.

1950 – Armata sud-coreeană aruncă în aer podul râului Han într-un efort de a încetini forțele comuniste avansate. Sute de oameni, inclusiv civili, au fost uciși în explozie.

2008 – Coreea de Nord aruncă un turn de răcire la nucleul său nuclear din Yongbyon ca parte a unui proces de dezabilitare în cadrul unui acord de ajutor pentru denuclearizare, semnat în 2007. Evenimentul, difuzat la nivel mondial de majoritatea emisiunilor de știri din SUA și Coreea de Sud, au marcat o apropiere de procesul de dezabilitare. Însă negocierile cu șase părți – care implică cele două state coreene, Statele Unite, Japonia, China și Rusia – s-au lovit de un obstacol în cursul anului, în timp ce Nordul și partenerii săi de dialog nu au fost de acord cu privire la modul de verificare a denuclearizării.

Evenimente din 27 iunie

1977 – Ministerul de externe trimite o scrisoare de protest la Washington cu privire la interceptarea convorbirilor președintelui Park Chung Hee de către Agenția Centrală de Informații din SUA. Agenția investighează o afirmație potrivit căreia un lobbyist sud-coreean a plătit mită de până la 1 USD la nivel înalt politicienilor americani la cererea președintelui sud-coreean, care nu s-a întâlnit cu omologul său american, Jimmy Carter.

2005 – Kim Ju Yun din Coreea de Sud câștigă US Open Women, devenind al treilea jucător sud-coreean de la turneul LPGA care obține un titlu major. Singurele jucătoare coreene care au câștigat un titlu de golf pentru femei au fost Grace Park și Pak Se Ri.

2010 – Coreea de Sud și SUA sunt de acord să amâne transferul controlului operațional în timpul războiului (OPCON) la Seul până în 2015, în cadrul unui acord încheiat la un summit între președintele Lee Myung Bak și președintele Barack Obama. În 2007, aliații au convenit că OPCON din timpul războiului va fi transferat pe 17 aprilie 2012. Biroul prezidențial, Cheong Wa Dae, a declarat că Seul a cerut întârzierea.

2010 – Primul satelit geostaționar pentru monitorizarea vremii deasupra oceanelor din Coreea de Sud se ridică de la Centrul Spațial Guiana din Kourou, Guiana Franceză. Ministerul Educației, Științei și Tehnologiei a declarat că satelitul pentru comunicații, ocean și meteorologie de la Chollian a fost declanșat de la Guiana Franceză pe o rachetă Ariane 5-ECA la 6:41 a.m. (ora coreeană).

2013 – Președintele Park Geun Hye susține discuțiile cu președintele chinez Xi Jinping de la Beijing. Cei doi lideri sunt de acord că o Coreea de Nord nucleară este inacceptabilă “în orice împrejurare” și că încheierea programului său atomic servește intereselor naționale ale celor două țări.

Evenimente din 26 iunie

1949 – Kim Koo, unul dintre cei mai respectați patrioți ai națiunii, este asasinat de un ofițer militar ultra-drept. Văzând neamul împărțit brusc între dreapta și stânga imediat după independența din 1945 față de dominația colonială japoneză, Kim a depus toate eforturile pentru a media și a promova o Coreea unificată. Totuși, Coreea, împărțită în state separate în anul precedent, trecea prin conflicte tumultuoase între capitaliștii pro-SUA și comuniștii susținuți de Uniunea Sovietică.

Majoritatea studenților și a învățatorilor progresiști ​​l-au susținut pe Kim, dar și el s-a confruntat cu opoziția acerbă a politicienilor și a oamenilor de afaceri de dreapta. Kim, care a fost un lider cheie al guvernului interimar coreean în exil în China sub dominația Japoniei coloniale, a jucat un rol esențial în mișcarea de independență a țării.

1950 – Consiliul de Securitate al SUA conduce o întâlnire de urgență și adoptă o rezoluție pentru a trimite trupe în Coreea de Sud pentru a lupta împotriva invadării forțelor nord-coreene. Războiul din Coreea a început în ziua precedentă, provocând mulți oameni să fugă spre sud.

Nord-coreenii au avansat ușor la sud la începutul conflictului, dar forțele ONU i-au împins înapoi la granița cu China, unde un mare număr de trupe chineze au intervenit pentru a ajuta Coreea de Nord.

Lupta s-a încheiat cu un acord de încetare a focului, nu cu un tratat de pace, la 27 iulie 1953, ceea ce înseamnă că cele două țări sunt încă în război din punct de vedere tehnic.

1974 – Coreea de Sud și Statele Unite semnează un acord de cooperare privind utilizarea civilă a energiei atomice.

2008 – Coreea de Nord transmite o listă cu detalierea activității sale de plutoniu în China, în urma acordului de ajutor pentru denuclearizare semnat în 2007.

2012 – Coreea de Sud și Columbia încheie negocierile de liber schimb în Bogota.

Evenimente din 25 iunie

1916 – Japonia, care a colonizat Coreea între anii 1910-1945, începe construcția în biroul guvernatorului general din interiorul Palatului Gyeongbok, principala reședință regală a dinastiei Joseon din Coreea, în centrul Seulului. Sediul colonial a exercitat autoritatea supremă asupra peninsulei, cu posturile sale principale deținute de japonezi.

Finalizat în 1926, biroul a fost demolat de guvernul sud-coreean în 1995, în efortul de a îndepărta rămășițele guvernării coloniale din Japonia și de a restabili palatul regal la designul său original.

1950 – Izbucnește războiul coreean, cu focuri de armă auzite în regiunile nordice ale Coreei de Sud în jurul orei 4 dimineața.

Diferențele ideologice din peninsulă s-au adâncit după ce au recâștigat suveranitatea din Japonia în 1945. Coreenii au devenit împărțiți între cei care au sprijinit Uniunea Sovietică și cei care au sprijinit Statele Unite.

Soldații comuniști nord-coreeni au avansat ușor spre sud la începutul războiului, dar forțele străine conduse de SUA au intervenit și le-au împins spre nord, spre granița cu China. Trupele chineze au intrat apoi pentru a alunga forțele de coaliție care sprijină Sudul.

Războiul s-a încheiat cu un acord de încetare a focului, nu cu un tratat de pace, la 27 iulie 1953. Coreea de Nord și China au semnat un acord de armistițiu cu Organizația Națiunilor Unite, care a reprezentat Coreea de Sud.

Nu există o evidență oficială a numărului de vieți pierdute în timpul războiului de trei ani, dar istoricii sugerează aproximativ 970 000 de sud-coreeni, 1,7 milioane de nord-coreeni, 150 000 de soldați din SUA, în majoritate americani, și 900 000 de chinezi.

