Coreea de Sud marcheaza 3 ani de la tragedia feribotului Sewol

Pe 16 martie, sud-coreenii au marcat a treia aniversare a dezastrului feribotului Sewol cu diferite evenimente comemorative in cadrul carora au cerut sa se verifice exact cauza scufundarii si prevenirea reaparitiei unei astfel de tragedii, informeaza agentia de presa Yonhap.

Evenimentele care au amintit de cel mai groaznic dezastru maritim al natiunii au avut loc in Seul, Incheon, Asan si Jindo (insula care se afla aproape de locul unde Sewol s-a scufundat – n.r.), cetatenii transmitand mesajele lor de consolare familiilor celor decedati.

Reamintim cititorilor nostri ca nava de 6.825 de tone s-a scufundat pe coasta sud-vestica, aproape de Jindo, pe 16 aprilie 2014, lasand in urma 304 pasageri morti, dintre care 9 disparuti. Majoritatea victimelor erau elevi de liceu aflati intr-o excursie scolara.

Epava ruginita a fost adusa la mal intr-un port din Mokpo, la aproximativ 140 km in partea de sud a Seulului, chiar joia trecuta, fiind asteptat ca oficialii sa porneasca cercetarea mult-asteptata pentru a gasi ramasitele victimelor disparute, la inceputul acestei saptamani.

In timpul discursului sau la un eveniment care subliniaza importanta sigurantei publice, presedintele interimar si prim ministrul Hwang Kyo-ahn (foto jos), a promis ca va face toate eforturile pentru a recupera corpurile victimelor disparute.

„Ma rog pentru sufletele victimelor care au murit in urma acestui accident tragic din urma cu trei ani si as dori sa extind cuvintele mele de consolare familiilor indoliate”, a declarat Hwang la evenimentul din Seul.

„Guvernul prioritizeaza gasirea ramasitelor celor disparuti si de asemenea, vom efectua o investigatie
rapida si completa a navei”, a adaugat acesta.

Un mare eveniment memorial a fost organizat si in Portul Paengmok, in Jindo, care a devenit loc de pelerinaj pentru cei care comemoreaza mortile victimelor tragediei din urma cu trei ani. Cateva mii de cetateni din intreaga tara au participat la adunare si s-au rugat pentru victime. Printre acestia s-a aflat si Heo Hong-hwan, tatal lui Heo Da-yun, una dintre cele 9 victime date disparute.

„Va rugam, acordati-ne atentie si curaj pentru ca cele 9 victime disparute sa se intoarca la familiile lor,” a spus Heo. “Dezastrul feribotului nu a luat sfarsit…. Vrem ca voi toti sa fiti alaturi de noi”, a mai spus barbatul.

De asemenea, candidatii la presedentie si partidele politice si-au exrimat speranta ca durerea familiilor victimelor sa fie vindecata curand prin eforturile de a verifica adevarul din spatele dezastrului si prin aducerea in fata justitiei a celor responsabili pentru el.

Echipa comuna de ancheta a procurorilor si politiei a stabilit, in octombrie 2014, ca scufundarea s-a produs din cauza combinatiei de marfa supraincarcata, o reproiectare ilegala a navei si manevrarea proasta a carmei de catre carmaci.

Dar zvonuri persistente au continuat sa apara, frustrand familiile victimelor si complicand eforturile tarii de a se recupera de pe urma efectelor negative ale tragediei.

„Acesti trei ani (de la dezastru) au reprezentat o perioada in care durerea a fost si mai puternica in loc sa fie vindecata”, a declarat Moon Jae-in, candidatul la presedentie din partea Partidului Democratic, in discursul sau la evenimentul memorial din Asan (42 km, in partea de sud-vest a Seulului).

Micul Partid Popular a cerut guvernului sa se straduiasca mai mult sa gaseasca victimele disparute, evidentiind ca tragendia din 2014 este inca „in curs de desfasurare”.

„Printr-o cautare exhaustiva si prin investigarea feribotului recuperat, trebuie sa verificam adevarul, sa venim cu masuri care sa previna repetarea unui astfel de caz si sa ii pedepsim pe cei responsabili de tragedie”, a declarat Son Kum-ju, un purtator de cuvant al partidului.

Partidul conservator al Libertatii Coreei a subliniat ca cel pe care ei l-au numit candidat la presedentie, Hong Joon-pyo, va incerca sa consolideze siguranta publica, ca o modalitate de a onora sacrificiul victimelor, mai arata sursa citata. (AleMiRa)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.