1

A mirosi sau a nu mirosi, aceasta este intrebarea

Incep acest articol in starea de spirit a lui Hamlet pentru a discuta si a rapsunde la aceste intrebari curioase:

Coreenii miros urat sau nu?
Ei transpira?
De ce nu folosesc deodorant?

In primul rand, daca nu stiati inca, acum veti afla, majoritatea coreenilor, adica 99% dintre ei, nu miros urat atunci cand transpira. Stiti mirosul acela insuportabil care apare in zona axilei? Ei bine, coreenii nu il au!

Coreea nu este o Tara Minune si nici nu detine vreo vraja care va va face sa nu mai mirositi urat. Raspunsul este destul de simplu si are legatura cu….. GENETICA.

Transpiratia in sine nu produce niciun miros. E adevarat… Ceea ce produce mirosul sunt bacteriile ce traiesc pe pielea noastra si se hranesc din transpiratia si grasimea corpului nostru. La fel ca la orice fiinta vie, mancarea intra, mancarea iese.

Dupa ce se hraneste, bacteria defecheaza pe propria noastra piele si apoi ramanem cu acel miros ciudat, cunoscutul miros de sconcs. Da, mirosul pe care il simtim este excrementele bacteriei.

2

Toate acestea se intampla din punct de vedere microscopic. Dar asta nu se intampla in tot corpul nostru. Avem doua tipuri de glande sudoripare.

Glandele sudoripare ecrine sunt distribuite in intreg corpul uman, in densitati diferite. Secretia sa pe baza de apa reprezinta o forma de racire a oamenilor.

Glandele sudoripare apocrine produc materiale ce contin grasime. Aceste glande sunt prezente in principal in zonele axilei si perianale, iar activitatea lor este principala cauza a mirosului de transpiratie din cauza bacteriei care descompune compusii organici in glandele sudoripare ale acestora. Stresul emotional creste productia de transpiatie a glandelor sudoripare, sau mai precis, transpiratia deja prezenta in corpul tubular este impinsa afara. Glandele sudoripare apocrine servesc in primul rand ca glande de miros, devenind active in timpul pubertatii.

3

Haideti sa ne axam pe apocrine, care sunt localizate in axila, buric si organele genitale. Sudoarea iese din corp prin foliculul de par sau radacina parului.

In aceste locuri are loc procesul cu bacteria mentionat mai sus. Deci, daca folositi deodorant, aceste locuri vor deveni neprimitoare pentru bacterie, asa ca nu vom avea parte de ele si de excrementele lor urat mirositor.

Ok, dar de ce coreenii nu miros daca nici macar nu folosec deodorant?

Genetic vorbind, coreenii au mai putine glande apocrine decat alte rase. Da, puteti sa va puneti pe plans. Totul este din vina genei ABCC11. Exista doua feluri de variante ale acestei gene, cea G, care este cea mai comuna si A, cea care nu miroase. Conform studiilor, aceasta versiune se trage din generatiile trecute si este frecvent intalnita la oamenii din zonele reci.

In mod interesant, aceeasi glanda este responsabila si pentru productia de ceara din urechi. Cei care au tipul A au ceara uscata, unii chiar o pudra in loc de tipul de ceara ca pasta. Deci, daca aveti ceara uscata, probabil aveti tipul A al genei ABCC11.

4

Asadar, nu se intampla nimic magic in Coreea, de vina nu este kimchi-ul sau mancarea, ci genetica implicata in fiecare rasa. Coreenii, asa cum ati vazut in imagine, aproape ca nu au deloc tipul G.

Bineinteles ca, daca nu respectati regulile de igiena, veti mirosi urat indiferent daca sunteti sau nu coreean!

Asta explica de ce in Coreea nu exista o gama variata de deodorante. Cu ani in urma, doar cele importate, acum nu este greu sa le gasiti, dar nu sunt foarte ieftine. Daca mergeti in Coreea, cumparati-va deodorant de acasa, caci va fi mai ieftin.

Odata, un prieten coreean mi-a spus ca, dupa fotbal, s-a dat cu deodorant la vestiare doar pentru ca si restul lumii il folosea si nu dorea sa fie marginalizat din aceasta cauza. Ar fi amuzant sa ne gandim la situatia lui, dar din celalalt punct de vedere.

Atunci cand sunteti in dubii folositi un deodorant bun si, de ce nu, chiar si putin parfum! Mai bine decat sa aveti sansa de a va simti stanjenit din cauza mirosului corpului dumneavoastra.

Sursa text si foto: http://www.myblending.com/

Traducere: AleMi Ra




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.