2002 – Coreea de Sud pierde cu 1-0 în fața Germaniei în semifinalele Cupei Mondiale. Condusă de antrenorul olandez Guus Hiddink, echipa sud-coreeană a avansat mai departe decât orice altă echipă asiatică din istoria turneului quadrennial.

2013 – Site-urile biroului prezidențial din Coreea de Sud, Cheong Wa Dae, o altă agenție guvernamentală și unele organizații media sunt închise după un atac al unor hackeri neidentificați care pretind că fac parte din grupul hacktivist Anonymous.

Evenimente din 24 iunie

1910 – Japonia privează dinastia Joseon din Coreea de puterea poliției sale, înainte de a-și retrage Coreea suveranitatea mai târziu în acel an.

2001 – O barcă de pescuit nord-coreeană traversează linia de frontieră maritimă inter-coreeană de facto, în Marea de Vest, înainte de a se întoarce spre nord. În luna precedentă, un vas de pescuit sud-coreean a trecut în apele nord-coreene, conducând Seul să suspende licența navei timp de mai multe luni.

2008 – Curtea de apel din Seul revocă un verdict vinovat împotriva fondurilor Lone Star pentru manipularea stocurilor, eliminând fondul de acțiuni din S.U.A. pentru a-și finaliza vânzarea KEB către un creditor britanic.

Procesul a făcut parte din investigația mai largă a Coreei privind preluarea controversată a băncii Lone Star în 2003. Procurorii au declarat că oficialii guvernamentali au subestimat în mod artificial băncile din sectorul sănătății financiare pentru a le ajuta să cumpere Lone Star la un preț inferior pieței.

2013 – Serviciul Național de Informații dezvăluie o transcriere a reuniunii summitului inter-coreean din 2007 pe fondul unei controverse politice asupra faptului că președintele sud-coreean Roh Moo Hyun a propus, în timpul discuțiilor, anularea graniței din Marea Galbenă, disputată cu Coreea de Nord. Potrivit transcrierii, Roh a cerut schimbarea frontierei într-o “zonă de economie de pace”.

Evenimente din 23 iunie

1965 – Guvernul semnează un acord cu Statele Unite în care Seul se angajează să trimită o divizie de luptă în Vietnam. Acordul a fost încheiat după ce Winthrop Brown, mai târziu ambasadorul SUA la Seoul, a solicitat desfășurarea de trupe din Coreea de Sud în Vietnam, în schimbul unei aprovizionări militare anuale și a unui împrumut de 150 milioane USD pentru Coreea de Sud. Trimisul a declarat că guvernul său va suporta toate cheltuielile pentru operațiunile din Coreea de Sud în războiul din Vietnam. Acordul, numit și “Memorandumul Brown”, a pregătit calea pentru 312 000 de soldați coreeni să meargă în Vietnam, unde au murit 5.000 de oameni.

1973 – Președintele Park Chung Hee, anterior un general al armatei, anunță o nouă politică de unificare. Anunțul din 23 iunie a cerut națiunii să se industrializeze mai întâi și să caute apoi reunificarea cu Coreea de Nord comunistă. De asemenea, a propus ca Phenianul să se alăture separat Organizației Națiunilor Unite, pe care liderul nord-coreean Kim Il Sung l-a denunțat drept o încercare de a “consolida” divizarea peninsulei coreene.

2003 – Michelle Wie, în vârstă de 13 ani, care trăiește în Hawaii, câștigă campionatul de legături publice amatori pentru femei, devenind cea mai tânără persoană care a câștigat vreodată un turneu USGA (Asociația de Golf din Statele Unite).

Jun 12, 2015; Harrison, NY, USA; Michelle Wie hits a tee shot during the second round of the KPMG Women’s PGA Championship at Westchester Country Club – West. Mandatory Credit: Brad Penner-USA TODAY Sports

2004 – Kim Sun Il, un om sud-coreean luat ostatic în Irak, este găsit mort la vest de Bagdad. Rețeaua Arabică de satelit Al Jazeera a raportat în ziua precedentă că acesta  a fost executat de un grup armat de insurgenți care l-a răpit cu câteva săptămâni mai devreme. Insurgenții au cerut guvernului sud-coreean să își scoată trupele aflate în Irak și să-și retragă planul de a trimite mai multe. Kim, în vârstă de 33 de ani, angajat al unei firme sud-coreene care a furnizat mâncare armatei americane, a fost descoperit decapitat.

2005 – Coreea de Sud este de acord să permită navelor comerciale nord-coreene să treacă prin apele care separă peninsula de provincia sudică a insulei Jeju de Sud, la sfârșitul celor 15 discuții la nivel de cabinet inter-coreean de la Seul.

2007 – Statele Unite și Coreea de Nord sunt de acord să colaboreze pentru redeschiderea negocierilor cu șase părți privind programul nuclear de la începutul lunii iulie, precum și pentru reuniunea ministerială la începutul lunii august.

2008 – Coreea de Sud decide să suspende acordul de exonerare de obligația de a deține viză în Bangladesh, după ce a considerat că majoritatea vizitatorilor care intră în program devin rezidenți ilegali.

2009 – Un spital din Seoul îndepărtează un sistem de susținere a vieții pentru o femeie de 77 de ani care a fost în comă din februarie 2008, respectând cea mai înaltă instanță a țării, care a condus în favoarea dreptului pacientului de a “muri cu demnitate”.

2011 – Un tribunal din Seoul ordonă despăgubiri pentru familiile a doi tineri angajați ai Samsung Electronics Co. care au decedat de leucemie, recunoscând pentru prima dată o legătură între boală și lucrul pe o linie de fabricare a cipurilor pe computer.

2013 – Siturile istorice din orașul vechi Kaesong din Coreea de Nord sunt adăugate la lista patrimoniului mondial UNESCO în cadrul celei de-a 37-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO din Phnom Penh, Cambodgia.

Evenimente din 22 iunie

1946 – Armata Independenței din Coreea se întoarce din China după restaurarea suveranității Coreei de la guvernarea colonială japoneză, care s-a încheiat în august 1945. Forța voluntară a luptat împotriva trupelor japoneze din Manchuria și Shanghai sub comanda guvernului provizoriu coreean.

1948 – Coreea de Sud își trimite sportivii să concureze la Jocurile Olimpice, care au avut loc în acel an la Londra, marcând prima participare oară a țării în cadrul evenimentului quadrienal.

1965 – Coreea de Sud și Japonia semnează un tratat la Tokyo pentru a normaliza relațiile diplomatice, la 20 de ani după ce Coreea și-a redobândit suveranitatea din regimul colonial. Ca parte a acordului, Japonia a plătit Coreei de Sud 800 milioane USD în granturi și împrumuturi în fonduri de cooperare economică, nu sub formă de compensații.

