AEN20170510006852315_01_i

Noul presedinte sud-coreean a inceput sa-si formeze guvernul

Noul presedinte sud-coreean, Moon Jae-in, a facut un prim pas in formarea noului sau guvern miercuri, 10 mai, anuntand alegerile sale pentru posturile de top ale cabinetului, Agentiei de spionaj si Secretariatului prezidential, informeaza Agentia de stiri Yonhap.
Conform sursei citate, in prima sa conferinta de presa in urma alegerilor de marti, 9 mai, Moon a anuntat nominalizarea lui Lee Nak-yon, guvernatorul actual al provinciei Jeolla de Sud, ca fiind noul prim-ministru al Coreei. Daca va fi confirmat de Parlament, el il va inlocui pe Hwang Kyo-ah.
Suh Hoon, fost oficial al Serviciului National de Informatii, a fost numit in fruntea Agentiei de spionaj, o numire care aparent urmareste facilitarea relatiilor dintre cele doua capitale coreene, Seoul si Phenian.

Prezentandu-l pe fostul oficial al agentiei de spionaj, Moon a remarcat ca acesta a ajutat la organizarea a doar doua summit-uri transfrontaliere tinute cu nordul comunist. Mai tarziu, vorbind cu reporterii, Suh a subliniat necesitatea unui al treilea summit inter-coreean, afirmand: “Pot sa spun ca este prea devreme sa vorbim despre o reuniune la nivel inalt Sud-Nord. Totusi, trebuie să organizam un astfel de summit! Ceea ce avem nevoie cel mai mult este sa deschidem poarta pentru rezolvarea pasnica a problemei nucleare din Coreea de Nord si cred ca putem merge foarte bine in Phenian daca asemenea conditii sunt indeplinite.”
Presedintele a declarat ca fostul ofiter de informatii a fost, de asemenea, persoana potrivita pentru a reforma agentia de spionaj, care a fost adesea acuzata ca a lucrat ca bagheta pentru guvern in afacerile interne, uneori amestecandu-se si in alegerile locale.

De asemenea, Moon l-a numit pe fostul student-activist, Im Jong-seok, ca sef al personalului, iar Joo Young-hoon, fost functionar la Serviciul de securitate prezidential, a fost nominalizat ca sef al cabinetului.
“De-a lungul campaniei electorale, am spus ca voi numi un nou prim-ministru care sa poata aduce integrarea, unitatea si armonia. Cred ca oficialul Lee este exact persoana potrivita care poate conduce integrarea si unitatea sub noul guvern”, a declarat presedintele la conferinta de presa, prima de acest gen de la recenta sa numire in functie.
Biroul oficial Cheong Wa Dae a spus intr-un comunicat de presa ca Lee este bine pregatit sa ajute la conducerea tarii, declarand: “Are cunostinte si o experienta vasta in afacerile noastre sociale, de stat si globale, deoarece a lucrat 21 de ani ca jurnalist, 14 ani in calitate de parlamentar si trei ani ca guvernator provincial.”
Numirea lui Lee in functia de prim-ministru este supusa unei audieri parlamentare, desi nu necesita aprobarea parlamentului.
Noul sau sef de stat, Im, este un fost parlamentar care a lucrat in calitate de secretar sef al acestuia in timpul alegerilor prezidentiale de marti, 9 mai.
Im este faimos pentru activitatile sale de student-activist, care au inclus o vizita de mare anvergura a unui grup de studenti locali in Coreea de Nord pentru a se intalni cu fondatorul si apoi liderul statului comunist, Kim Il-sung.
“In timp ce lucra in calitate de parlamentar, a facut parte din Comisia parlamentara pentru afaceri externe timp de sase ani, dezvoltandu-si expertiza acolo. Este de asteptat sa-l ajute pe Cheong Wa Dae sa joace un rol stabil in fata numeroaselor probleme diplomatice din jurul natiunii”, a spus un oficial al biroului prezidential.
“De asemenea, el este cea mai buna persoana pentru a ajuta la realizarea dorintei presedintelui de a imbunatatii relatiile inter-coreene, deoarece a castigat o mare experienta in astfel de chestiuni atunci cand a revizuit legea privind sprijinul pentru firmele sud-coreene la complexul industrial comun Kaesong “, a adaugat oficialul.
Moon a spus ca numirea lui Im a avut ca scop si reformarea biroului prezidential facandu-l mai dinamic, iar conform declaratiei sale, prin numirea lui Im, spera sa transforme Cheong Wa Dae intr-o entitate mai tanara si dinamica, care nu incearca sa guverneze.
Alegerea lui Moon in alegerile prezidentiale din 9 mai a avut loc dupa ce predecesorul sau conservator, Park Geun-hye, a fost inlaturat din functie de o hotarare a Curtii Constitutionale din 10 martie, care a sustinut impunerea parlamentara a acesteia asupra unei serii de acuzatii de coruptie. Pe langa presedintele demis, si unii dintre fostii sai asistenti sunt in prezent judecati pentru ca au neglijat datoria lor de a preveni coruptia lui Park si a celor din jurul ei, desi ostilitatea fostului lider in comunicarea cu secretarii ei a fost o cauza partiala a esecului lor.
In timpul primele sale conferinte de presa in noua postura, Moon a facut cunoscuta dorinta sa de a schimba cultura de la Cheong Wa Dae intr-una in care presedintele si principalii sai consilieri, care se concentreaza in jurul unui tanar sef al personalului, pot vorbi liber.
“Numirea lui Im a avut un efect imediat”, au incheiat oficialii Cheong Wa Dae. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.