2

Onrie Kompan s-a “indragostit” de eroul coreean Yi Sun-sin

Onrie Kompan este un romancier american care s-a specializat in ficitiune la Universitatea Columbia, din Chicago. Totusi, dupa ce a absolvit in 2006, el a primit un loc de munca unde trebuia sa munceasca ore in sir stand la birou. Era un loc de munca bine platit, dar inima sa nu era „implinita” si „il ura in mod absolut”, a spus acesta intr-un interviu acordat recent Yonhap News Agency. In cele din urma, a plecat de la locul de munca ce-l facea sa simta ca nu traieste. Intorcandu-se la radacini, s-a gandit sa scrie despre un supererou si in mod „intamplator” a ales un erou coreean, Yi Sun-sin, unul dintre cei mai respectati eroi nationali. Deoarece a practicat taekwondo inca de cand era mic, Kompan nu se simtea strain de aceasta tara. Intr-o zi, a avut ocazia sa urmareasca seria KBS „Immortal Admiral Yi Sun-sin” si a devenit interesat de acest subiect.

„Povestea este atat de clara. Este vorba despre un amiral coreean ce cauta sa gaseasca modalitati de a invinge japonezii, care l-au depasit numeric, 10 la unu,” a explicat Kompan.

Yi Sun-sin (1545-1598) a fost un comandant naval care s-a impotrivit invadatorilor japonezi din timpul Dinsatiei Joseon (1392-1910), castigand numeroase batalii, chiar si in conditiile cele mai nefavorabile, dezvoltand tactici si strategii inteligente.

Una dintre cele mai mari victorii impotriva japonezilor a fost batalia de la Myeongnyang (1597), in timpul careia Coreea i-a depasit numeric pe japonezi, cu 133 de nave contra 12. Povestea istorica a fost transpusa intr-un film denumit „Roaring Currents”, in 2014, pe care 17,6 millioane de oameni l-au vizionat, devenind astfel cel mai vizionat film coreean din istoria cinematografiei.

Dupa ce a invatat despre eroul respectat al tarii asiatice si-a extins cercetarile despre acesta pe mai multi ani. A citit carti scrise chiar de catre amiral si a vizitat Coreea pentru a se intalni cu diversi oameni, inclusiv istorici si consilieri militari, pentru a invata mai multe despre el. In plus, in 2011 a fondat Onrie Kompan Productions LLC pentru a-si publica cartile despre amiral.

Romancierul american a spus ca nu a avut incotro si a trebuit sa isi inceapa propria afacere: „Fiecare editor mi-a respins cartea. In Coreea au spus ca este prea violenta si sexuala. In America li se pare ca este un produs prea strain si simt ca nu il pot vinde.”

In ciuda mediului de lucru provocator, compania sa aproape a terminat primele doua serii ale trilogiei planificate, „Yi Sun-sin: Worrior and Defender” si „Yi Sun-sin: Fallen Avenger,” fiecare continand cate 4 carti. Cea de-a patra si ultima carte din a doua serie este programata pentru a fi publicata in luna octombrie a acestui an.

„Am ajuns intr-un punct unde nu mai aveam bani deloc si nu stiam ce sa fac pentru a continua,”a marturisit acesta. Anul trecut, a lansat o strangere de fonduri pentru ultima sa carte. Si, spre surprinderea sa, a primit mult sprijin din partea coreenilor. „Aceasta este prima carte finantata de oameni din Coreea,” a spus autorul.

Avand incredere deplina in succesul povestii sale, autorul s-a aflat tot timpul pe drumuri, participand la aproape toate conventiile despre benzi desenate care au avut loc in tara sa si peste hotare, pentru a predica virtutea adevaratului erou: „Nu este fantezie ceea ce scriu eu. Este real. S-a intamplat. Nu este imposibil pentru oameni sa se ambitioneze sa ajunga intr-un punct unde sa poata face lucrurile sa mearga.”

Recent, autorul a vizitat Seulul pentru a participa la al 20-lea Festival International de Desene si Animatie din Seul. In aproape 46 de conventii a vandut mai mult de 54.000 de carti.

Scopul sau superm este sa isi faca operele cunoscute la nivel mondial. „Imi doresc ca toata lumea sa afle despre el (Yi Sun-sin -n.r.). Imi doresc ca aceasta serie sa fie urmatorul Star Wars. Va fi mai mare decat Game of Thrones. Veti vedea voi,” a conchis romancierul american.

AEN20160714008900315_05_i    3

Sursa text si foto: http://english.yonhapnews.co.kr/

Traducere: AleMi Ra




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.