Acordul Comerţului Liber dintre Coreea de Sud si UE se dovedeşte benefic ambelor părţi

“Acordul Comertului Liber, primul FTA (Free Trade Agreement) al UE cu o țară din Asia, a marcat un pas fără precedent înainte în relațiile comerciale dintre UE și Republica Coreea (Coreea de Sud)”, a declarat ambasadorul UE, Gerhard Sabathil, într-un discurs tinut cu prilejul deschiderii unui forum organizat pentru a sărbători cea de-a 5-a aniversare a FTA, menționând că acordul a fost un mare succes pentru ambele părți.

În urma negocierilor de pe parcursul a mai bine de doi ani, ambele părți au semnat acordul comercial în 2010, acesta intrand în vigoare în iulie 2011 si permițând firmelor sud-coreene să valorifice mai adânc în cel mai mare bloc economic, unic în lume (UE – n.r.).

aen20160922004600320_01_i

“Este îmbucurător să vezi beneficiile pentru ambele părți, la cinci ani după ce acordul a devenit operațional”, a spus oficialul UE. La randul sau, un reprezentant al Delegației Uniunii Europene în Republica Coreea a precizat ca schimburile comerciale bilaterale dintre Coreea de Sud și UE au crescut în mod constant și au atins un nivel record de peste 90 de miliarde de euro în 2015, prevazandu-se o extindere a acestora cu pana la 20% pe termen lung.

Jyrki Katainen Tapani, vice-președintele Comisiei Europeane pentru Locuri de Muncă, Creștere Economică, Investiții și Competitivitate, de asemenea, a punctat, de asemenea: “Comerțul bilateral a crescut într-un mod fără precedent.”

“Am realizat foarte mult cu un acord … Sunt încrezător că vom realiza mai mult”, a declarat fostul prim-ministru al Finlandei.

Potrivit datelor de delegare, transferurile de la firmele locale către statele membre UE au crescut cu 32%, ca urmare a punerii în aplicare a acordului comercial. Potrivit acestor date, Coreea de Sud a fost a 8-a cea mai mare sursa a importurilor și a 9-a cea mai mare piață de export din UE, în timp ce UE a fost al 2-lea cel mai mare furnizor de import și a 3-a cea mai mare piață de export pentru Coreea de Sud.

Conform acordului, Seul și Bruxelles au convenit să elimine tarifele la majoritatea produselor industriale, în termen de 5 ani de la aplicarea regulilor tratatului.

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr/business/2016/09/22/0504000000AEN20160922004600320.html

Traducere: Iscu Claudia Mihaela




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.