korean herald brewerie 3

4 generații duc mai departe tradiția preparării lichiorurilor în Jeju

În distileria administrată de o familie din Seongeup, un sat mic de la poalele munților Hallasan, pe insula vulcanică Jeju, Kim Hee-sook face totul după datina veche. Ea produce băuturile spirtoase reprezentative ale insulei Jeju – omegisul și gosorisul, la fel cum făceau strămoșii ei, folosind doar ingrediente locale – mei glutinos, orz, apă și nuruk de casă, inițiatorul fermentației. Vase tradiționale din lut sunt folosite pentru prepararea, distilarea și îmbătrânirea lichiorului.

„Această casă avea un acoperiș  de paie (ca și alte case din sat)”, a spus Kim, în vârstă de 60 de ani, în timp ce m-a condus în interiorul fabricii în Jeju Island Brewery, din satul  Seongeup, un loc turistic popular pentru arhitectura traditională a insulei.

Cu ani în urmă, o furtună a smuls acoperișul. Așa că am decis să îl înlocuim cu un acoperiș modern ”, a adăugat ea.

 

Kim Hee-sook -fotografie la fabrica de bere din Seungeup Folk Village de pe insula Jeju, 9 august (The Korea Herald)

Spre deosebire de exteriorul rustic, interiorul este modern, cu mese și scaune din lemn și o mulțime de spații de relaxare. Mulți turiști vizitează fabrica de bere pentru degustare, dar tot ce poate oferi acum Kim sunt băuturi nealcoolice, cum ar fi o cafea cu lapte. Pe langă spațiul destinant degustării existând și o cafenea.
“Momentan am rămas fără lichior”, a spus Kim.

Comenzile au crescut, dar producția este limitată de metodele tradiționale de producție.

Desemnată drept două dintre bunurile culturale intangibile ale insulei Jeju, omegisul este un lichior de mei și gosorisul este vărul său distilat. Cu aromele lor distincte, au obținut recunoașterea în rândul amatorilor de băutură, câștigând marele premiu la o competiție locală de băuturi alcoolice în 2017. În aprilie a acestui an, omegisul a fost prezentat drept băutura oficială la cina de stat din Seul dintre Coreea de Sud și Chile.

„A făcut parte din moștenirea familiei noastre de mult timp. Nu știam cât de valoros a fost la început “, a spus Kim. Abia în 2013, familia ei a achiziționat o licență pentru a vinde lichior.

Timp de generații, socrii lui Kim au condus o tavernă în Seongeup, până când distilarea lichiorului a fost interzisă în timpul guvernării coloniale japoneze (1910-1945).

„Bunica soacră a învățat-o pe soacra mea, care în 1995 a fost recunoscută drept deținătoarea bunului cultural intangibil, iar atunci am început să învăț de la ea”, a spus Kim.

Kim Hee-sook folosește metodele tradiționale de distilare pentru a-și produce lichiorurile „omegi” și „gosori”(The Korea Herald)

 

Acum,  Kim este „asistent didactic”, al doilea grad, imediat după soacra ei.

Anul trecut a primit un alt titlu, „Grand Master”, de la Ministerul Agriculturii.

Pentru a face omegisul, trebuie să stăpânești fabricarea omegitteok, un tort de mei glutinos în formă de gogoașă, a explicat ea. Apoi, trebuie să fermenteze omegitteok până când capătă acel gust unic dulce-acru. Procesul durează mai mult de o lună.

Omegisul lui Kim, clar ca sake, are un conținut de alcool de 16%, în timp ce varianta de soju, gosorisul, are 40% alcool. Cuvântul „omegi” provine din cuvantul mei (în dialectul Jeju) iar gosori se referă la felul special de vase folosite în procesul de distilare. Sul înseamnă lichior.

Lichiorurile nu sunt doar moștenirea familiei sale. Fabricarea lor  a fost o practică obișnuită în rândul nativilor din Jeju, dar s-a stins sub suprimarea japoneză, a dispărut mai mult din cauza industrializării rapide și, mai recent, a scăzut în fața unor  băuturi precum soju și makgeolli ieftine, fabricate în regim industrial.

Istoric, Jeju a fost printre cele trei regiuni renumite pentru tradiția sa de distilare, celelalte fiind Gaeseong în Coreea de Nord și Andong în provincia Gyeongsang de Nord.

„Oamenii văd acum Jeju ca o insulă minunată. Dar pe vremuri, insula era doar un teren dur și arid, unde orezul nu putea fi cultivat ”, a spus ea.

Tăiați de pe continent, localnicii trebuiau să fie autosuficienți. Meiul și orzul au fost cele două cereale principale cultivate acolo, iar femeile din Jeju le-au folosit pentru a produce alcool pentru consumul familiei, a continuat ea.

Omegisul (stânga) este un vin de mei și gosorisul este vărul său distilat.

„Copiii din Jeju au crescut cu mirosul de băutură al mamelor lor. Acesta este motivul pentru care numim omegisul și gosorisul „spirtul mamelor”.

În timpul zilei, se spălau pe câmp sau pe mare. Când se întorceau acasă, se așezau în fața cuptorului din bucătărie, gătind mei ore întregi, dând din cap câteodată. Când era aproape zorii zilei, se întorceau în pat langă copiii lor.

”Așa știam că cine s-a așezat lângă mine este mama – după miros” a spus ea, adăugând că propria ei mamă obișnuia să facă lichior, deși era diferită de felul în care o fac socrii.

Fiul cel mai mic al lui Kim, în vârstă de 32 de ani, s-a gândit să continue afacerile familiei și acum o asistă și învață de la ea.

„În zilele noastre, mulți tineri vin aici, dorind să învețe de la mine. Sunt atât de pasionați de lichiorurile tradiționale. Sunt o inspirație pentru mine ”, a spus Kim, adăugând că erau trei tineri ucenici care lucrau la distilerie în momentul interviului.

Întrebată despre gândurile sale privind standardizarea, modernizarea și producția în masă, Kim a spus fără ezitare: „Nu am început acest lucru pentru a câștiga bani”.

„Gosorisul nu este gosorisul dacă nu este distilat cu un adevărat gosori”, a adăugat ea.

Interviu realizat de  Lee Sun-young pentru The Korea Herald.

 

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.