Shamanism

Șamanismul în cultura coreeană

Printre curiozitățile noastre despre cultura coreeană se află ,de asemenea, și partea mitologică. Fiecare țară are legendele, miturile si ritualurile ei. Îmi place foarte mult să le descopăr, așa că m-am gândit să fac o mică prezentare a influenței șamanismului în cultura coreeană.

Șamanismul coreean a jucat un rol major în crearea miturilor coreene antice. Miturile șamaniste sunt numite musoksinhwa (Hangul: 무속 신화) și sunt recitate ca parte a ritualurilor menite să protejeze oamenii și natura. Un keungut (Hangul: 큰굿), adică “mare ritual”, este ritualul șamanic coreean arhetipal, și fiecare dintre cele douăsprezece părți include un bonpuri (Hangul: 본 풀이), adică un mit despre un zeu.

http://www.wikiwand.com

Șaman coreean în timpul unui ritual

Coreenii antici credeau că fiecare obiect are un suflet și, ca atare, ritualurile șamaniste includ adorarea spiritelor și a demonilor care locuiesc în obiecte precum munții și râurile. Se crede că un șaman este capabil să comunice cu lumea spirituală. În mitologia coreeană, se spune că liderii timpurii ai Coreei au calități șamaniste sau pot fi descendenți ai șamanilor. Dangun, fondatorul mitologic al Coreei, se spune că posedă trăsături șamaniste și uneori este portretizat ca un zeu al munților, altfel cunoscut sub numele de sanshin.

Cel mai mare număr de mituri șamanice provin din Insula Jeju și din provincia Hamgyeong de Sud.

shamanism.sgarrigues.net

Pictură „ Shaman Dance” de Shin Yun-bok (1805)

În cultura coreeană există mituri ale creației, iar eu aș dori să prezint câteva dintre acestea.

Miturile creației explică cum a început lumea și de unde au venit oamenii. Acestea includ de obicei un prim bărbat sau o primă femeie care este responsabil(ă) pentru crearea lumii.

1.Changsega

Changsega (Hangul: 창세 가) este un mit de creație șamanist din Hammung, provincia Hamgyong, Coreea de Nord de astăzi. Povestea explică cum cerul și pământul au fost separați de un zeu uriaș numit Mireuk, care a așezat o coloană de cupru în fiecare colț al pământului pentru a susține cerul.

El a creat bărbați din cinci insecte de aur și femei din cinci insecte de argint. Omenirea a fost pașnică sub conducerea lui Mireuk, până când a apărut un alt gigant numit Seokga, iar cei doi au concurat pentru a conduce lumea umană. Seokga a câștigat, dar victoria sa a fost nedreaptă și este considerată, în acest mit, sursa răului și a păcatului în omenire.

2.Cheonjiwang Bonpuri

Cheonjiwang Bonpuri (Hangul: 천지왕 본 풀이) este un mit de creație șamanist din Insula Jeju, în Coreea de Sud de astăzi. Acesta povestește despre Cheonjiwang (Regele Ceresc), care coboară din ceruri pentru a lupta împotriva unui om brutal numit Sumyeongmangja, dar nu reușește în misiunea sa. Între timp, pe pământ, Cheonjiwang se căsătorește cu Bakiwang, care naște doi fii, Daebyeolwang (Regele Stea Mare) și Sobyeolwang (Regele Stea Mică). În cele din urmă, Cheonjiwang îi are pe fiii săi care concurează pentru a deveni conducătorii lumii umane. Sobyeolwang câștigă și-l pedepsește pe  Sumyeongjangja transformându-l într-o insectă.

3.Sirumal

Sirumal (Hangul: 시루 말) este un mit de creație șamanist din Osan, provincia Gyeonggi, în Coreea de Sud de astăzi. Povestea este realizată în fața unui vas de ceramică , denumit siru.

http://folkency.nfm.go.kr

Siru

În poveste, Dangchilseong petrece noaptea cu Lady Maehwa, care dă naștere a doi fii, Seonmun și Human, după frunze de Dangchilseong. Băieții sunt tachinați la școală pentru că nu au tată, dar învață despre tatăl lor și se urcă în cer pentru a-l întâlni. Apoi el îi dă lui Seomun împărăția lui Daehanguk, iar lui Human împărăția lui Sohanguk.

De asemenea, nu sunt excluse nici miturile fondatoare.În coreeană acestea sunt nimite geonguksinhwa (Hangul: 건국 신화) și explică întemeierea unei națiuni. Mijloacele antice fondatoare ale Coreei includ adesea o poveste despre unirea unui tată ceresc și a unei mame pământești. Coreea medievală a miturilor fondatoare a stabilit că guvernatorii coreeni au avut o linie divină, dar nu erau ei înșiși divini.

Cel mai important mit de acest fel îl prezintă pe Dangun, fondatorul mitic al primului regat coreean.

Prezentare: Dangun Wanggeom (Hangul: 단군왕검) este fondatorul lui Gojoseon, primul regat al Coreei. Se crede că a înființat Gojoseon în 2333 î.Hr. Povestea lui Dangun a fost înregistrată în două documente din secolul al XIII-lea d.Hr, Samgungnyusa și Evangheliul Ungi.

wikiwand.com

 Dangun fondatorul mitic al primului regat coreean

Bunicul lui Dangun, Hwan-in, a fost “Domnul Cerului”, în timp ce tatăl său, Hwan-ung, a coborât pe pământ și a fondat o societate pe peninsula coreeană. În unele versiuni ale mitului, societatea sa este situată pe Muntele Taebaeksan, iar în alte versiuni este situată pe Muntele Paektu.

aminoapps.com

Când un urs și un tigru au venit la Hwan-ung, cerându-i să-i facă oameni, le-a dat fiecăruia câte un pachet de mâncare sacră pentru a le mânca și le-a spus să rămână într-o peșteră timp de 100 de zile, după care devin umani. În timp ce tigrul a renunțat, ursul a urmat instrucțiunile lui Hwang-ung și a devenit o femeie umană pe nume Ungnyeo. Ungnyeo s-a unit cu Hwang-ung și a dat naștere lui Dangun. Dangun a condus Gojoseon timp de 1500 de ani înainte de a deveni un zeu de munte numit sansin.

Acestea sunt doar unele dintre miturile șamaniste și abia aștept să descopăr și alte lucruri din mitologia coreeană, voi?

Sursa: wikipedia.org

Autor: Mădălina Dima




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.