AEN20170707000351315_01_i

Coreea de Sud, Japonia si Statele Unite au convenit sa colaboreze pentru sanctiuni mai dure impotriva Coreei de Nord

Liderii Coreei de Sud, ai Japoniei si ai Statelor Unite au convenit sa colaboreze pentru sanctiuni mai dure ale Comunitatii internationale impotriva Coreei de Nord pentru cea mai recenta provocare a rachetelor, care a sugerat capacitatea sa de a viza majoritatea tarilor din lume, a declarat vineri, 7 iulie, un reprezentant al biroului prezidential din Coreea de Sud.

“Liderii au convenit asupra importantei si necesittaii unei presiuni intensificate asupra Coreei de Nord”, a spus acesta.

Discutiile trilaterale dintre presedintele sud-coreean Moon Jae-in, presedintele Statelor Unite Donald Trump, si premierul japonez Shinzo Abe au venit in ajunul summitului G-20 de la Hamburg, Germania, informeaza Agentia de stiri Yonhap.

De asemenea, a urmat lansarea testului Coreei de Nord a ceea ce a pretins a fi prima sa racheta balistica intercontinentala (ICBM), despre care expertii spun ca ar putea ajunge pe continentul american daca s-ar dovedi a fi la fel de eficienta cum s-a pretins.

Potrivit reprezentantului Cheong Wa Dae, cei trei lideri au convenit asupra necesitatii de a opri rapid programul de rachete al Nordului pentru a impiedica progresul acestuia, observand ca statul comunist pare sa fi facut deja progrese semnificative.

Vorbind cu reporterii Cheong Wa Dae din Hamburg, ministrul sud-coreean de externe, Kang Kyung-wha, a declarat ca liderii au convenit sa ia in considerare toate mijloacele disponibile pentru a aduce Coreea de Nord inapoi la masa negocierilor.

“Liderii celor trei tari au convenit asupra importantei opririi rapide a avansului in capacitatile nucleare ale rachetelor nucleare din Coreea de Nord, care se deplaseaza inainte vertiginos, asa cum se vede in afirmatia sa potrivit careia ultima sa racheta a implicat un ICBM”, a spus ea, potrivit Cheong Wa Dae.

“In acest sens, acestia au convenit de asemenea asupra necesitatii de a lua in considerare diferite mijloace pentru a plasa Coreea de Nord pe calea denuclearizarii in timp ce sanctiunile si presiunile impotriva provocarilor nord-coreene trebuie sa fie mai aspre”, a spus ministrul.

Conform Yonhap, Consiliul de Securitate al Statelor Unite a convocat o intalnire de urgenta la New York pentru a discuta despre lansarea ulterioara a rachetelor Coreei de Nord, dar nu a reusit sa produca o reactie comuna in ciuda protestelor aparente din partea Chinei si a Rusiei, considerate aliati comunici ai Nordului, impotriva sfidari din partea Phenianului.

Cei trei lideri au subliniat, inca o data, importanta unui rol mai important din partea Chinei in impiedicarea dezvoltarii capacitatilor nucleare si de rachete ale Coreei de Nord.

“In plus, liderii celor trei tari au convenit sa comunice strans cu partile chineze si ruse prin forumuri bilaterale si multilaterale care vor avea loc la urmatorul G20, inclusiv summit-ul Coreea-China de astazi, recunoscand importanta rolului activ al Chinei pentru progresul in problema nucleara nord-coreeana”, a afirmat ministrul de externe din Coreea de Sud.

La summit-ul bilateral de la Berlin de joi, 6 iulie, Moon si omologul sau chinez, Xi Jinping, au remarcat ca sunt necesare masuri mai dure impotriva Coreei de Nord, dar numai pentru a o readuce la masa de dialog, astfel incat lumea sa poata rezolva problema nucleara nord-coreeana in mod pasnic.

Potrivit rapoartelor anterioare, Trump a spus ca SUA considera “lucrurile destul de grave” pentru Nord. Remarcile sale au venit dupa ce ambasadorul SUA, Nikki Haley, a declarat ca tara sa era gata sa foloseasca forta militara impotriva Coreei de Nord, daca era necesar, desi prefera sa nu mearga in aceasta directie.

La intalnirea cu liderii americani si japonezi, presedintele sud-coreean a explicat politica sa de denuclearizare in faze a Nordului, care solicita reluarea dialogului cu statul izolat dupa ce acesta din urma face primii pasi spre denuclearizare.

El a propus, de asemenea, sa se intalneasca cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, pentru a discuta, in parte, un astfel de proces, in orice moment si in orice loc in conditii corecte.

Folosirea posibila a fortei impotriva Nordului nu a venit in urma intalnirii de la cina gazduita de Trump, a incheiat declaratia reprezentantul Cheong Wa Dae. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.