China respinge cultura pop coreeană, dar acceptă animația japoneză pe fondul THAAD

China a devenit ostilă față de conținutul de divertisment din Coreea de Sud, dar este primitoare pentru produsele culturale din Japonia, în ciuda legăturilor sale politice tensionate cu ambele țări, au declarat surse apropiate de această problemă.

Relațiile dintre China și Coreea de Sud au avut parte de o lovitură la începutul acestui an, dupa ce Seulul a anunțat implementarea unui sistem avansat de apărare anti-rachetă SUA, numit THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), pe teritoriul său. În timp ce Coreea de Sud și SUA au susținut că sistemul va fi folosit doar pentru a descuraja Coreea de Nord în amenințărilor sale nucleare și cu rachete, China a protestat spunând că mișcarea este o amenințare gravă la adresa intereselor sale de securitate.

mfc-thaad-info-web-page-intercepting-hr

În lunile care au urmat, o serie de celebrități din Coreea de Sud au fost forțate să anuleze evenimentele programate în China, în timp ce diverse filme și programe de televiziune din Coreea de Sud au trebuit să amâne apariția lor în Tara soarelui rasare.

“Judecând după ce am analizat prin diverse căi, interzicerea produselor culturale coreene pare a fi reală”, a declarat o sursa care a dorit sa-si pastreze anonimatul. “Radiodifuzorii chinezi au interzis nu numai apariția vedetelor sud-coreene, dar, de asemenea, au renunțat la reclamele în care apăreau aceștia”, a mai spus sursa citata.

Guvernul chinez a refuzat să verifice zvonurile interdicției, deși, potrivit acelorasi surse, multe întreprinderi chineze au încetat să mai aplice pentru permisiunea guvernului pentru concerte sau apariții ale starurilor sud-coreene.

Înainte de decizia THAAD, China a fost o uriașă piață pentru produsele culturale sud-coreene, în a principal a celor legate de “Hallyu” sau K-pop și K-drame, care au câștigat popularitate la nivel mondial.

Pe măsură ce conținutul coreean a avut parte de o lovitură, conținutul cultural japonez nu a arătat nici un semn de a pierde teren în China. Fimul de animație japoneză “Numele tău” a atras 2.24 milioane de persoane, vineri, doborând recordul zilei de deschidere pentru o animație 2D în China. Mai mult decât atât, mass-media locală a lăudat filmul cu rating-uri de top și recenzii foarte bune.

“Coreea de Sud trece prin tot felul de presiuni doar cu problema THAAD. Japonia a provocat atât de multe probleme pentru China, dar nu vedem nici un indiciu de sancțiuni”, a spus o altă sursă.

China și Japonia au fost mult timp implicate în diverse dispute istorice și teritoriale. O sursă din industria de divertisment locală a declarat că diferența în răspunsul Chinei ar putea fi din cauza apariția bruște a problemei THAAD, după o perioadă de relații strânse cu Coreea de Sud.

“În cazul Japoniei, ea are o lungă istorie a conflictele cu China. În cazul în care problema teritorială sau implementarea THAAD devine gravă, Japonia ar putea fi lovită la fel de mult ca și Coreea de Sud.”

Sursă text: http://english.yonhapnews.co.kr/national/2016/12/04/43/0301000000AEN20161204001100315F.html

Foto: http://www.lockheedmartin.com/us/products/thaad.html

Traducere: Oana Șoimaru




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.