2002 – Coreea de Sud învinge Spania la lovituri de departajare, devenind prima echipă asiatică ajunsă în semifinalele turneului Cupa Mondială.

2006 – Curtea Supremă din Coreea de Sud permite schimbarea genului legal pentru transsexuali.

Evenimente din 21 iunie

1904 – Se deschide prima sală de baie publică din Seul.

1947 – Comitetul Olimpic Internațional acceptă propunerea de aderare a Coreei de Sud.

1972 – Thailanda completează retragerea treptată a soldaților săi din Coreea de Sud, terminând o desfășurare care a început în timpul războiului coreean (1950-1953).

1989 – La propunerea guvernului sud-coreean, Organizația Națiunilor Unite pentru Știință, Educație și Cultură (UNESCO) creează Premiul de Literație al regelui Sejong, un premiu pentru cei care contribuie la lupta împotriva analfabetismului. Regele Sejong (1397-1450) al dinastiei Joseon a adus o contribuție majoră la alfabetizarea în Coreea, creând Hangeul, alfabetul coreean.

1994 – Președintele american Bill Clinton propune o reuniune a înalților oficiali în Coreea de Nord dacă nordul își dovedește disponibilitatea de a-și opri programul de dezvoltare nucleară.

2004 – Cele șase țări participante la negocierile privind programul de arme nucleare din Coreea de Nord încep o sesiune preliminară înainte de a purta negocierile principale.

2008 – Coreea de Sud și Statele Unite sunt de acord să interzică importurile de carne de vită provenind de la bovine în vârstă de peste 30 de luni pentru a aborda preocupările poporului sud-coreean cu privire la siguranța cărnii de vită din S.U.A.

Evenimente din 18 iunie

1918 – Regimul colonial japonez finalizează un proiect de cercetare privind proprietatea asupra pământului în Coreea după opt ani de colectare a datelor. Proiectul pe scară largă a vizat documentarea proprietății terenurilor din Peninsula Coreeană și modernizarea managementului datelor, dar a condus la consolidarea achizițiilor de terenuri de către japonezi, cărora nu li s-a permis în mod legal să dețină terenuri în Coreea.

Mulți fermieri coreeni și-au pierdut proprietatea în timpul procesului de înregistrare, iar terenurile lor au fost vândute companiilor sau persoanelor fizice japoneze. Japonia a colonizat Peninsula Coreeană în perioada 1910-1945.

1953 – Președintele Coreei de Sud, Rhee Syng Man, eliberează 25.000 de prizonieri de război anti-comuniști nord-coreeni dintr-un lagăr de detenție de pe insula Geoje, în sud-est, unde a existat un conflict frecvent între simpatizanții nordului și sudului. Eliberarea a fost făcută cu aproximativ o lună înainte de semnarea unui armistițiu care a pus capăt războiului coreean din 1950-1953.

1964 – Coreea de Sud semnează un tratat comercial cu Birmania.

1976 – Guvernul sud-coreean anunță al patrulea plan de dezvoltare economică. Administrația a prezentat pentru prima dată un plan de cinci ani în 1962 pentru a industrializa economia bazată pe agricultură. Împreună, planurile au ajutat companiile mari să crească și gospodăriile să își mărească veniturile, însă națiunea a trebuit să-și asume datorii grele din alte țări pentru finanțarea proiectelor.

2002 – Echipa națională de fotbal masculin a Coreei de Sud învinge Italia cu 2-1 și avansează în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Coreea de Sud, care a găzduit împreună turneul cu Japonia, a ajuns la semifinale înainte de a fi înfrantă de Germania.

2013 – Coreea de Sud se califică pentru a opta Cupă Mondială FIFA consecutivă.

Evenimente din 17 iunie

1902 – Misiunile Germaniei, Franței și Rusiei țin discuții secrete în reședința rusă din Seul, căutând modalități de a obține drepturi de exploatare pentru căile ferate și minele coreene. Țările occidentale, precum și China și Japonia, au concurat pentru a obține profituri din Coreea. Țara și-a pierdut suveranitatea în fața Japoniei în 1910 și a fost eliberată cu 35 de ani mai târziu.

1904 – Primul grup de coreeni care emigrează în Hawaii pleacă din portul occidental Incheon. Cei 120 emigranți și-au părăsit patria pentru o viață mai bună pe insulele din S.U.A., unde ar lucra în principal pe plantațiile de trestie de zahăr. Abia în anii 1950, coreenii au început să se răspândească în Statele Unite. Există acum mai mult de un milion de etnici coreeni care trăiesc acolo.

1944 – Japonia imperială impune o ordine de colectare a orezului fermierilor coreeni din toată țara, forțându-i să-și trimită produsele în Japonia, care cheltuia enorm cu armata în timpul celui de-al doilea război mondial. Obiecte de uz casnic din alamă, cum ar fi linguri, bețișoare și cuțite de bucătărie, au fost, de asemenea, colectate pentru a face arme. Exploatarea excesivă a determinat mulți fermieri coreeni să-și părăsească locuințele și să migreze către China de nord-est sau orice loc unde ar putea să-și hrănească familiile.

1992 – Coreea de Sud și Coreea de Nord sunt de acord să standardizeze sistemul de romanizare pentru alfabetul coreean.

1994 – Liderul nord-coreean, Kim Il Sung, poartă discuții cu fostul președinte american, Jimmy Carter, la Phenian și este de acord să-și întâlnească omologul sud-coreean. Kim, totuși, a murit luna următoare. Un summit inter-coreean nu a avut loc până pe 15 iunie 2000, când fiul și succesorul său, Kim Jong Il, s-a întâlnit cu președintele Kim Dae Jung din Coreea de Sud.

1995 – Coreea de Sud și Coreea de Nord organizează o întâlnire a vice-miniștrilor de la Beijing pentru a discuta despre ajutorul de orez din sud spre nord. Seul a fost cel mai mare furnizor de alimente și energie pentru Phenian.

2005 – Ministrul de unificare al Coreei de Sud, Chung Dong Young, se întâlnește cu liderul nord-coreean, Kim Jong Il, în Phenian. Chung a vizitat capitala nord-coreeană în calitate de șef al unei delegații din Coreea de Sud pentru evenimente inter-coreene care marchează cea de-a cincea aniversare a summitului inter-coreean care a avut loc în iunie 2000.

2012 – Guvernele locale din Coreea de Sud și Statele Unite, precum și membrii comunității coreeano-americane, înființează împreună un monument în statul New York dedicat femeilor coreene care au fost forțate în sclavia sexuală de către armata japoneză în timpul celui de-al doilea război mondial la memorialul veteranilor de la Parcul Eisenhower din districtul Nassau.

