aen20161130007352315_02_i

Park numește un fost procuror în calitate de consilier juridic independent

Preşedinta Park Geun-hye l-a numit astăzi pe un fost procuror drept consilier juridic independent, care să conducă investigația în scandalul de corupție de profil înalt, care îi implică pe ea și pe vechea ei prietenă.

Conform legii speciale de anchetă, care a intrat în vigoare săptămâna trecută, Park l-a ales pe Park Young-soo, unul dintre cei doi candidați pe care partidele de opoziție i-a recomandat în ziua precedentă, drept avocat independent.

Oficialul prezidenţial, Cheong Wa Dae, a spus că președinta va colabora “activ” cu cercetarea independentă, iar Jung Youn-Kuk, purtătorul de cuvânt prezidenţial,  declarat că Park intenționează să răspundă la învestigația directă, realizată de către consilierul juridic independent și să explice poziția ei cu privire la caz. “Sperăm ca prin anchetă independentă și prin procedura (ulterioară) din instanță, toate adevărurile din spatele acestui scandal să iasă la iveală.”

Cel numit în funcție, în prezent, un avocat privat, este bine cunoscut pentru cazuri majore de corupție care implică conglomerate locale. El a intrat în lumina reflectoarelor în anii 2000 pentru investigațiile sale într-un caz fals de contabilitate care implică o unitate de comercializare a SK Group și un scandal în timpul căruia Hyundai Motor Group a fost împroşcat cu noroi.

“Este o mare responsabilitate în a accepta acest rol într-un asemenea moment critic pentru țară,” a declarat într-un comunicat de presă avocatul Park. “Sunt extrem de determinat, deoarece aceasta este o investigaţie a afacerilor de stat generale, inclusiv a președintei și a celor din jurul ei.” Avocatul a subliniat faptul că ancheta reflectă cererile oamenilor care, în virtutea dreptului democratic, au suveranitate asupra țării.

El a promis să efectueze ancheta pe baza legii și a principiului, fără părtinire politică şi fără a face excepții pentru cei care dețin puterea. În ceea ce privește interogarea față-în-față a președintei, avocatul a spus că va decide în privinţa detaliilor și a procedurii după examinarea tuturor materialelor de investigare elaborate de către procuratură.

Consilierul juridic independent a declarat că va face tot posibilul pentru a informa, pe parcurs, în mod transparent publicul în ceea ce privește constituirea echipei sale și a anexelor detaliate. Este de aşteptat ca echipa sa, care va fi formată din 105 membrii, inclusiv 20 de procurori, să înceapă să lucreze în curând. Consilierul juridic are un mandat pentru a investiga cazul timp de trei luni, durată care poate fi prelungită cu o lună după aprobarea prezidențială.

Echipa va examina o mulțime de afirmații care o implică pe Park, pe prietena ei Choi Soon-sil și câțiva dintre foștii ei consilieri, după ce la începutul acestei luni, procurorii de stat au citat-o pe Park drept un complice în scandal.

Se pretinde că rolul lui Park în acest scandal a fost de a pune presiuni asupra conglomeratelor majore pentru a dona sume mari de bani către două fundații non-profit, o taxă, care potrivit unor experți juridici, poate fi văzută ca un abuz de autoritate.

Ea este, de asemenea, suspectată că a permis prietenei ei Choi – care nu are nici o autorizație de securitate – să aibă acces în avans la proiectele privind discursuri și documente prezidențiale, unele dintre acestea fiind clasificate drept confidențiale.

Cheong Wa Dae a numit acuzațiile împotriva lui Park “nefondate și părtinitoare politic”, promițând să stabilească “nevinovăția” ei prin viitoarea expertiză independentă.

După realizarea investigatiei independente, o judecătorie locală se va pronunţa în termen de două luni, iar o curte de apel și Curtea Supremă trebuie să elaboreze, fiecare, sentinţa în termen de două luni.

 aen20161130007352315_02_i

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr/national/2016/11/30/0301000000AEN20161130007352315.html

Traducere: Corina Stan




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.