AEN20170509001200315_03_i

Dupa o perioada de un deceniu, liberalii revin la putere in Coreea de Sud

Alegerea lui Moon Jae-in drept urmatorul presedinte al Coreei de Sud va marca revenirea Partidului Liberal la putere, dupa 10 ani de guvernare conservatoare, analistii politici prevestind o schimbare politica evidenta si remodelarea peisajului politic, informeaza Agentia de stiri Yonhap.

Conform sursei citate, Moon Jae-in, fost avocat pentru drepturile omului si liderul Opozitiei, a fost sigur ca va castiga alegerile tinute pe 9 mai datorita problemelor in care este implicat fostul lider Park Geun-hye, dar si  multumita aspiratiilor pentru redresarea democratiei strivite de catre elitele politice si de afacerile putrede.

Moon a promis schimbari drastice ale politicii, de la angajarea cu Coreea de Nord, la reducerea conglomeratelor de familie, de la o lupta mai dura contra coruptiei pana la locurile de munca subventionate pentru tineret. De asemenea, el a promis o crestere incluziva si durabila sustinuta de venituri pe scara larga si de un rol mai important al guvernului in consolidarea eficientei pietei si a corectitudinii.

Dar, potrivit expertilor, euforia post-electorala ar putea disparea in curand in fata unor realitati dure cu care se confrunta noul lider. Recuperarea natiunii este inca fragila, deficitele fiscale limiteaza libertatea guvernului, iar parlamentul este controlat de partidele de opozitie. Natiunea este implicata in tensiuni geopolitice si in divergente diplomatice cu puteri mondiale. Toate acestea ridica indoieli cu privire la posibilitatea ca liberalii sa poata transpune, efectiv, noua lor puterea in schimbări politice importante.

“Esecurile guvernelor precedente l-au lasat in mod natural pe Moon si pe colegii sai liberali sa reia puterea in aceste alegeri dominate de apelurile zgomotoase ale alegatorilor de a-i judeca pe conservatori”, a declarat analistul politic Jun Kyewan pentru Agentia de stiri Yonhap.

“Insa liberalii nu isi pot permite luxul de a se imbata cu apa rece, deoarece trebuie sa demonstreze in mod clar ca sunt cu mult mai buni decat conservatorii in ceea ce priveste formularea si punerea in aplicare a politicilor de abordare a problemelor sociale, politice si economice ramase nerezolvate de guvernele conservatoare”, a adaugat el.

In conformitate cu analistii politici, dupa o campanie extrem de istovitoare si invrajbitoare, orice exces de politica si orice greseala se va confrunta cu o atentie sporita si rezistenta din partea conservatorilor, ceea ce limiteaza spatiul noului lider pentru initiative politice si garanteaza o cooperare mai stransa cu partidele de opozitie.

In urma infrangerii lor, se asteapta ca politicienii conservatori sa se regrupeze pe baza unor viziuni noi si sa-si intensifice eforturile de a castiga sprijinul electoral inainte de alegerile guvernamentale si locale de anul viitor, care sunt vazute ca un referendum privind performanta noului guvern.

Victoria lui Moon este in mod evident o manifestare a repulsiei predominante impotriva scandalului care o implica pe Park si grupul sau. Totusi, aceasta a rezultat si din dezamagirea alegatorilor cu privire la esecul guvernului de a-si apara valorile de origine, concurenta cinstita si o puternica securitate nationala.

In timpul administratiilor liberalilor Kim Dae-jung si Roh Moo-hyun din 1998-2007, tara a inregistrat o crestere economica anuala medie de aproximativ 4,9%. In cadrul guvernelor conservatoarilor Lee Myung-bak si Park Geun-hy in perioada 2008-2016, cresterea economica a fost in medie de 2,8%, in mare parte datorita crizei financiare globale.

Scandalul lui Park a adus la lumina legaturi corupte intre cei cu putere politica si economica, despre care criticii sustin ca au distorsionat concurenta pe piata si au negat oportunitatile echitabile ale firmelor mai mici.

In ultimul deceniu, mediul de securitate s-a agravat din cauza persecutiei neobosita a Phenianului cu arme nucleare si rachete cu raza lunga de actiune, ceea ce a dus la o scadere drastica a dialogului transfrontalier, a schimburilor economice si a cooperarii.

