aen20161205007600315_01_i

Executivul va revizui manualele de istorie editate de stat pe baza opiniilor primite

Guvernul sud-coreean a anuntat recent că va revizui erorile detectate în manualele de istorie editate de stat dezvăluite săptămâna trecută, după ce a ascultat opinia publică cu privire la cărțile controversate care dat startul unor dezbateri  aprinse legate de istoria țării.

aen20161205007600315_01_i

Ministerul Educației a anuntat, astfel, că va revizui 13 erori găsite în versiunile apărute săptămâna trecută in noilor manuale pentru elevii din școala generală și din liceu care urmează să fie puse in circuit anul viitor.  Opinia publica mai are la dispozitie până la sfârșitul lunii sa isi exprime parerea pe marginea acestui subiect.

Săptămâna trecută, guvernul a facut publice edițiile pilot ale manualelor, la aproximativ un an după ce a anunțat în mod oficial planul de revizuire a sistemului actual de publicare a manualelor, pentru a aborda ceea ce oficialii guvernamentali au numit “conținut cu tendință de stânga”.

Guvernul  vrea să creeze o înțelegere comună a istoriei într-o țară în care oamenii sunt împărțiți ideologic, asa cum si cele de Corei rămân în continuare din punct de vedere tehnic în război, după Razbiul Coreean (25 iunie 1950 – 27 iulie 1953 – n.r.) care s-a terminat cu un armistitiu.

Manualele sunt în prezent publicate de opt companii private de editare, în timp ce școlile primare au un singur set de manuale de istorie națională.

Potrivit ministerului, dintr-un total de 984 de opinii înregistrate  pana in prezent, alte 85 sunt în prezent în curs de revizuire din  punct de vedere academic pentru a decide dacă acestea vor fi reflectate sau nu în versiunea finală.

Una dintre problemele dezbătute cu înverșunare in aceasta perioada vizeaza descrierea datei de 15 august 1948 (trei ani după eliberarea Coreei  de sub dominația colonială a Japoniei dintre anii 1910-1945 – n.r.) ca fiind ziua “Fondarii Republicii Coreea (ROK),” sau Coreea de Sud, în loc de “înființarea guvernului ROK.” Istoricii locali susțin că la acea vreme țara exista deja sub forma unui guvern în exil, care a fost înființat în Shanghai în anul 1919 pentru a câștiga independența față de dominația colonială japoneză. Guvernul a anuntat că va organiza mai multe simpozioane pe această temă și își va concentra atenția asupra discuțiilor înainte de a lua o decizie finalăin privinta manualelor de istorie.

Sursă: http://m.yna.co.kr/mob2/en/contents_en.jsp?cid=AEN20161205007600315

Traducere: Oana Șoimaru




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.