Liderul opozitiei il indeamna pe Moon sa mentina operatiuni militare impotriva amenintarilor Nordului

Liderul opozitiei minoritare Bareun a facut presiuni asupra presedintelui Moon Jae-in joi, 30 noiembrie, pentru a ramane deschis operatiunilor militare drept “carti strategice” pentru a contracara amenintarile nucleare din ce in ce mai mari din Coreea de Nord, informeaza Agentia de stiri Yonhap.

Conform sursei mentionate, Yoo Seong-min a facut observatiile la o zi dupa ce Moon si-a clarificat opozitia fata de posibilul recurs al Washingtonului la o greva preventiva care a urmat testului din Nord cu o alta racheta cu raza lunga de actiune capabila sa loveasca Statele Unite continentale.

“Redistribuirea armelor nucleare tactice din S.U.A.  sau impartirea controlului asupra acestora ar trebui acum considerate drept carti strategice “, a spus Yoo in timpul unei intalniri cu seniorii partidelor.

“Daca Coreea de Sud isi mentine operatiunile militare, Phenianul poate fi presat sa vina la masa de dialog, iar sanctiunile si presiunile puternice pot deveni eficiente”, a adaugat el.

Dupa o pauza de 75 de zile, Nordul a lansat o racheta din apropierea Pyongsongului, provincia Pyongan de Sud, la aproximativ 3:17 dimineata, au declarat miercuri, 29 noiembrie, militarii din Seul. “A zburat 960 km la o inaltime de aproximativ 4500 km. O ora mai tarziu, Pyongyang a sustinut un test de succes al unui nou ICBM numit Hwasong-15.”

In urma celei mai recente provocari, Partidul conservator al lui Yoo a criticat brusc urmarirea de catre Moon a dialogului si apropierii transfrontaliere si l-a indemnat sa intareasca pozitia fata de vecinul capricios.

Partidul a cerut de mult timp ca presedintele sa ia in considerare o optiune nucleara contrar NATO, cum ar fi impartirea controlului asupra armelor nucleare americane in cadrul unei intelegeri asemanatoare aranjamentelor Washingtonului cu unii dintre aliatii sai din NATO, precum Germania, Italia si Belgia .

Potrivit informatiilor oferite de Yonhap, guvernul a exclus orice optiune nucleara, respectand principiul neproliferarii si subliniind ca propriul sau armament nuclear ar da nastere sperantelor pentru o Peninsula Coreeana nucleara.

Yoo a cerut, de asemenea, lui Moon sa se opuna in mod public oricarei posibile greve preemptive din partea S.U.A.

“Remarcile sale publice, aparent impotriva optiunilor militare americane, subliniaza statutul grav al aliantei Coreea de Sud-SUA”, a spus el.

Amenintarea Pyongyangului de a accelera dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) a generat preocupari in Europa de Sud, solicitand o cooperare mai sigura cu Washingtonul si consolidarea capacitatilor militare independente ale Seulului.

Observatorii afirma ca perspectiva unui atac ICBM ar putea determina Washingtonul sa se grabeasca sa-si sustina imediat aliatul intr-un atac, dat fiind ca orice actiune militara ar putea pune in pericol orasele dens populate din S.U.A.

Unii cred ca Nordul a aderat la programul ICBM, in parte, pentru a “decupla” aliatii, reprezentand o amenintare directa pentru securitatea Statelor Unite ale Americii, insa aliatii si-au reafirmat hotararea fata de aventura militara a Phenianului. (Corina Stan)




There is 1 comment

Add yours
  1. Cristescu P. Radu

    Coreea de Nord nu cred ca-si propune sa atace in viitorul apropiat si nici in cel indepartat, SUA. Nu cred ca nord-coreenii sunt atat de naivi sa se sinucida atacand SUA sau un aliat al lor. Nu cred ca sunt atat de tolomaci precum a fost Sadam din Iraque. Si cu atat mai mult sa-si atace fratii din sud. Nu cred ca vor mai repeta trista experienta a razboiului din anii ’50. Totul la ei, la coreeni, imi pare ca este propaganda. Sper sa nu se mai omoare fratii intre ei, cei din sud cu cei din nord.


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.