Un film sud-coreean va deschide Festivalul Filmului din Busan de anul acesta

Filmul sud-coreean “Un vis linistit” va deschide anul acesta Festivalul Busan International Film (BIFF), cel mai mare festival de film din Asia, organizat in orasul port sud-estic, Busan.

Festivalul si-a anuntat lineup-ul pe 6 septembrie, prin doua conferinte de presa prezidate de directorul executiv al BIFF, Kang Soo-Yeon, in Busan dimineata si in Seul dupa-amiaza.

A 21-a editie a festivalului va cuprinde 301 filme de lung și scurt metraj din 69 de tari din intreaga lume, inclusiv 96 de premiere mondiale si 27 de premiere internationale, potrivit site-ului festivalului. Lineup-ul este un pic mai subtire decat anul trecut, cu 304 filme din 75 de tari.

aen20160906006351315_02_i

“Un vis linistit” de Zhang Lu, un regizor coreean-chinez, descrie cu umor povestea unei femei tinere care detine un bar si are grija de tatal ei paralizat si intra in tot felul de situatii datorita celor trei barbati care încearca sa o cucereasca.

Acesta ar deveni primul film coreean rulat in deschiderea festivalului Busan dupa “Always”, un film de dragoste de Song Il-gon, în 2011.

“The Dark Wind”, al regizorului irakian Hussein Hassan, despre dragostea inocenta, valorile traditionale și conflictul dintre religii, va inchide festivalul care se desfasoara intre 6 si 15 octombrie.

Patru dintre cele mai recente filme a patru regizori de geniu contemporani, printre care filmul biografic despre box al regizorului american Ben Younger, “Bleed for This” , vor fi introduse la sectiunea “Prezentare de gala”. Totodata, unsprezece filme din 10 tari, printre care “A Billion Colour Story” din India, concureaza la sectiunea “Curente noi”, pentru regizorii in ascensiune din Asia.

Programele speciale includ retrospectivele despre regizorul coreean veteran Lee Doo-young si despre Abbas Kiarostami, regizorul iranian castigator a mai multor premii, care a murit in iulie, un accent deosebit fiind pus pe cinematografia columbiana.

Festivalul de film a intampinat multe obstacole cu ocazia celei de a 21-a editii. Astfel, BIFF si guvernul metropolitan din Busan se afla într-un conflict din cauza “interferentelor municipale” inca din 2014, cand directorul festivalului de atunci, Lee Yong-Kwan, a insistat pentru screening-ul unui film documentar controversat în ciuda opozitiei primarului din Busan si a presedintelui comisiei de organizare a BIFF, Suh Byung-soo. De ce este importanta parerea autoritatilor locale? Ei bine pentru ca orasul Busan finanteaza aproximativ jumatate din bugetul anual al festivalului.

Reprezentantii BIFF au sustinut ca auditul fara precedent al orasului asupra organizatorilor festivalului si taierea drastica a fondurilor au fost “represalii politice.” Grupuri locale de film au declarat ca vor boicota evenimentul din acest an, acuzand guvernarea orasului de a interfera cu libertatea lor artistica.

aen20160906006351315_03_i

                                                    Kang Soo-Yeon, directorul executiv al Festivalului International

                         de Film din Busan, vorbeste în timpul unei conferinte de presa de la Seul la 6 septembrie 2016.

Aproximativ jumatate dintre grupurile mai sus mentionate au ridicat boicotul mai tarziu, dupa ce Suh a demisionat de la presedintia festivalului si cele doua parti au modificat regulile festivalului pentru a-l face liber de orice influenta politica. In luna mai, Kim Dong-ho, directorul fondator al festivalului, a fost numit de primarul din Busan pentru a ocupa postul lasat vacant de predecesorul sau.

In cadrul conferintei de presă de la un hotel din Seul, Kim a declarat: “In calitate de presedinte, imi pare rau ca am cauzat probleme oamenilor si industriei de film de acasa si din strainatate in ultimii doi ani. Promit sa nu mai permit ca acest tip de lucruri sa se intample din nou si vreau sa le multumesc, in acelasi timp, tuturor celor care au sprijinit festivalul de film din Busan in acea perioada.” El a mai adaugat ca organizatorii BIFF vor face tot posibilul pentru a transforma ultimii doi ani de conflict “in binecuvantari astfel incat festivalul de film din Busan sa se poate reorganiza pentru inca 20 de ani inainte.”

Definind ultimii doi ani de turbulente ca “dureri de crestere”, directorul executiv actual, Kang Soo-Yeon a promis, de asemenea, ca vor depune mari eforturi pentru a face un festival de film mai bun. Ea a adaugat ca “festivalul din acest an va servi ca o oportunitate de a gasi calea pentru urmatorii 20 de ani”, mentionand ca vor  dubla eforturile pentru a realiza un festival care va conduce noile curente ale Asiei si ale filmelor coreene.

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr/culturesports/2016/09/06/0701000000AEN20160906006351315.html

Traducere: Daniela Iscu




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.