aen20161129010100315_01_i

Presedintele Park muta decizia sortii sale in “mana” Parlamentului

President Park Geun-hye, a cerut, marti, 29 noiembrie, Parlamentului sa determine soarta ei, spunand ca se va retrage din functie conform unui calendar si procedurilor stabilite de partidele politice, care pot reduce la minimum orice confuzie care rezulta dintr-un guvern in schimbare.

Partidele de opozitie au respins apelul ca parte a unei manevre politice de a castiga timp si pentru a opri cererea lor de punerea sub acuzare, subliniind ca nu vor rupe randurile si vor continua procedurile pentru a-l demite pe presedinte.

In timpul celui de-al treilea discurs al ei catre natiune referitor la scandalul de coruptie centrat pe confidenta ei, Choi Soon-sil, Park si-a reinnoit scuzele vizavi de incapacitatea ei de a se adresa furiei publice, dar a continuat sa nege implicarea sa de orice fel in acest scandal.

La începutul acestei luni, procuratura a citat-o pe Park in calitate de complice a presupuselor faradelegi efectuate de Choi si fostii sai consilieri, acuzatii negate de seful biroului prezidential, Cheong Wa Dae.

“Voi încredința Adunarea Națională cu (sarcina) luarii unei decizii cu privire la aceste aspecte, inclusiv scurtarea mandatului prezidential”, a spus ea in timpul discursului de cinci minute. Mentionam insa ca mandatul ei de cinci ani se incheie in februarie 2018.

aen20161129010100315_01_i

„Daca partidele de guvernamant si cele din opozitie concep o metoda de a reduce la minimum orice confuzie sau vid in guvernarea de stat si care sa asigure tranzitia stabila de guvernare, ma voi retrage (din functie – n.r.), in conformitate cu calendarul si procedurile legale”, a adaugat ea.

Discursul ei a atras critici aspre din partea partidelor de opozitie, care au continuat sa faca apeluri publice pentru ca ea sa se retraga “neconditionat si imediat.”

Mi-ae Choo, liderul Partidului Democrat, principala formatiune de opozitie din Coreea de Sud, l-a dojenit pe Park pentru incapacitatea de a intelege mentalitatea publicului, care a fost relevata, in opinia sa, prin intermediul mitingurilor ample de weekend din intreaga tara. Choo considera, de asemenea, ca Park “a mutat sarcina (unei decizii – n.r.)” in mana Parlamentului, fara a mentiona in mod clar daca isi va da demisia sau nu.

aen20161129010100315_03_i

“(Discursul ei) nu poarta nici o urma de regret (sincer) sau cainta din partea ei”, a declarat Choo in timpul unei adunari generale a parlamentarilor partidului.

Park Jie-won, liderul interimar al Partidului Popular, l-a denuntat, de asemenea, pe presedintele Park, spunand ca a refuzat sa clarifice cand se va retrage din functie.

Cu toate acestea, partidul de guvernământ, Saenuri, a cerut ca partidele de opozitie sa examineaze procesul de punere sub acuzare „de la bun inceput”, dat fiind faptul ca presedintele si-a anuntat intentia de a renunta la mandatul sau inainte de termen. “Discutia cu privire la procesul de punere sub acuzare a fost efectuata pornind de la premisa că presedintele nu va demisiona in mod voluntar”, a declarat reporterilor, Chung Jin-suk, liderul partidului. “Deoarece exista o schimbare de situatie acum, vom discuta despre procesul de punere sub acuzare cu cele doua partide de opozitie de la zero, din nou”, adaugat acesta.

aen20161129010100315_02_i

Parlamentarii partidului de guvernamant care nu ii sunt loiali presedintelui au declarat ca Puterea si partidele de opozitie ar trebui sa negocieze demisia “timpurie” a presedintelui pana la data de 9 decembrie si ca, in cazul in care negocierile esueaza, ei pot apoi impinge pentru punerea sub acuzare a  presedintelui.

Conform legii, motiunea de punere sub acuzare poate fi trecuta prin Parlament atunci cand primeste aprobare de la doua treimi din cei 300 de parlamentari. Acest lucru inseamna ca cel puțin 28 de parlamentari ai partidului de guvernamant, care fac parte din asa-numita fractiune anti-Park trebuie sa sustina motiunea, chiar daca toata opozitia si parlamentarii independenti voteze pentru ea.

În timpul discursului din 29 noiembrie, Park a reiterat faptul ca nu a urmarit nici un interes personal intr-o serie de activitati pretinse a fi ilegale care o implica pe Choi. Cu toate acestea, procuratura nu da inapoi, sustinand ca acuzatiile lui Park au fost deja indicate in rechizitoriul lui Choi in care este citata ca si complice.

Cel mai recent discurs al lui Park a venit la o zi dupa ce unii dintre loialistii ei de nadejde au recomandat ca aceasta sa faca un pas inapoi intr-un mod „onorabil”, mai degraba decat sa fie inlaturata fortat prin procesul de punere sub acuzare. Un grup de politicieni pensionari a cerut, de asemenea, ca Park sa demisioneze nu mai tarziu de luna aprilie a anului viitor.

Partidele de opozitie au elaborarat un proiect pentru motiunea de demitere pe care doresc sa-l supuna la vot in Adunarea Nationala de vinerea aceasta.

Intre timp, Partidul Democrat si Partidul Popular au ales doi fosti procurori, Cho Seung-shik si, respectiv, Parrk Young-soo, in calitate de candidati pentru functia de consilier independent, functie ramas vacanta de la inceputul acestui scandal. Actualul presedinte Park trebuie sa ia o decizie in acest sens pana vineri.

Echipa de ancheta independenta, formata din 105 membri, inclusiv 20 de procurori, este de asteptat sa inceapa sa lucreze luna viitoare. Acesta are mandat pentru a investiga cazul timp de 90 de zile, mandat ce poate fi prelungit cu 30 de zile.

Oficiul prezidential a spus ca Park va infirma toate acuzatiile impotriva ei si a stabilit „nevinovatia” sa ca urmare a unor probe independente. Ea ar putea, de asemenea, sa se intalneasca cu presa pentru a-si exprima opiniile in legatura cu acuzatiile care ii sunt aduse de catre procurori și presa. In trecut, directorul executiv a ramas relativ tacut in baza acuzatiilor de activitati ilicite, cu toate ca ea a lasat sa se inteleaga ca actiunile intreprinse de ea au avut la baza “motive pure” si nu au avut nimic de-a face cu imbogatirea sa sau a prietenilor sai.

Furia publica in legatura cu acest scandal a continuat sa creasca dupa ce Park a fost implicata ca suspect in cazul de coruptie. Ca dovada, sambata trecuta, aproximativ 1,5 milioane de cetateni au iesit in strada in centrul Seulului pentru a cere demisia imediata a lui Park.

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr/national/2016/11/29/13/0301000000AEN20161129010100315F.html

Traducere: 한사랑




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.