Geommu – dansul traditional coreean cu sabii, istorie si pasiune

Geommu – 검무 (de asemenea transliterat Gummu sau Kommu) este un dans tradițional cu sabii practicat în Coreea inca din vremea celor Trei Regate. Geommu este cunoscut in intreaga lume pentru gratia cu care este interpretat, fiind realizat purtand un costum special si o sabie scurta, frumos impodobita, denumita dan geom sau dan do (단검/단도). In cadrul acestui dans, un accent important este pus pe mișcarea costumelor, în special a mânecilor, care trebuie sa fie in armonie cu mișcările dansatorului. Utilizarea simbolica a Ssang dan geom/쌍 단 검, o replica a săbiilor duale scurte, pastreaza originile militariste ale acestui dans. De-a lungul timpului, Geommu a devenit un dans de o mare frumusețe și este prețuit deoarece face parte din cele “12 Bunuri Culturale Coreene Importante si Intangibile din Coreea de Sud”.

Geommu isi are originea în secolul al XII-lea, partea mai târzie a Celor trei regate ale Coreei (Silla, Baekje si Goguryeo), fiind estimat ca dateaza (cu aproximatie) din anul 660 AD. Legenda Geommu spune ca un băiat din Shilla numit Hwangchang a avut un talent neobișnuit pentru dansul cu sabie. Talentul său i-a adus o mare faima, auzindu-se despre el chiar și în împărăția inamica, Baekje. Într-o zi, un rege din Baekje l-a invitat la curtea sa pentru a-si dovedi marea lui abilitate. Băiatul si-a efectuat miscarile dar într-un act de mare sfidare/desconsiderare l-a ucis pe rege chiar in fata adunarii curtii regale. Hwangchang a fost executat de armata Baekje. Oamenii din Shilla si-au exprimat respectul și tristețea la moartea lui Hwangchang printr-un dans care imita abilitatile baiatului, purtand o mască care a fost făcuta să semene cu fata lui. Ulterior, oamenii au numit acest dans “Hwangchangmu”.

Supravietuind ca dans popular și, totodata, ca un bun cultural, Geommu s-a schimbat în mod considerabil în cursul dinastiei Joseon, incepand din 1392 si pana in 1910. La acel moment, Geommu a fost reorganizat de Curtea Domneasca și recreat de Kisaeng (curtezanele/damele de companie coreene). Kisaeng au învățat dansul formalizat in cadrul Gwonbeon (권번), o instituție de performanță inainta in timpul războiului coreean, comparabila cu tradiția Geishei din Japoniei. O schimbare majoră a fost data de faptul ca interpretarea Kisaeng a întrerupt purtatul mastii tradiționale în timp ce se dansa Geommu. Geommu a rămas astfel un dans de Curte în forma de Jinju Geommu, devenind un dans practicat, in primul rand, de persoane de sex feminin. Geommu a fost, totodata, modificat pentru a utiliza o replica de sabie în timp ce acesta era executat pentru a preveni leziunile accidentale atat in ceea ce-l priveste pe executant, cat și publicul spectator.

Costumele si sabiile

Atat in trecut, cat si acum, dansatorii de Geommu (barbatii) poarta Hanbok, Kwaeja (pardesiu), Jeon-Dae (centură) și Jeon-Rip (o palarie in stil militar). Femeile poarta tot un Hanbok (rochia traditionala coreeana care constă din Chima (o fusta) și jeogori (un sacou)), atent selectionate si combinate pentru a forma o versiune stilizată a uniformei militare din timpul dinastiei Joseon. Costumul tradițional trebuie sa aiba culorile albastru, rosu, galben, verde și negru, dar exista si multe variatii regionale. Spre exemplu, regiunea Jinju se caracterizeaza printr-o chima albastra și un jeogori de culoarea jad verde. Gwangju din provincia Jeolla are o chima rosie și un jeogori verde deschis.
Cuțitul sau Kal (칼) este replica sabiei utilizate în Geommu, mentionat in diverse scrieri ca fiind o sabie scurtă, dan geom sau dan do (단검 / 단도). Între lama și mânerul unui Kal exista trei inele. Acestea au dimensiuni diferite și fac zgomot atunci când artiștii executa dansul Geommu.

Sursa text: http://en.wikipedia.org/

Surse foto: http://en.wikipedia.org/, commons.wikimedia.org, www.sizn.net, www.lifeinkorea.com

Traducere: Han Sarang

070519sat_aC_WHG_Hanbok-Fashion_0768_01_SIZN__ Geommu(Sword_dance)_(4420816591) Gwag012                                   images (2)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.