2013 – Președintele sud-coreean, Park Geun Hye, îi spune președintelui american Barack Obama că telefonul pentru discuții cu Coreea de Nord nu ar reuși decât să dea națiunii comuniste mai mult timp pentru a-și promova programul nuclear.

Evenimente din 16 iunie

1232 – În fața unei invazii mongole, dinastia Goryeo din Coreea își mută capitala de la orașul antic Kaesong la insula Ganghwa de pe coasta de vest.

1956 – Își începe difuzarea prima rețea de televiziune din Coreea de Sud, HLKZ-TV.

1981 – Guvernul permite cetățenilor sud-coreeni să călătorească liber în străinătate.

1998 – Președintele de onoare al grupului Hyundai, Chung Ju Yung, vizitează Coreea de Nord, luând cu el 500 de capete de vite, cu scopul de a le dona. Chung a devenit primul civil din Coreea de Sud care a avut permisiunea să viziteze nordul prin satul de armistițiu Panmunjom din zona demilitarizată. Fondatorul conglomeratului din Coreea de Sud a murit la vârsta de 86 de ani în martie 2001.

2007 – Statele Unite solicită oficial Coreei de Sud să renegocieze șapte domenii ale unui acord de comerț liber propus.

Evenimente din 15 iunie

918 – Regele Geon înființează Regatul Goryeo, unificând trei state din Peninsula Coreeană.

1962 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Paraguay.

1994 – Fostul președinte al SUA, Jimmy Carter, vizitează Coreea de Nord pentru a soluționa un litigiu privind programul de arme nucleare din Coreea de Nord.

1999 – Are loc un schimb de focuri între vasele de război din Coreea de Sud și Coreea de Nord pe coasta de vest a peninsulei.

2000 – Președintele Kim Dae Jung și lideruul nord-coreean, Kim Jong Il, anunță o declarație comună în cinci puncte, menită să sporească schimburile economice și sociale dintre cele două țări în timpul primului summit inter-coreean din Phenian.

 2004 – Vasele de război din Coreea de Sud și Coreea de Nord fac schimb de mesaje radio pentru prima dată pentru a exprima non-ostilitate. Schimbul prealabil de 15 minute, care a avut loc la ora 9 dimineața, a marcat primul contact direct dintre unitățile de teren pregătite pentru luptă din cele două state.

Evenimente din 14 iunie

1950 – Coreea de Sud se alătură Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

1993 – Un elicopter care transporta un echipaj care filma filmul sud-coreean “Femeia deasupra bărbatului” se prăbușește în râul Han din Seul, omorând șapte persoane, inclusiv directorul filmului.

2000 – Președintele Kim Dae Jung participă la primul summit inter-coreean cu liderul nord-coreean Kim Jong Il din Phenian. Ei au lansat o declarație comună în cinci puncte, menită să sporească schimburile economice și sociale și să organizeze reuniuni de familii separate de la divizarea țării înainte de războiul coreean.

2002 – Coreea de Sud, care co-găzduiește Cupa Mondială de FIFA cu Japonia, avansează pentru prima dată printre primii 16, bătând Portugalia. Coreea a ajuns mai târziu în semifinală, dar a fost înfrântă de Germania.

2003 – Coreea de Sud și Coreea de Nord organizează ceremonii în interiorul zonei demilitarizate în apropierea satului de armistițiu Panmunjom pentru a marca reconectarea căilor ferate care au fost întrerupte de la războiul din Coreea de Sud (1950-1953). Reconstrucția căilor ferate a fost unul dintre acordurile încheiate la summitul inter-coreean de la Phenian în 2000.

2007 – Banco Delta Asia din Macao transferă mai mult de 20 de milioane de dolari în fonduri nord-coreene, pe care Coreea de Nord le-a cerut să le efectueze înainte de a lua măsuri în cadrul procedurii de denuclearizare. Statele Unite au înghețat banii timp de aproape doi ani, acuzând banca de spălarea banilor și contrafacerea pentru Coreea de Nord. După transfer, nordul comunist s-a reîntors la discuțiile nucleare, pe care le boicota de mai mult de un an.

2009 – Oficialii dezvăluie răpirea unei femei din Coreea de Sud, împreună cu opt străini, de către un grup de insurgenți din Yemen. Ulterior s-a raportat că femeia de 34 de ani a fost ucisă.

Evenimente din 13 iunie

1955 – Coreea de Nord și Japonia semnează un acord privind pescuitul.

1961 – Studenții sud-coreeni protestează împotriva presupuselor manipulări ale alegerilor, iar 11 universități sunt închise temporar ca rezultat.

2000 – Președintele sud-coreean Kim Dae Jung și liderul nord-coreean, Kim Jong Il, organizează primul summit inter-coreean de la Phenian.

2002 – Doi studenți de școală generală din Coreea de Sud sunt uciși de un vehicul militar american din Yangju, la nord de Seul.

2003 – Chey Tae Won, președinte al Grupului SK, primește o sentință de închisoare de trei ani pentru tranzacționare privilegiată și fraudă contabilă.

 2014 – Președintele Park Geun Hye înlocuiește aproximativ jumătate din cabinetul său de 17 membri în prima sa criză majoră de la preluarea mandatului în februarie 2013, în încercarea de a recâștiga încrederea publică în guvernul său, care a fost lovit de dezastrul feribotului Sewol în aprilie.

Evenimente din 12 iunie

 1950 – Bank of Korea își începe activitatea în Seul. Aceasta a trebuit să suspende operațiunile la mai puțin de două săptămâni, la izbucnirea războiului din coreean.

1962 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Chile.

1981 – Se lansează la Seul fundația Korea Press, o asociație de presă scrisă și difuzată la nivel național.

1995 – Oficialii americani și nord-coreeni ajung la un acord în Malaezia conform căruia Washingtonul va furniza nordului două reactoare ușoare de apă, iar Phenian va îngheța programul de dezvoltare nucleară.

 2006 – Un grup de 76 de diplomați străini din Seul, inclusiv ambasadorul american Alexander Vershbow, efectuează o excursie de o zi la un complex industrial inter-coreean comun din orașul de frontieră Kaesong din Coreea de Nord. Grupul a fost însoțit de ministrul sud-coreean de externe de la momentul respectiv, Ban Ki Moon.

Evenimente din 11 iunie

1979 – Coreea de Sud stabilește relații diplomatice cu Kuweitul.

1983 – Bank of Korea emite bancnote de 5.000 won și 10.000 won.

2004 – Park Ji Won, ajutorul de o viata al presedintelui condamnat la 12 ani de închisoare, este condamnat la închisoare de 12 ani, în baza unor acuzații de a lua 15 miliarde de dolari (14 milioane USD) în fonduri ilegale de la grupul Hyundai, – Summit-ul coran în 2000.

