kimchi-closeup-300×215

Scurta istorie a Kimchi-ului

La fel ca modul în care tehnologia legata de computere s-a schimbat de-a lungul timpului, kimchi-ul a trecut, de asemenea, prin mai multe faze diferite de dezvoltare. Cu mult timp în urmă (în jur de 918 – 1392 d.Hr.), Kimchi se prepara folosind doar sare și varză uscata. Diferite tipuri de usturoi și pastă de pește au fost apoi introduse încet-incet, devenind astfel principalele ingrediente de bază pentru pregatirea de kimchi. În timpul iernilor aspre din Coreea, singurul mod in care oamenii puteau obtine nutrienti din legume era sa le conserve sau sa le puna la marinat. Odată ce aceasta operatiune a devenit atat de comuna, oamenii au inceput sa conserve totul, de la muguri de bambus la castraveți. Dar ghici ce? Oamenii au început să puna la fermentat chiar si soia, ceea ce a dus la nașterea sosului de soia.

Pornind din perioada Koryeo (918-1392 d.Hr.), perioada Joseon (1392 – 1897 AD) si, în cele din urmă, ajungand in Coreea zilelor noastre, este uimitor să vezi cum felul tradițional de kimchi a supravietuit timpului si a evoluat .
În perioada Koyreo, kimchi era un fel de mâncare foarte simplu. In acea perioada, Kimchi se facea doar din ridichi feliate și varză, conservate în sos de soia și sare. Anul 1592, în timpul perioadei Joseon, reprezinta momentul în care Coreea a trecut prin schimbări majore culinare. Japonia a fost dispusa, la momentul acela, sa tranzacționeze diferite alimente bogate in amidon, cum ar fi cartofii si porumbul, insa cel mai important lucru aflat pe lista schimburilor comerciale ale japonezilor a fost ardeiul iute rosu. Japonezii s-au indragostit de-a binelea de cartofi și porumb, dar din anumite motive ciudate, ei nu au fost favorabili (cu sensul ca nu le-au placut in mod deosebit) ardeilor iuti rosii. În această perioadă de comercializare, care a culminat apoi cu invazia japoneza, niponii au „furat” cateva idei din Coreea din diferite domenii de activitate, cum ar fi artele, modalitatea de efectuare a ceramicii si diferite idei din spatele budismului. Cu toate acestea, unii coreeni inteligenti au fost capabili sa pastreze anumite componente pe care poporul japonez le-a lasat in in urma in timpul invaziei. Coreenii au reușit, astfel, să pună mâna pe cartofi, porumb și ardei iuti rosii. Odată cu introducerea ardeiului iute roșu, metoda de fermentare a fost total schimbata si, in concluzie, s-a schimbat tot aspectul și gustul kimchi-ului. Culoarea roșie pe care o are kimchi astazi se datoreaza, de fapt, introducerii ardeiului iute roșu.

În zilele noastre, exista aproximativ 200 de soiuri diferite de kimchi, fiecare cu propriul look si propria aroma. Bogat in bacterii lactice acide, kimchi este unul dintre produsele alimentare cele mai sanatoase din lume, iar coreenii consuma, in medie, 35 de kilograme pe an. Aceasta varză murată clasica este, de obicei, servita ca o garnitura la micul dejun, prânz și cină; în plus, o mulțime de feluri de mâncare coreene (antreuri) folosesc kimchi ca bază, de asemenea. Puteti vedea, astfel, kimchi încorporat în diferite produse alimentare, cum ar fi hamburgeri și pizza. Dacă vă aflați în Coreea, este ceva ce, practic, nu puteti evita. Se spune ca prima intrebare cand un strain intra in contact cu kimchi este cat de picant acesta poate fi. Dacă vi se oferă șansa sa mancati kimchi, veți afla repede raspunsul la aceasta intrebare. Totodata, veti învăța cum să va acomodati cu iuțeala și apoi veti putea savura acest fel traditional de mancare coreeana, foarte gustos si sanatos.

Gustul kimchi este de obicei o combinație de rece (racoros), picant și acrisor. Acesta ar trebui să aibă, de asemenea, o textură crocantă și acel sunet „crunch” de fiecare dată cand luati o muscatura de kimchi, similară cu cea de atunci când muscati dintr-o bucată de morcov. De fapt, coreenii spun ca acesta este „secretul” daca mancati un kimchi bun sau unul … mai putin bun. „The mushy-ness test” – caci asa se cheama „testul” suna cam asa: în cazul in care kimchi este un pic moale, atunci aveti parte de un „kimchi rau” (nu e complet rău, dar ar trebui să aibă, de obicei, textura crocanta). Cu alte cuvinte, kimchi-ul crocant („crunchy Kimchi”) este egal cu un bun kimchi, in Coreea. In plus, diferitele condimente, sarea și cantitatea potrivita de legume puse la fermentat ar trebui să dea acea savoare extraordinara care caracterizeaza kimchi.
Cum timpul se schimba, la fel si oamenii și cultura se adaptează. Cultura este tradiție și tradiție este ceea ce nicio persoană sau lucru poate schimba. Exploatarea culturilor străine cultivă calitatea societății globale de a aduce oamenii împreună, impartasind diferite culturi și produse alimentare. Ca atare, popularitatea Kimchi pe scena internațională a cunoscut o crestere semnificativa. Kimchi a fost cel mai popularizat produs în timpul Jocurilor Olimpice din 1988, ce au avut loc in Seul, și din această cauză cererea de kimchi a fost în creștere de atunci, atat pe piata interna, cat mai ales pe cea internationala. Oamenii au inceput astfel sa inteleaga că diferitele componente ale sale sunt foarte sănătoase si au o valoare nutritivă extraordinara. De fapt, studiile au arătat că acest aliment poate ajuta chiar in lupta cu cancerul.

Kimchi a devenit atât de important în cultura coreeană incat un muzeu dedicat acestui produs traditional a fost construit in Seul. „The Kimchi Museum” a fost fondat în 1986 si afișează antichități istorice legate de kimchi. Multe tipuri de kimchi, chiar procesul de facere al acestui produs, expus sub forma de machete, sunt prezentate in cadrul acestui muzeu. Daca va aflati in vizita in Seul, nu trebuie sa ratati acest obiectiv turistic. Muzeul este deschis intre orele 10:00-18:00 (ora locala).

Coreeni nu s-au limitat insa la un muzeu, fie el si impresionantul “Pulmuone Kimchi Museum/풀무원김치박물관”). In Coreea exista mai multe restaurante in care kimchiul are rol de cinste: Kimchi Restaurant, Kimchi House, Seoul Kimchi. Totodata, coreenii organizeaza si festivaluri ale kimchi-ului.

Sursa text: www.seoulistic.com

Sursa foto: www.seoulistic.com

Traducere: Han Sarang

kimchi making kimchikimchi1lrg-682x454 kimchi-burger




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.