Pentagon: Implementarea THAAD continuă, indiferent de situația politică din Coreea de Sud

Departamentul Apararii SUA a anuntat marți, 29 noiembrie, ca desfășurarea planificată a sistemului de apărare antirachetă THAAD în Coreea de Sud va merge mai departe, indiferent de situația politică din naţiunea asiatică.

“Implementarea noastra THAAD continuă. Efortul de a face acest lucru cât mai repede posibil merge mai departe, iar eu nu sunt conștient de orice intenție de modificare în acest moment”, a declarat la o conferinta de presa, Peter Cook, secretarul de presă al Pentagonului, ca răspuns la întrebarea dacă punerea sub acuzare sau demisia președintei Park Geun-hye ar afecta desfășurarea programului.

“Acestea rămân în desfășurare, iar alianța continuă cu implementarea acestui plan”, a mai spus  Cook.

aen20161130000600315_01_i

Coreea de Sud și SUA au decis în luna iulie a acestui an implementarea unei baterii THAAD pentru a face față amenințărilor în creștere cu rachete din partea Coreei de Nord. Însă partidele opozante s-au opus cu fermitate acestei decizii, susținând că sistemul nu este eficient în apărarea împotriva Nordului și desfășurarea acestuia nu ar face decât sa înrautaţească în mod serios relaţiile cu China.

La randul sau, China a solicitat scoaterea din uz a deciziei, văzând THAAD, în special puternicul său radar “X-band”, ca o amenințare la intimidarea nucleara și a altor interese de securitate, în ciuda asigurărilor repetate venite din partea Washington că sistemul este conceput doar pentru apărarea împotriva Nordului.

Sursa:

http://english.yonhapnews.co.kr/national/2016/11/30/0301000000AEN20161130000600315.html

Traducere: Damian Stan




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.