AEN20170904001053315_06_i

Provocarile nucleare din Coreea de Nord pun pe jar comunitatea internationala

Coreea de Nord a efectuat duminica, 3 septembrie, un test al unei arme nucleare, cu o putere estimata intre 50 si 100 de kilotone, mai mult decat bomba de 15 kilotone ce a cazut peste Hiroshima. De asemenea, se considera ca Nordul este aproape de miniaturizarea unei arme nucleare, astfel incat sa poata fi atasata pe o racheta balistica, desi nu este clar daca arma a fost intr-adevar o bomba cu hidrogen, asa cum a sustinut Nordul.

Daunele provocate de o explozie de acea magnitudine ar putea sa distruga tot Seulul si parti din jurul provinciei Gyeonggi.

Expertii militari sud-coreeni estimeaza puterea celui mai recent test nuclear din Coreea de Nord la aproximativ 50 kt, fiind mai mica decat estimarile din S.U.A., China si Japonia.

Un expert militar a spus: “50 kt marcheaza  granita dintre o bomba de fuziune imbogatita si o bomba cu hidrogen”, ceea ce ar duce la anihilarea unei zone de 1,7 ori mai mare decat dezastrul de la Hiroshima.

Departamentul de Aparare al SUA a efectuat un test simulat in 1998 pentru a determina gradul de deteriorare pe care Seulul l-ar suferi daca o arma nucleara de 15 kt ar exploda peste garnizoana Yongsan din centrul orasului.

Testul a revelat structuri care s-ar dezintegra pe o raza de 150 m, iar persoanele care se afla intr-o raza de 1,5 km ar suferi arsuri de gradul trei. Un numar estimat la 620.000 de oameni ar muri, pe cand explozia de la Hiroshima a ucis aproximativ 135.000 de oameni.

Dar avand in vedere densitatea crescuta a populatiei din Seul, decesele ar fi chiar mai mari, iar expertii estimeaza ca ar avea loc aproximativ 2 milioane de decese daca asupra Seulului este lansata o arma nucleara de 50 kilotone.

Daca explodeaza la o distant de 100 km deasupra Seulului, pulsul electromagnetic ar imobiliza toate dispozitivele electronice.

Dar guvernul sud-coreean care a subestimat intotdeauna intensitatea exploziilor nucleare din Coreea de Nord, afirma ca a detectat un cutremur de 5.7 pe scara Richter dupa testul de duminica, in timp ce SUA si China au masurat un tremor de 6.3, echivalent cu o arma nucleara de 200-1000 kt.

O arma nucleara de 100 kt care explodeaza deasupra  Seulului ar avea ca rezultat deteriorarea unei zone de 2,5 ori mai mare decat Hiroshima, ceea ce inseamna ca majoritatea capitalei ar fi transformata in cenusa. Structurile alfate pe o raza de 370 m de o astfel de explozie s-ar evapora, in timp ce cele aflate pe raza de 2,5 km ar arde sau s-ar topi. Nici o fiinta vie nu ar supravietui unei astfel de catastrofe.

Oamenii aflati pe raza de 3,75 km departare de o asemenea explozie ar suferei arsuri de gradul trei, iar cladirile aflate intr-o raza de 11,25 km ar suferi pagube masive.

In urma testului nuclear din Nord, oficiali ai Coreei de Sud au declarat luni, 4 septembrie, ca armata sud-coreeana a efectuat un exercitiu combinat. Antrenamentul care vizeaza imbunatatirea capacitatii de lovire a locului de incercare nucleara de la Pyunggye-ri a implicat sistemul de rachete balistice Hyunmoo si avioanele de lupta F-15K.

In timpul exercitiului, rachetele  de tip Hyunmoo-2A sol-sol si avioanele F-15K SLAM-ER cu ghidare precisa aer-sol au lovit cu precizie o tinta desemnata in Marea de Est, potrivit Sefilor de Stat Major ( JCS).

Acestia au spus ca intervalul pana la obiectivul simulat a fost stabilit tinand cont de situl de testare nucleara de la Punggye-ri din Nord.

