AEN20170116004852315_01_i

Hwang Kyo-Ahn solicită presiune generală pentru a induce denuclearizarea Coreei de Nord

Președintele interimar al Republicii Coreea de Sud și, totodată, prim-ministrul Hwang Kyo-Ahn a cerut realizarea unor eforturi continue pentru a induce denuclearizarea Coreei de Nord prin presiune generală, pe fondul amenințărilor tot mai mari venite din partea țarii comuniste.

În cursul unei întâlniri a oficialilor de top din rândul securităţii și diplomaţilor, Hwang a subliniat, de asemenea, necesitatea unor eforturi serioase pentru a consolida coordonarea și cooperarea politică cu viitorul guvern SUA programat să preia funcția vineri, 20 ianuarie. Întâlnirea a avut loc în timp ce guvernul de la Seul caută să înlăture temerile că ar putea exista un vid de politică externă, în urma demiterii parlamentare de luna trecută a președintei Park Geun-hye din cauza scandalului de corupție care a zguduit Coreea de Sud.

“(Noi), trebuie să ne continuăm eforturile pentru a induce denuclearizarea Coreei de Nord prin valorificarea cadrului actual de presiuni diplomatice generale”, a declarat Hwang, citata de Yonhap, menționând că instabilitatea în Peninsula Coreeană continuă să crească din cauza amenințărilor nucleare tot mai dese venite de la Phenian.

“Am luat măsuri speciale (pentru a face față amenințărilor nucleare -n.r.), pe baza celor trei piloni – rezoluțiile (sancțiunile) Consiliului de Securitate Natiunilor Unite, sancțiunile autonome ale țărilor majore și presiunea globală asupra Nordului”, a adăugat el.

AEN20170116004852315_01_i

Hwang a subliniat, de asemenea, posibilitatea ca regimul recalcitrant ar putea recurge la acte provocatoare sau să lanseze o campanie “înșelătoare” pentru dialog, în timp util pentru depunerea unui jurământ al noii administrații de la Washington. În plus, președintele interimar încurajează oficialii de top să continue cooperarea strânsă cu Organizația Națiunilor Unite și principalele țări pentru a aborda încălcările drepturilor omului ale Phenianului, spunând că soluționarea problemei este necesară pentru a deschide viitorul unei Coreei unificate.

Printre participanții la întâlnire s-au enumerat ambasadorii din Coreea de Sud în cele patru mari state: Statele Unite ale Americii, China, Japonia și Rusia.

Luând la cunoştiinţă schimbările în curs de desfășurare în contururile de securitate și de diplomație din nord-estul Asiei și de mai departe, participanții au fost de acord să trateze “proactiv și strategic”, menținând în același timp coerența politică, se arata într-un comunicat de presă ce a urmat intalnirii. Potrivit comunicatului, Seulul a decis să facă presiuni pentru consultări politice la nivel înalt cu Washington-ul, ca parte a eforturilor de dezvoltare a cooperării globale cu administrația republicană axată pe denuclearizarea Phenianului, realizarea bidirecţională a comerțului și alte probleme.

Pe fondul conflictului diplomatic tot mai mare cu Beijingul legat de desfășurarea planificată a unui sistem de apărare antirachetă SUA (problema THAAD -N.R.), Seulul a decis să facă eforturi din mai multe unghiuri pentru a rezolva problema, “conform principiului că este o problemă de siguranță națională”.

Reamintim ca Beijingul s-a opus realizării planificate a unui sistem avansat de apărare anti-rachetă SUA în Coreea de Sud, argumentând că aceasta ar putea submina interesele de securitate ale Chinei. Recent, ca o ripostă aparentă, guvernul chinez a luat o serie de măsuri împotriva întreprinderilor şi artiştilor cu origini sud-coreene.

În ceea ce privește scandalul recent reaprins cu privire la sclavia sexuală din timpul războiului din Tokyo, guvernul intenționează să-şi mențină poziția conform căreia trebuie să dezvolte în mod continuu relațiile bilaterale în timp ce “respectă” acordul luat ca punct de reper în 2015 pentru a aborda problema in cauza.

Tokyo a protestat puternic dupa recenta ridicarea a unei statui care simbolizează foști sclavi sexuali coreeni în fața delegaţiei sale din oraşul sudic al Coreei de Sud, Busan, argumentând că monumentul a încălcat acordul bilateral semnat in urma cu doi ani.

Seulul a decis, de asemenea, să depună eforturi pentru a îmbunătăți comunicarea și încrederea cu Moscova prin extinderea cooperării reciproc-avantajoase, în special în dezvoltarea resurselor bogate subdezvoltate ale Orientului Îndepărtat Rus.

Separat, ministrul de externe Yun Byung-se a organizat o întâlnire a diplomaților de cel mai înalt rang pentru a discuta despre “provocările diplomatice și de securitate grave” cu care se confruntă țara. În discursul său din deschiderea intalnirii,  Yun Byung-se a declarat că tara sa se confruntă cu patru provocări majore care implică problemele nucleare ale Coreei de Nord, diplomația cu țările vecine, menţinerea poziţiei de lider la nivel mondial și problemele diplomatice care derivă din demiterea preşedintelui Park. Conform lui Yun, Coreea de Sud ar trebui să observe atent posibilele consecinţe ale dinamicii schimbatoare dintre SUA, China, Japonia și Rusia, în scopul de a preveni orice criză posibila și, in schimb, să extindă oportunitățile. În încheiere, el a subliniat importanţa garantării coerenței și continuităţii politicilor diplomatice și de securitate ale țării, în ciuda punerii sub acuzare a preşedintelui Park. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.