Festivalul de film din Busan se deschide după doi ani tumultuoşi

Cel mai mare festival de film din Asia a început joi, 6 octombrie, în oraşul sudist din Coreea de Sud, Busan, cu lumea cinematografiei înca împartita în două tabere în urma unei dispute de doi ani pe fondul libertăţii artistice.

Ceremonia de deschidere a avut loc la Busan Cinema Center, cu 50.000 de participanţi, printre care actori, producători şi fani.

Festivalul din acest an va ţine pană sambătă, ecranizand 299 de filme din 69 de ţări din întreaga lume, o listă aproape la fel de mare ca cea de anul trecut, care a inclus 304 filme din 75 de ţări.

aen20161005009652315_05_i

În fruntea celor 299 de filme s-a aflat pelicula regizorului coreean-chinez Zhang Lu, “A quiet dream”, care spune povestea unei tinere femei coreene care deţine un bar şi işi îngrijeşte tatăl paralizat, şi a celor trei bărbaţi care încearcă să o cucerească.

Acesta a devenit primul film coreean care a deschis festivalul, dupa “Always”, un film romantic regizat de Song Il Gon in 2011.

Filmul regizorului irakian Hussein Hassan, “The dark wind”, despre iubire inocenta, valori tradiţionale şi coliziunea dintre credinţe religioase opuse, va închide festivalul.

În secțiunea Gala de Prezentare pentru difuzarea celor mai recente lucrări ale regizorilor de geniu contemporani, patru filme, “Bleed for This” de Ben Younger, “Daguerrotype” de Kiyoshi Kurosawa, “Rage”, de Lee Sang Il, şi “Your Name” de Makoto Shinkai, sunt așteptate cu nerăbdare de fanii filmului.

Unsprezece filme din zece țări, printre care “A Billion Colour Story”, al regizorului indian Padmakumar Narasimhamurthy şi “In Between Seasons” de către sud coreeanul Lee Dong Eun, concurează în secțiunea “New Currents” pentru regizori noi din Asia.

Programele speciale includ retrospectivele pentru veteranul regizor coreean, Lee Doo Zoung, și regizorul iranian, câștigător multiplu, Abbas Kiarostami, care a murit în luna iulie a acestui an, cu un accent deosebit pus pe cinematografia columbiană.

aen20161005009652315_04_i

Lista participanţilor pare a fi la fel de bogată ca de obicei, dar la o analiză mai atentă se pot observa cu ușurință cicatricile lăsate de ultimii doi ani de dispute dintre directorii de festival și orașul sponsor, Busan.

Din 2014 încoace, BIFF și guvernul metropolitan din Busan s-au aflat într-un conflict asupra a ceea ce unii au numit “interferențe municipale”, atunci când, directorul executiv de la momentul respectiv, Lee Yong Kwan, a hotărat ecranizarea unui documentar controversat, în ciuda opoziției din partea primarului din Busan și a președintelui comitetului de organizare al BIFF, Suh Byung-soo. Pentru cei care nu stiu deja, oraşul Busan finanţează aproximativ jumătate din bugetul anual al festivalului.

Disputa l-a forţat pe Lee să demisioneze, iar Kang Soo Youn, o actriţă celebră, a ajuns unicul director executiv.

BIFF a susţinut ca auditul fără precedent al reprezentanţilor oraşului asupra organizatorilor festivalului si limitările drastice au reprezentat represalii politice. Din acest motiv, grupuri cinematografice locale au declarat ca vor boicota festivalul de anul acesta, acuzand oficialii pentru reprimarea libertăţii artistice. Acesţia au raspuns acuzaţiilor susţinand că auditul a avut ca scop să descopere şi să înlăture neregulile, adăugand că însuşi Lee şi partizanii lui erau partinitori politic şi că se foloseau de festival pentru a-şi promova propriile idei.

Patru dintre cele nouă grupuri au renunţat la boicot mai tarziu, o dată cu demisia lui Suh de la presedinţia comitetului de organizare a festivalului şi cu impunerea unor reguli care să il menţină liber de orice viziune polítică.

In mai, directorul fondator al festivalului, Kim Dong Ho, a fost numit în funcţie în locul primarului din Busan, Suh.

Din cauza celor cinci grupuri care încă îşi susţin boicotul, unele dintre filmele care au făcut senzaţie recent in Coreea de Sud vor lipsi de la categoría “Korean Cinema Today-Panorama”, categorie care premiază ecranizările aclamate de către critici sau care au avut succes la box-office.

“Train to Busan” şi “Tunnel” nu s-au aflat pe lista deoarece producătorul primului, Lee Dong Ha, şi regizorului celui de-al doilea, Kim Seong Hun, sunt membri ai asociaţiilor Producer’s Guild of Korea (PGK) si Director’s Guild of Korea (DGK), grupuri care nu participa la festival anul acesta.

Un oficial al studioului care a produs “Train to Busan”, Redpeter Co., a declarat pentru Yonhap cu condiţia anonimităţii: “Am decis să nu înscriem filmele noastre la festival fără scuze din partea primarului din Busan şi fără măsuri care să restaureze onoarea fostului director, Lee Yong Kwan.”

