aen20161130000251315_02_i

Casa Albă declară că alianța dintre Statele Unite și Coreea de Sud încă este puternică

După ce președintele Park Geun-hye oferă să se retragă după un scandal de corupție, Casa Albă a declarat că alianța dintre Statele Unite și Coreea de Sud s-a îmbunătățit după diferitele administrații din cele două țări.

Park, care a fost presată să își dea demisia, a declarat pe un post de televiziune că își va lăsa soarta în mâinile Adunării Naționale și își va da demisia după ce ordonanța și partidele din opoziție vor pune la cale un plan de transfer de putere.

Josh Earnest, secretarul presei de la Casa Albă a declarat că: „Statele Unite și Coreea de Sud au fost aliați apropiați timp de decade, iar puterea acelei alianțe a persistat în timpul diferitelor mandate ale președenției coreene. Relația de securitate dintre Republica Coreei de Sud și Statele Unite este substanțială și atât de importantă, încât  înlocuiește relația politică. Legăturile între oamenii dintre cele două țări arată cât de importantă este această relație, înlocuind cu siguranță politica.”.

aen20161130000251315_02_i

A mai declarat și că Barack Obama este loial alianței care sporește securitatea celor două țări.

Earnest a refuzat să ofere vreo declarație despre situația politică „complicată” din Coreea. A spus doar că „Aceasta este o situație pentru care oamenii din Coreea de Sud se luptă, însă alianța dintre cele două țări este cât se poate de puternică și de durabilă.”. A mai declarat că Obama nu a mai vorbit cu Park după ultimul lor apel telefonic din septembrie, când Coreea de Nord a ținut cel de-al cincelea test nuclear.

Departamentul de Stat nu a comentat nimic legat de oferta lui Park de a-și da demisia, repetând doar o afirmație a purtătorului de cuvânt John Kirby, care a declarat că alianța dintre Statele Unite și Coreea de Sud rămâne solidă și că Statele Unite susțin dreptul de a avea proteste liniștite.

Alicia Edward, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat: „Mai mult de atât, vă vom face trimitere către Republica Coreei de Sud.”.

Sud-coreenii au ținut proteste în ultimele săptămâni, cerându-i lui Park să își dea demisia după scandalul său bazat pe alegații care susțin că o veche confidentă a sa, Choi Soon-sil, a folosit o influență imensă asupra președintelui și asupra relațiilor de stat, în timp ce storcea milioane de dolari din afaceri.

Park și-a cerut iertare în numeroase rânduri, însă națiunea încă este furioasă.

aen20161130000251315_01_i

Sursă: http://english.yonhapnews.co.kr/national/2016/11/30/0301000000AEN20161130000251315.html

Traducere: Anca Zaharia




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.