Centrul Cultural Coreean din Japonia sărbătoreşte Hangul

Centrul Cultural Coreean din Japonia va sărbători cea de-a 570-a aniversare a alfabetului coreean “Hangul” cu o expoziție specială în această lună.

“Mult-anticipata expoziție, prima de acest gen din străinătate, va prezenta copii reproduse ale <<Hunminjeongeum Haerye/훈민정음 해례>> precum si clipuri video și diverse opere de artă moderne care descriu teme bazate pe Hangul”, au declarat reprezentanti ai Muzeului Național Hangeul. Oficialii muzeului au mai spus că expoziția va fi deschisă publicului începand de vineri, 7 octombrie, si până pe 28 octombrie.

“Hunminjeongeum Haerye/훈민정음해례 este un comentariu al alfabetului coreean, numit anterior Hunminjeongeum, care oferă explicații detaliate și exemple ale fiecărei litere.

Reprezentantii Muzeului Național Hangeul au declarat că expoziția este planificată în două părți, prima jumătate fiind dedicată prezentării caracteristicilor Hangul-ului în cel mai simplu mod posibil pentru ca vizitatorii japonezi să-l înțeleagă.

Savantul și lingvistul japonez Hideki Noma, care a elogiat Hangul-ul ca un fel de “revoluție culturală”, va sunţine o prezentare în care va explica nașterea sistemului de scriere coreean, diferențele dintre caracterele coreene și cele japoneze, dar și caracteristicile sistemului de scriere coreean prin intermediul materialelor vizuale.

În cea de-a doua parte a expoziției, vizitatorii se pot bucura de diverse opere de artă a 23 de artiști moderni care au reinterpretat Hangul-ul în propriile lor moduri. “Pe lângă expoziția specială, Centrul cultural va oferi, de asemenea, cursuri de bază pentru vizitatorii care nu vorbesc coreeană pentru a avea o mai bună înțelegere a alfabetului coreean,” au mai aratat acestia.

Considerat unul dintre cele mai simple și logice sisteme de scriere din lume, Hangul-ul a fost inventat de regele Sejong al dinastiei Joseon (1392-1910) și oamenii săi de știință în 1443 și facut public trei ani mai târziu.

aen20161006009500315_01_i

                             Aceasta fotografie, oferită de Muzeul Național Hangeul, este o piesă de artă modernă

                                                     a artistului Oh Hye-jin portretizând “scene modificate.”

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr/culturesports/2016/10/06/0701000000AEN20161006009500315.html

Traducere: Corina Stan




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.