optimize (1)

Istoria și o farfurie de milmyeon

Milmyeon se prepară din tăiței de grâu și se servește cu sos picant, castravete tocat, carne de vită și ridichie murată; sursa: The Korea Times

BUSAN – Fiecare oraș are mâncare specifică locală. Mâncarea specifică locală ar putea fi originară de acolo sau ar putea fi “adoptată”  de către rezidenți care tânjesc după mâncarea tradițională din locurile de baștină și care au adaptat rețete originale cu ingrediente ușor accesibile. O delicatesă Busan de casă, „milmyeon” este considerată un fel de mâncare ”adoptat”, deoarece a apărut pentru prima dată în orașul de coastă din sud ca o versiune adaptată a preferatului de vară al coreenilor – „naengmyeon”, sau tăiței reci.

Rețeta de milmyeon s-a născut odată cu izbucnirea războiului din Coreea din 1950-53, potrivit Yoo Jae-woo, proprietarul restaurantului Naeho Naengmyeon din sudul Busanului. Străbunica sa, care condusese un restaurant naengmyeon în Coreea de Nord, a inventat rețeta cu ingrediente disponibile în Busan.

Restaurantul este o afacere de familie veche de un secol.

O poză cu Jung Han-geum, stânga, proprietarul de a doua generație a restaurantului Naeho Naengmyeon, despre care se știe că a inventat milmyeon; sursa – The Korea Times

Restaurantul Naeho Naengmyeon a fost transmis de-a lungul generațiilor timp de 100 de ani de când a fost deschis pentru prima dată cu numele Dongchon Myeonok în Hamhung, astăzi parte a provinciei Coreei de Nord din Hamkyong. Când proprietarul – străbunica lui Yoo – a venit la sud cu familia fiicei sale în 1950, ea a continuat afacerea în Busan  prin deschiderea restaurantului în 1953. Restaurantul a fost numit numit după Naeho-ri, o regiune din Hamhung, unde trăiseră în Nord.

Yoo, a explicat că bunica sa a inventat rețeta  pentru tăiței. “La început, bunica mea a amestecat făină în aluatul pentru tăiței pentru noi să mâncăm. Făina era furnizată de o bază de aprovizionare americană din apropiere, “, a spus Yoo într-un interviu acordat pentru The Korea Times.

Întrucât restaurantul era situat în apropierea batalionului de aprovizionare din SUA, avea acces mai ușor la făina de grâu decât la amidonul folosit în rețeta originală. Așadar, bunica lui Yoo a încercat diferite proporții de făină și amidon pentru a face ceea ce se numea „tăiței nongma”. El a menționat că denumirea preparatului a fost  „Gyeongsang-do naengmyeon” sau „Milgaru naengmyeon”. Dar, pe măsură ce a trecut timpul, oamenii au ajuns să scurteze numele milgaru naengmyeon la milmyeon.

Deși milmyeon este un fel de mâncare reprezentativ în Busan, este greu să găsești restaurante care vând acest preparat în Seul. Yoo a spus că milmyeon-ul puternic aromat nu este popular în Seul deoare milmyeon, în zilele noastre, se face dintr-o supă de culoare brună din ierburi, ceea ce adaugă un parfum puternic și un gust savuros. Ingredientele folosite ca bază a supei variază de la oase de porc sau de pui la fulgi de ton uscat, în funcție de restaurant.

Dar la Naeho Naengmyeon, aceeași supă de bază este folosit pentru milmyeon și naengmyeon, care se face cu osul și tendonul picioarelor de vită, fără a folosi plante medicinale. Această rețetă are un gust mai puțin puternic, echilibrat, preferat și de locuitorii Seulului.

Restaurantul Naeho Naengmyeon – Fotografie Korea Times – Lee Gyu-Lee

Situat pe o alee îngustă a pieței din Uam-dong, sudul Busanului, restaurantul ocupă șapte case separate. Pe măsură ce afacerea s-a extins, restaurantul s-ar fi putut muta într-un spațiu mai mare. În schimb, au decis să rămână în același loc unde s-a deschis prima dată. „Dacă bunica mea era în viață, ne-ar fi spus să nu mutăm restaurantul într-o altă locație”, a spus Yoo. „Și cred că un astfel de efort ste motivul pentru care oamenii continuă să ne viziteze de mult timp.”

Pentru a păstra prospețimea tăițeilor, restaurantul nu livrează la pachet. Tăițeii de faină se înmoaie rapid afectând gustul preparatului. Această regulă de a nu face livrări la domiciliu este păstrată cu strictețe deoarece Yoo își dorește ca oamenii să se bucure de mâncarea lor în cea mai bună stare posibilă.

Deși a păstrat intactă tradiția moștenită de generații, Yoo mărturisește că se lovește de dilema adaptării la ritmul rapid și trendurile actuale. „A fi un restaurant vechi de 100 de ani are o semnificație importantă și este un atu valoros. Dar uneori, simt că rămân în urmă cu vremurile și mă întreb dacă ar trebui să respect acel ritm, deoarece totul se schimbă atât de rapid în aceste zile”, a spus el .

Un lucru la care a avut în vedere este să deschidă o filială în Seul. Aceasta este provocarea cu care se confruntă. “Unii oameni nu au reușit să administreze restaurante milmyeon din Seul, deoarece gustul nu a fost adaptat preferințelor localnicilor. Așadar, simt că mâncarea noastră ar fi potrivită și în Seul”, a spus el, adăugând că oamenii cărora le place naongmyeonul în stil Pyongyang – care a fost pe larg acceptat la Seul – tind să se bucure de milmyeon-ul lor.

 

Sursa: The Korea Times

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.