Cel putin 5 morti si 5 disparuti dupa ce taifunul Chaba a lovit Coreea de Sud

Cel putin 5 persoane si-au pierdut viata si alte 5 sunt date disparate dupance taifunul Chaba a maturat partea de jos a Peninsulei Coreea, a anuntat Ministerul Sigrantei si Securitatii Publice. Potrivit sursei citate, insula Jeju si orasele sud-vestice Busan si Ulsan au fost cele mai grav lovite in timp ce taifunul a declansat rafale puternice, de 47 de metri pe secunda, si ploi torentiale de 600 de milimetri, de marti pana miercuri dupa-amiaza.

restmb_idxmake-php

O macara s-a prabusit peste un container, pe un santier in Busan, omorand un barbat de 59 de ani, mai arata sursa citata, iar femeie de 90 de ani a murit dupa ce a fost impinsa in afara casei sale, de la etajul al doilea al locuintei, din cauza vantului puternic. De asemenea, in portul Jeju, un membru al unui echipaj naval a cazut in apa si este dat disparut de miercuri dimineata, in timp ce in Ulsan, un salvator al Serviciului de Urgenta a fost luat de potop. Din pacate, autoritatile iau in calcul posibilitatea ca numarul victimelor sa creasca.

restmb_idxmake-php

In tot acest timp, peste 120 de zboruri au fost tinute la sol din cauza taifunului, mii de persoane fiind obligate sa-si amane astfel planurile de zbor pana cand situatia se va ameliora. Aeroportul International din Jeju a fost inchis intre 7 si 10 AM si toate zborurile in si dinspre aeroportul Gimhae, localizat pe marginea orasului Busan, au fost anulate.

Transportul feroviar a avut si el de suferit. Astfel, operarea trenurilor de mare viteza KTX in regiunile sudice a fost suspendata temporar miercuri dupa-amiaza, deoarece curentul a fost oprit din cauza furtunii.

Taifunul Chaba a oprit curentul in peste 210.000 de gospodarii din jurul regiunii afectate, potrivit Korea Electric Power Corp.

restmb_idxmake-php

Afacerile din zonele afectate au avut parte, de asemenea, de suferit. Spre exemplu, linia de ansamblare auto Hyundai Motor’s, din Ulsan, a fost oprita temporar din cauza inundatiilor, in timp ce Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., de pe Insula Geoje, a fost suspendata.

Festivalul International de Film din Busan, care ar fi trebuit sa inceapa astazi este de asteptat sa aiba cateva probleme deoarece taifunul a distrus cateva dintre locurile de desfasurare, au anuntat organizatorii.

Peste 1.400 de masini au fost raportate ca fiind inundate cu apa sau lovite de moloz, costul daunelor fiind estimat la 10 miliarde de woni, potrivit Asociatiei Generale a Asigurarilor din Coreea. Totodata, gradinitele locale si scolile din Busan au fost inchise temporar din cauza taifunului, potrivit rapoartelor media.

restmb_idxmake-php

Corpul financiar al natiunii a decis miercuri sa ofere sprijin de urgenta pentru cei care sufera de pe urma daunelor, in timp ce vice-primul ministrul, Yoo Il-ho, a declarat ca guvernul va decide in curand daca va desemna orasul Ulsan si alte zone grav afectate ca zone de dezastru.

Singura veste buna este ca Agentia meteorologica a ridicat atentionarile de taifun pentru majoritatea zonelor sudice, la 3 PM, miercuri, deoarece Chaba si-a schimbat directia catre Japonia.

Sursa: www.koreaherald.com

Traducere: AleMiRa




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.