£ÛÉç»á£Ý£¨3£©¶à²Ê»î¶¯Çì¡°ÁùÒ»¡±

Coreea de Sud celebrează astăzi magia copilăriei – Ziua Copilului

În Coreea de Sud, luna mai este considerată „Luna Familiei”, întrucât pe parcursul ei se celebrează diverse zile legate de familie. Prima este astăzi, 5 mai – „Ziua Copilului”, unul dintre cele mai vesele evenimente din această perioadă a anului, iubit de toată lumea, pentru până la urmă „adulții sunt doar copii mari”, așa cum spunea Walt Disney. Chiar dacă unii oameni ar crede că această zi este destinată doar micuților…haideți să iubim copiii din noi!

Sursa foto: 90daykorean

ORIGINILE  SĂRBĂTORII

Sursa foto: Flickr

Poate vă întrebați care e povestea din spatele acestei sărbători. Pe scurt, Ziua Copilului din Coreea își are rădăcinile în anii 1920 și a fost desemnată de scriitorul și activistul Bang Jeong Hwan (방정환), fiind  o modalitate de a sărbători copiii și de a le evidenția nevoile, totodată promovând iubirea.

Evenimentul se ținea inițial pe 1 mai, dar deoarece la acea vreme se suprapunea cu Ziua Muncii fost mutat pe 5 mai și a devenit sărbătoare publică oficială 40 de ani mai târziu. Se spune că este la fel de anticipată ca și Crăciunul, aducând copiilor fericire, ei fiind vedetele zilei.

MODALITĂȚI DE A CELEBRA

Sursa foto: Teacherspage.wordpress

În mod tradițional, în această zi copiii primesc bani de buzunar, gustări delicioase și, cel mai important, atenția completă din partea părinților, care reușesc să petreacă timp cu ei și să viziteze împreună parcuri de distracții precum Lotteworld sau grădini zoologice, acestea fiind două locuri preferate de către copii. Picnicurile, excursiile la țară sau sporturile sunt de asemenea, populare, vremea fiind foarte frumoasă pentru activități în exterior în această perioadă.

Sursa foto: KoreaTimes

Totuși, anul acesta, la fel ca anul trecut, lucrurile s-au schimbat drastic din cauza situației nefericite cu care ne confruntăm cu toții și au fost anulate festivalurile și evenimentele, pentru a preveni răspândirea virusului. Dar nu înseamnă că micuții nu au alte activități de care să se bucure – jocurile pe smartphone sunt foarte populare, spre exemplu. Astăzi, la Independence Hall din Cheonan a fost organizat de către Vulturii Negri un spectacol aviatic impresionant, urmărit cu mare bucurie mai ales de copii.

ZIUA COPILULUI” ÎN LIMBA COREEANĂ

Vreți să aflați cum se spune Ziua Copilului în limba coreeană? Vă ajutăm noi! Este foarte simplu – expresia este creată din 2 cuvinte, copil = 어린이 – eorini și zi = 날 – nal. Așadar Ziua Copilului = 어린이날.

PREȘEDINTELE MOON JAE-IN ADUCE ZÂMBETE PE FEȚELE COPIILOR

Sursa foto: KoreaHerald

La fel ca în fiecare an, președintele Moon Jae-in s-a gândit la copii și a organizat o întâlnire online cu un grup de elevi de școală generală cu ocazia Zilei Copilului.

S-a alăturat marți evenimentului ce a avut loc în biroul său, Cheong Wa Dae, prima doamnă Kim Jung-sook, iar miercuri a fost lansat un videoclip aniversar, care marchează cea de-a 99-a Zi a Copilului din Coreea de Sud. La această întâlnire au fost invitați toți cei 38 de elevi de la școala generală Doseong din Pyeongchang, provincia Gangwon. Situată la 180 de kilometri est de Seoul, micuța școală este cunoscută pentru programul său de joacă oferit copiilor.

Sursa foto: KoreaTimes

„Ziua Copilului este o zi în care copiii sunt protagoniștii lumii”, le-a spus Moon celor mici. El și-a exprimat regretul că i-a întâlnit prin intermediul mediului online din cauza COVID-19. “Este cea mai mare dorință a mea să vă permit să vă jucați cu prietenii, cu măștile scoase, cât mai repede posibil”, a adăugat el. „Să facem eforturi împreună, respectând în același timp regulile de control și prevenire a virusului, astfel încât o astfel de zi să poată veni cât mai curând”.

Sursa foto: KoreaTimes

Este obișnuit ca președintele Coreei de Sud să invite copiii și familiile lor la Cheong Wa Dae în Ziua Copilului. Anul trecut, Moon a oferit în schimb un tur virtual al biroului său pentru copii pe fondul răspândirii coronavirusului. Președintele și prima doamnă și-au făcut apariția în lumea virtuală Minecraft și au oferit surpriza de a-i îndruma pe micuți prin Casa Albastră.

STARURILE K-POP DONEAZĂ PENTRU A AJUTA COPIII

Sursa foto: AllKpop

Vedetele K-pop încearcă să îmbunătățească viața copiilor. Câteva dintre celebritățile care au făcut o donație semnificativă anul acesta sunt Suzy, J-Hope, B.I., Kim Go Eun și Hyeri.

Recent, agenția lui Suzy a anunțat că a donat 89.200 dolari pentru a ajuta copiii Federației Happy Sharing Taekwondo. J-Hope a marcat de asemenea ziua copiilor donând 100 de milioane de woni organizației de dezvoltare a copilului ChildFund Korea, în sprijinul copiilor expuși violenței în Tanzania. Contribuția va fi utilizată pentru a construi un nou centru ce îi va ajuta pe copiii care au nevoie de tratamente, asistență juridică, consiliere etc.

Sursa foto: Koreaboo

B.I., care a revenit după o pauză de mai bine de doi ani, a dezvăluit că toate profiturile provenite din vânzările albumului său vor fi alocate copiilor fără adăpost din Coreea și din străinătate. Pe 4 mai 2021 s-a întâlnit oficial cu președintele la biroul World Vision din Seul pentru a-și oficializa donația. World Vision International este o organizație care se concentrează pe ajutorul umanitar.

Starul din The King: Eternal Monarch, Kim Go Eun, a donat, de asemenea, 100 de milioane de woni, echivalent cu achiziționarea a aproximativ 40.000 de măști, către Good Neighbours pentru a sprijini familiile cu venituri mici, copiii și persoanele în vârstă care nu pot obține măști din cauza focarului de virus. Girl’s Day’s Hyeri a donat și ea 100 de milioane de woni ca ajutor de urgență pentru copiii din Daegu, precum și pentru a ajuta familiile cu venituri mici, afectate de virus.

Sursa foto: en.yna.co.kr

Este uimitor să vedem cum Coreea de Sud reușește în continuare să treacă cu succes peste această criză, oamenii încercând să se bucure în fiecare zi la fel ca înainte, dar în moduri noi. Cu toții avem ceva de învățat din asta, cu siguranță.

Să rămânem sănătoși și să continuăm să trăim prețuind micile bucurii din viață, la fel cum o fac copiii!

Sursa foto: KTO




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.