Evenimente din 10 iunie

1917 – Luptătorii de independență coreeni din Hawaii, conduși de Park Yong Man, stabilesc o trupă militară numită “Armata Populară a Marelui Joseon”.

1926 – Locuitorii orașului Seul organizează marșuri stradale împotriva regimului colonial japonez, în timpul înmormântării lui Sunjong, ultimul împărat al dinastiei Joseon.

1988 – Pohang Iron and Steel, acum POSCO, este listată la Bursa din Coreea.

1989 – Ministerul Construcțiilor anunță că există 22 de raioane de 24 de milioane de metri pătrați pentru dezvoltarea rezidențială.

 1993 – În Coreea de Nord este testată o rachetă cu o rază de 1000 km în Marea de Est.

2010 – Nara-1, prima rachetă spațială asamblată la nivel local din Coreea de Sud, care transporta un satelit științific, explodează după aproximativ două minute în zbor.

Evenimente din 9 iunie

 1953 – Cabinetul Coreei de Sud decide să nu semneze armistițiul de război coreean propus într-un gest simbolic pentru a arăta dorința guvernului de a unifica Peninsula Coreeană. Acordul a fost semnat la 27 iulie de către Comandamentul UN, condus de SUA, pe de o parte, și Coreea de Nord și China, pe de altă parte, fără participarea Coreei de Sud.

1981 – Universitatea Harvard înființează un institut de cercetare pentru studiile coreene.

 1983 – Kim Young Sam, liderul Partidului Nou-Democrat din opoziție, încheie o grevă de foame de trei săptămâni pe care a ținut-o pentru a protesta împotriva juntei militare conduse de Chun Doo Hwan.

 1987 – Lee Han Yeol, un activist student de la Universitatea Yonsei din Seoul, cade într-o comă după ce este lovit de o canistră de gaze lacrimogene ridicată de poliție în timpul unui protest pro-democrație de la Seul. El a murit cu o lună mai târziu, declanșând o serie de demonstrații de stradă antiguvernamentale violente din întreaga țară care au forțat guvernul să introducă un sistem direct de alegeri prezidențiale.

 2008 – Coreea de Nord avertizează că va fi forțată să își consolideze arsenalul nuclear și alte “măsuri de descurajare a războiului” dacă Statele Unite și Coreea de Sud continuă să amenințe militar.

Evenimente din 8 iunie

 1953 – Comandamentul Statelor Unite semnează un tratat cu forțele nord-coreene și chineze pentru a face schimb de prizonieri capturați în timpul Războiului din Coreea din 1950-1953. Părțile au semnat un armistițiu în luna iulie a aceluiași an.

1967 – Au loc alegeri generale în Coreea de Sud. Partidul Republicii Democrate de guvernământ a obținut majoritatea în Adunarea Națională câștigând 50,6% din voturi.

2000 – Președintele Kim Dae Jung participă la înmormântarea fostului prim-ministru japonez Keizo Obuchi în timpul vizitei sale la Tokyo și organizează discuții la summit cu prim-ministrul japonez Yoshiro Mori și președintele american Bill Clinton după ceremonie.

2006 – Franța este de acord să închirieze în Coreea de Sud o colecție de texte regale coreene care a fost luată de forțele franceze în 1866 dintr-o arhivă a dinastiei Joseon din Coreea (1392-1910). Textele sunt acum păstrate la biblioteca națională a Franței în Paris, dar Seul dorește să fie returnate.

2009 – Curtea Supremă din Coreea de Nord condamnă doi jurnaliști americani reținuți la 12 ani în lagăre de muncă pentru o “crimă gravă” și intrare ilegală.

2010 – Samsung Electronics Co., al doilea cel mai important producător de telefoane din lume, dezvăluie un nou smartphone în Coreea de Sud, Galaxy S, în încercarea de a-l transforma într-un concurent pentru iPhone-ul iconic al Apple Inc.

2011 – Reprezentantul nuclear principal al Coreei de Sud se îndreaptă către China pentru a discuta despre modalitățile de relansare a negocierilor privind dezarmarea nucleară cu Coreea de Nord, inclusiv o abordare în trei etape, care solicită dialogul inter-coreean ca un prim pas către reluarea negocierilor.

Evenimente din 7 iunie

1920 – O forță militară coreeană condusă de generalul Hong Beom Do învinge un regiment japonez într-o bătălie din provincia Jilin din China.

1953 – Președintele Syngman Rhee declară statut de cvasi-urgență.

 1975 – Boxerul Yoo Je Du câștigă Campionatul Mondial de Boxing Association (WBA).

1982 – Cinci bănci comerciale se unesc într-o misiune comună de emitere de carduri de credit.

2003 – Președintele Roh Moo Hyun organizează un summit la Tokyo cu premierul japonez JunichiroKoizumi.

2005- Numărul de turiști de la MunteleKumgang depășește 1 milion pentru prima dată de când stațiunea pitorească de pe coasta de est a Coreei de Nord a fost deschisă sud-coreenilor în 1998.

2008 – Președintele sud-coreean Lee Myung Bak și președintele american George W. Bush sunt de acord să coopereze pentru a se asigura că nu este exportată în Coreea de Sud carnea de vită din SUA de la bovine mai mari de 30 de luni.

Evenimente din 5 iunie

1981 – Presedintele Chun Doo-hwan propune un summit cu omologul sau nord-coreean, Kim Il-sung. Pe1 iulie, Kim respinge propunerea lui Chun.

2005 – Aruncatorul sud-coreean Park Chan-ho obtine a 100-a victorie in liga majora, marcand inca o piatra de hotar de la debutul sau in SUA in 1994. Park, primul jucator din Coreea de Sud in Liga Majora de Baseball, devine al doilea asiatic ce obtine performanta dupa aruncatorul japonez Hideo Nomo.

2007 – Cel de-al 6-lea Dialog de Cooperare din Asia, la care au participat 30 de natiuni regionale, se deschide la Seoul pentru a discuta modalitati de a elimina bresele de informatie si pentru a spori cooperarea economica si de securitate.

2014 – In primele alegeri locale la nivel national sub presedintele Park Geun-hye, partidul de guvernamant Saenuri castiga opt dintre cele 17 curse cheie pentru primarii si guvernatorii provinciilor mari, impotriva New Politics Alliance for Democracy, care a castigat celelalte noua posturi, inclusiv primaria Seulului. Sondajele sunt vazute ca un test al sprijinului public pentru administratia conservatoare care a avut de suferit din cauza investigarii incorecte a scufundarii feribotului Sewol in aprilie, in urma caruia si-au pierdut viatile peste 300 de persoane.

