Cum a devenit Coreea de Sud un centru sportiv important

Echipa națională a Coreei de Sud a surprins lumea clasându-se pe locul al 5-lea pe tabela de marcaj (aur, argint și bronz) la Jocurile Olimpice de Vară din 2012. Este relevant și faptul că echipa a câștigat medalia de bronz la fotbal la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice. Potențialul țării la fotbal se explică prin prezența mai multor jucători sud-coreeni în ligile europene de fotbal. În plus, la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, echipa sud-coreeană a câștigat medalia de aur la baseball, iar mulți jucători sud-coreeni sunt foarte populari în Statele Unite ale Americii și în Japonia deoarece joacă în echipe locale.

Asiaticii nu se descurcau prea bine la patinaj artistic, dar Yuna Kim a schimbat acest lucru, stabilind noi recorduri. La scrimă, sport considerat specific occidentalilor și nobililor, atleții sud coreeni au câștigat multe medalii. De asemenea, multe campionate de golf au fost câștigate de coreeni. Formula 1 a ajuns în Coreea între 2010 și 2013, cu Grand Prix-ul coreean ce a avut loc în Yeongam, Jeollanam-do, Coreea de Sud. Un alt eveniment sportiv care a avut loc în Coreea de Sud este Turul Coreei, o cursă anuală de ciclism.

sports-150209-1

(de sus, stânga) Shin-soo Choo, care joacă pentru Texas Rangers din Liga Mare a Baseball-ului în Statele Unite, Yuna Kim, ce a câștigat Campionatul Mondial de Patinaj Artistic din 2013 și în poza de jos, In-bee Park, ce a fost selectată ca Jucătoarea Anului (Golf) în 2013.

Cum a devenit Coreea de Sud un centru sportiv important

Cei mai importanți factori care stau la baza transformării Coreei de Sud într-un centru sportiv semnificativ sunt numărul mare de iubitori de sport și investiția eficientă. Țara se străduiește să găsească atleți tineri, să-i antreneze corespunzător și îi ajută să își dezvolte abilitățile cu ajutorul competițiilor locale. Există și facilități pentru sportivi profesioniști dedicate antrenării atleților selectați pentru evenimente internaționale precum Jocurile Olimpice sau Jocurile Asiatice.

Infrastructura Sporturilor Naționale

Mulți iubitori sud coreeni ai fotbalului se strâng la un loc încă de dimineață pentru a se bucura de acest sport. Echipe din sate apropiate deseori participă la jocuri și turnee, iar numărul jucătorilor a ajuns la aproximativ 500,000.

Infrastructura sporturilor din țară este solidă și largă. Din 2013, numărul cluburilor iubitorilor de sport a ajuns la 4,13 milioane, adică 8,1% din întreaga populație. Numărul iubitorilor de fotbal care au intrat în cluburi (590,000) este cel mai mare, urmat de cel al membrilor ce preferă tenisul, badminton-ul și tenisul de masă.

sports-150209-2 sports-150209-3 sports-150713-1

(Traseul Olle din Jeju. Un curs de drumeții de pe insula Jejudo. „Olle” este un termen local din dialectul Jeju ce face referire la o cărare îngustă care se află între o stradă mare și intrarea casei. Domnul SeoMyeong-suk, un jurnalist, a început să folosească acest cuvânt pentru cursurile de drumeții de pe munte, fiind inspirat de un pelerinaj spre Santiago de Compostela, în nordul Spaniei. Sursă: Fundația JejuOlle)

Guvernul încearcă să încurajeze oamenii să fie mai activi prin sprijinirea cluburilor sportive. Cele mai multe cluburi sportive organizează evenimente din când în când. În ultimii ani, numărul de cluburi de maraton au crescut radical. Primăvara și toamna, în fiecare week-end sunt maratoane în toată țara. Un maraton pentru amatori atrage mii sau chiar zeci de mii de participanți. O organizație relevantă estimează că numărul oamenilor ce se implică la evenimente de jogging, alergat sau maratoane este între 800,000 și 4 milioane.

Peste 20,000 de oameni, profesioniști și amatori, au participat la un maraton de curând. Deoarece este o țară cu relief predominant muntos, Coreea de Sud reprezintă un mediu ideal pentru alpiniști și excursioniști. Sunt mulți munți pe lângă orașe mari, deci locuitorii orașului se pot bucura de excursii.

sports-150713-2

În ultimii ani, Insula Jeju a devenit o destinație preferată de cei ce fac drumeții, iar autoritățile locale fac eforturi pentru a întreține traseele pentru drumeții. Un alt sport ce a ajuns în centrul atenției este mersul pe bicicletă, iar numărul cluburilor de ciclism a crescut corespunzător. O rețea de trasee pentru biciclete a fost înființată de-a lungul țării, iar mulți oameni acum se bucură de plimbări cu bicicleta pe malul râurilor mari din țară.

Un număr mare de oameni sunt atrași de jocurile profesionale de baseball, fotbal și volei. Susținerea echipei preferate este o modalitate amuzantă de a petrece timpul liber. La jocurile profesionale de baseball și fotbal sunt 8 milioane, respectiv 3 milioane de spectatori în fiecare an.

Colaborarea dintre sport și știință

La Jocurile Olimpice de Vară din Londra din 2012, un coreean a câștigat aurul în finala la sărituri. Această realizare a fost posibilă datorită colaborării dintre știință și sport. Cercetătorii în domeniul sportului au studiat condițiile optime pentru dezvoltarea abilităților. Au ajuns la concluzia că timpul optim pe care un atlet trebuie să îl petreacă pe calul de sărituri este de 0,15 secunde, iar unghiul potrivit între mână și corp este de 22 de grade, pentru a sta mai mult în aer și pentru a face întoarceri mai rapide. Atletul sud coreean a câștigat medalia de aur datorită antrenamentului bazat pe condițiile potrivite structurii sale corporale.

Institutul Coreean al Științei Sportive (The Korea Institute of Sport Science, ce are abrevierea KISS), angajează experți în dinamica sportivă, psihologie, fiziologie și altele. Acești specialiști ajută atleții să aibă cele mai bune rezultate la competiții. Cinci experți au însoțit echipa națională la Jocurile Olimpice de Vară din Londra din 2012. Sunt șaisprezece societăți legate de sport în țară și schimbă informații printr-un sistem integrat de computere.

Coreea are multe facilități pentru antrenament, inclusiv Centrul de Antrenament Taereung din Seul. Centrul din Taereung este dotat cu echipament de dezvoltare fizică, piste de alergare, curți interioare și exterioare, o piscină interioară după standarde internaționale și poate caza 300 de atleți. În 2011, s-a construit un nou centru de antrenament pentru atleții selectați pentru evenimentele internaționale, în Jincheon, Chungcheongbuk-do. Printre cei ce au mers acolo se numără și câștigătorii medaliilor de aur și argint la atletism, înot și tir la ediția din 2012 a Jocurilor Olimpice de Vară. Centrul din Jincheon va fi extins pentru a putea găzdui 800 de atleți și 25 de sporturi. O altă facilitate specializată în îmbunătățirea funcțiilor cardio-pulmonare a sportivilor se află în Muntele Hambaeksan, pe lângă Taebaek.

Sursa text si foto: http://www.korea.net/

Traducere: Drăguș Florentina-Alexandra




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.