p1amr6766p1iuc4idnucpkq8ho6_900

Dokkaebi

Dokkaebi (도깨비) este un tip de demon sau căpcăun din poveștile folclorice sau basmele coreene. Acesta este similar cu Oni (un demon sau spirit malefic din mitologia japoneză). Dokkaebi este o fiinta mitică, ce apare în multe poveşti vechi coreene. De obicei, deși înfricoșătoare, ar putea reprezenta, de asemenea, un spirit plin de umor, cu aspect grotesc, sau un Goblin. Aceste creaturi iubesc ticăloșiile și joacă feste josnice oamenilor răi. De asemenea, ei recompensează oamenii buni cu bogăție și binecuvântări. Ei sunt diferiţi de Gwisin (귀신 – fantome)  deoarece nu sunt formaţi prin moartea unei ființe umane, ci mai degrabă prin metamorfoza unui obiect neînsuflețit.

p1amr6766p1iuc4idnucpkq8ho6_900

Caracteristici:

Ca oriunde în lume, şi în Coreea există diferite versiuni ale legendelor. Aşa se întâmplă şi în cazul legendei lui Dokkaebi, care are diferite însuşiri în funcţie de versiunea pe care o ascultăm. În unele cazuri, aceştia sunt consideraţi inofensivi dar, cu toate acestea, rautacioş. De obicei, joacă feste oamenilor sau călătorilor pe care îi provoacă la un ssireum (wrestling coreean) pentru a-i lăsa să îşi continue drumul.

Cei mai mulţi Dokkaebi cară cu ei un fel de bâtă numită “Băţul Dokkaebi” (도깨비 방망이). Aceste bete sunt ca niște baghete magice de la care pot opţine orice vor. Din păcate, atunci când transformă ceva folosindu-l, acel ceva devine lucrul furat de la altcineva, pentru ca acest băţ poate convoca numai lucruri existente și nu creează obiecte din aer. Dokkaebilor le place să joace jocuri, mai ales ssireum așa cum s-a menționat mai sus. Ei sunt extrem de buni la acest joc și nimeni nu va fi niciodată în măsură să-i bată prin încercarea de a-i împinge pe partea stângă. Cu toate acestea, ei sunt foarte slabi pe partea dreapta. În alte povestiri, se spune ca pentru a fi învinşi ar trebui să le fie prins piciorul cu un cârlig și să îi impingi, deoarece aceştia au doar un singur picior.

Dokkaebi poate avea, de asemenea, un fel de mantie care se numește “dokkaebi gamtu” (도깨비 감투). Cea mai bine cunoscută capacitate a acestui “dokkaebi gamtu” este faptul că oferă purtătorului puterea de a fi invizibil.

star_trek_if_they_are_by_siruphial

Legendele:

Cele mai multe legende coreene au un Dokkaebi în ele, respectiv sunt despre un Dokkaebi care joacă feste muritorilor sau îi pedepsesc din cauza faptelor lor rele. În una dintre aceste poveşti este vorba despre un bătrân care locuia singur pe un munte, atunci când un Dokkaebi i-a vizitat casa. În ciuda uimirii sale, bătrânul binevoitor i-a dat lui Dokkaebi o băutură alcoolică și ei au devenit prieteni. Dokkaebi l-a vizitat pe bătran de multe ori și au avut conversații lungi, dar într-o zi, omul a plecat la plimbare singur în pădurea de lângă râu și a descoperit că reflecția lui arăta ca Dokkaebi. Speriat, el şi-a dat seama că treptat devine acea creatură.

Omul a făcut un plan pentru a împiedica să devină un Dokkaebi și a invitat demonul la el casă. Bătrânul la întrebat: “De ce te temi cel mai mult?”, iar Dokkaebi a răspuns: “Mi-e teamă de sânge. Dar tie de ce îți e frică?”. Omul a pretins a fi speriat și a spus: “Mi-e teamă de bani. De aceea trăiesc singur în munţi.” A doua zi, bătrânul a ucis o vacă și a stropit toată casa cu sângele ei. Dokkaebi, şocat și plin de mânie, a fugit spusând: “Mă voi întoarce cu cea mai mare frică a ta!” Ziua următoare, Dokkaebi a adus saci de bani și i-a aruncat pe omul cel bătrân. După aceea, Dokkaebi nu s-a mai întors, iar bătrânul a devenit cel mai bogat om din oraș.

 Tipuri de Dokkaebi:

Cu toate că Dokkaebi nu are o forma actuală, unii oameni l-au catalogat în diferite moduri. Iata care sunt cele commune:

  • Cham dokkaebi (참 도깨비 – “adevăratul dokkaebi”): Un dokkaebi răutăcios. Contrast cu “Gae dokkaebi”.
  • Gae dokkaebi (개 도깨비 – “sălbaticul dokkaebi”): dokkaebi rău. Contrast cu “Cham Dokkaebi”.
  • Gim Seobang dokkaebi ( 김서방 도깨비 – “Dl Kim Dokkaebi”): Un dokkaebi tăcut, care arată ca un fermier.
  • Nat dokkaebi (낮 도깨비 – “dokkaebi de zi”): Spre deosebire de alţi dokkaebi, aceştia apar doar pe timpul zilei. Ei sunt cunoscuţi pentru că dau “gamtu dokkaebi” (mantia care conferă puterea de a fi invizibil)
  • Go dokkaebi (고 도깨비 – “dokkaebi cel mare”): Acest dokkaebi este cunoscut a fi bun luptător și pentru că manevrează cu uşurinţă armele, în special săgețile.
  • Gaksi dokkaebi (각시 도깨비 –  “Feciorescul dokkaebi”) și chonggak dokkaebi (총각 도깨비, “Celibatarul Dokkaebi”): Aceşti doi dokkaebi sunt cunoscuţi pentru că atrag oamenii.
  • Oenun dokkaebi (외눈 도깨비 – “dokkaebi cu un singur ochi”): Este un dokkaebi cu un singur ochi, care mănâncă mult.
  • Oedari dokkaebi (외다리 도깨비 – “dokkaebi cu un picior”): Este un dokkaebi cu un singur picior, căruia îi place să se joace Ssireum.

În cultura populară;

  • Romanul din 2014 al lui Larry Correia, “Monster Hunter Nemesis”, include un personaj, Michael Putlack, care a fost posedat de un Go Dokkaebi.
  • K-drama “Prietena mea este o Gumiho” (vulpe cu nouă cozi) include un personaj dokkaebi, care încearcă să fure “șiragul de mărgele” (sursa de energie Qi) al lui Gumiho.

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Dokkaebi

Traducere: Corina Stan




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.