south-korea-scandal-corruption-park-geun-hye-body-image-1480447218

Trei suspecti cheie in scandalul de coruptie care ii implica pe Park Geun-hye si Choi Soon-sil urmeaza sa fie pusi sub acuzare

Procurorii de stat au anuntat, pe 1 decembrie, că intenționează să pună sub acuzare sătămâna viitoare trei suspecți cheie în scandalul de corupție la nivel înalt care ii implică pe președintele Park Geun-hye și pe prietena ei, Choi Soon-sil.

south-korea-scandal-corruption-park-geun-hye-body-image-1480447218

Procurorii au declarat că vor depune un set de acuzații penale, joia viitoare, împotriva nepoatei lui Choi, Chang Si-ho, fostului Vice-ministru al Culturii, Kim Chong, și  lui Cho Won-dong, fostul secretar senior prezidențial pentru afaceri economice. In plus, investigatorii au accelerat investigația, în timp ce un consilier independent își strânge o echipă pentru a lansa o investigație specială în scandalul politic care a cuprins țara de la sfârșitul lunii octombrie.

Chang și Kim se confruntă cu acuzații de abuz de autoritate. Se pare ca aceștia ar fi forțat compania Samsung Electronics să ofere 1,62 miliarde de woni (SUA 1.380.000 dolari) drept sprijin financiar unui centru sportiv pe care Chang îl controla. In prezent, cei doi se află în detenție.

Separat, Kim a fost acuzat de scurgeri de documente guvernamentale clasificate intrucat a permis unei fundații non-profit și unei companii, ambele controlate de Choi, să profite de dreptul de a conduce cluburile sportive din provincie, care au fost anterior gestionate de Comitetul Sportiv și Olimpic Coreean.

În ceea ce-l privește pe Cho, anchetatorii bănuiesc că a încercat să-i forțeze pe cei din CJ Group să o concedieze pe vice-președinta Lee Mi-kyung. Cho a fost consilierul economic șef al lui Park între anii 2013 și 2014.

Între timp, consilier independent Park Young-soo a intensificat eforturile de a-si forma echipa de anchetă, care va consta din 105 de membri, inclusiv aproximativ 20 de procurori.

Mai devreme în aceeași zi, presedintele Park a solicitat ca Ministerul Justiției și acuzarea să-l numească pe Yoon Seok-youl, prim-procuror la Parchetul Daejeon, drept investigator șef al echipei de consilieri independenți.

De când și-a început activitatea ca procuror la începutul anilor 1990, Yoon a condus diverse investigații foarte importante în cazuri penale. În 2013, el a condus o investigație care-i viza pe oficiali din informații, acuzati ca ar fi fost mobilizați pentru a posta mesaje on-line critice la adresa unui candidat liberal în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din anul 2012.

Într-un caz separat de corupție, acuzarea l-a arestat pe Hyun Ki-Hwan, un fost consilier al lui Park, pentru mai multe acuzații, inclusiv luare de mită. In vârstă de 57 de ani acum, acesta a fost secretarul prezidențial pentru afaceri politice din iulie 2015 si până în luna iunie a acestui an. Hwan este suspectat ca ar fi favorizat difeiti oameni de afaceri, printre care si pe Lee Young-bok, care a condus un proiect controversat de construcție-mamut. De altfel, Lee a fost acuzat luni pentru sifonarea a zeci de miliarde de woni în procesul de construire a unui zgârie-nori cu vedere la faimoasa plajă Haeundae, în portul sudic al Busan.

Sursă text: http://english.yonhapnews.co.kr/national/2016/12/01/0302000000AEN20161201009951315.html

Sursa foto: http://www.vice.com/read/south-korea-scandal-corruption-park-geun-hye

Traducere: Oana Șoimaru




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.