2016 – Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, soseste in Cuba pentru a participa la un summit regional, marcand prima vizita a diplomatului de top din Seul in statul din Caraibe.

Evenimente din 3 iunie

1946 – Yi Pom Suk, un luptător coreean pentru independență care a luptat împotriva trupelor coloniale japoneze din China, se întoarce în Coreea. Yi a fost numit mai târziu prim-ministru în 1948.

 1947 – În Coreea de Sud este stabilit un guvern de tranziție separat de conducerea comunistă din Coreea de Nord.

 1964 – Peste 10.000 de studenți și cetățeni ies în stradă la Seul pentru a protesta față de planul guvernului sud-coreean de a organiza discuții la summit cu Japonia. Președintele Park Chung Hee impune legea marțială mai târziu în cursul zilei pentru a opri protestele.

 2002 – Coreea de Nord începe să evacueze apa la iazul Imnam, numit și barajul Geumgangsan, în partea nordică a râului Han. Descărcarea a ridicat de cinci ori nivelul apei de la Barajul Păcii din Coreea de Sud, la 38 de kilometri spre sud.

 2015 – Sluggerul sud-coreean Lee Seung Yuop lovește homerun-ul cu numărul 400 din carieră, devenind primul jucător coreean al organizației de baseball (KBO) care atinge cifra. Starul Samsung Lions a lovit homerun-ul istoric la cea de-a treia bază din Stadionul de Baseball Pohang din provincia Gyeongsang de Nord, la sud est de Seul.

Evenimente din 2 iunie

1592 – Amiralul Yi Sun Shin din timpul dinastiei Joseon şi flota sa distrug 20 de nave japoneze îm regiunea sud-estică Dangpo. Victoria navală a lui Yi s-a datorat parțial Bărcilor Țestoase construite în anul precedent pentru a proteja soldații coreeni de atacurile japoneze. Forțele japoneze, sub conducerea lui Toyotomi Hideyoshi, au încercat în mod repetat să invadeze peninsula.

 1950 – Coreea de Sud și Japonia semnează un tratat comercial, la cinci ani după recuperarea independenței de către Coreea.

 1970 – Kim Ji Ha, poet și activist pentru democrație în timpul dictaturii militare, este arestat de poliție după ce a scris “Cinci dușmani”. Poemul satiric foloseşte limbajul figurativ pentru a denunța conglomerate, parlamentari, funcționari publici de rang înalt, generali militari și miniștri care căutau avere și putere în detrimentul oamenilor obișnuiți. Kim a fost acuzat de încălcarea legii anticomuniste.

1986 – O asociație de 265 de profesori din 23 de universități la nivel național anunță o declarație politică la Universitatea Hanshin din Seul, care solicită alegerea unui guvern democratic. Țara era sub administrație militară, condusă de Chun Doo Hwan.

1989 – Kim Young Sam, șeful Partidului Nou Democrat din opoziție, vizitează pentru prima dată Rusia ca politician.

1993 – Statele Unite și Coreea de Nord deschid o întâlnire de înalți oficiali la New York pentru a discuta despre proiectul de dezvoltare a armelor nucleare din Coreea de Nord. 1994 – Pictura lui Buddha din dinastia Goryeo (918-1392), una dintre vechile regate ale Coreei, este vândută pentru 332.500 de dolari la Sotheby din New York.

 2001 – Trei nave comerciale nord-coreene intră ilegal în apele teritoriale sud-coreene de pe insula sudică Jeju.

2014 – Coreea de Sud respinge cererea Coreei de Nord ca Seul să predea toți cei trei nord-coreeni ridicați dintr-o barcă de pescuit care plutea în largul coastei de est a Coreei de Sud.

Evenimente din 1 iunie

1981 – Se deschide centrul de carte Kyobo, sau Kyobo Mungo, în clădirea Kyobo din Gwanghwamun, centrul Seulului. Magazinul de cărți este cel mai mare și mai renumit din Coreea de Sud, care acum se mândrește cu zece astfel de magazine în întreaga țară.

1982 – 53 de soldați mor ca urmare a prăbuşirii unui avion de transport militar lângă Seongnam, la sud de Seul.

 2005 – Este testat cu succes fluxul de apă din rețeaua restaurată, Cheonggyecheon, din centrul Seulului. Cheonggyecheon, un pârâu de 5,8 km care curge de la vest la est prin centrul orașului Seul, a fost acoperit cu beton pentru drumuri în 1948, după ce Coreea de Sud s-a eliberat de stăpânirea Japoniei. În iulie 2003, primarul de atunci al oraşului Seul, iar in 2008 președinte, Lee Myung Bak, a inițiat un proiect pentru eliminarea autostrăzii ridicate şi restaurarea fluxului.

Evenimente din 30 mai

1930 – Coreenii etnici care locuiesc în Manchuria se revoltă împotriva colonizării Coreei de către Japonia.

 1975 – Armata sud-coreeană finalizează construcția unui zid defensiv de-a lungul frontierei inter-coreene.

 1995 – Marina nord-coreeană trage asupra unei nave de pescuit sud-coreeană în Marea Galbenă. Trei dintre cei opt membri ai echipajului mor în urma împuşcăturilor, iar ceilalți sunt capturați și deținuți de Nord până la eliberarea lor din luna decembrie a aceluiași an.

2008 – Președintele sud-coreean Lee Myung Bak vizitează provincia Sichuan, distrusă de cutremurul din China, pentru a transmite condoleanțe poporului chinez, care suferă de pe urma dezastrului natural fără precedent.

Evenimente din 28 mai

1905 – Se deschide în partea de sud-est a țării o cale ferată pentru pasageri și mărfuri care leagă capitala Seul de orașul port, Busan.

1984 – Comitetul Olimpic Internațional acordă consimțământ oficial Seulului să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară din 1988.

1985 – Reuniunile Crucii Roșii între Coreea de Sud și Coreea de Nord se reiau după o pauză de 12 ani.

1999 – Președintele sud-coreean, Kim Dae Jung, organizează o întâlnire la nivel înalt cu omologul său rus, Boris Elțîn, la Moscova.

2003 – Un fost consilier prezidențial implicat în trimiterea ilegală de fonduri către Coreea de Nord este arestat de autorități.

 2005 – Coreea de Sud finalizează transferul de peste 200.000 de tone metrice de îngrășăminte către Coreea de Nord. Transportul face parte dintr-un pachet de asistență convenit de Seul în timpul unor discuții inter-coreene la nivel înalt.

2013 – Coreea de Nord invită oficialii sud-coreeni și oamenii de afaceri la discuții pentru redeschiderea complexului industrial suspendat în Kaesong.