In concordanta cu Kim Hyung-joon, profesor de stiinte politice la Universitatea Myongji, cel mai mare motiv ce a stat la baza declinului conservatorilor este faptul ca nu au reusit sa-si promoveze valorile comune, cum ar fi cresterean economica si o defensiva puternica, desi le-au promovat foarte mult.

Se asteapta astfel ca noul guvern liberal sa realizeze o schimbare substantiala a politicilor în ceea ce priveste relatiile inter-coreeene, impozitarea, distributia averilor si relatiile cu aliatul sau, printre altele, Statele Unite.

In timp ce guvernele conservatoare s-au abtinut din a oferi Phenianului o generozitate neconditionata, cu accent pe o reciprocitate stricta, administratia lui Moon trebuie sa exercite mai multa flexibilitate in urmarirea dialogului si a schimburilor cu regimul comunist.

Alianta de securitate cu Washington ar putea fi supusa unor ajustari, deoarece noul guvern este probabil sa urmareasca o relatie bilaterala “mai echilibrata si mai echitabila”, sa consolideze capacitatile militare independente si sa reia controlul operational in timpul razboiului.

Noul guvern este, de asemenea, gata sa colecteze mai multe impozite de la firmele de top si beneficiarii de venituri pentru a raspunde la discrepanta din ce in ce mai mare dintre cei care au si cei care nu au, dar si pentru a spori programele de asistenta sociala pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere social.

Totusi, astfel de schimbari majore ale politicilor se asteapta sa treaca printr-un control parlamentar mai dur, deoarece opozitia conduce Adunarea Natională cu 299 de membrii. Partidul Democrat al lui Moon este cea mai mare forta din parlament, dar detine numai 119 locuri.

“Chiar daca liberalii au obtinut puterea, politicile abrupte pot sa nu fie usoare fara comunicarea sau coordonarea stransa cu conservatorii si alte forte politice, avand in vedere configuratia politica actuala”, a spus Ko Sung-kook, analist politic.

Moon si principala parte a Partidului Democrat nu sunt liberi de mostenirea administratiei lui Roh, care a fost criticat pentru ca nu a reinsufletit economia si pentru agravarea granitelor politice si ideologice. Moon a servit ca sef al personalului lui Roh.

In timpul campaniei, Moon a spus ca va mosteni atat greselile, cat și realizarile guvernului Roh. De asemenea, a promis sa creeze un guvern “unic” cu diverse forte politice.

“Angajamentul lui Moon de a stabili un guvern unitar care sa cuprinda atat liberalii, cat si conservatorii moderati reflecta, de fapt, realitatea politica cu care se confrunta noua administratie”, a adaugat Ko Sung-kook.

Lee Jun-han, profesor de stiinte politice la Universitatea Natională din Incheon, a avertizat ca un esec in asigurarea unei coordonari bune a partidelor de opozitie ar putea impiedica noul guvern sa impuna noi initiative politice. “In procesul formularii si aplicarii noilor politici, este important sa se concilieze fara echivoc diferentele (cu fortele opozitiei). Sau altfel, noul guvern ar putea sa se confrunte cu o divizare severa a opiniei publice”, a subliniat el.

Este de asteptat ca infrangerea in aceste alegeri sa consolideze eforturile de reforma ale conservatorilor. In ultimele luni, ei s-au straduit sa-si reconditioneze imaginea afectata de problema recenta cu fostul presedinte.

In special, Yoo Seong-min, fostul candidat la functia de presedinte al partidului Bareun, si colegii sai de partid au promis sa creeze conservatorismul “transparent si afectuos”, dar eforturile lor s-au diminuat pe fondul lipsei de unitate paralizanta in cadrul blocului conservator.

Potrivit lui Lee Chung-hee, profesor de politica la Universitatea Hankuk de Studii Externe, conservatorii nu au dat dovada de sinceritate, ceea ce i-a facut pe alegatorii sa ingeruneze renasterea lor.

“Ei trebuie sa prezinte publicului noi laitmotive si viziuni pentru a gasi un impuls care sa-i ajute cu revenirea lor politica”, a concluzionat profesorul Lee. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.