aen20161130001753315_01_i

Opozitia va solicita punerea sub acuzare a presedintelui Park, excluzand discutiile de reducere a mandatului

Cele trei partide de opoziție din Coreei de Sud au anuntat, pe 30 noiembrie, ca vor continua să facă presiuni pentru un vot de propunere privind punerea sub acuzare a președintelui Park Geun-hye în această săptămână, adăugând că nu vor purta discuții cu partidul de guvernământ de a reduce mandatul lui Park.

aen20161130001753315_01_i

Partidele de opoziție sustin că președintele Park trebuie să demisioneze imediat și necondiționat, solicitând, de asemenea, parlamentarilor din Partidul Saenuri să se alăture propunerii de punere sub acuzare.

Cu o zi inainte, Park declara, in timpul celui de-al treilea discurs public de la izbucnirea scandalului de trafic de influență, că va demisiona din functie în conformitate cu un calendar și cu procedurile juridice convenite de către partidele politice.

După discurs, parlamentarii loiali lui Park din partidul Saenuri au afirmat că partidele din opoziție ar trebui să înceapă negocierile pentru a aborda  aceasta chestiune, subliniind în același timp că propunerea de punere sub acuzare pe care cei din Opoziție urmau sa o solicite vineri ar trebui să fie pusă în așteptare.

Partidele din opoziție, care au dat publicitatii  o versiune a propunerii de punere sub acuzare cu o zi mai devreme decat era stabilit, raman insa pe pozitie, sustinand că vor continua eforturile de a convinge parlamentarii care sunt împotriva lui Park din Saenuri pentru a îndeplini cerința minimă trecerii propunerii lor in Parlament. Avand in vedere ca partidele din opoziție și parlamentarii independenți reprezintă doar 172 de locuri în Adunarea Națională, din cele 300 de locuri existente, cel puțin 28 de parlamentari din Saenuri trebuie să sprijine motiunea Opozitiei.

Grupul de parlamentari din Saenuri care susține  înlăturarea președintelui Park Geun-hye a declarat, pe 29 noiembrie, că seful statului trebuie să clarifice calendarul ei privind demisia, spunând că ar fi potrivit ca ea să renunțe până la sfârșitul lunii aprilie. De asemenea, acestia sustin ca exista un număr suficient de parlamentari pentru a trece moțiunea de punere sub acuzare, condusă de Opoziție. “Existau temeri ca ne-am putea clătina după discursul de ieri (29 noiembrie -n.r.) al președintelui, dar am confirmat în ședința de astăzi (30 noiembrie – n.r.) că poziția noastră a devenit și mai puternică”, a spus Hwang Young-cheul, purtătorul de cuvânt al consiliului de urgență al celor împotriva lui Park, citat de agentia de presa Yonhap. “Este important ca președintele să precizeze în mod clar data demisiei sale pentru a dovedi sinceritatea ei,” a adaugat Hwang.

Hwang considera că cei de la guvernare și partidele de opoziție trebuie să decidă cu privire la parcursul lui Park până la  data de 8 decembrie, adăugând că grupul din care face parte se va alătura la votul pentru punerea sub acuzare din 9 decembrie.

Între timp, Chung Jin-suk, liderul partidului Saenuri, a invitat partidele de opoziție să se alăture discuțiilor cu privire la demisia lui Park și alegerile prezidențiale de anul viitor.

“Dacă președintele a anunțat o demisie imediată în discursul de marți, noi ar  fi trebuit să organizăm alegerile la sfarsitul lunii ianuarie”, a declarat Chung, adăugând că publicul nu dorește astfel de alegeri pripite.

Chung a afirmat că Park ar trebui să ia în considerare demisia în luna aprilie a anului viitor, ca noile alegeri prezidențiale să aibă loc în luna iunie, asa cum a fost propus de către politicieni la sfârșitul săptămânii trecute.

“În cazul în care Parlamentul adoptă moțiunea de punere sub acuzare, ar trebui doar să așteptăm decizia Curții Constituționale, ceea ce va duce la o mai mare confuzie în afacerile de stat”, a spus Chung.

Între timp, disidenții Saenuri au exprimat obiecții cu privire la tentativa partidelor de opoziție de a include răspunsul administrării ei greșite la dezastrul cu feribotul Sewol, din anul 2014, ca motiv pentru punere sub acuzare.

În propunerea redactată marți, partidele de opoziție au susținut că Park a încălcat Constituția deoarece nu a reușit să-și îndeplinească rolul de șef de stat pentru a proteja viața oamenilor așa cum este stipulat în lege.

“Punerea sub acuzare ar trebui propusă atunci când președintele nu poate îndeplini îndatoririle oficiale după comiterea unor încălcări grave ale Constituției și a legilor”, a declarat reprezentantul Saenuri, Kwon Seong-dong, adăugând că dezastrul cu feribotul nu poate fi considerat un astfel de caz. In opinia sa, moțiunea nu poate câștiga aprobarea din partea parlamentarilor Saenuri.

Reamintim cititorilor nostri ca feribotul Sewol s-a scufundat la data 16 aprilie 2014, 304 persoane pierjandu-si viata in urma acestei tragedii, cea mai mare parte fiind studenți într-o excursie școlară.

Liderii din Saenuri care sunt loiali lui Park au declarat că nu vor demisiona din posturile lor la sfârșitul lunii decembrie, asa cum au promis de curand în cazul în care parlamentarii neloiali lui Park se alătură în mișcare de punere sub acuzare.

Sursă: http://english.yonhapnews.co.kr/national/2016/11/30/0301000000AEN20161130001753315.html

Traducere: Oana Șoimaru




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.