Evenimente din 25 mai

1946 – Conducătorii politicieni de stânga şi de dreapta din partea de sud a Peninsulei Coreene, inclusiv Kim Kyu Sik și Yea Woon Heong, încep discuțiile despre planul lor pe termen lung de a forma un front unit și, mai târziu, un guvern coreean, în peninsulă.

 1950 – Coreea de Sud se alătură Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

 1955 – Este înființată la Tokyo Asociația Generală pro Pyongyang a rezidenților coreeni din Japonia (Chongnyeon).

1973 – Începe la Seul primul Campionat Mondial de Taekwondo.

 1999 – Sunt descoperite ouă fosilizate de dinozaur în Boseong, provincia Jeolla de Sud. S-a estimat că fosilele datează de mai mult de 100 de milioane de ani.

 2006 – Înalta Curte de la Seul declară că Park Jie Won, șeful personalului fostului președinte Kim Dae Jung, nu este vinovat de acceptarea a 15 miliarde de won sub formă de mită de la grupul Hyundai, în schimbul ajutorului pentru afacerea din Coreea de Nord a conglomeratului.

 2009 – Coreea de Nord își desfășoară cel de-al doilea test atomic, rezultând în declanşarea unei reacții de condamnare la nivel internațional şi adoptarea Rezoluției 1874 a Consiliului de Securitate al UN, care a intensificat sancțiunile din SUA impuse națiunii comuniste, la scurt timp după primul test atomic din octombrie 2006.

 2012 – Rămășițele soldaților sud-coreeni uciși în Coreea de Nord în timpul războiului coreean se întorc acasă prin S.U.A., marcând prima repatriere de acest gen de la armistițiul din 1953.

Evenimente din 24 mai

1947 – Fostul luptător pentru independență și naționalistul Yeo Un Hyeong lansează un partid central-stâng, numit Geulloinmindang (Partidul Muncitoresc), care încearcă să unifice Coreea, împărțită de ocupația Statelor Unite și a Uniunii Sovietice. Eforturile lui Yeo eșuează, totuși, deoarece este asasinat în acelaşi an.

1974 – Se finalizează construcția unei centrale hidraulice care utilizează apă la barajul Paldang, la nord de Seul. Centrala produce peste 200 de milioane de kw pe an și oferă 2,6 milioane de tone de apă pe zi locuitorilor din și din jurul orașului Seul.

1980 – Kim Jae Gyu împreună cu alți 4 bărbați sunt executați pentru presupusa lor implicare în asasinarea președintelui Park Chung Hee. Kim era fostul șef al Agenției Centrale de Informații şi unul dintre consilierii șefi ai lui Park.

1990 – Liderul nord-coreean Kim Il Sung propune ca cele două Corei să se alăture Națiunilor Unite ca o singură națiune.

2000 – David Coe, reprezentantul principal al FMI la Seul, declară despre Coreea de Sud că s-a recuperat pe deplin din criza financiară și economică și nu arată semne ale unei economii supraîncălzite. Aprecierea a fost un răspuns la preocupările crescânde conform cărora economia națiunii s-ar retrage în recesiune și s-ar repeta criza financiară și economică extrem de temută din urmă cu doi ani.

2006 – Coreea de Nord cere suspendarea testării programate a căilor ferate transfrontaliere,  invocând tensiuni politice și militare, cu o zi înainte de aceasta. Vice-ministrul Coreei de Sud, Shin Un Sang, susține că este o întârziere temporară până când forțele armate ale celor două țări vor ajunge la un acord privind siguranța persoanelor care iau parte la cursele de probă pe liniile de cale ferată.

2010 – Președintele sud coreean, Lee Myung Bak, spune că scufundarea navei de război Cheonan a fost rezultatul atacului militar al Coreei de Nord asupra Coreei de Sud. Lee anunță, de asemenea, intenția de a opri comerțul inter-coreean și interzice Nordului să utilizeze căile navigabile din Coreea de Sud. Coreea de Nord declară ca răspuns că va trage asupra difuzoarelor propagandiste din Coreea de Sud.

2015 – Un grup de activiști pentru drepturile femeilor traversează granița inter-coreeană puternic fortificată din Coreea de Nord, exprimându-și speranța că mișcarea lor ar putea contribui la aducerea unei păci durabile în peninsulă. Aproximativ 30 de activiști de sex feminin din întreaga lume, inclusiv activistul american Gloria Steinem și laureatul premiului Nobel pentru pace, Mairead Maguire, au participat la marșul din zona demilitarizată (DMZ) pentru a marca Ziua internațională pentru dezarmare a femeilor.

Evenimente din 23 mai

1985 – Studenții sud coreeni organizează un protest la un centru cultural american din Seul. Protestatarii cer ca Statele Unite să-și ceară scuze pentru faptul că au ignorat o represiune sângeroasă din partea regimului sud coreean, sprijinit la momentul respectiv de armată, asupra protestelor antiguvernamentale din sudul orașului Gwangju, în 1980.

 1995 – Cel de-al doilea cel mai mare oraş din Coreea de Sud, Busan, este ales să găzduiască ediția din 2002 a Jocurilor Asiatice.

 1996 – Un pilot din armata nord coreeană aflat la bordul unui MiG 19 dezertează în Coreea de Sud.

 2002 – O familie nord coreeană formată din 5 membri ajunge în Coreea de Sud, fugind de foametea din țara natală.

 2014 – Coreea de Nord anunță că va participa la Jocurile Asiatice din 2014 din Coreea de Sud.

Evenimente din 20 mai

1949 – Kim Yak Su şi Lee Mun Won (pe atunci parlamentari, făcând parte din primul parlament din Coreea de Sud) sunt arestați pentru pledarea în favoarea retragerii trupelor străine din țară şi reunirii cu Coreea de Nord. Pentru aceste afirmații, cei doi au fost acuzați că sunt simpatizanți ai comunismului.

1954 – În Coreea de Sud sunt organizate alegerile parlamentare pentru cel de-al treilea mandat.

 1962 – Guvernul sud-coreean instituie din nou o stare de asediu la nivel național. Aceasta fusese adoptată inițial în 1945, şi a durat până în 1982.

 1980 – Guvernul sud-coreean îl condamnă la moarte pe Kim Jae Gyu, fostul şef al Agenției Coreene Centrale de Informații, care îl asasinase pe preşedintele de atunci, Park Chung Hee, în octombrie 1979. Executarea a avut loc în mai 1980.

1986– Lee Dong Su, un activist, student la Universitatea din Seul, îşi dă foc în librăria facultății cerând abolirea imperialismului american şi pedepsirea preşedintelui Chun Doo Hwan, pe care l-a numit fascist.

2010 – O investigație condusă de o echipă internațională de anchetatori concluzionează că o torpilă nord-coreeană a scufundat nava de război Cheonan pe 26 martie, lângă frontiera tensionată inter-coreeană din Marea Galbenă, ucigând 46 de marinari.

