AEN20170713006300315_06_i

Artistul Jang Jong-wan lanseaza promisiunea falsa de utopie in lumea distopica

Artistul Jang Jong-wan nu crede in utopie sau in paradisul ceresc. Convingerea falsa a contrariului, spune el, ii determina pe oameni sa inventeze cu nerabdare o lume de fantezie, unde pot sa aiba parte de o mangaiere falsa in eventuala rascumparare.

Sub arta, picturile pline de elemente de propaganda, asemanatoare cu cele ale idealurilor socialiste, isi gasesc astfel de opinii sceptice despre increderea oarba a oamenilor in mantuire si despre goliciunea acestor incercari.

Jang personifica animalele in descrierea oamenilor care traiesc in ceea ce el numea “fantezie falsa”. Veveritele se roaga solemn la o bucata de hartie, un liliac zboara avand un trifoi cu patru foi in gura in timp ce o ramura de copac este injunghiata in spate si un cerb are un loc sacru oferit de oameni intr-o opera de arta frumos pictata pe piele de caprioara.

“Am fost interesat de faptul ca oamenii produc fantezie atunci cand sunt nervosi. Ei se agata disperat de lumea iluzorie, fie ca este religie sau tehnologie, creata de credinta oarba ca se pot salva”, a declarat Jang in varsta de 33 de ani agentiei de presa Yonhap.

Interviul a avut loc la galeria Arario din Seoul, unde a cincea sa expozitie solo “Farm Organic” s-a deschis joi, 13 iulie, si se desfasoara pana pe 27 august.

“Cu trei cuvinte cheie, anxietate, iluzie si rascumparare, am creat aceasta expozitie tematica sub utopie nervoasa. O expresie excesiv de optimista a lumii si a viitorului sau, in mod interesant, evoca sentimentele exact opuse din interiorul sau”, a spus Jang continuand “Asa cum va simtiti inconfortabil cand sunteti in jurul unei persoane care intotdeauna reactioneaza exagerat, am atras atentiea asupra faptului ca acele imagini ceresti par sa sublinieze mai degraba falsitatea si nerealitatea lor”.

Artistul a crescut in orasul industrial din sud-estul Ulsanului sau “Hyundai City”, pentru ca este locuinta Hyundai Motor si Hyundai Heavy Industries. El si-a reamintit ca a vizionat de multe ori un documentar “inchinat” fondatorului Chung Ju-yung in liceul condus de conglomerat. “Cand omul de afaceri a murit, intregul oras a fost in profunda durere. Oamenii se rugauin tacere si purtau o panglica ca o expresie a doliului”, a spus el.

“La acea vreme nu m-am gandit ca era ciudat. Dar cand m-am mutat la Seul pentru a merge la universitate, mi-am dat seama ca am trait intr-o mica tara socialista aproape asemanatoare cu Coreea de Nord”.

   Din moment ce realitatea l-a lovit, el a incercat sa-si indrepte atentia asupra oricarui autoritarist care cere respectul fortat de la el si sa se distreze pe seama lui.

Potrivit afirmatiei lui Jang, in timp ce este, in general, nefericit cu mediul lui de educatie, se simte inconfortabil atunci cand ii este permis sau este incurajat sa conteste pe cineva mai in varsta sau cu mai multa autoritate.

“Sincer, eu sunt in largul meu cand raman doar ca un timid observator, care face arta si se distreaza in spatele scenei. Sper ca oamenii sa-mi gaseasca de la inceput munca interesanta si distractiva, dar mai tarziu sa vada tensiunea si suspiciunea ciudata ascunse in interiorul picturilor”, a incheiat artistul. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.