Cele două filme portretizand dezastre au atras anul acesta în Coreea de Sud aproximativ 11.5, respectiv 6.5 milioane spectatori.

aen20161005009652315_06_i

Actorul sud-coreean Kim Eui Sung a ţinut un poster pe care scria “Festivalul de Film Independent de la Busan” în timp ce mergea pe covorul roșu în timpul ceremoniei de deschidere. Actorul din “Train to Busan” a vizitat Busan în calitate de membru al juriului pentru premiul BIFF pentru actori, împreună cu actrița Cho Min Soo.

Un grup de lucru format din cele nouă grupuri de film care au anunţat boicotul au distribuit participanților la festival autocolante pe care scria “Sprijiniti BIFF, sprijiniti-l pe domnul Lee”. “Domnul Lee” se referă la Lee Yong Kwan.

“Cu toate că unele grupuri şi-au retras boicotul, nu susținem totul despre festivalul de film Busan,” a declarat un membru al grupului operativ solicitand să nu fie numit. “Există opinii conform cărora sunt necesare mai multe măsuri pentru a asigura independența festivalului, iar problema restabilirii onoarei lui Lee rămâne nerezolvată.”

PGK și DGK au decis, de asemenea, să nu organizeze evenimentele anuale în acest an din cauza disputei persistente.

DGK a acordat până acum premiu pentru  “Korean Cinema Today-Vision” categorie pentru producători coreeni de filme indie, dar va sări peste premiul pentru anul acesta. PGK nu va organiza “PGK night”, o petrecere de rețea pentru oameni din industria filmului coreean.

Cele patru cele mai mari firme de producţie cinematografică din Coreea – CJ Entertainment, Showbox, Next Entertainment World şi Lotte Entertainment – vor sări peste evenimentele anuale pentru a anunța reporterilor proiectele de film viitoare.

Asta se datorează parțial din cauza legii anti-grefă, care a intrat în vigoare săptămâna trecută, precum și pentru a se distanța de impasul persistent din jurul festivalului de film.

Așa-numita lege Kim Young Ran, denumită după fostul șef al Comisiei Anticorupție pentru Drepturile Civile, interzice funcţionarilor publici, educatorilor și jurnaliștilor primirea de mese gratuite în valoare de peste 30.000 woni (US $ 27), de cadouri în valoare de mai mult de 50.000 de woni şi de bani sau felicitări de condoleanţe  mai mari de 100.000 woni.

Un oficial Showbox a declarat: “Deja ne-am decis să nu organizăm petrecerile noastre anuale înainte ca legea Kim Young Ran să intre în vigoare. Nu putem lua partea unei tabere, deoarece disputa BIFF nu a fost încă rezolvată.”

Acele petreceri reprezentau o parte esențială a festivalului de film, deoarece mulți actori celebri și regizori obişnuiau să participe.

Oamenii de știință de film și cei care votează filmele pentru Coreea Media Rating Board nu au fost invitați la festivalul din acest an, deoarece costurile lor de hotel  și de zbor nu mai sunt acoperite de bugetul festivalului, de la intrarea în vigoare a legii.

Organizatorii BIFF spun că legea aduce şi mai multe probleme festivalului, care este deja intr-o dispută adancă cu oficialii oraşului.

“Fără o petrecere sau o recepție, acesta nu poate fi un festival de film”, a declarat un oficial al oraşului Busan. “Mi-e teamă că splendoarea BIFF va fi afectată de legea lui Kim Young Ran.”

Festivalul a trebuit, de asemenea, să mute toate evenimentele în aer liber programate pentru BIFF Village, înființat pe plaja Haeundae, la Dureraum Square, în Cinema Center Busan din cauza taifunului Chaba, care a dărâmat zidurile instalațiilor improvizate.

aen20161005009652315_03_i

Mulți regizori și actori de film de renume mondial vor participa la festival, dar dimensiunea listei de participanţi a fost în mare măsură redusă faţă de festivalurile din trecut.

Lista ii include pe Miles Teller și Aaron Eckhart, starurile filmului biografic de box al lui Ben Younger, “Bleed for this”.

Teller este cel mai bine cunoscut fanilor americani și coreeni de film ca Andrew Neiman în “Whiplash”, un film care a atras aproximativ 1,6 milioane de cinefilii din Coreea de Sud. În țară, mai mult de 1 milion de spectatori este considerat un mare succes pentru filme indie. Eckhark este cel mai bine cunoscut pentru rolul lui Harvey Dent în “The Dark Knight”, un film cu super-eroi din 2009, regizat de Christopher Nolan.

Printre regizorii de film aclamati din Asia, vin la Busan Hou Hsiao Hsien din Taiwan și Hirokazu Koreeda din Japonia, doi obisnuiti ai BIFF. Filmele lor nu au fost invitate la festival, dar ei vor participa la o sesiune de discuţii de grup despre industriile de film din Asia, cu regizorul sud-coreean Lee Chang Dong.

Sursa text & foto:

http://english.yonhapnews.co.kr/culturesports/2016/10/05/0701000000AEN20161005009652315.html

Traducere: Daniela Iscu




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.