AEN20170504009000315_04_i

Pictura traditionala coreeana, Minhwa, este noul trend in arta

Cand Kim Ae Ja a fost dusa de prietena ei apropiata la un curs pentru a invata pictura traditionala coreeana, “Minhwa”, acum 20 de ani, ea nu stia nimic despre acest stil de pictura. Tot ce stia era ca ii placuse intotdeauna pictura si ca Minhwa era usor de invatat.

Acum un renumit pictor si profesor Minhwa, ea a fost placut surprinsa sa vada inaltarea picturii populare traditionale pe scena artei coreene si raspunsul entuziast pe care l-a primit in ultima vreme chiar si de la laicii artei.
“Zburand peste Praga”, de Kim Ae Ja.

Pictorul de Minhwa Kim Ae Ja, pozand pentru o fotografie dupa un interviu acordat agentiei de stiri Yonhap la “K-MINAF”, la 4 mai 2017.

“Nu este exagerat sa spunem ca multe galerii mici din Insadong traiesc prin predarea Minhwa in aceste zile”, a declarat Kim intr-un interviu acordat Agentiei de stiri Yonhap, pe data de 4 mai, la Centrul Expozitional de Comert din Seul (SETEC). Ea este una dintre cei aproximativ 600 de pictori profesionisti si amatori care participa la “K-MINAF”, primul targ de arta Minhwa al tarii.

“Am predat Minhwa din 2010. Cand compar atunci și acum, numarul de oameni care invata si predau Minhwa a crescut exponential”, povesteste artista.

Observatia ei este sustinuta de Eom Jae Kwon, presedintele Asociatiei coreene de pictura populara, care sustine ca aproximativ 200.000 de oameni picteaza sau invata acum. In timpul unui briefing de presa de la targul de arta de luna trecuta, el a spus: “Numarul a explodat din 2000, cand Coreea a devenit mai bogata si, in mod natural, oamenii au devenit mai interesati sa-si imbogateasca viata cu arta”.
“Tigru pe luna” de Kim Ae Ja.

Minhwa este un termen din timpul dinastiei Joseon (1392-1910), care inseamna literalmente o pictura a oamenilor sau o pictura populara. Apreciata la scara larga de oameni obisnuiti, Minhwa prezinta natura, animale si figuri mistice si de bun augur, cum ar fi Phoenixul, toate despre care se crede ca aduc noroc si protejeaza proprietarul de spiritele rele.
Fiindca nu a fost o proprietate exclusiva a elitei, probabil era singura forma de arta pe care oamenii obisnuiti si-o puteau permite cu usurinta. Oamenii cumparau piese Minhwa, de obicei pictate de un artist anonim, sa le pastreze sau sa le expuna in casa, dorind o viata pasnica si prospera.

Kim a subliniat ca standardele joase ale Minhwa pot fi “o sabie cu doua taisuri”: in timp ce oamenii se simt confortabil in invatarea artei, este usor de catalogat ca fiind o simpla copie a modelelor si stilurilor traditionale. “Ca sa fiu sincera, Minhwa a fost discreditata pentru ca nu era cea mai creativa forma de arta. Ea a fost pastrata de generatii de artisti care au copiat vechile picturi Minhwa, dar vad ca lucrurile se schimba acum”, a spus Kim.

Potrivit acesteia, cel mai bun mod de a pastra impulsul actual este de a avea mai multe variatii creative ale Minhwa, incercand in mod constant materiale, culori, subiecte si stiluri noi, cum ar fi ceea ce a facut in ultimii ani. Dar a subliniat ca orice astfel de experiment ar trebui sa se bazeze pe traditie.

“Ii sfatuiesc adesea pe elevii mei sa picteze vechiul Minhwa timp de cel putin cinci ani. Nu va fi tarziu sa incercati ceva nou dupa ce ati absorbit stilul traditional si ati invatat in totalitate, de exemplu semnificatia elementelor sale de baza”.

“Cantec de dragoste” de Kim Ae Ja.

Douazeci de ani de pictura Minhwa i-au schimbat viata pentru totdeauna, a spus pictorita in varsta de 60 de ani care, de asemenea, a adaugat ca este sursa ei de energie pentru a continua.

“Tigru calarind pe Phoenix” de Kim Ae Ja.

“Minhwa a venit la mine cand eram foarte stresata sa am grija de familia mea ca cea mai mare nora”, a spus ea. “Acum, la aceasta varsta, inca pictez si predau activ, ceea ce este foarte satisfacator si placut. Sunt cea mai fericita cand pictez. Minhwa este viata mea”.  (Iscu Claudia Mihaela)

Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.