AEN20170313006600315_10_i

Artista Lee Don Ah transcende timpul și spațiul pentru a-şi defini identitatea

Pe când Lee Don Ah avea varsta de 20 de ani, familia acesteia a emigrat în SUA, lăsând un vid înspăimântător în inima artistei proaspăt căsătorite. În aceeaşi perioadă a început să se scufunde adânc în arta populară coreeană Minhwa – o reminiscență melancolică a copilăriei sale, informeaza agentia Yonhap.

Ea a crescut înconjurată de picturi tradiționale coreene colectionate de către tatăl ei electrician, care a plecat cu un program de studiu finanțat de stat în Franța, în anii ’60, iar mai târziu a jucat un rol în dezvoltarea infrastructurii de energie electrică a țării.

“Atunci când familia mea s-a mutat în America, nu am fost într-o situație foarte bună. Tocmai născusem și le-am simţit foarte mult lipsa”, a declarat Lee în timpul unui interviu acordat recent Yonhap News Agency, în atelierul ei, din sudul oraşului Seul, mai arata sursa citata.

                         

Imagine nedatată ce o prezintă pe artista sud-coreeană, Lee Don Ah, pictând la studioul ei din sudul Seulului

                         

                                                  Pictură din seria „Timp şi Spaţiu“ (2014)

Minhwa este un termen din perioada dinastiei Joseon (1392-1910), ceea ce înseamnă literalmente un tablou al oamenilor, sau pictură populară. Picturile Minhwa sunt despre natură, animale și figuri mistice și de bun augur, cum ar fi pasărea phoenix, despre toate considerându-se că aduc noroc și protejează proprietarul de spiritele rele.

Oamenii de rând din acele vremuri cumpărau piese Minhwa, de obicei pictate de un artist anonim, să le păstreze sau să le atârne în casa lor, din ceea ce Lee consideră a fi o dorință simplă, dar sinceră, de a duce o viață liniștită, prosperă.

“Îmi place naturalețea și spiritul înalt al Minhwa, precum și mesajele sale. Faptul că publicul larg le-a pus pe perete acasă dorindu-şi o sănătate bună, prosperitate și pace este un gând foarte cald și nevinovat pentru mine”, a spus ea.

Artista în vârstă de 49 de ani a precizat că explorarea şi reinterpretarea artei populare a fost de mare ajutor în completarea golului creat de absența familiei sale și în depășirea singurătăţii pe care o simţea.

                                       Pictură cu flori şi pasări din seria „Timp și Spațiu“ (2014)

                                              Pictură din seria „Timp și Spațiu“ (2016).

Lee este apreciată pentru faptul că amestecă forme și stiluri tradiționale cu gusturile artei contemporane. Ea aduce linii, diviziuni spațiale și forme geometrice în pictura populară tradițională, dându-i un aer abstract şi contemporan. Crearea de picturi lenticulare iluzorii și înregistrări video sunt o altă parte a eforturilor sale de a face ca picturile ei – și Minhwa prin extensie – să rămână relevante.

Anul trecut, ea a colaborat cu cea mai mare companie de cosmetice din Coreea, Amore Pacific, pentru designul ambalajelor. În luna mai, picturile ei de flori și fluturi au împodobit pachetele în ediție limitată a Sulwhasoo, linia premium a companiei populară în Asia.

“Timpul se schimbă. Religia se schimbă. Însă mințile inocente și dorințele simple ale oamenilor pentru bunăstarea celor dragi lor sunt atemporale”, a afirmat artista.

La mijlocul lunii martie, aceasta a deschis o expoziție solo, “Time & Space”, care se desfășoară până pe 19 aprilie, la Art One în Wanchi, Hong Kong, prima ei expoziţie în insula chinezească administrată special.

“În 2005, când am avut o expoziție la New York, Minhwa nu era deloc un gen popular. Cunoşteam câțiva artiști care lucrau Minhwa și de multe ori oamenii mă întrebau de ce o făceam”, își amintește ea. “Eu încă nu pot explica de ce o fac, cu excepția faptului că mă simt cea mai fericită când fac acest lucru și că îmi place stilul și spiritul său modest”, a explicat Lee Don Ah. (Daniela Iscu)

 

                                        Pictura “Fericire” din seria „Timp și Spațiu“ (2014)

                         

                                      Pictură cu flori şi pasări din seria „Timp și Spațiu“ (2014).

Sursă text & foto: http://english.yonhapnews.co.kr/culturesports/2017/03/13/0701000000AEN20170313006600315.html




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.