AEN20160721005900315_01_i

Dezvaluirile unei foste balerine: Kang Sue-jin

„Sunt atasata in mod egal de fiecare scena pe care am evoluat in acesti 30 de ani de activitate,” a declarat recent Kang Sue-jin, cunoscuta balerina sud-coreeana, mentioand ca fiecare evolutie a sa a fost incarcata de pasiune.

In varsta de 49 de ani, muza Baletului din Stuttgart (una dintre cele mai prestigioase companii de balet din Germania – n.r.)  s-a aratat incantata de interviul telefonic cu Yonghap News Agency, sustinut miercuri, 20 iulie. Potrivit sursei citate, balerina s-a stabilit in Stuttgart pentru o ultima evolutie, aceasta urmand sa urce pe scena pentru spectacolul „Onegin”, programat pentru vineri, 22 iulie.

Celebritatea parea atat de absorbita in cantecul sau de lebada, incat a marturisit ca nu era sigura de ce va face in ziua in care se va trezi ca dansator retras din activitate.  „Cred ca absenta planurilor ma face si mai entuziasmata”, a marturisit balerina.

In noiembrie, compania germana de balet a vizitat Coreea de Sud pentru a prezenta fanilor „Onegin,” spectacolul de ramas bun al lui Kang. Cu acelasi spectacol a ales balerina sa isi ia ramas bun si de la fanii sai germani, cu atat mai mult, cu cat Germania este o tara pe care balerina o iubeste foarte mult, considerand-o a doua sa casa.

Kang Sue-jin este o pioniera a baletului coreean din mai multe puncte de vedere. In primul rand, de la intrarea sa la Baletul din Stuttgart, in 1986, un succes rar pentru o balerina coreeana in acele vremuri, ea “a pus mana” pe primul sau rol in 1993, ca Julieta, in celebrul spectacol „Romeo si Julieta.”

In plus, artista s-a aflat permanent in lumina reflectoarelor dupa ce a primit mai multe distinctii fara precedent pentru o balerina sud-coreeana. In 1996, a fost premiata cu premiul „Benois de la Danse,” cel mai prestigios premiu de balet din lume. Trei ani mai tarziu i-a fost oferit “Ordinul National Hwa-Gwan” al Meritului Cultural de catre Ministrul Culturii, Sportului si Turismului din Coreea de Sud. In 2007, balerina sud-coreeana a devenit prima care a primit titlul german „Kammertanzerin” – o distinctie pentru artistul cel mai remarcabil din aceasta tara europeana.

In ciuda distinctiilor primite si a spectacolelor pe unele dintre cele mai prestigioase scene ale lumii, Kang nu a reusit nici pana acum sa isi dea seama care sunt scenele memorabile din cariera ei de balerina. „Imi este imposibil sa aleg una,” a raspuns aceasta. „Am dat 100% din mine pe toate scenele, fie ele mici, teatre locale de la tara sau cele mai glorioase scene din lume de la Paris, Viena si New York. Chiar si la inceput (cu Baletul din Stuttgart), am depus tot efortul cand ma aflam in cea mai rea conditie, dupa ajungeam sa am rani”, a continuat artista.

In ultimul sau spectacol, cel din 22 iulie, acestia ii pasa doar de un singur lucru: sa dea totul pentru un moment artistic perfect. Balerina inimoasa a simtit ca nu isi va putea retine lacrimile in timpul ultimelei sale prestatii. „Sunt o punga plina cu lacrimi. Cuvantul „ultim” si momentul in care va trebui sa imi iau la revedere ma vor intrista cu siguranta,” a mai spus artista, adaugand: „Am izbucnit in lacrimi in timpul ultimei mele evolutii in Coreea, atunci cand am simtit sprijinul si iubirea pe care fanii mi le-au aratat intr-o perioada de timp atat de lunga. Ma astept la un val similar de recunostinta si fericire si multe lacrimi in timpul baletului de vineri.” In acest context, balerina a tinut sa ii multumeasca in mod special lui Tunchi Shockman, sotul si, totodata, cel mai mare sustinator al carierei sale.

Coincidenta sau nu, Kang a fost mai mult decat fericita ca ultima sa evolutie pe scena din Germania sa aiba loc chiar de ziua sotului sau, amandoi asteptand cu nerabdare „o noua viata” dupa retragere. „Eu si cu sotul meu credem ca retragerea mea se petrece la momentul perfect. Este cel mai bine sa saluti al doilea capitol al vietii cat suntem amandoi sanatosi atat fizic, cat si psihic”, a spus ea.

Dar spectacolul de “La revedere” al lui Kang nu insemna ca si cariera sa se va termina. Din contra, aceasta va ramane director artistic la Baletul National din Coreea, cea mai prestigioasa companie de balet din Coreea de Sud. Dupa incheierea contractului cu KNB, la inceputul anului 2017, aceasta planuieste sa ramana pe scena baletului, impartasind experienta sa globala si profesionalismul cu viitoarele talente coreene. Kang a spus ca este mai mult decat mandra de tinerele talente, viitoarele balerine sud-coreene. „Dansatorii coreeni nu sunt speriati de greutati in timp ce isi fac loc pe scenele lumii. Cred ca de aceea noi avem multi tineri dansatori ce primesc recunostinta in multe dintre companiile de top din lume”, a explicat aceasta.

Kang a marturisit ca isi doreste ca lumea sa isi aminteasca de ea ca de „o persoana cu pasiune si efort.” „Tine de publicul cum isi va aminti de mine. Tot ce voi lua cu mine este gratitudinea mea fata de sustinerea si dragostea lor. Am pasit pe toate scenele fara nici o urma de regret si aceasta este convingerea pentru care eu am trait”, a conchis Kang Sue-jin .

AEN20160721005900315_02_i

Sursa text si foto: http://english.yonhapnews.co.kr

Traducere: AleMi Ra




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.