AEN20170118005851315_01_i

Fostul consilier al lui Park admite scurgerile de informații secrete către Choi

Un fost consilier al președintelui Park Geun-hye a recunoscut, pe 18 ianuarie, că a divulgat informații clasificate catre prietena lui Park, aflat în prezent în centrul unui scandal de trafic de influență, susținând că el intenționa doar să îl ajute pe președinte, informeaza agentia de presa Yonhap.

Jeong Ho-Seong a făcut aceasta declaratie la Curtea Centrală din Seul, unde este judecat şi acuzat de divulgare de informații confidențiale pentru confidenta lui Park, Choi Soon-sil. “Recunosc recenta acuzaţie făcută împotriva mea și declarațiile mele făcute la urmărirea penală, dar a fost pur și simplu o încearcare de a-l ajuta pe președinte,” a spus el.

AEN20170118005851315_01_i

Scandalul acesta a dus la punerea sub acuzare a preşedintelui sud-coreean, existand acuzaţii potrivit conform cărora Choi a colaborat cu Park pentru a stoarce bani de la conglomerate și ca să controleze afacerile de stat din “spatele scenei”.

Jeong este acuzat de complotare cu Park prin e-mail sau livrarea de 47 de documente clasificate ca secrete oficiale de stat, femeii care nu a avut niciodată un post în guvern. Choi a primit, de asemenea, proiecte ale unor discursuri care urmau să fie făcute de Park și a făcut corecturi acestora. Fostul funcţionar a spus că el a furnizat documentele pentru a obține astfel un feedback mai larg.

“Este adevărat că președintele mi-a spus să ascult opiniile lui Choi și să le includ, atunci când este necesar, dar ea nu a specificat să trimit acel lucru, sau acel document,” a declarat Jeong. “Eu, de asemenea, am făcut tot posibilul pentru a o asista pe președinta, chiar și în cel mai infim mod”, a declarat Jeong. “Mi se rupe inima să aud că am complotat cu ea”, a mai spus fostul consilier, considerat astazi a fi un membru al așa-numitului “trio cheie”, despre care se crede că a avut acces la secretele cele mai ascunse ale preşedintelui sud-coreean.

Conform înregistrărilor investigațiilor procuraturii, Jeong a admis că documentele găsite pe o tableta deținuta de Choi au fost trimise de el. Choi insistă insa că acea tableta nu este a ei și că ea nu știe cum să folosească una.

El a spus, de asemenea, procurorilor că președintele i-a ordonat să solicite opinia lui Choi privind alegerile pentru oficialii guvernamentali de la începutul administrării ei, în 2013. “Când Choi mi-a spus opinia ei, i-am raportat președintei exact ceea ce îmi fuse comunicat şi dacă opinia lui Choi a fost luată în considerare, ea a fost completată de președinte”, a spus Jeong.

Potrivit procuraturii, între sfîrşitul anului 2012 şi noiembrie 2013, Jeong și Choi au schimbat 1.197 de mesaje text și 895 de apeluri telefonice, mai arata Yonhap. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.