Evenimente din 18 mai

1970 – Coreea de Sud stabileşte legături diplomatice cu Cambodgia.
1980 – Zeci de mii de studenţi şi alţi cetăţeni organizează demonstraţii în oraşul sud vestic, Gwangju, Coreea de Sud, cerând abolirea legii marţiale şi eliberarea liderului dizident Kim Dae Jung.
1983 – Liderul opoziţiei, Kim Young Sam, intră în greva foamei, cerând democraţie în Coreea de Sud.
1998 – Jucătoarea de golf Park Se Ri câştigă campionatul U.S. LPGA în Delaware.


2001 – Foşti soldaţi sud coreeni recunosc că au ucis şi îngropat civili nevinovaţi în Gwangju în 1980, în timpul demonstraţiilor studenţilor. Mărturisirea a avut loc în timpul unui interviu cu subiectul “Morţi suspecte”, ţinut de către Comisia Prezidenţială de Adevăr, apărut pe 18 mai.
2002 – Kim Hong Gul, cel mai mic fiu al preşedintelui de la momentul respectiv, Kim Dae Jung, este arestat în baza acuzaţiilor de luare de mită.
2007 – Coreea de Nord îl desemnează pe Park Ui Chun, 75, fost ambasador în Rusia, noul ministru de externe. Postul era vacant de la moartea predecesorului său, Baek Nam Sun, în ianuarie.

Evenimente din 17 mai

2007 – Coreea de Sud şi Coreea de Nord efectuează teste pe două căi ferate, una care leagă Seul de Sinuiju (un oraş de la graniţa Coreei de Nord cu China) şi cealaltă care leagă Wonsan (un oraş de pe coasta de est a Coreei de Nord) de Goseong (un oraş de pe coasta de est a Coreei de Sud). Cele două linii au fost întrerupte în timpul Războiului coreean (1950-1953) şi reconstruite parţial în 2005, în urma unui acord semnat de către cele două ţări la primul lor Summit, în 2000.
2016 – Scriitoarea sud-coreeană de ficţiune, Han Kang, câştigă premiul internaţional Man Booker pentru romanul ei, “Vegetariana”. Evenimentul a marcat prima dată când un sud coreean a primit prestigiosul premiu literar.

Evenimente din 16 mai 

1973 – Coreea de Nord se alătură Organizației Mondiale a Sănătății. Coreea de Sud era membru din 1949.1980 – În Coreea de Sud guvernul militar al lui Chun Doo Hwan se foloseşte de legea marțială la nivel național şi îi arestează pe cei doi lideri ai opoziției, Kim Dae Jung şi Kim Jong Pil, pe baza acuzațiilor de rebeliune, conspirație şi profit ilegal. Kim Dae Jung este condamnat la moarte, însă mai târziu guvernul îi schimbă sentința la închisoare pe viață şi apoi doar la 20 de ani. În 1982 expiră termenul, aşa că este lăsat să plece în SUA. După revenirea țării la democrație este preşedinte între anii 1998-2003 şi câştigă un premiu Nobel pentru pace în 2000 pentru eforturile de reconciliere cu Coreea de Nord.

2005 – Coreea de Sud promite să facă o nouă propunere “importantă” pentru a ajuta la rezolvarea tensiunii în creștere față de programul de arme nucleare din Coreea de Nord dacă țara comunistă revine la masa de dialog. Situația nucleară a fost un subiect cheie în cele două zile de discuții inter-coreene, care au fost redeschise în orașul Kaesong din nordul graniței după o pauză de 10 luni.

2006 – Coreea de Sud semnează un tratat de comerț liber cu Asociația Națiunilor Asiei de Sud-Est (ASEAN) pentru a înlătura barierele din comerț. Thailanda este exclusă din cauza dezacordului asupra produselor agricole şi a crizei politice existente în țară. Acordul presupune eliminarea progresivă a taxelor până în 2010, la aproximativ 90% dintre produsele comercializate.

2007 – Două bărci de pescuit sud coreene, împreună cu cei 24 de membri ai personalului, dintre care 4 coreeni, sunt capturate în apele Somaliei de către un grup de insurgenți, bănuiți a fi pirați somalezi. Aceştia sunt eliberați în luna noiembrie a aceluiaşi an.

2008 – Bărci de patrulă din Coreea de Sud şi Japonia se confruntă în urma acuzațiilor conform cărora o barcă de pescuit coreeană a încălcat Zona Economică Exclusivă (EEZ) a Japoniei. Confruntarea se termină câteva ore mai târziu, cu concluzia Japoniei că nava coreeană nu i-a încălcat teritoriul.

2013 – Curtea Supremă din Coreea de Sud condamnă un bărbat de 45 de ani la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru că şi-a obligat soția să întrețină relații sexuale, recunoscând astfel pentru prima dată violul conjugal ca fiind o crimă. Acesta nu fusese tratat ca atare anterior, în urma unei decizii din partea Curții Supreme din anii 1970.

Evenimente din istoria coreeana petrecute pe 15 mai

1712 – Guvernul dinastiei Joseon (1392-1910) ridică un monument din piatră pe muntele Baekdu pentru a marca graniţa cu China, condusă la momentul respectiv de dinastia Qing.
1956 – Rhee Syng Man este ales preşedinte al Coreei de Sud pentru a treia oară consecutiv.

Rhee, susţinător al independenţei Coreei faţă de stăpânirea Japoniei coloniale (1910-1945), a devenit primul preşedinte al Coreei de Sud în 1948. După alegerea lui ca preşedinte pentru al patrulea mandat, Rhee a fost acuzat de falsificarea alegerilor şi forţat să demisioneze în urma protestelor studenţilor.
1967 – Mormântul regelui Munmu din Regatul Silla (57 î.Hr.-935 d.Hr.) este descoperit în apele coastei Wolseong, provincia Gyeongsang de Nord.


1974 – Coreea de Sud stabileşte legături diplomatice cu Nepal.
1980 –  Zeci de mii de studenti protesteaza in Seul impotriva istituirii legii mertiale de catre junta militara a lui Chun Doo Hwan, care preluase puterea in acelasi an prin asasinarea predecesaorului sau, Park Chung Hee.
1995 – Are loc la Seul cea de-a 44-a întâlnire anuală a Institutului Internaţional de Presă (IPI). IPI reprezintă o organizaţie internaţională de editori, directori media şijurnalişti.
2013 – Coreea de Nord refuză propunerea Coreei de Sud de a returna la Seul materialele şi produsele de la un complex industrial inter coreean, catgalogand-o drept un “complot viclean” care are ca scop evitarea criticilor cetăţenilor şi inducerea acestora în eroare.