Coreea de Nord se pregăteşte de noi teste nucleare

Surse diplomatice din Beijing sustin pe fondul iminent al speculaţiilor în creştere, majoritatea fiind provocate de “statul sihastru” (Coreea de Nord -n.r.), ca tara condusa de Kim Jong Un ar putea să lanseze un test nuclear suplimentar în mijlocul lunii aprilie, informează site-ul Yonhap.

Multiplii reporteri străini au spus că Nordul va începe un al șaselea test de detonare nucleară, arătând creșterea activității de excavare pe site-ul său de testare, Punggye-ri. CNN sustine, la randul sau, citand oficiali guvernamentali ai Statelor Unite, că Pyongyang este gata pentru o provocare nucleară “în orice moment”.

“Mă îngrijorează faptul că nord-coreeni fac lucrări de excavație la amândouă tunelurile (ale site-ului),” a declarat diplomatul din Beijing pentru sursa citată. “Multe analize si evaluări vor fi necesare ca să determine dacă ambele, când vor fi complete, vor fi folosite pentru testele nucleare simultan sau la un interval scurt și ce material nucleare vor avea la baza”, a mai spus diplomatul.

Potrivit acestuia, nu se poate prevedea daca testele nucleare suplimentare vor fi facute in jurul datei summit-ului dintre U.S. și China (la începutul acestei luni – n.r.) sau de ziua lui Kim Il-sung (pe 15 aprilie – n.r.). “Ar putea fi gata în jurul datei de 25 aprilie, când celebreaza aniversarea Armatei Coreene”, a adaugat oficialul chinez. Acesta nu a furnizat insa nicio dovadă care sa-i susțina afirmatiile.

Pe 24 martie, o sursă militară sud-coreeană declara: “Coreea de Nord pare să fi terminat pregătirea pentru un alt test nuclear și este capabilă să efectueze un test nuclear in doar cateva ore de la comanda lui Kim Jong-Un.”

Ingrijorarea din zona este mai mult decat intemeiata daca stam sa ne gandim ca Nordul a efectuat al patrulea și al cincilea test nuclear în lunile ianuarie, respectiv în septembrie anul trecut, atrăgând critici puternice din partea comunității internaționale, ce au fost urmate de cele mai dure sancțiuni date vreodată pentru a seca regimul de valută, foarte necesar pentru a avansa capacitățile nord-coreene de arme nucleare.

Reactia comunitatii internationale nu a speriat insa Nordul. Dimpotriva, acesta a testat patru rachete balistice la începutul lunii trecute. Pe 19 martie, Phenianul a anunțat, de asemenea, că a testat un nou motor de rachetă de mare forța, anuntul fiind interpretat ca o provocare in viitorul apropiat, mai arata Yonhap. (Paraschiva Ion)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.