V-ati intrebat vreodata, in vreme ce urmareati dramele istorice mai ales, de ce este atat de renumita bucataria coreeana? Ce o face pe ea atat de speciala, de ofertanta sau de apetisanta? Ei bine, se pare ca secretul sta in combinarea a patru tipuri de preparate: sosul, kimchi-ul, supele Kuk si Tang (o supa densa, foarte aromata). Cum am aflat asta? Tot cautand pe diverse site-uri si prin carti am vazut ca Jang (sos) este considerat, cumva, baza pentru bucataria coreeana (Hansik). Cu siguranta ati vazut si dumneavoastra chiar in serialele la care faceam referire mai sus cum boabele de soia culese toamna se fierb si se preseaza in forme patrate, asemenea unor caramizi, apoi se atarna pentru a se usca sub acoperis, fiind pastrate acolo pana primavera, cand sunt inmuiate in apa sarata si lasate sa fermenteze. Astfel se obtin 3 feluri de sos, acestea fiind, totodata, si ingredientele principale pentru Hansik: sosul de soia (ganjang/), pasta de soia (doenjang/) si pasta de ardei iute (gochujang/고추장).

 

korean-soy-sauces-top-c-1024x67811-18-2014 10-32-25 AMkorean-doenjang

Apoi, e lucru stiut ca in Coreea nu exista aproape nicio masa fara Kimchi, insa putin stiu ca gustul sau deosebit are la baza o adevarata “stiinta a fermentarii”. Acesta este si motivul datorita caruia rolul benefic al consumului de Kimchi asupra organismului uman a depasit demult granitele Coreei. Acesta este bogat in bacterii lactice, bacterii care inhiba celulele canceroase si obezitatea, previn imbatranirea pielii si ajuta la intarirea sistemului imunitar.

SUra-Korean-Cuisine-Koreas-Greatest-Food-Kimchi-Blog

 

Unul dintre cele mai importante preparate, care intregest gustul desavarsit al bucatariei coreene, este supa Kuk (국). Gustul intens al acestei supe este dat de faptul ca in timpul fierberii se adauga legume condimentate, fructe de mare si carnea. Totul se fierbe impreuna pana cand aceste ingrediente raspandesc aroma si gustul lor in Kuk.

IMG_3544

In timp ce Kuk este o supa slaba si limpede si se serveste impreuna cu orez, supa Tang (탕) este atat de densa la culoare si ca textura incat se poate manca amestecand-o cu orezul fiert in aburi.

images

In esenta, bucataria coreeana se caracterizeaza – dupa cum bine va puteti da seama –  prin stilul simplu si modest. Diversele tipuri de supe puternic aromate, retele bogate in carne si legume va vor satisfice papilele gustative, inima si corpul, in egala masura.

 Sursa text: Bucataria coreeana, 한식, 2013, Editura Meta Trans s.r.o

Han SarangYummy KoreaKorean cuisine
V-ati intrebat vreodata, in vreme ce urmareati dramele istorice mai ales, de ce este atat de renumita bucataria coreeana? Ce o face pe ea atat de speciala, de ofertanta sau de apetisanta? Ei bine, se pare ca secretul sta in combinarea a patru tipuri de preparate: sosul, kimchi-ul, supele...