Untitled

Discuții la nivel înalt între Coreea de Sud și Japonia. Tema discuțiilor: Îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări

Japonia şi Coreea de Sud trebuie să coopereze pentru a contracara orice ameninţare din partea Coreii de Nord, i-a spus astăzi, într-o discuţie telefonică, noul premier japonez, Yoshihide Suga, preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, făcând apel la o îmbunătăţire a relaţiilor agitate dintre cele două ţări vecine, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi ai SUA s-au deteriorat semnificativ în ultimul an din cauza istoriei din timpul războiului şi a comerţului, în special chestiunea lucrătorilor coreeni forţaţi să lucreze în firme japoneze în timpul dominaţiei coloniale a Japoniei din perioada 1910-1945.

“I-am spus preşedintelui Moon că nu putem lăsa relaţiile noastre actuale extrem de dificile aşa cum sunt acum”, le-a declarat Suga jurnaliştilor după discuţia cu şeful statului sud-coreean.

Yoshihide Suga (st) & Moon Jae-In (dr)

“Cooperarea dintre Japonia şi Coreea de Sud, precum şi cea dintre Japonia, SUA şi Coreea de Sud sunt cruciale pentru a abordarea unor chestiuni precum cea privind Coreea de Nord”, a adăugat el.

Japonia “va continua să caute cu hotărâre o acţiune corespunzătoare din partea Coreii de Sud”, a mai afirmat Suga, fără a oferi mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

De partea cealaltă, făcând referire la aceeaşi discuţie telefonică, Administrația Prezidențială sud-coreeană a transmis, de asemenea, că Moon i-a spus lui Suga că ţările lor trebuie să găsească cea mai bună soluţie la chestiunea muncii forţate din timpul războiului, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap. În plus, se pare că Moon ar fi sublinat, în mesajul transmis, că Japonia şi Coreea de Sud sunt cei mai apropiaţi prieteni.

În ceea ce privește discuția telefonică la nivel înalt dintre oficialii celor două țării, reprezentanții japonzezi susțin că aceasta ar fi fost solicitată de Coreea de Sud.

Yoshihide Suga se află de o săptămână în funcţia de premier al Japoniei, și asta după ce l-a înlocuit pe Shinzo Abe, care a renunţat la post din cauza unor probleme medicale. 

Demisia lui Abe vine după ce, anul trecut, a devenit cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei. Acesta s-a aflat la conducerea Jponiei din 2012, cu o scurtă pauză între anii 2006 – 2007, moment în care a demisionat tot din motive de sănătate.

Fostul premier Abe este cunoscut ca fiind un conservator și naționalist. El a încercat, fără succes, pe perioada mandatului său să elimine clauza pacifistă din Constituția Japoniei care interzice țării să aibă o armată non-defensivă.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.