AEN20160714008800315_01_i

Linda Stockelova: “Pronuntia coreeana, la fel de frumoasa precum un cantec”

O profesoara ceha de limba coreeana din Praga a marturisit ca a inceput sa invete aceasta limba dupa ce a urmarit filme coreene in tara natala, cand era adolescenta. “Pentru mine, pronuntia coreeana suna la fel de frumos precum un cantec. Acest farmec m-a condus catre invatarea limbii,” marturiseste Linda Stockelova intr-un interviu acordat Yonhap News Agency pe 13 iulie.

Profesoara de origine ceha s-a aflat in Seul pentru a participa la intalnirea anuala a pedagogilor de limba coreeana organizata la Institutul de stat Regele Sejong, din Coreea de Sud. Organizata de Ministerul Culturii, Sportului si Turismului, a VII-a Conferinta Mondiala a Pedagogilor Coreeni a inceput marti si se intinde pe parcursul a 4 zile.

“Am predat limba coreeana timp de doi ani. In acest an, in special, am simtit ca munca imi este rasplatita deoarece doi dintre studentii mei au intrat la Departamentele de limba coreeana ale Universitatii Charles, cea mai prestigioasa universitate din Republica Ceha,” a spus profesoara in varsta de 32 de ani. “Ma simt minunat deoarece limba coreeana si cursul de cultura de la Institutul Regele Sejong a fost de mare ajutor in procesul de admitere la facultate”, a adaugat ea.

Potrivit acesteia, muzica pop coreeana, filmele si dramele trec printr-o perioada de boom in tarile est-europene, astfel incat din ce in ce mai multi oameni isi doresc sa invete mai bine cultura coreeana.

Ca ea, majoritea cehilor care au invatat ori sunt nerabdatori sa invete coreeana sunt interesati de cultura pop coreeana si invata limba doar pentru distractie sau din curiozitate. In ciuda acestui fapt, profesoara marturiseste ca, recent, a existat o crestere remarcabila a numarului de persoane care invata limba coreeana pentru a lucra sau studia in Coreea de Sud.

“Limba coreeana are un vocabular mai abundent decat cea ceha,” a spus aceasta, adaugand ca sud-coreenii sunt “mult mai sentimentali decat cehii.”

Stockelova, care a obtinut diploma de doctorat in studii coreene la Universitatea Charles, detine vaste cunostinte despre filmele coreene, literatura si istoria coreeana. Ea a citat Revolta nationala pasnica a coreenilor importiva dominatiei coloniale japoneze din 1 martie 1919 ca fiind cel mai impresionant capitol al istoriei moderne turbulente a Coreei: “Cred ca Revolta din 1919 a fost punctul de inceput pentru coreeni in a-si face vocea auzita pentru independenta coreeana de acasa si din afara”. In context,  Stockelova a precizat ca ar putea empatiza usor cu istoria moderna coreeana intrucat Republica Ceha a trecut prin sangeroasa Primara de la Praga, in 1968.

In incheierea interviului acordat, Linda Stockelova si-a expimat speranta ca va putea continua sa predea limba coreeana la Institutul Regele Sejong din Praga. “Sper, de asemenea, ca institutul sa fie echipat cu o camera culturala coreeana, pentru a oferi poporului ceh mai multe oportunitati de a experimenta Coreea”, a adaugat profesoara.

AEN20160714008800315_02_i

Sursa text si foto: http://english.yonhapnews.co.kr/

Traducere: AleMi Ra




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.