Un festival de 4 zile din Makpo, Coreea de Sud, isi propune sa promoveze pacea in Asia de Est

Ca parte a eforturilor de a promova pacea în Asia de Est, dar şi pentru a celebra povestea de la începutul secolului al 19-lea despre supraviețuitorul naufragiului coreean, Moon Sun-deuk (1777-1847), un festival de patru zile s-a deschis joi, 8 decembrie, în oraşul Makpo, de pe coasta sud-vestică a Insulei Ui.

După ce barca lor a fost lovită de un taifun în 1801, Moon, un comerciant care a trăit pe insulă, a supravieţuit plutind în derivă spre sudul insulei Okinawa din Japonia, împreună cu unchiul său și alți patru colegi, iar apoi au terminat prin a vedea Filipine, Macao și China. Acestia au fost loviți de taifun în timp ce se întorceau acasă de pe o altă insulă din apropiere, după achiziționarea unui anumit  pește cunoscut sub numele de “hongeo”, o delicatesă în regiune.

Ei au reușit să ducă barca deteriorată la Okinawa, care la acel moment era cunoscută sub numele de Regatul Ryukyu, regiune ce avea legături diplomatice cu dinastia Joseon. Supraviețuitorii şi-au însuşit limba și cultura locală timp de opt luni înainte de a încerca să se întoarcă acasă la bordul unei nave ataşată Chinei.

În drum spre China, nava a fost distrusă din nou și ei au eşuat pe țărmul din Filipine, unde au rămas timp de încă nouă luni. În cele din urmă, au ajuns la Macao și apoi s-au angajat într-o excursie de 14 luni, în timpul căreia au călătorit la Nanjing, la Beijing și Uiju din Joseon, înainte de a se întoarce în orașul lor, în ianuarie 1805.

aen20161208009100315_01_i

Aceasta fotografie nedatată arată statuia unui supraviețuitor al naufragiului coreean de la începutul secolului al 19-lea,  Moon Sun-deuk (1777-1847), de pe Insula Ui, orașul Mokpo.

Un savant numit Jeong Yak-Jeon (1758-1816), exilat la acea vreme, a înregistrat povestea negustorilor în cartea sa, “Pyohaesimal” (“Evidența derivei pe mare”), în care a detaliat modul de viață, corăbiile, suvenirurile şi clima, precum și itinerariul odiseei lor.

Moon a dobândit limbile țărilor pe care le-a vizitat și, datorită ochilor săi ageri, s-a familiarizat şi cu modul în care oamenii străini trăiau. El a dat dovada, de asemenea, unor abilități de memorie splendide. De altfel, tocmai datorită abilităților sale de interpretare, cinci persoane filipineze, care au fost naufragiate pe insula Jeju din Marea de Sud, în 1801, au putut să se întoarcă acasă nouă ani mai târziu. La început, filipinezii au fost repatriați în China, dar au fost trimişi înapoi în Coreea deoarece aceştia nu au fost recunoscuţi ca fiind chinezi. Moon, care se pricepea să se înțeleagă cu oamenii străini, a avut un rol important deoarece i-a ajutat să înceapă călătoria spre casă.

În timpul festivalului, organizat de un corp civic care promovează arta de stradă, oameni de știință și experți din Coreea de Sud, Okinawa și Filipine se vor reuni pentru a discuta despre modalitățile de a căuta pacea în regiunea Asiei de Est.

Alte evenimente includ un omagiu memorial pentru Moon în locul său de naștere de pe insula sud-coreeană, spectacole folclorice susţinute de către cele trei țări și un seminar internațional.

Organizatorii intenționează să invite reprezentanți din Macao și China la festivalul de anul viitor, în încercarea de a-și îndeplini obiectivul propus de promovare a păcii regionale bazată pe viața remarcabilă a omului coreean.

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr/national/2016/12/08/0302000000AEN20161208009100315.html

Traducere: Corina Stan




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.