Un grup al parlamentarilor sud-coreenie a vizitat Dokdo

Un grup de parlamentari sud-coreeni din guvern și din partidele de opozitie a vizitat, pe 15 august, cand natiunea a sarbatorit a 71-a aniversare de la eliberarea Coreei de sub dominatia coloniala a Japoniei (1910-1945), Dokdo, cele mai estice insule ale tarii lor, informeaza Yonhap.

Grupul de 10 parlamentari a fost condus de Na Kyung-Won, reprezentantul Partidului Saenuri, care a declarat ca scopul acestei calatori a fost ca tara pe care o reprezinta sa-si reafirme suveranitatea asupra insulelor.

AEN20160815003651315_02_i

Aceasta este prima excursie a unor parlamentari din Coreea de Sud din 14 august 2013 si pana in prezent, cand un alt grup de deputati a calatorit in insule pentru a contracara pretentiile teritoriale ale Japoniei vizavi de Dokdo.

In context, Na a declarat prin telefon Agentiei de stiri Yonhap: “Sper ca vor exista mai multe astfel de vizite in viitor. (…) Este nevoie de mai multa atentie si sprijin (pentru Dokdo – n.r.) din partea Adunarii Nationale.”

In afară de Na, care este un parlamentar cu mandat de 4 ani si, totodata, fostul sef al Comitetului Parlamentar al Afacerilor Externe si Unificarii, sase parlamentari din partidul de guvernamant, impreuna cu doi din principala formatiune de opozitie (Partidul Minjoo Coreea -n.r.) si unul din partidul minor de opozitie Popular, au vizitat Dokdo.

In aceeasi zi, Han Sang-ki, seful administrativ al tinutului Taean, provincia South Chungcheong, a calatorit, de asemenea, la Dokdo si a inmanat o piatra din cel mai vestic arhipelag din Coreea de Sud lui Choi Soo-il, seful tinutului Ulleung , de care apartine Dokdo. Predarea pietrei a reprezentat o miscare simbolica pentru a sublinia stapanirea teritoriala a Coreei de Sud asupra insulelor din Marea de Est.

AEN20160815003651315_03_i

De cealalta parte, Yoshihide Suga, seful de cabinet din Tokyo, si-a exprimat regretul asupra vizitei parlamentarilor sud-coreeni in insula Dokdo.

Reamintim cititorilor nostri ca autoritatile sud-coreene isi sustin pozitia referitoare la faptul ca Dokdo este teritoriul sau “din punct de vedere istoric, geografic și al legislatiei internaționale”. De altfel, Coreea de Sud detine controlul efectiv al insulelor, deoarece de la eliberarea Peninsulei Coreene de sub ocupatia japoneza, in 1945, aici au avut loc exercitii militare, de doua ori pe an, pentru a apara Dokdo, incepand din 1986.

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr

Traducere: Stan Corina




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.