JCS nu au specificat locul de desfasurare a antrenamentuluii de luni. De exemplu, oficialii din domeniul apararii au declarat ca zona Punggye-ri a Nordului este situata la 280 km distanta de Sokcho, un oras din provincia Gangwon din Coreea de Sud.

Gama Hyunmoo-2A este de aproximativ 300 km, iar SLAM-ER poate zbura pana la 270 km.

“Exercitiul demonstreaza hotararea armatei sud-coreene de a distruge nu numai originea provocarii, ci si conducerea si fortele de sprijin ale inamicului daca acestea ameninta securitatea poporului nostru”, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al JCS, colonelul  Roh Jae-cheon.

El a adaugat: “Am organizat exercitiul de fotografiere la distanta reala, simuland zona Punggye-ri ca origine a provocarii.”

In acelasi timp, un official al Ministerului Apararii Nationale a declarat ca acesta se pregateste pentru masuri comune cu armata americana pentru un spectacol de forta impotriva provocarii Nordului.

“Coreea de Sud si Statele Unite se afla in discutii cu privire la modalitatile adecvate privind aceasta problema”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Moon Sang-gyun, intr-o conferinta de presa.

Pe fondul ultimelor teste nucleare din Nord, Moon a reafirmat evaluarea efectuata de Seul, punand amploarea cutremurului artificial la 5.7, ceea ce inseamna un randament  exploziv de aproximativ 50 de kilotone.

“Evaluarea noastra se bazeaza pe date obiective”, a subliniat el, citand criteriile stabilite de agențiile internationale asociate, cum ar fi Organizatia Tratatului de interzicere totala a testelor (CTBTO).

Unele grupuri de experti straini au afirmat ca testul nuclear al Nordului a provocat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, ceea ce a produs o putere distructiva care depaseste 100 kilotone.

Intre timp, Coreea de Sud incearca sa dubleze sarcina utila maxima a rachetelor sale balistice. In conformitate cu acordul bilateral cu SUA revizuit in 2012, acesta poate dezvolta rachete balistice cu o raza de pana la 800 km si o sarcina utila de pana la 500 kg.

In discutiile telefonice recente, presedintele Sudului, Moon Jae-in, si presedintele S.U.A., Donald Trump, au convenit “in principiu” sa revizuiasca asa-numitele orientari pentru rachete.

O alta masura luata de Parlamentul Coreei de Sud a fost adoptarea unei rezolutii care condamna cu fermitate Coreea de Nord pentru ultimul sau test nuclear si indeamna guvernul sa realizeze “masuri puternice si eficiente” ca raspuns.

Adunarea Nationala a aprobat rezolutia cu 163 de voturi si sapte abtineri la o zi dupa ce Pyongyang a efectuat un test despre ceea ce pretinde ca este o bomba cu hidrogen atasata de o racheta balistica intercontinentala.

“Adunarea Nationala a Republicii Coreea nu va tolera niciodata nici o incercare de a escalada tensiunile din Peninsula Coreeana si indeamna insistent Nordul sa opreasca imediat toate actele sale provocatoare”, se arata in rezolutie.

“De asemenea, clarificam faptul ca provocarile nucleare si de rachete nu vor ajuta eforturile sale de a mentine regimul nord-coreean in nici un fel si avertizeaza ca provocarile sale continue ar putea duce la izolarea internationala si auto-distrugere”, a fost adaugat in aceasta.

De asemenea, rezolutia a cerut guvernului din Seul sa-si revizuiasca politica in privinta Coreei de Nord si sa caute masuri eficiente, in cooperare cu comunitatea internationala, pentru a-i elimina Nordului complet dorinta de provocare.

Tot ca raspuns la ultimul test nuclear al Coreei de Nord, considerat cel mai puternic de pana acum, presedintele sud-coreean si prim-ministrul japonez Shinzo Abe au convenit pe 4 septembrie sa duca cele mai dificile masuri posibile impotriva Coreei de Nord “la un nivel complet diferit”, a declarat un official al Cheong Wa Dae.

