AEN20170505000800315_01_i

Memorial coreean de lupta dezvelit in S.U.A.

Veteranii americani din războiul coreean, inclusiv tatăl președintelui Comisiei de Stat, Joseph Dunford, au sărbătorit pe 4 mai dezvelirea unui memorial coreean care comemorează Batalia Reservoir Changjin, una dintre cele mai aspre bătălii din cadrul războiului coreean, informeaza Agentia de stiri Yonhap.

Conform sursei citate, memorialul cu o stea strălucitoare deasupra octogonului a fost plasat la Muzeul Național al Corpului Marin din Quantico, Virginia, pentru a comemora bătălia care a făcut posibilă o operațiune de evacuare masivă.

Lupta, cunoscută și sub numele de Bătălia de la rezervația Chosin, a fost sprijinita de fortele americane, astfel Corea de Sud a inceput sa se retraga din Coreea de Nord după ce China a trimis un număr masiv de trupe pentru a lupta alături de vecinul comunist.

În bătălie, prima divizie a marinei SUA a luptat împotriva a șapte divizii chinezesti. Marinarii au fost creditați sa opreasca deplasarea chinezilor spre sud în timpul bătăliei, castigand timp pentru ceea ce este cunoscut sub numele de “Evacuarea Hungnam” care a salvat viețile a aproape 200.000 de militari și civili.

Mai mult de 900 de marinari din S.U.A. au fost uciși și alte mii au dispărut în luptă. Lupta a atras atenția pentru că “Operațiunea de evacuare Hungnam” a fost inclusă în  filmul de succes produs in Coreea in 2014 numit “Oda pentru tatal meu” (“Ode to  My Father”).

Cei care s-au luptat în bătălie sunt, de asemenea, numiți “Chosin Few”, deoarece numarul acestora a fost cu mult mai mic decat al inamicilor. Steaua strălucitoare a fost un simbol al bătăliei, care reprezinta timpul in care marinarii americani au spart asediul trupelor chineze intr-o noapte, aceasta devenind un nou început strălucitor pentru satul Kodo-ri.

Guvernul Coreei de Sud a contribuit la finanțarea proiectului cu 600.000 USD pentru construirea memorialului.

Aproximativ 200 de persoane au participat la ceremonia de deschidere, inclusiv supraviețuitorii bătăliei, precum  Lt. Gen. in rezerva Stephen Olmstead și Lt. Gen.  în rezervă Richard Carey, precum și președintele JCS Dunford, ambasadorul sud-coreean Ahn Ho-young și Park Sung-choo, ministrul Patriotului și Afacerilor Veteranilor din Coreea de Sud.

“Nu este o exagerare să spun că sunt un marinar al Statelor Unite, din cauza marinarilor care au servit în Chosin. Cu toata sinceritatea, tot succesul pe care l-am avut ca marinar a fost datorita încercării de a urma cei mai importanti pasi “, a spus Dunford.

“Pe 27 noiembrie 1950, tatăl nostru a sărbătorit a 20-a aniversare. Facea parte dintr-o  de primă clasă privată (…). El a fost, de asemenea, la compania de la Naktong, Incheon și Seoul “, a spus acesta, referindu-se la cele trei lupte violente ale războiului din Coreea. Dunford a spus că tatăl său s-a simțit foarte mândru ca a fost marinar și ca a luptat în lupta de la Changjin (Chosin).

“Mult mai tarziu am inceput sa apreciez pe deplin ce inseamna a fi un marinar al Statelor Unite, dar de la scoala elementara le spuneam oamenilor ca vreau sa revendic titlul de marinar si sa urmez exemplul eroului meu, acel BAR man din Baker 1 five”, a spus el.

“Sunt foarte norocos  că este astăzi aici cu noi și eu încă mai încearc să trec peste “linia” pe care tata a stabilit-o cu mulți, multi ani în urmă”, a incheiat el. (Ioana Codrean)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.