“Moon a avut o conversație telefonica de 20 de minute cu Abe la inceputul zilei pentru a discuta modalitatile de a raspunde ultimului test nuclear al Pyongyangului” ,a declarat purtatorul de cuvant al Cheong Wa Dae, Park Soo-hyun, reporterilor. Este pentru a sasea oara cand Moon a vorbit cu omologul sau japonez la telefon de la preluarea mandatului in luna mai.

“Moon i-a spus omologului sau ca este nevoie de masuri “mai substantiale” impotriva statului comunist “intr-o masura in care Phenianul poate intr-adevar sa realizeze presiunea” prin cooperarea cu comunitatea international”, a declarat Park.

Presedintele a subliniat necesitatea ridicari presiunii si a sanctiunilor “la nivelul maxim, astfel incat Nordul sa poata ajunge la masa negocierilor”.

   Acestia au convenit, de asemenea, sa caute o rezolutie mai puternica a Consiliului de Securitate al Organizatiei Națiunilor Unite privind sanctiunile impotriva regimului reclusiv, numind ultimul test nuclear “o provocare a carei amploare si caracteristica sunt foarte diferite de trecut ceea ce reprezinta o amenintare grava pentru comunitatea internationala. “

   Apelul a venit la o zi dupa ce Nordul si-a desfasurat cel de-al saselea si cel mai puternic test nuclear. Pyongyang a sustinut ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen atasata de o racheta balistica intercontinentala (ICBM) capabila sa ajunga in Statele Unite.

Intre timp, Statele Unite au confirmat intr-o scrisoare oficiala ca nu exista niciun decalaj intre Washington si Seul cu privire la modul de denuclearizare a Coreei de Nord, a declarat un official al biroului  prezidential al Seulului, care a respins partial preocuparile a ceea ce multi considera drept un atac iminent al SUA asupra Nordului comunist .

“Am primit un raspuns de la Consiliul National de Securitate al Statelor Unite noaptea trecuta si am remarcat ca nu exista nici o diferenta de opinie intre Coreea de Sud si Statele Unite”, a spus un oficial Cheong Wa Dae, care a declarat reporterilor cu condiția anonimatului.

Scrisoarea a venit la cateva ore dupa ce presedintele american Donald Trump a declarat intr-un tweet ca Coreea de Sud “a constatat, asa cum le-am spus, ca discutia lor despre calmare cu Coreea de Nord nu va functiona”, aparent sugerand ceea ce multi credeau ca este o ruptura intre cei doi aliati.

Presedintele Moon Jae-in a insistat anterior ca aliatii au fost de acord in totalitate prin discutiile lor frecvente si sincere despre modalitatile de a scapa Nordul de ambitiile sale nucleare.

In ultima lor convorbire telefonica, tinuta dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta balistica cu raza intermediera asupra Japoniei, saptamana trecuta, Moon si Trump au fost de acord sa puna presiuni si sanctiuni maxime asupra Nordului pentru a readuce statul retras la masa de dialog, obiectivul final al sanctiunilor impotriva Nordului saracit a fost rezolvarea paanica a problemei nucleare.

Cand a fost intrebat de reporteri daca intentiona sa atace Nordul, presedintele S.U.A. a spus: “Vom vedea.”

   Moon a declarat ca nu va mai exista vreun razboi in Peninsula Coreana, insistand totodata ca S.U.A. nu va intreprinde nicio actiune care ar putea declansa un conflict armat in Peninsula fara consimtamantul Seulului  si sustinand ca el si omologul sau american au ajuns la o astfel de intelegere .

Potivit unui reprezentant al Ministerului Apararii din Seul, Coreea de Sud si Statele Unite vor incerca sa puna in aplicare un transportator de avioane cu motor nuclear, bombardier strategic si alte active puternice in Peninsula Coreeana ca aspuns testul nuclear de duminica.

In raportul sau catre comisia de aparare a Adunarii Nationale, reprezentantul  ministerului a mai spus ca militarii ssi vor organiza in aceasta luna un exercitiu unilateral de incendiu, care implica rachete Taurus aer-sol montate pe avioane de lupta F-15 K.

Masurile de manifestare a fortei au fost dezvaluite la o zi dupa ce Pyongyang a efectuat ceea ce pretinde a fi un test al unei bombe cu hidrogen montata pe o racheta balistica intercontinentala, ridicand brusc tensiunile militare.

Problema din Peninsula Coreeana nu scapa nici atentiei Rusiei, astfel ca “programul nuclear al Coreei de Nord va fi pe agenda summit-ului dintre Coreea de Sud si Rusia din aceasta saptamana”, a declarat luni un oficial prezidential din Seul.

Presedintele Moon Jae-in si omologul sau rus, Vladimir Putin, urmeaza sa aiba discutii miercuri,6 septembrie, la scurt timp dupa sosirea lui Moon la Vladivostok pentru a participa la “Forumul economic oriental”(EEF) care va avea loc a doua zi.

“Din cauza testelor nucleare din Coreea de Nord, ne asteptam ca o mare parte a summit-ului Coreea-Rusia sa se concentreze asupra conditiilor create de testul nuclear al Nordului, schimbul de informatii legate de tari si discutii asupra contramasurilor lor in viitor”, a declarat Gwan-pyo, vice-sef al Oficiului Național de Securitate al președintiei.

EEF are ca scop initial discutarea cooperarii economice a tarilor, care, la randul sau, este destinata sa contribuie la dezvoltarea conexiunilor dintre Orientul Indepartat ale Rusiei.

Nam, de asemenea un membru permanent al Consiliului National de Securitate, a declarat ca viitoarele discutii dintre Moon si liderul rus vor avea un sens politic egal, daca nu mai mare, politic.

“Cea mai importanta chestiune pentru summit-ul Coreea-Rusia a devenit o relatie personala si o incredere reciproca intre liderii celor doua tari”, a spus Nam, mentionand ca o astfel de relatie poate fi cruciala pentru eforturile comune ale tarilor de a denucleariza Coreei de Nord .

Subliniind urgenta problemei nucleare nord-coreene, presedintele sud-coreean a discutat modalitati de a spori cooperarea de securitate a tarii sale cu Rusia, in timp ce s-a intslnit cu Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, la sediul sau din Seul.

Cu ocazia vizitei secretarului Patrushev in Coreea de Sud, Coreea si Rusia au discutat despre modalitati de sporire a cooperarii lor in domeniul securitatii, cum ar fi masurile impotriva provocarii nucleare din Coreea de Nord, precum si modalitatile de promovare a relatiilor bilaterale care au inclus pregatirile pentru summit-ul Coreea-Rusia  ce va avea loc la Vladivostok pe 6 septembrie “, a declarat reprezentanti ai Cheong Wa Dae intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii biroului prezidential au declarat ca Patrushev a purtat discutii si cu Chung Eui-yong, seful Biroului de Securitate Nationala din Coreea de Sud, si a purtat discutii aprofundate cu privire la modul de abordare a celui mai recent test nuclear din Coreea de Nord.

Urmatoarea intalnire a lui Moon cu Putin va marca a doua intalnire de acest gen de cand Moon a preluat mandatul in luna mai. Cei doi s-au intalnit in paralel cu summit-ul “Group of 20” de la Hamburg, Germania, la inceputul lunii iulie.

Nam a declarat ca eforturile de a construi si de a imbunatati o relatie personala intre cei doi sefi de stat pot include reluarea asa-numitei diplomații de summit, in cadrul careia vor face in mod regulat schimb de vizite pentru discutiile de la summit.

Calatoria lui Putin la Seul, in noiembrie 2013, a marcat ultima dintre aceste vizite, suspendate de la interventia militara a Rusiei in Ucraina in 2014.

In timpul vizitei sale de doua zile, presedintele sud-coreean va purta de asemenea discutii bilaterale cu omologul sau mongol, Khaltmaagiin Battulga, si cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe.

“De asemenea, aceste intalniri sunt de asteptat sa se concentreze asupra eforturilor comune de denuclearizare a Coreei de Nord”, a incheiat Nam. (Corina Stan)

Material realizat din surse combinate




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.